Stipo radovi u pčelinjaku

Odgovorite
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Re: Stipo radovi u pčelinjaku

Post Postao/la Stipo »

Proširivanje pčelinjaka.
Blanjanje daske za 20 duplih oplodnjaka 1/3 LR okvira.
slika
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Komšija posadio 4 Paulovnije neposredno pored mog baznog pčelinjaka.
slika
slika
Tanka je tu zemlja, a vidjet ću šta će biti od njih.
Neka se samo sadi. :D
Nikako da se sjetim slikati onu plantažu pored mog drugog pčelinjaka.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

U subotu otjerao 6 košnica i vagu na planinsku livadu ( Korićina)
Nakon 2 dana unos ukupno 0,5 kg.
Jezero vlažna livada stalno se drži dnevni unos oko +1 kg.
Ako ovako nastavi morat ću odvaditi.
cerex
Čita i piše, odličan

Post Postao/la cerex »

Koliko ti to imas vaga :D Uslikaj oplodnjake.Ovde je sto bi izet fazlinovic rekao žegava i žerava 35 c tako da je paša zavrsila za ovu godinu, jer pčele samo idu na vodu.
mugdo
Čita i piše, odličan

Post Postao/la mugdo »

šta kaže vaga kod vas, na lokaciji l.palanka juče 3,5kg ali je prekjuče bila nula.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

cerex je napisao/la:Koliko ti to imas vaga :D Uslikaj oplodnjake.Ovde je sto bi izet fazlinovic rekao žegava i žerava 35 c tako da je paša zavrsila za ovu godinu, jer pčele samo idu na vodu.
imam 3 vage, a pčele na 4 mjesta. Znači fali jedna vaga :D .
Ovdje je isto žerava ali za par stepeni hladnije nego kod tebe.
Oplodnjaka nisam još sastavio. Samo sam dasku izrezao.
Oplodnjaci su za sledeću sezonu pa mi se i ne žuri,a koljeno mi oteklo pa moram mirovati.
No morat ću što prije napraviti 120 okvira da ih pčele izgrade pa da formiram 2 banke malih okvira.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

mugdo je napisao/la:šta kaže vaga kod vas, na lokaciji l.palanka juče 3,5kg ali je prekjuče bila nula.
Ja sam noćas svoje pčele povukao od Sanskog M.
Koliko vidim Lipa je završila. Unos je bio solidan sudeći po težini pri utovaru.
Vaga i još nekoliko je među laganijim a vaga je pokazala unos od 12 kg.
Pošto ih ima i težih vidjet ću što će se odvaditi jer trebam sačekati da dobro zatvore med pa na vrcanje.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Nakon 3 dana minusa livada ponovo medi.
Obe livade u polju i u planini u laganom plusu za 2 dana po 500 g.r
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Evo slika sa plantaže Paulovnije što sam obećao da ću uslikati.
Tek posađene Paulovnije 1,5 hektara udaljene od mog pčelinjaka 200 m.
http://i749.photobucket.com/albums/xx13 ... bu4isf.jpg
http://i749.photobucket.com/albums/xx13 ... adg4ks.jpg
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Lipa još koji dan da zatvore pa ću nešto i izvrcati.
http://i749.photobucket.com/albums/xx13 ... g0nsxu.jpg
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Zadnjih nekoliko dana ispod svakog leta hrpa mrtvih pčela.
Da je grabež ne vjerujem jer je bilo lijepog unosa.
Nije valjda trovanje :twisted:
http://s749.photobucket.com/user/uskok_ ... show/Pcele
cerex
Čita i piše, odličan

Post Postao/la cerex »

