BeeVital Hive Clean

Odgovorite
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Re: BeeVital Hive Clean

Post Postao/la Stipo »

simke je napisao/la:kako misliš slabije na jače društvo, ako prebaciš komplet košnicu dali će se pčele ići na staru lokaciju, i u proljeće kad je budeš vraćao opet idu na peijašnju lokaciju :?: :?:
Ja to učinim postupno kada su pčele već uzimljene i nalaze se u klupku.
Ako izletanja nema već desetak dana zbog hladnoće samo lagano bez uznemirivanja i potresanja uz nečiju pomoć prenesem košnicu i postavim na krov neke druge košnice. Prvi topliji dan kada pčele izlijeću mjesto krova dojnjeg društva i podnice gornjeg društva stavljam sneglerevu dasku i na njega postavljam plodište tog slabijeg društva.
Drugi način je da pri povratku s vrijeskove paše u bazni pčelinjak da sva slabija društva istovarim na krovove jačih.
Nakon par dana kada su se pčele navikle na novi položaj mjesto krova dojnjeg i podnice gornjeg društva postavljam sneglerove daske.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
simke
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la simke »

ok, Stipo hvala ti
Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti,
budala progovori, a fukara se obogati. ... IVO ANDRIC
Zvoneto
Čita i piše, vrlodobar
Kontakt:

Post Postao/la Zvoneto »

Radio sam obadvije ove opcije ali bih preporučio ovu prvu znači kad dobro zahladi da odradiš to. Razlog je zimsko tretiranje i prihrana, mora svaka biti na svome mjestu da se to završi inače je komplicirano i teško, a poslije kad se to sve odradiš, gledaš prognozu i kad jave da će 10tak dana biti sigurno bez izleta prebaciš je na jako društvo preko snelgrove daske ili šta već imaš.
simke
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la simke »

ovo pred uzimljavanje mi izgleda izvodljivo uraditi zato što ide zimsko vrijeme da pčele ne lete, a kako u proljeće vratiti jel isto vraćanje dok je hladnije vrijeme dok pčele nisu krenule raditi :?:
Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti,
budala progovori, a fukara se obogati. ... IVO ANDRIC
Mustafa
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Mustafa »

Danas kupio Bee Vital. Za razliku od prošle kupovine danas sam uz bočicu dobio i gratis paketić sa 15 ml :D
Zvoneto
Čita i piše, vrlodobar
Kontakt:

Post Postao/la Zvoneto »

To je ovaj preparat za krečno leglo? Možda ga sutra isprobam imam ih par kandidata...
@simke, ja to u proljeće ne vraćam nego radim kao dvomatično inače nema smisla ovako uzimljavati, bit svega je da to lošije društvo bolje prezimi i brže se razvija u proljeće zbog topline od donjeg društva. Ipak, bolje ako može svaka košnica na svome mjestu, ovdje u Hercegovini nema potrebe uzimljavati jednu na drugoj, komplicira ti to sve kasnije radnje pa razmisli..
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

Počeo sam tretman sa Bee vitalom i nema varoe za razliku od prošle godine kada je padala ko pljeva , izuzetno interesantno . Bez obzira tretman ću provesti do kraja 3 puta svakih 7 dana , strah me da nemaju pčelinje vaši ,a tu je Bee vital dobar kao i kod varoe
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Isto Asime i kod mene jedino kao što Stipe zna reći imao sam jedan inkubator varoe njega sam polivao i četvrti put i palo smo 30 kom u prva dva dana, a u sledećih pet 10-tak.

Čekat ćemo završni da vidimo stvarno stanje, a nadam se i siguran sam da neće biti više u prosjeku
od 30-tak kom tako da će po nekim procjenama ostati samo tata i mama preko zime.
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

I ja sam primjetio vrlo malo padanje varoe i to pretežno mlade , svjetle , koja još nije sazrela . Odgovor bi mogao biti da je sad dosta legla , osobito starog i da je
zrela varoa pretežno u leglu ,a da pada samo ona koja je svježe izašla .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Samire, tate su se rješile još u leglu ostaju samo mame.
Bez obzira na opadanje koje je očito smanjeno za one koji su ostali dosljedni i uradili proces Beevitalom h/c kako je i predvidjeno odnosno kako to pčelar sam sebi zacrta i kad misli da mu je najzgodnij, nemojte nikada biti sigurni da je nema.
Sad pred jesen će dosta košnica nastradati od velike varoe (to se već dešava u južnijim krajevima)pčele koje su jače ići će u grabež i dobiti će te naglo veliku populaciju varoe (imali smo takav primjer i brojilo se do 1.000 a po površini se zaključilo da je je bilo bar još tri- četri puta toliko varoa) a na svima ostalim je bilo u okviru prosjeka desetke i tako kako koja košnica .To je bila najača košnica i na vagi koja je dnevno išla 2-3 kg dok su druge imale samo ravnanje i blagi razvoj .Ova najača je našla žrtvu i prenjela sve kod sebe.Noseći med nije vodila računa da se kači i varoa jer tamo sigurno više nije bilo pčele.
Ne bi ovo ni zano ali sam ih upitao šta će im Beevital kad su obavili tretman a jedan od njih sliku sa mobitela i kaže vidi šta je uradio treći tretman a prije je bilo slično kao i kod drugih.na drugoj slici onako skupljena ima skoro fildžan., i nastavili priču kakva je košnica koliko je vaga na njoj išla .Za par dana ću znati i te rezultate ali to ostaje za arhivu koja će se jednom prezentirati zajedno sa cijelom ekipom pčelara koji su direktno nabavljali i koji su počeli zaboravljati dimljenja...
Pozdrav Marin
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
amyr
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la amyr »

