Stipo radovi u pčelinjaku

Odgovorite
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

senad je napisao/la:
Stipo je napisao/la:
Vahid je napisao/la:Ma Stipo ne reko ti prosli put za kaveze od jentera ako ti stima ja imam par komada mozda u visku samo su jedanput koristeni ako hoces mogu ti donijet jer ja kad se vracam sa mora idem preko Livna jer svaki put navracam kod zenine familije Livno (Milosnik) ako ti je poznato
Hvala Vahide te vinklere obećao mi je nabaviti trgovac iz PIP-a u Splitu.
Ma ni trgovci ne znaju šta prodaju kada sam nabavljao jenter aparat kupio sam i vinklere. Kada sam došao kući uvidio sam da ne odgovaraju za jenter matičnjake nego za nikot matičnjake. Nabavio sam opremu i za presađivanje larvi u nikotove matičnjake da oprobam i tu metodu za dobijanje matične mliječi.
Ja još ne namjeravam kao Senad na veliko proizvoditi MM meni bi bilo dovoljno i nekoliko bočica.
Kada uslikam matičnjake od jentera kako su poredani u viklere od nicota postaviti ću slike,, samo malo ideje i imaš riješen problem,,,

Evo kako vikleri od nicot izgledaju

http://i165.photobucket.com/albums/u52/ ... inicot.jpg

Stipo što se tiče MM igrajući može se 0.5 -1 kg pridobiti , Istina treba ruku naviknut napresađivanje larvi ostaloje sve igra ,,još ako neko ima ekipu za rad lagano se može dobiti i više,,,

Sutra bimi trebalo stići iz Zagreba nova pošiljka bočica za MM jest poskupo , mora se ,,
Ja baš imam jedan takav komplet 30 kom s vinklerima i još 30 kom bez vinklera. Nije problem meni ruka nego oči kao što sam već bio rekao krajem prošlog ljeta u prometnoj nezgodi izgubio sam vid na jedno oko. S drugim okom ja vidim larve ali mi je problem dubina pa nemogu precizno uzeti larvu iglom. Probaj to raditi s jednim okom i svatit ćeš u čemu je problem. Ako uspijem nokog od djece nagovoriti i poučiti oko presađivanja larvi onda ću i matičnu mliječ proizvoditi. Kako ove moje iz kuće interesuje pčelarstvo slabe vajde od pomoći ali šta je tu je radit ču ono što mogu.
S obzirom na moje zdravlje ja sam već do sada napravio mnogo. Prije mjesec dana imao sam 19 košnica ,a sada računajući i nukleuse imam 48 društava.
Još sve matice nisu oplođene pa neznam točno koliko će društava na kraju biti spremno za zimu.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Danas 14. dan sam izvršio presađivanje preostalih 7 matičnjaka u nukleuse.
slika
slika
Na kraju je dobro ispalo uspio sam sačuvati 7 matičnjaka. Dali će se iz njih izleći matice vidjet ću u nedjelju kada se navršava 16. dan.
Zadnja izmjena: Stipo, dana/u 20 lip 2010, 17:32, ukupno mijenjano 1 put.
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Super Stipo! Samo nam i dalje postavljaj slike. :)
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la beequeen »

Ma nema nama nista bez tebe,samo moze li za nas retardirane objasnjenje-kako dalje.Kako ga presadis sa tim stitnikom u kosnicu?kako ga ucvrstis i na kojem mjestu?Hvala,hvala :-)
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Matičnjak dodat u mukleus.
slika
Od 7 dodatih matičnjaka izleglo se 5 matica. 6. matičnjak još nije otvoren, a 7. matičnjak matica je progrizla ali još nije izašla. To ću provjeriti sutra.
Matice u nukleusima nisam tražio. Vidjet ću za 12 dana jesuli zalegle, Tada ću ih i obilježiti.
slika
Zadnja izmjena: Stipo, dana/u 20 lip 2010, 17:25, ukupno mijenjano 1 put.
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Bas ti hvala,kad neko zna izgleda lako ali kad ucis sve ti nepoznato.Znaci trebala sam ove kupiti odmah,jeli to ovo
http://www.brushymountainbeefarm.com/Ce ... tinfo/167/
ima ih nekoliko slicnih pa nisam sigurna.Ja sam citala da se moze usaditi maticnjak u satnu osnovu ali ovo je lakso
:-)
Vahid
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Vahid »