Pa sta planira gazda sa paulovnijom,drva?Jesu li to drustva iz Sane, rano mi za grabez :?
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

cerex je napisao/la:Pa sta planira gazda sa paulovnijom,drva?Jesu li to drustva iz Sane, rano mi za grabez :?
Mislim da će Paulovnija ići za uzgoj za tehničko drvo. Nisu društva iz Sane. Ta su u redu.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Drugi pokušaj vađenja meda ali sa slabim uspjehom.
Nakon 3 košnice vađenje meda je bilo vrlo opasno jer otvorenu košnicu pčele nemilosrdno napadaju, a čim je zatvorim cijeli roj čačka po svakom sastavu.
Da ne bi izazvao grabež morao sam prekinuti vađenje i krep trakom zalipiti svaku pukotinu između sanduka da se pčele smire.
Nikad mi ranije nije bio ovako jak nalet pčela na otvorenu košnicu. Dat ću im malo pogače pa za par dana pokušati ponovo malo odvaditi meda.
Zbog žurbe da stanje što prije saniram nisam se sjetio slikati.
Vraćajuć se kući sa malo meda što sam izvadio sjetih se uslikati požar koji je bio prošnog viikenda.
.
Požar u polju ispred mog drugog pčelinjaka kod jezera.
Jedva su odbranili ovu kuću no izgorila je bašta i tuje, a vatra došla do praga.
slika
Srećom malo niže ovih kuća protiče potočić i vatra nije prešla preko njega a to je samo 200 m ispred mojih košnica.
Šteta trava ne pokošena sa obilje različka koji je držao vagu u plusu. Izgorilo po mojoj procjeno oko 50 hektara i 3 njive žita.
Ovdje su uspjeli zaustaviti vatru.
slika
Žao mi što slike ne pokazuju pravo stanje jer sam slikao iz auta.
mugdo
Čita i piše, odličan

Post Postao/la mugdo »

juče prije utovara košnica par kolega i ja skidali med lipe, čudom se nismo mogli načuditi njihovoj mirnoći, ja sam radio bez rukavica i nisam dobio niti jedan ubod.
prije dolaska na pčelinjak smo donijli odluku da ništa ne vadimo bojeći se grabeži jer je unos minimalan, međutim probali na par košnica i vidjevši reakciju pčela obavili posao do kraja.
cerex
Čita i piše, odličan

Post Postao/la cerex »

Kolega Stipo poslije ovog pozara i kise ima da se vegetacija probudi kao u Africi, spremi medista :D Ja samo tuham pogace.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

cerex je napisao/la:Kolega Stipo poslije ovog pozara i kise ima da se vegetacija probudi kao u Africi, spremi medista :D Ja samo tuham pogace.
Evo i ja pravim i dajem pogače. Jutros kada sam davao pogače pčele mirne i tihe. Počeo da cvijeta neki plavi bodljikavi korov sa plavim bodljikavim cvijetom i pčele ga lijepo posjećuju.
Jučer je pala lijepa kiša i nadam se da će to pomoći vrijesku. Gledao sam u Tušnici vrijesak totalno spržen. Nadam se da je tamo prema Glamoču u boljem stanju.
Vrijesak je malo čudan ako ga sunce sprži i poslije nekoliko dobrih kiša zna se dobro oporaviti i dati lijepo meda. Ne dadne li vrijesak bar pola zimnice bit će vele problema.
Zvoneto
Čita i piše, vrlodobar
Kontakt:

Post Postao/la Zvoneto »

