2011 godina - suzbijanje Varroe destruktor

Pčelarski razgovori
etna
Čita i piše, nedovoljno

Re: 2011 godina - suzbijanje Varroe destruktor

Post Postao/la etna »

senad je napisao/la:Imam običaj kazati da ne igra ulogu koliko imaš košnica, potrebno znanje za jednu košnicu proteže se i na 100-500, stim da nam za veći broj košnica treba više vremena i uloženog truda..

Ova praćenja pčelinjih zajednica što Petar radi su inpresionirajuća , Mnogo je tu radi i vremena..

Ja se mogu samo diviti tako izraženoj volji da se dođe do adekvatni spoznaja, i naravno što sve to želi da podjeli sa nama.
Ja se divim petru i postavljam logičko pitanje skoliko pč.zajednica pčelari.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

etna je napisao/la:Zanima me dali je to brojanje i ostala čudesa što vi navodite i pišete primjenjivo na broju od 100 ili više zajednica.Ja vam kažem da niti evidenciju nevodim a kamoli kakve studije što ih vi navodite čitajući vaše postove.Ja vam se divim kada ste toliko agilni i pedantni ali to je neizvedivo u profipčelarstvu,ja kada sam imao 1-2 zajednice onda sam filozofirao i gubio vreme na njima cjeli dan sada kada ih imam pun k.....jedva čekam da dođe dan kraju.Preparat za varovu ili djeluje ili nedjeluje varova ili pada ili ne mjenja se preparat .Brojanje? zašto ne vrijeme je što ja brojim i ništa drugo.Molim vaš odgovor petre.
Ma poštujem vaše znanje i broj košnica kojim pčelarite.
Ja se pčelarstvom bavim iz hobija. cilj mi je imati 20-30 društava za medobranje. 2007/ me varoa oborila na nulu
sad se pokušavam vratiti na taj broj. međutim svake godine me varoa ponovo obara do ove godine.
Dvije stvari sam promjenio ove godine, Nisam dohranjivao šećernim sirupom, i tretirao sam protiv varoe dok god je padala.

trenutno imam 15 društava u dobroj kondiciji. Iznosim ovdje svoje stavove, znanja i iskustva, da bi ih drugi mogli pobijati ili potvrđivati. Ako možete pomoći savjetom ili znaljem unaprijed se zahvaljujem, ali ako mi želite reči da je jedno ljetno tretiranje i jedno zimsko dovoljno protiv varoe, hvala vam na trudu.

Vjerovao sam da savjeti i iskustva oko varoe vrijede uvijek i za sva, međutim vidim da nije teko. Da zavisi od puno različitih činjenica. Pokušavam saznati ima li netko kakvo iskustvo. jer varoa očigledno još nije rekla zadnju riječ.
Sad kad toliko puno znam o životu pčela, sad mi se tek čini da ništa neznam, i da u ništa nisam siguran.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

etna je napisao/la:
senad je napisao/la:Imam običaj kazati da ne igra ulogu koliko imaš košnica, potrebno znanje za jednu košnicu proteže se i na 100-500, stim da nam za veći broj košnica treba više vremena i uloženog truda..

Ova praćenja pčelinjih zajednica što Petar radi su inpresionirajuća , Mnogo je tu radi i vremena..

Ja se mogu samo diviti tako izraženoj volji da se dođe do adekvatni spoznaja, i naravno što sve to želi da podjeli sa nama.
Zahvaljujem se na podršci. Ako je to bio cilj pitanj ispričavam se što vam nisam odmah odgovorio.
Otkad sam počeo pčelariti vodio sa dnevnik za svako društvo pojedinačno, baš iz razloga da naučim što više.
I zato što nemam previše društava mogu ih pratiti svako pojedinačno.
Čitao sam, razgovara s uspješnim pčelarima, učio i uživao u pčelama. Međutim drugačiji su problemi ako ti je cilj raditi s 25 - 30 društava, a drugačiji ako misliš raditi s 100 - 200 društava. Sa 100-200 društava moraš se baviti profesionalno i posvetiti sve svoje vrijeme svojoj egzistenciji i opstanku preko pčelinjih zajednica. Nemaš se vremena "igrati" kako vi to kažete. Puno toga sam naučio i uspješno provodio u svojem pčelinjaku. neke tehnike sam napustio a nekima se mislim i vratiti. Međutim uz sve znanje i dobre savjete zimu za zimu gubitci. disu drastični kao 2007 ali preživjele zajednice su uvije oslabljene i traže puno znanj i umijeća da stignu na vrijeme do bagrema.