Dali je potrebno da jos necim tretiram pcele ili je dovoljan Beevital?
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

Znam da nije ova tema za to,ali zamolio bih one koji imaju Snelgrovu dasku,da uslikaju par fotki,napisu dimenzije i otvore jednu temu samo za to!
Stvarno mi je potrebna a nigdje ne mogu da pronadjem dimenzije a ni kako bas izgleda... :roll:

Hvala unaprijed :)
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
zarkodj
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la zarkodj »

zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

Zarkodj znaš ko može otvoriti slike na SPOS-u , pa zato ili daj sliku ili objasni kolegi .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

zvones je napisao/la:
Zarkodj znaš ko može otvoriti slike na SPOS-u , pa zato ili daj sliku ili objasni kolegi .
daj Zvone, molim te, objasni ko može otvoriti slike na SPOS-u? sprva sam mislio da to mogu samo registrovani članovi tog foruma, međutim kada sam vidio da se i oni žale da ne mogu vidjeti fotke onda fakat ne kontam tu "misteriju SPOS-a" :lol:
lijepi ovaj naš forum, sve fotke se vide, za sada. kažem za sada jer ako se slučajno iz bilo kojeg razloga desi da se neke fotke ne mogu pregledati onda će to tada trebati i otkloniti, popraviti. zašto? pa iz jednostavnog razloga. bar meni se do sada desilo nebrojeno puta da sam počinjao nešto čitati na SPOS-u, došao do nevidljive fotke - razgulio u sekundi sa SPOS-a. da ne bi bilo zabune, smatram da je SPOS kvalitetan forum koji ima jednu veliku manu - nevidljive fotke!! odoh u oftopic poprilično :-)
Dobru srcu sreća dođe.
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

Ismet je napisao/la:
zvones je napisao/la:
daj Zvone, molim te, objasni ko može otvoriti slike na SPOS-u? sprva sam mislio da to mogu samo registrovani članovi tog foruma, međutim kada sam vidio da se i oni žale da ne mogu vidjeti fotke onda fakat ne kontam tu "misteriju SPOS-a" :lol:
lijepi ovaj naš forum, sve fotke se vide, za sada. kažem za sada jer ako se slučajno iz bilo kojeg razloga desi da se neke fotke ne mogu pregledati onda će to tada trebati i otkloniti, popraviti. zašto? pa iz jednostavnog razloga. bar meni se do sada desilo nebrojeno puta da sam počinjao nešto čitati na SPOS-u, došao do nevidljive fotke - razgulio u sekundi sa SPOS-a. da ne bi bilo zabune, smatram da je SPOS kvalitetan forum koji ima jednu veliku manu - nevidljive fotke!! odoh u oftopic poprilično :-)
Ja također nisam prijavljen , a neću ni biti , jer zbog mojih egzibicija ( poznati su moji sumnjivi postovi :wink: :D ), brzo bi me izbacili , jer tamo se zna ko žanje , a ko
žito nosi i svako pisanje koje nije u skladu sa naučnim saznanjima (obično pišem znanstvenim, jer znanstvenici su oni koji znaju, a naučnici oni koji su naučili nešto, a ne
moraju znati što su naučili , zato citiraju do besvjesti , ćak i same sebe ).
Dakle znam da samo prijavljeni mogu vidjeti slike , a za ovo drugo neznam , mislim da su prije neke greške , nego nešto drugo . Nisam ništa želio prigovoriti zarkodj , ali
nije rijedak slučaj da dobijemo link sa SPOS-a i šta onda , dali se svi trebamo prijaviti ?
koristi u vojne svrhe !
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la inzenjer »