Stipo , kod mene je slično stanje što se tiče grabeži. Nemam predstavu kako ću izvrcati med. Sutra planiram podraniti već u 5 biti kod pčela i do 8 šta se uradi i tako dok ne završim. Vrijesku se nisam nadao, ali poslije ovih kiša sve izgleda malo drugačije.Našao sam par cvjetova pored puta već ga ima da cvjeta. Visina 1200 metara. Ja bio dogovorio seljenje pčelinjaka kod starog kući pa tamo vrcanje, ali baš taj dan pade dobra kiša pa sam odustao, vidićemo..
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Napokon sam izvadio lipu ali samo male okvire koji su dobro poklopljeni. Veliki okviri većinom nisu poklopljeni nit jedna trećina pa uglavnom njih nisam htio vaditi osim tek po neki.
Moj je med i poslje. Pčele su ovog puta dosta mirnije i reklo bi se normalne kao i ostalih godina. Rekoh eto što je malo kiše i malo pogače pa sa mirom radi. Od 14 društava izvadio sam oko 100 kg lipe sa jakom aromom da na vrcaljki opija jak miris lipe. Od tih 14 društava iz nekih još treba odvaditi možda još ukupno 50 kg jer ga negdje ima previše. Cilj mi je bio izvaditi što čistiji lipov med.
Livadu ču vaditi narednih dana.
Što se tiče vrijeska jučer sam obilazio teren Korićina i nisam našao nit jednog pupa, a kamo li cvijeta. Visina po Google maps 980 m.
No drago mi je da je bar negdje počeo otvarati. Po snagi busenja vrijeska izgledao je jedna trećina prošlogodišnje visine.
Po iskustvu čini mi se da neće dati više od 5 do 8 kg po društvu. Na ovom terenu nemam iskustva pa dao bog da sam ga podcijenio i da bude više meda. Detaljnije ću znati kada vidim prve otvorene cvijetove.
Ove godine će vrijesak cvjetati slabije ali će cvjetanje trajati duže. Prošle godine je cvijet trajao manje od 30 dana.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Napokon izvrcana i livada. Nema puno ali bolje nego prošle godine kada nije bilo ni za pčele do vrijeska,a kamo li malo meda za odvaditi.
Ove godine za moj kraj livada nije loše. Nešto se izvrcalo i ostavilo više od pola zimnice jer za vrijesak koji slijedi nikad se ne zna.
Neka imaju pa se lakše diše. U livadi je bilo malo medljike koja se kristalizirala. Bit će da je vrba koje ispod brane na jezeru ima dosta. Na žalost posjekoše je i buldožeri krče korijenje.
No vratit će se vrba ponovo. Neki se pčelari bune ali što da se radi jer hidroelektrana je to i održavaju svoje objekte.
slika
cerex
Čita i piše, odličan

Post Postao/la cerex »

Podmazi lezaj na vrcaljki :D Sta se desava sa vrijeskom da li se je situacija nakon kisa sta popravila?
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

cerex je napisao/la:Podmazi lezaj na vrcaljki :D Sta se desava sa vrijeskom da li se je situacija nakon kisa sta popravila?
Još nisam vidio nit jedan cvijetić vrijeska. Kaže mi jedan pčelar da ova situacija može ispasti na dobro.
Vrućine sprže travu pa vrijesak posilje kiše dobije više prostora i naglo ojača i može dati dobro meda.
Sudeći po izgledu visini i gustoći ako da zimnicu bit će dobro.
Moje su pčele još u polju na livadi, a na vrijesku imam 5 društava i vagu.
Obje vage su u malom minusu.
Za par dana pčele su većinom pojele pogače pa ću morati davati opet.
-
Danas sam odradio prvo polivanje protiv varroe.
Sa ljetnim tretmanom malo kasnim ali mislim da ću dok krene vrijesak odraditi još bar jedno polivanja.
Dali ću odraditi cijeli tretman sa 4 polivanja ovisit će od pada varroe i jačine unosa vrijeska.
cerex
Čita i piše, odličan

Post Postao/la cerex »

Koliko sam skontao beevital za dobro dejstvo trazi visoku vlaznost zraka da li je i tvom preparatu potrebno isto visoka vlaznost i ima li je kod tebe sad?
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