Pčelarima koji pčelare sa 100 i više košnica nisam mogao vjerovati da tretiraju jednom u 8. mjesecu i jednom zimsko.
Pošto su profesionalni pčelari, mislio sam da ne žele priznati. Međutim, ako vozite pčele na 3 do četiri paše. i ako su točni navodi koje sam napisao gore o varoi i prevozu. jasna je razlika u uvjetima za opstanak varoe.

Otkad me varoa oborila više nisam vozio na pašu jer mi se ispod 10 jakih društava ne isplati. Ranijih godina nisam imao tolikih problema s varoom.

Jeli to zbog toga što sam jaka društva vozio na pašu pa ih očistio, neznam, ali želim saznati.
Ali zašto 2007/2008 takav drastičan pad. Kad sam i 2007 vozio jake na pašu.

Odgovorite mi na ta pitanja provjerenim odgovorima i prestajem istraživati, misliti ću da sve znam.
Sad kad toliko puno znam o životu pčela, sad mi se tek čini da ništa neznam, i da u ništa nisam siguran.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

etna je napisao/la:Zanima me dali je to brojanje i ostala čudesa što vi navodite i pišete primjenjivo na broju od 100 ili više zajednica.Ja vam kažem da niti evidenciju nevodim a kamoli kakve studije što ih vi navodite čitajući vaše postove.Ja vam se divim kada ste toliko agilni i pedantni ali to je neizvedivo u profipčelarstvu,ja kada sam imao 1-2 zajednice onda sam filozofirao i gubio vreme na njima cjeli dan sada kada ih imam pun k.....jedva čekam da dođe dan kraju.Preparat za varovu ili djeluje ili nedjeluje varova ili pada ili ne mjenja se preparat .Brojanje? zašto ne vrijeme je što ja brojim i ništa drugo.Molim vaš odgovor petre.
Ako mislite na akciju koju pokušava započeti. Ukoliko vozite pčele na pašu 100 društava, zar je toliki problem na jednom prebrojiti pad varoe. Nabrojiti do 20,30 ili 150. Ali razumijem vas ta sa tolikim brojem košnica nemate vremena za igranje i brojanje, nije to ni obavezno. Ali ko misli da bi bilo korisno nek se uključi jednu do dvije košnice. staviti papir 10 dana prije, izbrojiti 4 puta na jednoj košnici. Ako dobijemo rezultate za 5 košnica u prijevozu ipak ćemo bar nešto saznati.
Ako se uključi 20 pčelara s po jednom košnicom i ako se pokaže nekakvo pravilo, već možemo biti sigurni u nešto.
etna
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la etna »

petar61 je napisao/la:
etna je napisao/la:

Zahvaljujem se na podršci. Ako je to bio cilj pitanj ispričavam se što vam nisam odmah odgovorio.
Otkad sam počeo pčelariti vodio sa dnevnik za svako društvo pojedinačno, baš iz razloga da naučim što više.
I zato što nemam previše društava mogu ih pratiti svako pojedinačno.
Čitao sam, razgovara s uspješnim pčelarima, učio i uživao u pčelama. Međutim drugačiji su problemi ako ti je cilj raditi s 25 - 30 društava, a drugačiji ako misliš raditi s 100 - 200 društava. Sa 100-200 društava moraš se baviti profesionalno i posvetiti sve svoje vrijeme svojoj egzistenciji i opstanku preko pčelinjih zajednica. Nemaš se vremena "igrati" kako vi to kažete. Puno toga sam naučio i uspješno provodio u svojem pčelinjaku. neke tehnike sam napustio a nekima se mislim i vratiti. Međutim uz sve znanje i dobre savjete zimu za zimu gubitci. disu drastični kao 2007 ali preživjele zajednice su uvije oslabljene i traže puno znanj i umijeća da stignu na vrijeme do bagrema.