Sinoc uradio drugi ttretman,na jedinoj kosnici koja ima laticu,roj od ove godine,bilo 14 varoa,jel to u granicama ''dozvoljenog''.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Završio sam letni tretman i prebrojao varrou.
slika
Za više informacija pogledati:
http://www.limed.ba/BV_test_2011.html
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

Hvala vama na trudu,ali ako ste primjetili i na toj sam temi isto postavio pitanje i niko mi nije odgovorio...
zadnji moj post... :roll:
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

slika
Ermine evo fotografije nedovršene Snelgrove daske. Na sredini je otvor 100x100 mm duplo ožičen sa razmakom 12 mm.
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Juce sam po dolasku sa godisnjeg odmora iz znatizelje ispod jedne kosnice,postavio lim za provjeru otpale varroe.Na limu je lezalo 7 komada.
Posto mi je Vahid danas pomagao na pcelinjaku...on je bio ocevidac.Meni je to malo cudno..pa se dvoumim da uradim jos jedan tretman sa BeeVitalom!!
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

sahista je napisao/la:Juce sam po dolasku sa godisnjeg odmora iz znatizelje ispod jedne kosnice,postavio lim za provjeru otpale varroe.Na limu je lezalo 7 komada.
Posto mi je Vahid danas pomagao na pcelinjaku...on je bio ocevidac.Meni je to malo cudno..pa se dvoumim da uradim jos jedan tretman sa BeeVitalom!!
Pozdrav.
Ako si odradio sva 3 tretmana, a varroa još intenzivno pada možeš odraditi još jedno polivanje i onda čekati završni tretman kada više ne bude legla.
Imati sada 100 varroa nije opasno ali imati sada 1000 varroa može izazvati kolaps društva.
Pad varroe poslje tretmanao od nekoliko desetaka nemoj da te brine jer to je prilično čista košnica.
Pogledaj gore u tabeli moju košnicu 43 da nisam tretirao ta košnica ne bi prezimila zimu ostale košnice bi bez problema dočekale završni tretman bez opasnosti za kolaps društva.
Vahid
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Vahid »

Stipo je napisao/la:
sahista je napisao/la:Juce sam po dolasku sa godisnjeg odmora iz znatizelje ispod jedne kosnice,postavio lim za provjeru otpale varroe.Na limu je lezalo 7 komada.
Pozdrav.
Ako si odradio sva 3 tretmana, a varroa još intenzivno pada možeš odraditi još jedno polivanje i onda čekati završni tretman kada više ne bude legla.
Imati sada 100 varroa nije opasno ali imati sada 1000 varroa može izazvati kolaps društva.
Pad varroe poslje tretmanao od nekoliko desetaka nemoj da te brine jer to je prilično čista košnica.
Pogledaj gore u tabeli moju košnicu 43 da nisam tretirao ta košnica ne bi prezimila zimu ostale košnice bi bez problema dočekale završni tretman bez opasnosti za kolaps društva.
I ja sam mu to danas predlozijo al kolega je se toliko zabrino da je cijelo vrijeme ponavjo ja bi jos jedan tretman odradijo ja mu cijelo vrijeme ponavjam mozes al kad nebude vise legla kao zavrsni tretman al on se toliko brine pa da nece bit kasno jer vidis da one padaju same prirodnim putem a nema potrebe pcele su mu ciste nema vaaore ja sam danas gledo i u leglu gdje sam imo priliku kad sam preslagivo ramove i tako to gdje su bili izgradeni zaperci izmedu ramova trutovsko leglo al eto kolega se stvarno malo previse zabrino :wink: :wink: :wink:
Pcelar u bijelom svijetu.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Ja sam prošle godine imao neka društva preko 1500 varroa pa su ipak prezimila. Samo jedno društvo košnica br. 12 je imalo oko 4500 varroa iako dobro oslabljeno i ono je preživilo. Pogledaj ove tabele te zbroji tabelu 5 , 6 i 7 i vidjet ćeš koliko je ukupno oboreno varroe prošle jeseni.
http://www.limed.ba/BV_test_2010.html
Košnica br. 12 nije u tim tabelama jer je vršena kombinacija amitraza i BeeVitala radi provjere koje srestvo bolje djeluje.
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Da se otkloni sumnja i stvori povjerenje u tretman uradite ponovo na pola, odnosno 3-4 košnice, ništa neće štetiti , nije ni tošak velik i savjest mirna . Kad se uvjerimo u djelotvornost povremeno će se odradivati preventivno i neće trebati neki glavni tretmani kad ćemo brojati stotine , stotine. Meni se čini da je to vrijeme iza .
Napomena treba paziti naročito sada kad će nastradati susjedni pčelinjaci koji će imati bilo tihu ili pravu grabež pa će se Varoa ponovo nastaniti ali ona ne može polučiti veću štetu do jeseni kad bude završni tretman bez legla.
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
Odgovorite