cerex je napisao/la:Koliko sam skontao beevital za dobro dejstvo trazi visoku vlaznost zraka da li je i tvom preparatu potrebno isto visoka vlaznost i ima li je kod tebe sad?
Zapravo štos nešto slabijeg djelovanja je u tome što na visokim temperaturama, a pritom je ujedno i niska vlažnost da pčele napuštaju ulice sa poklopljenim leglom.
Vanjska temperatura je viša od 25°C i pčele ne griju zatvoreno leglo pa je u tim ulicama vrlo malo pčele. Kada se polije takva ulica sredstvo procuri jer nema pčela da se nakvase.
Na žalost varroa je baš u tom leglu,a takve ulice dobiju vrlo malo sredstva. Kada izađe mlada pčela ona se zadrži u toj ulici, a izađe i varroa. Mlada pčela nije došla u kontak sa sredstvom pa ni varroa nije došla u kontakt. Prije nego što mlade pčele počnu šetati po košnici i tako dođu u kontakt sa sredstvom matica je već zalegla onaj okvir i varroa koja nije došla u kontakt sa sredstvom ulazi u leglo i nastavlja svoj ciklus. Na sreću dobar dio varroe i dobar dio mladih pčela ipak dođe u kontakt sa sredstvom i varroa strada. Pošto se radi o više polivanja pogodi se pravi trenutak kada iz onog okvira izađu mlade pčele i one se poliju. Ako su promašile prvo polivanje nije drugo. Sve je stvar trenutka u kojem se zateklo leglo. Treba znati da BeeVital najbolje djeluje prvih 3 dana.
Poslje učinak naglo slabi. Znači BeeVital djeluje i na višim temperaturama ali dužina njegovog jakog učinka je kraća. Iz tog razloga umjesto 3 polivanja treba provesti 4 polivanja.
Moj bio Vit radi nešto bolje od BeeVitala jer nakon samo jednog polivanja dobar učinak ima 7 dana, a varroa pada i nakon 21 dan. Kada se u to vrijeme dodaju još 3 polivanja učinak je odličan bez obzira na vremenske prilike. BeeVital i Bio Vit su zasnovani na šećernoj otopini i organskim kiselinama. Bio Vit je nadmašio BeeVital jer Bio Vit sadrži 7 eteričnih ulja + 3 biljna uvarka i vitamine.
Tajna Bio Vita je u boljem izboru pogodnih eteričnih ulja i u tom što se nalazi iza tog plusa. Na žalost zbog biljnih uvaraka rok trajanja Bio Vita je mnogo manji nego BeeVitala.
Zahvaljujući dodatnim elementima i širem receptu Bio Vit ima široko djelovanje pa uništava i krečno leglo i bolje djeluje na druge patogene koji dospiju u košnicu.
Kada sam istraživao recept za Bio Vit cilj mi je bio produžiti jače djelovanje nego što ima BeeVital. Igrom slučaja pored traženog djelovanja dobio sam 2 nove osobine, a to je uništavanje krečnog legla i jačanje društva što poništava štetno djelovanje oksalne kiseline. Došlo je i do jačeg djelovanja na niz drugih pozitivnih faktora da ne nabrajam ovdje.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Danas išao kod jezera da pogledam pad varroe što sam polio Bio Vitom prije 2 dana.
Varroa pada do 230 komada kako gdje.
Vaga večeras - 100 gr.
Taman što sam napustio pčelinjak ispred pčelinjaka se pojavi vatra.
Opet netko potpalio na više mjesta.
Ono što nije izgorilo prije sada potpalilo.
Vatra nošena laganim vjetrom udaljavala se od pčelinjaka.
Nakon 1 sat dođoše vatrogasci sa cisternom i ugasiše požar.
Ovo je 3 put za 15 dana da dolaze vatrogasci.
Mogu slobodno reći da je izgorilo 2 /3 pčelinje paše okolo mog pčelinjaka.
Ovo je van svake pameti što ti ljudi rade. Potpale svoje i odoše i nije ih briga dokle će vatra stići i hoće li izgoriti nečiji krompiri, djetelina ili hoće li vatra ući među kuće.
Srećom ova parcela gdje je moj pčelinjak omeđena je ispred sa betoniranim potokom, a sa druge 2 strane prolazi asvaltirani put. Parcela je od 10 hektara ali ne pokošena :!: .
Odgovorite