beequeen je napisao/la:Bas ti hvala,kad neko zna izgleda lako ali kad ucis sve ti nepoznato.Znaci trebala sam ove kupiti odmah,jeli to ovo
http://www.brushymountainbeefarm.com/Ce ... tinfo/167/
ima ih nekoliko slicnih pa nisam sigurna.Ja sam citala da se moze usaditi maticnjak u satnu osnovu ali ovo je lakso
:-)
Ne koleginice to sto si ti pokazala to je od nikota od jentera je drugaci nosac
Pcelar u bijelom svijetu.
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Hvala vahide,
meni treba nesto kad imam maticnjake(vec na ramu)da ih presadim ,ovo kod Stipe izgleda super.Znaci trebaju mi od Jentera soljice za celije :-)Ma zasto ja ne bih mogla i ove da porucim?Kad nadjem maticnjak vec izgradjen,prebacim ga u casicu i stavim u nukleus,ha?Necu ja jaja presadjivati pa svejedno
Zadnja izmjena: beequeen, dana/u 21 lip 2010, 01:04, ukupno mijenjano 1 put.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Beequeen kada pronađeš prirodni matičnjak u košnici najbolje je prebaciti cjeli okvir s matičnjacima. Izabereš ledan lijep dugačak, a ostale s tog okvira porušiš. Ako ti treba više matičnjaka, a svi su na jednom okviru onda ih izrežeš toliko široka da nemogu propadati između ramova prilikoom dodavanja.
Kada se dodaje matičnjak mora se paziti da se ne nagnječi i da je pristup pčela vrhu matičnjaka slobodan.
Ja sam gore na slikama koristio jenter aparati od zalijeganja matice u jenterov plastični aparat do izlaska matica iz vještačkog matičnjaka.
Način na koji sam to radio vidljiv je ako pratiš slike od početka postupka do kraja poatupka kada su se matice izlegle.
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Hvala Stipo,
ove moje uglavno prave na dnu rama i nekako mi izgleda usko.Probacu,hvala jos jednom :-)
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

24.6.2020. obilježavajući mlade matice greškom sam obilježio staru maticu i kada sam je vratio na ram prvi put to vidim odmah su je pčele počele uklupčavati
i gristi za krila. Nevjerovatno je kojom se snagom pčele drže u klupku i kojom energijom napadaju tu svoju maticu.
PITAO BIH one koji su imali takav problem šta učiniti kada se primjeti da pčele uklupčavaju maticu.
Danas sam ponovo pregledao tu košnicu i nisam pronašao maticu nego nekoliko započetih matičnjaka. Očigledno su je pčele ubile i iznijele iz košnice.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Nikda mi se nije desilo da uklupčaju maticu nakon obilježavanja,,, bude situacija kad nepravim zadršku od 10-20 sekundi ,,,

Maticu koju su uklupčale pčele zajedno sa pčelama uzeti iz košnice i postaviti na izvrnuti krov,,,,, većinu pčela može se odstraniti rukom,, dok one pčele koje su čeljustima uhvatile maticu z a nogu ili krilo ubiti, prignječiti drugačije ne ide,,nije dobro pčele odvajati od matice povlačenjem jer će se sigurno noga slomiti ili krilo otkinuti,,,,

Svaka matica koja je sklupčana ona je ujedno i obilježena kao tuđinac,,,

Probao sam najednoj matici d a je sklupčalu druge pčele i kad sam je vratio njenim pčelam odmnah su je sklupčale,,cijeli pokus se odigrao za 3-4 minute,,,,,,
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

da li je normalno da pcele budu oko kaveza s maticom, i ako jeste,kako pcele izgledaju u takvom stanju?
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
Vahid
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Vahid »

Ermine kako mislis dali je normalno da pcele budu oko kavez pa pcele moraju bit oko kaveza ako nebi bile kako ce onda da oslobode maticu iz kaveza kad je dodamo ja mislim da je to normalno ako je sve unaprijed odradeno kako treba za dodavanje matice.
Pcelar u bijelom svijetu.
beequeen
Aktivan
Kontakt:

sad me prepade Ermine,ja sam maticu stavila predvece juce,vec su progrizle petinu otvora(secera)i oko kaveza su stalno
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

pa pitam samo....