Pčelarima koji pčelare sa 100 i više košnica nisam mogao vjerovati da tretiraju jednom u 8. mjesecu i jednom zimsko.
Pošto su profesionalni pčelari, mislio sam da ne žele priznati. Međutim, ako vozite pčele na 3 do četiri paše. i ako su točni navodi koje sam napisao gore o varoi i prevozu. jasna je razlika u uvjetima za opstanak varoe.

Otkad me varoa oborila više nisam vozio na pašu jer mi se ispod 10 jakih društava ne isplati. Ranijih godina nisam imao tolikih problema s varoom.

Jeli to zbog toga što sam jaka društva vozio na pašu pa ih očistio, neznam, ali želim saznati.
Ali zašto 2007/2008 takav drastičan pad. Kad sam i 2007 vozio jake na pašu.

Odgovorite mi na ta pitanja provjerenim odgovorima i prestajem istraživati, misliti ću da sve znam.
Za taj pomor su vjerovatno krivi virusi i suša/07/08) i na kraju oslabljena pčela nije mogla prezimit. da ja tretiram dvaput u sezoni stime da ne selim svu količinu pčelinjih zajednica na sve paše nego ciljano na više paša i više lokacija .zajednice u ljetnom periodu treba očistiti od varove i hraniti kada ona nema hrane, mlada matica jako bitna stavka u svakoj godini po mogućnosti.
etna
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la etna »

petar61 je napisao/la:
Ako mislite na akciju koju pokušava započeti. Ukoliko vozite pčele na pašu 100 društava, zar je toliki problem na jednom prebrojiti pad varoe. Nabrojiti do 20,30 ili 150. Ali razumijem vas ta sa tolikim brojem košnica nemate vremena za igranje i brojanje, nije to ni obavezno. Ali ko misli da bi bilo korisno nek se uključi jednu do dvije košnice. staviti papir 10 dana prije, izbrojiti 4 puta na jednoj košnici. Ako dobijemo rezultate za 5 košnica u prijevozu ipak ćemo bar nešto saznati.
Ako se uključi 20 pčelara s po jednom košnicom i ako se pokaže nekakvo pravilo, već možemo biti sigurni u nešto.
Ma ja nemam volju iskreno vam kažem.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Bez obzira s koliko košnica se pčelari varroa se mora pratiti i dobro paziti na ućinak tretmana. Mali pčelari s 20-30 košnica gube pčelinjake iz neznanja ili iz nepažnje. E sada se ja pitam kako veliki pčelari gube pčelinjak. Poznajem jedan slučaj gdje uprkos 30 godišnjem iskustvu pčelar izgubio 140 društava i najgore je to što je podigao uzbune tvrdeći da razlog stradavanja nije varroa nego da je razlog neka nova nepoznata bolest jer on o varroi i tretmanima zna sve. Nakon analize uzoraka razlog je bio varroa na koju su se nadovezali nozemoza i druge virusne bolesti. Pošto je radio kao prosvjetni radnik i držao 140 košnica sve poslove u pčelinjaku je odrađivao šablonski po ustaljenom pravilu. Vremenom se pouzdo u ta pravila i pažnja mu je popustila.
Zbog stiske s vremenom varroa mu je izmakla nadzoru i kad je to uočio bilo je prekasno ništa nije mogao učiniti da spasi pčelinjak.
S varrom se nije igrati. Svaki pčelar mora imati vremena da povremeno bar u nekoliko društava prati prirodni pad varroe, a pogotovo učinak srestva kojim čisti varrou. Poznajem i profi pčelare koji nikad nisu imali žnačajne gubitke na svojim pčelinjacima. Oni sebi naprosto to nesmiju dozvoliti jer ih pčela hrani. U strahu da ne dožive veće gubitke pčelama daju sve i svašta u prevelikim količinama. Zamislite kolika je to kemija u njihovim košnicama.
Biološka srestva i ne pomišljaju koristiti jer im polivanje oksalnom kiselinom ili BeeVital-om oduzima previše vremena. Pčelar koji ima mnogo košnica prihvaća samo tehniku pčelarenja i upotrebljava samo jeptina srestva protiv varroe koja mu ne troše puno vremena.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Stipo, uvijek sam volio čitati tvoje postove, ali ovaj me trunku zasmetao, u principu se slažem s tobom, ali ne volim kad se iznose neprovjerene činjenice. (odnosi se na profesionalne pčelare i sredstva koja koriste)

