Stipo je napisao/la:Nasjeće se ti granja i šiblja Senade za novu lokaciju. Šalu na stranu nego da pitam kako su pčele podnijele novu lokaciju, jesu li se vraćale nazad na staro mjesto.
Stipo dobro pitanje.-....
Ove slike su nastale juče, znači slikao sam nakon 7 dana, a od sada će biti više slika jer sam dobio foto aparat.
Imao sam u planu da sve oko pčelinjaka njive iskrčim jer se ne obrađuju i samije korov,,, da bi ličili na nešto međutim ,bez obzira što se nudim da to očistim o mom trošku ne žele osim jednog koji je dozvolio,,,,,,,plašim se požara ,, ,,neki dan jedan pčelar je spržio 1 hektar ,, sve se odigralo oko njegovog pečlinjaka koji je udaljen nekih 300 metara od mog,,,,,požar je izazvala gljiva kojom se dime pčele ,,,

))))))
Ovo sa limom sam radio prošle godine na jednoj pčelinjoj zajednici i razlika je bila nekih 5 metara,,,, prošle godine nisam nešto posebno bio zabrinut jer je bila eksperimentalna,,,,, i dobro je bilo ,,, jer su pečel podjednako učestvovale na bagremu....
A što se tiče ovih 23 pčelinje zajednice baš sam nekako bio pod stresom ,,,,, dodao sam trave na lijeto da se provlače ,,, pa u jednom momentu se vratim pa opet ponovim sa travom da ih baš ono natjeram na novu orjentaciju,,,,,,,,
Mnogo bolje jeispalo nego sam očekivao,,,,,,
Iz predostrožnosti na dvije palete sam ostavio po jednu košnicu akose eventualno budu vraćale da ulaze u te košnice,,,, na trećoj paleti postavio sam prazan sanduk , ,, dda vidim šta će se desiti jer na one dvije košnice pčele su aktivne tako da je teško razlikovate pčele .....
I zaista na ovu praznu košnicu počele su da dolaze pčele sa polenom ,,,,,, malo samse uplašio,,, pa sam skokno nazad na novu lokaciju,,,,, kada sam vidio da donose polen odahno sam i moglo je se vidjeti kako uzimaju novu orjentaciju,,,, bilo je prekrasno gledat ,,šteta što to nisam zabilježio fotkama,,,,
Ponovo se vraćam na bazni pčelinjak i ulazim u ove košnice da vidim da li je se povećao fond pčela,,,,,, nism primjetni da je bilo nekog većeg povratka,,,,
Moja procjena da sa 23 pčelinje zajednice nije se vratilo 500 -1000 pčela,,, prije bi rekaoda je to oko 500 pčela,,, jer na onoj košnici štoje bila potpuno prazna nije bilo nešto naroćito pčela sa polenom tako da je moja procijena takva kakva jest......
treći dan napravio sam upadni ugao pogodniji za pčele,, a 7 dan ujutro sam upadni ugao povećao i osjeti se kako su pčele navikle na vertikalno spuštanje,,, predveče sam limove uklonio..
Imam osjećaj da bi možda treći dan mogli se limovi maket ,,ja samostavio iz predostrožnosti,,,,,
Napomenuo bih da pčele prije dislokacije nisu aktivno izlazile 2 -3 dana ako nešto znači....
Zadovoljan sam ovim načinom ,,, napravio sma i video materijal pa ćupostaviti i to