:)
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Normalno je da pčele dolaze do kaveza s maticom i da uzimaju pogačicu. Normalno je i to da provlače jezik kroz kavez i pokušavaju nahraniti maticu u tom slučaju matica je mirna i komunicira s pčelama. Ako pčele navale na kavez praveći klupko tako da se kavez skoro i neprimjećuje od mase pčela to je znak da su neprijateljski raspoložene prema matici. U tom slučaju kavez s maticom obavezno odstraniti iz košnice jer vjerovatno se u košnici nalzti druga matica ili više njih lažnih ili matičnjak. Ukoliko se u košnici nalazi matičnjak to društvo prima neoplođenu maticu dok oplođenu maticu odmah ubiju. Ako se u košnici nalaze lažne matice neće primiti ni matičnjak niti sparenu ili nesparenu maticu. Ukoliko se društvo gdje su se pojavile lažne matice ne rasformira tom društvu se više puta dodaje otvoreno radiličko leglo pa matičnjak, ali napominjem da je borba s takvim društvom dugotrajna i obično traje 2 mjeseca zato ga je najbolje rasformirati,a od silnog legla koje se stalno dodaje i matičnjaka može se formirati dobar nukleus kako je već naveo schumi.
beequeen
Aktivan
Kontakt:

ja sam upravo izvadila maticu od drustva koje je imalo maticnjak(e)jedan sam juce pokidala i sad obisla oni prekrili kroz maticu.Opet sam pregledala i nasla potpuno zatvoren maticnjak.Sacekacu koji sat pa probati ponovo :-) jeli li mislis da je nece primiti(ovo je oplodjena matica).ja sam porusila maticnjak-nemaju izbora
Zadnja izmjena: beequeen, dana/u 28 lip 2010, 22:43, ukupno mijenjano 1 put.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Ne razumjem situaciju u toj košnici beequeen.
1. Kada su se pojavili matičnjaci na kojem su djelu rama bili i koliko ih ima.
2. Dali su se pojavili matičnjaci dok je još matica bila u košnici.
To mi javi pa ću ti reći šta ti je dalje činiti.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Danas sam malo zavirio o društva koja se nisu roila, nemaju matičnjake ali zato imaju po 15 kg meda. Vaga opet skočila za 800g.
Samo da ovako potraje još koji dan. Medi neka trava bjelog cvata neznam dali je to macina trava ili nela druga. Srećom već 4 godine nitko ne pali pašnjak iznad sela i ta bjela trava se lijepo umnožila, a kada će ponovo izrasti vrijesak to samo bog zna. Nekada je se sve plavilo kada procvjeta Vrijesak i majčina dušica, a po njemu zuka pčele kao da sam u pčelinjaku.
beequeen
Aktivan
Kontakt:

kad sam podjelila drustvo stavila sam ram sa jednim maticnjakom(ostali bili cisti)taj je bio na prednjoj strani,malo vise u desno otprilike na sredini,larva unutra sa mlijeci.nikada ga nisu zatvorili,ja ga otkinula,dodala novu maticu juce,danas kad procitah sta si napisao za ponasanje skontam da je ne vole,skroz poklopili kavez .Izvadim je pa pregledam ramove kad ono veliki maticnjak zatvoren na drugom ramu,otprilike na sredini-na osnovi kao i onaj prijasnji.Otkinuh i njega.Sad sam vratila maticu pa su malo mirniji,ljudi ja cu da poludim :-)
znas sta Stipo ma ne mogu se vise sekirati,ako je ubiju nek ubiju sta cu sad ja,ako ostanu bez matice i maticnjaka,fino if ujedinim sa drugim nukleusom,nije valjda da ni oni nece prihvatiti,jeli tako.Hvala ti najljepsa za spremnost da pomognes,tezak zivot nas umjetnika :-)
Zadnja izmjena: beequeen, dana/u 29 lip 2010, 00:59, ukupno mijenjano 1 put.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