etna - ono vaše vjerojatno su virusi i neznam što je samo vjerojatno. Kad Bivšu jaku zajednicu otvorite u proljeće, a na posnici minimum pčela i nešto smrznutih u saću u blizini meda. Znajte te dvije šačice pčela su uginule od hladnoće, ali uzrok je varoa.
Ako društvo koje u ljtu drži 20 ulica uzimite na 10-12 kg meda i dodate 10 l šećernog sirupa, i u proljeće vam drži tri ulice i bolesno od nozemoze, znajte uzrok je varoa.

Ako društvo kolap doživljava od nozemoze, virusa ili neke bakterije, to je samo zato što su pčele oslabljene, isisane varoo, društvo brojčano pada i pada mu imunitet.
etna
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la etna »

Tako je varooa je pogrebnik koji nosi virus na svom usnom aparatu
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

petar61 je napisao/la:Stipo, uvijek sam volio čitati tvoje postove, ali ovaj me trunku zasmetao, u principu se slažem s tobom, ali ne volim kad se iznose neprovjerene činjenice. (odnosi se na profesionalne pčelare i sredstva koja koriste)
.
Rekao sam: Poznajem i profi pčelare koji nikad nisu... . Nisam rekao: da svi profi pčelari... .
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Ma ok. znam da nisi ništa loše mislio. Ima nas pčelara i ovakvih i onakvih, ne ovisi od toga jesu li profi ili hobi.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Pošto sam imao upita o značenju podataka iz tablica sa mojih postova na prvoj i drugoj strani ove teme. Ti postovi su dopunjeni objašnjenjima. Dopune su napravljene tekstom u plavoj ili zelenoj boji i objašnjavaju podatke koji bi mogli ostale članove foruma zbuniti.

Na žalost mogučnosti uređivanja teksta na forumu su dosta slabe. Program automatski briše razmake iz teksta pa je nemoguće raditi pregledne tablice.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

petar61 je napisao/la:
Na žalost mogučnosti uređivanja teksta na forumu su dosta slabe. Program automatski briše razmake iz teksta pa je nemoguće raditi pregledne tablice.
Postoji mogućnost prikaza tablica i taksta uz par zahvata.
Ako imaš tablice sa kojima bi prezentovo podatke napravi pretvorbu teskta i tablica u sliku _jpg. digni na server koji koristiš i onda u djelu teksta gdje želiš da ti se tablica vidi samo postavi image cod slike nakojoj su tabele i to je to.

Sretno
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

etna je napisao/la:Tako je varooa je pogrebnik koji nosi virus na svom usnom aparatu
lijep pozdrav tebi, etna.
zamolio bih te da mi kažeš gdje ti se nalazi pčelinjak (ako nije tajna :) ) i na koje paše planiraš seliti ove godine?
hvala.
Dobru srcu sreća dođe.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Evo jedne dobre tabele koja pokazuje razvoj varroe poslje ljetnog tretmana.
slika
etna
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la etna »

Ismet je napisao/la:
etna je napisao/la:Tako je varooa je pogrebnik koji nosi virus na svom usnom aparatu
lijep pozdrav tebi, etna.
zamolio bih te da mi kažeš gdje ti se nalazi pčelinjak (ako nije tajna :) ) i na koje paše planiraš seliti ove godine?
hvala.
Kadulja otoci,bagrem Istra,kesten obronci Učke,Lipa zaleđe Rijeke,Šumske livade G.Kotar ili šumski med,planinski i primorski vrijesak odnosno sve što bude medilo ili budem imao informacije još planiram na Velebit uz more na draču samo sa par košnica.A pčelinjaci se nalaze (imam ih na više lokacija) u priobalju. :!:
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

eh nekada se bez problema moglo ići sa pčelama iz BiH u Hrvatsku.
danas je to vjerovatno na razini naučne fantastike?
Dobru srcu sreća dođe.
etna
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la etna »

