karabaja je napisao/la:Pozdrav Senade, po kojoj se cijeni može nabaviti ovaj NICOT sistem nov i kompletan i gdje?
Da te i upitam za tvoj šestodjelni oplodnjak, imaš li kakav nacrt po kojem bi se mogao napraviti?
Hvala Emir.
Otpozdravljam kolega.
Da si me kotaktirao prije 7 dana već u četvrtak bi imao nikot kod kuće po kataloškoj vrijednosti +troškovi poštarine ( ovi troškovi poštarine su unutar Švedske). Sutra naveče dolazi mi komšija i čovjek koji mene podupire.
Imaš katalošku vrijednost iznad pa je to lahko preračunat , manje više iste su cijene jer ja imam njihov zadnji kltalog , a novi još nije izašao.
R.b. Šifra Naziv elemnta Komada SEK
1. 296 Nicot kaseta 1 261,00
2. 296-5 Osnova matičnjaka 110 58,00
3. 296-4 Pokretni nosač matičnjaka 40 80,00
4. 296-3 Nepokretni nosač nosa.matič 40 80,00
5. 296-1 Zastitni/inkubator vikleri 40 100,00
ili 115 km +troškovi poštarine u ovom mom slučaju. AKo imaš nekoga u Švedskoj to će ti lagano odraditi sve ide poštom , preko interneta naruči se normalno ovi koji su u Švedskoj. Prvi autobus koji ide odozgo dobiješ to . To tije bar danas lahko smao ako imaš nekoga na određenoj destinaciji ili evo u ovom slučaju da si me kontaktirao imao bi već u četvrtak kod kuće nikot
ZA ove oplodnjake nema nacrte al to je lahko . Premejrimo i to je to ništa strašno.
Jedino što smatram da bi bilo dobro napraviti petodjelne i onda ih postaviti frontalno tako da na bočne strane ide po jedan otvor a frotalno tri, IZ ovakvih modela mislim da bi se u aprilu i maju moglo uzvući između 200 i 500 grama matične mliječi za vlastite potrebe ,kada se to odradi samo izvadi matice i ubaciti matičnjake i onda nastaviti s uzgojem matica . Iz ovakvog jednog moglo bi se dobiti između 20-25 oplođeni matica. Ovoje sve onako teoretski.
JA planiram akobogda da uradim takvih jedno 10 komada eksperimentalno samo z a matičnu mliječ i na kraju da mi služe kao banka matica.
MOžeš probati sam ili da čekaš moje rezultate i da ferceraš .

))))
Ima još nekih ideja sa ovim 5-todjelnim okrnute frontalno,,, ne mogu baš sve iznijet jer neznam hoće li uspjeti ,
Inače kada radim MM sa LR bude dosta gnječenja pčele i da mi je to izbjeć prije svega nebitno koliki će prinosi da budu.
Ono što me iznenadi i jakose zamislim poslije toga je činjenica da pčela dugo umire. Zna se desiti da mi neka "mrtva " pčela stoji na stolu i dan dva i čim dođe ruka do nje ubode me.
Ja od kulina bana a ništa baš konkretno nerekoh