beequeen je napisao/la:kad sam podjelila drustvo stavila sam ram sa jednim maticnjakom(ostali bili cisti)taj je bio na prednjoj strani,malo vise u desno otprilike na sredini,larva unutra sa mlijeci.nikada ga nisu zatvorili,ja ga otkinula,dodala novu maticu juce,danas kad procitah sta si napisao za ponasanje skontam da je ne vole,skroz poklopili kavez .Izvadim je pa pregledam ramove kad ono veliki maticnjak zatvoren na drugom ramu,otprilike na sredini-na osnovi kao i onaj prijasnji.Otkinuh i njega.Sad sam vratila maticu pa su malo mirniji,ljudi ja cu da poludim :-)
Eto sada si nešto naučila pa valjda će sada primiti tu maticu ali nisam siguran jer pčele očekuju nesparenu maticu i imaju takvo raspooženje ali ne gubi nadu
nikad se s pčelama ne zna. Ja sam vještački formirao 24 nova društva i većina ih se ponašalo kako treba ali pojavi se poneko društvo ili matica malo problematična. Meni je to bilo lako rješiti jer imam veliki izbor društava i matičnjaka i baš sam prije 2 dana izrezao i u kaveze stavio 10 rojevnih matičnjaka pa sam ih tako sve vratio nazad u isto sruštvo na iston okviru bilo je i nekoliko matičnjaka iz koih se izlegla matica malo sam bolje pogledo i pronašo 3 matice kako se šetaju po tom okviru. Sve 3 sam uhvatio stavio u nikotove vinklere i stavio ih u ta problematična društva za koja sam mislio da nmaju matice.
Jedno od tih društava je bilo roj s starom maticom gdje su mi sklupčali i ubili maticu vidjevši da su povukli matičnjake bez bojazni sam juče oslobodio maticu, a ona je mirno odšetala između ramova. Pčele nisu mnogo obraćale pažnju na nju. Za 10 dana pogledat ću ima li legla u tim društvima. Naravno u među vremenu ću pogledati ponašanje pčela u tim društvima. Maticu neću tražiti jer mi se više puta desilo da mi matica s rama prhne i odleti i tako je trajno izgubim.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Danas je 5 dana kako moj roj visi na vrhu drveta tužno mi ga je gledati ali štaću nemogu ga dohvatiti. Do juče su visila dva 1metar razmaka ali izgleda da su se spojila u jedan jer je sada samo 1 roj znatno veći. Ne smeta mu ni studen ni 2 dana kiše i vjetra ma draže bi mi bilo da ode da ga više ne gledam.
beequeen
Aktivan
Kontakt:

ma sreca pa te Ermin upita-i ja procitah sta si napisao.Otisla da pogledam kad ono kod "mene" ta situacija.kkao su taj maticnjak napravile da nisam vidjela.Sad imaju samo ovu u kavezu pa cemo vidjeti,sta bude bice,jeli tako.Hvala ti opet
Ovako se najbrze uci-praksa i "situacija"...ucis sve u sesnaest :-)
za koliko dana bi trebale da oslobode maticu?trebam li im pomoci?:-)
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

beequeen je napisao/la:ma sreca pa te Ermin upita-i ja procitah sta si napisao.Otisla da pogledam kad ono kod "mene" ta situacija.kkao su taj maticnjak napravile da nisam vidjela.Sad imaju samo ovu u kavezu pa cemo vidjeti,sta bude bice,jeli tako.Hvala ti opet
Ovako se najbrze uci-praksa i "situacija"...ucis sve u sesnaest :-)
za koliko dana bi trebale da oslobode maticu?trebam li im pomoci?:-)
Pogača se probode čačkalicom i za 2 dana je oslobode.
Ako je do tada ne oslobode a normalno se ponašaju prema njoj pažljivo otvori kavez da se ne uznemirava.
Dobro je po ramu malo poprskati sirupa ili razrjeđenog meda sve zatvori i sutra pokupi kavez.
Nakon dva dana malo poviri ispod poklopca da vidiš ponašanje pčela pa ako ne lepezaju nego normalno rade svoje poslove sve je u redu ,a da bi se uvjerila sačekaj 7 dana i pogledaj ima li legla.
Odgovorite