E brate opet ćemo mi svi skupa živjet granice su izmišljene i prolazne.
Ahmet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Ahmet »

Meni interesuje da li iko od vas kolega koristi grijac ili sublimator oksalne kiseline u borbi protiv varoe? Koliko sam vidio velike su prednosti jer se istim moze tretirati i dok ima legla, znaci otvoren lov na varou tokom cijele godine :lol:
Dosta su skupi a na njemackim web stranicama o pcelarstvu je dosta zastupljen bar sto se marketinga tice e sad... poskup je preko 100 evrica a i prodaju se posebne tabletice koje odgovaraju potrebi tretmana jedne zajednice. Znaci kolege znanje na imanje da vidimo ko je probao neka pise zapazanja :wink:

http://cgi.ebay.de/Oxalsaure-Verdampfer ... 4aa8234c8f
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Ahmete ,
ima više vrsta i načina ovaj na plin vidim prvi put-evo nisam ga ni studirao kako radi ali u principu pare oksalne kiseline su ubitačne po pčelara tako da treba obavezno nositi masku pod punom opremom.
To je ono što me uvijek odbijalo a davno bi probao ovaj način. Mogu se zaštititi to nije problem ali stid me od komšija i gledalaca hodati sa maskom izmedju pčela .
U principo ne stavljam ni šešir nego samo kapu običnu(življe boje- žute ) da pčele nešto uočavaju jer ne vide moju kosu.
ha -ha . Pozdrav
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
Ahmet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Ahmet »

Marin je napisao/la:Ahmete ,
ima više vrsta i načina ovaj na plin vidim prvi put-evo nisam ga ni studirao kako radi ali u principu pare oksalne kiseline su ubitačne po pčelara tako da treba obavezno nositi masku pod punom opremom.
To je ono što me uvijek odbijalo a davno bi probao ovaj način. Mogu se zaštititi to nije problem ali stid me od komšija i gledalaca hodati sa maskom izmedju pčela .
U principo ne stavljam ni šešir nego samo kapu običnu(življe boje- žute ) da pčele nešto uočavaju jer ne vide moju kosu.
ha -ha . Pozdrav

Rekle bi komsije kakav je to u Marina med kad on sa maskom na glavi kosnicama prilazi :lol: :lol: :lol: Salu na stranu znam da su isparavanja oksalne kiseline opasna za covjeka ali se stvarno nije problem zastititi par puta u godini dok obavljamo tretman ako je ucinak uspjesan, samo ja koliko primjecujem kod nas slabo ko da radi sublimaciju oksalne kiseline nekako narod ide na sigurno Amitraz pa Amitraz :?
Sjecam se dok jos nisam poceo pcelariti jedan pcelar je izgubio vise od 50 drustava i ja pitam njegovog sina sta je bilo a on ce kao pusti posipali smo ih zimus nekom kiselinom i sve izgubili i mislim da od takvih prica i dolazi kod nasih pcelara do nekog straha od bilo kojeg pomena kiseline :lol: Ja sam oksalnom prezadovoljan pa zato i mislim da bi i jedan ljetni tretman sublimacijom bio ko kec na desetku u borbi protvi varoe. Ali evo mozda se neko javi ko vise zna o ovom nacinu tretiranja protiv varoe.
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

Ahmet je napisao/la:Meni interesuje da li iko od vas kolega koristi grijac ili sublimator oksalne kiseline u borbi protiv varoe? Koliko sam vidio velike su prednosti jer se istim moze tretirati i dok ima legla, znaci otvoren lov na varou tokom cijele godine :lol:
Dosta su skupi a na njemackim web stranicama o pcelarstvu je dosta zastupljen bar sto se marketinga tice e sad... poskup je preko 100 evrica a i prodaju se posebne tabletice koje odgovaraju potrebi tretmana jedne zajednice. Znaci kolege znanje na imanje da vidimo ko je probao neka pise zapazanja :wink:

http://cgi.ebay.de/Oxalsaure-Verdampfer ... 4aa8234c8f
Ovo sam vec nekoliko godina gledao na sajmu na Tašmajdanu u Beogradu, a cijena je bila oko 70 KM, koliko se sjećam, ali sutra idem ponovo na sajam pa ću vidjeti koliko košta.Proizvođač navodno tvrdi da može istretirati 100 društava za sat.
Tada mi nije bila interesantna ova spravica, koja je ista kao na ovom linku koji si dao.
Provjerit ću pa ću javiti.
Lijep pozdrav Ahmete!
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Stipo, trebam hito iskustvenu procjenu. Pokazao sam više puta L05 - inkubator, 08.01.11 tretirao sa sva društva oksalnom kiselikom. Iz L05 palo je 40 varoa u roku zjedan dana i još 16 varoa slijedećih 20 dana. Iz ostalih košnica 10 - 30.

Pokušao bih vidjeti odnos radova na tretiranju, stanje pčelinjih društava i prinosa, pri održavanju minimalne populacije varoe.

Da bih bio siguran da startam s mininimalnim brojem varoe iz zime. Započe sam još jedan trostruki tretman Beevital - Hive - Clean. Prvi tretman je napravljen 05.02.11.
Nakon 4 dana Iz L05 je palo 3 varoe.

Treba mi iskustvo, kojika bi još populacija varoe mogla biti u L05, koliko je varoe vać u zatvorenom leglu?
Je li populacija na minimumu i da li da odradim još 2 tretmana(Ovu i iduću subotu)?
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Petre kakavo je opće stanje legla koliko ima zatvotrenog koliko otvorenog. nemojte pretjerati u tretiranju . Invazija sa strane će Vam donositi dosta varoe. To je proces. Treba uzeti sve te parametre u ocjenu. "Ni začin apreko načina "
Vidim radili ste oksalnu početkom prvog sad počeli Beevitalom i ima malo opadanje. Beevital bi trebao djelovati još neko vrijeme .
Večeras ću malo napraviti analizu i pretjecanje varoe ali ide hladnije vrijeme smanjiti će i leglo mislim da Vam ne treba sad tri tretmana -preskočite ako ne ovo onda- treći tretman Vam je sad za sad višak ,ja ne bi radio ni drugi ni treći već bi sačekao drugi val legla a tad imate opet početak + pretjecanje za zatvatanje legla a nešto varoe će izići iz legla što je sad zatvoreno ako je tamo ima . Stipe šta ti kažeš?
.Pozdrav Marin
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Marin je napisao/la: Večeras ću malo napraviti analizu i pretjecanje varoe ali ide hladnije vrijeme smanjiti će i leglo mislim da Vam ne treba sad tri tretmana -preskočite ako ne ovo onda- treći tretman Vam je sad za sad višak ,ja ne bi radio ni drugi ni treći već bi sačekao drugi val legla a tad imate opet početak + pretjecanje za zatvatanje legla a nešto varoe će izići iz legla što je sad zatvoreno ako je tamo ima . Stipe šta ti kažeš?
.Pozdrav Marin
Marine, Hvala na savjetu. I ja sam razmišljao da ne napravim još dva planirana tretmana. Mislim da sam postigao cilj:

Cilj: U startu godine minimum varoe u društvima. Bitno za sve kalkulacije u toku godine.

Bilo je par puta pitanja zašto to sve radim. Varoa me oborila na nulu nakon najuspješnije godine, najviše društava i najača društva. Pripisao sam sebi dio krivice. Pretpostavio sam: previše jakih društava, previše posla, nisam stigao niti sam kvalitetno odradio.
Međutim. već par godina me varoa drži na minimumu. Nisam se niti htio pojačavati dok se ne naučim nositi s varoom.
Dok imam toliko društava da mogu poznati svaku maticu po izgledu, mogu i detaljno pratiti što se događa, zapisivati i stjecati iskustva.
I ove godine sam prvi puta diagnosticirao varou, poduzeo mjere, i spasio društva (za sada sva).

Ove godine imam relativno dobre osnove za povratak na ciljni broj košnica kao hobi pčelar. Dovoljno jakih društava u dobroj kondiciji, nekolioko prošlogodišnjih rojeva. I konačno iskustvo uspješne borbe protiv varoe.
Kad jednom dostignem ciljni broj košnica, neću stići ovako detaljno pratiti. Možda je ova godina jedina s takvom prilikom.
Odgovorite