Pashin dnevnik!

pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Stipo je napisao/la:Pasho poslušaj Senada kako je on rješio problem bliskog preselenja pčela Pa mu se neće vratiti tom nečovjeku od pčelara. Cilj je šokirati pčele kao što smo svi mi na forumu šokirani tvojim jadom kojeg si napisala. Večeri podmetni prepreku ispred leta kao što je lim ili staklo zatim otvori leta dobro bi bilo da ulaz u košnicu zatvoriš travom
neka se pčele ujutro probijaju kroz travu da bi izišale vani taj će ih mukotrpan izlazak iz košnice šokirati i primorat će ih da uzmu novi orjentir tako da se neće vraćati na staro mjesto u bivši pčelinjak kod tog zlotvora. Nakon tjedan dana uredi košnice po svom nahođenju.
Sve ću uraditi kako ste mi savjetovali. Mogu li pustiti pčele sutra poslijepodne, ne znam kako da te limove postavim sama.
Zar moram čekati sedam dana da povadim pčele iz tih truhlih košnica. Ja sam se pripremila da to uradim što prije.

Senade , puna je podnjača i poklopac je zatvoren. Samo sam podigla neki stiropor sa mreže u hranilici , ali košnica je sa rupicama na sve strane , one odnekud izlaze ... Sutra ću podići malo poklopac i pokušati slijediti vaša uputstva.

Nadam se da će se sve dobro završiti ...

Hvala vam na podršci , puno mi znači.... :)
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

moram i ja koju napisati na ovo tvoje pasha, bas zbog ovoga sam i postavio onu temu da uputimo mlade da se bave pcelarstvom,jer ako bi pitali vecinu tih tkz pcelara pola bi ih natjeralo da ni ne pomisle na to..vidis nedvojbeno je da je vecina kazem vecina pcelara jako losi ljudi, i veoma skrti, ma ko ti govorio suprotno zapamti sta sam ti rekao i to drzi uvijek u podsvijesti..
inace vecina starih pcelara ne prihvata metode novog doba u ovom zanimanju, pa i kad prodaju svoje kosnice ne daju da radis sa njima kako zelis, vec postavljaju svoja pravila, a kad im vidis kosnice vidis trulu dasku, ljepljenu balegom kravljim izmetom, njihovo znanje o pcelama u vecini slucajeva nije preslo znanje o istim mog rahmetli dede kojeg nikad nisu ni zanimale, drze se nekih pravila davno prevazidjenih,a mladim pcelarima koji ponesto novijeg praktikuju sole pamet, i i drze predavanja, bez da uopste zele razmislit o tom nekom postupku drugacijem od onog na kojeg su oni navikli,..meni je dosta kad me neko vodi na svoj pcelinjak da mi pokaze kosnicu, ako je kosnica trula raspadnuta ja dalje necu da gledam, jer kako mogu slusati da mi neko prica o ljubavi za pcelama a pokazuje mi raspadnuto staniste istih, od kojeg ce sutra prodavati svoj cjenjeni i najbolji med a pcele mu vodu piju, od lokava od kravlje mokrace, zato ja ne postujem covjeka koji je stariji kako se prije praktikovalo, nego covjeka koji zna, i koji je to znanje spreman da DA...pozzz
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

i nemoj pasha vise ni od koga kupovat kosnice, nego sama formiraj nukleuse i gotovo, imas vec dosta kosnica, a ako hoces jos, napravs nukleus, uzmes po ram meda iz proizvodne kosnice i stavis sa strana u nukleus zatim dva rama legla i jedan izgradjen ram, a nakon sest sati, dodas mladu oplodjenu maticu, i to sve te ne izadje 20 km , jer samo maticu kupis, a do zime imas drustvo na dva nastavka.. poslusaj me i vidjet ces, jer da si za 750km kupila 7 kosnica ili 8 sve si to mogla puno imat na zimu, dakle za iste pare ne 3 vec 8 punih drustava...pozzz
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Svi ste u pravu.

Hvala na savjetima.

Keno83, sve je ovako kao što pišeš.

Ali .... idemo dalje....
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Ovde kiša pljušti ... Baš je zahladnilo. Postavili smo limove na leta i otvorili "nove" košnice. lzašle su pčele i zalijepile se za košnicu iz jedne , a iz ostale dvije slabo. Sigurno ih se većina vratila , jer sam gledala juče cijeli dan kako izlaze sa svih strana.

Evo sam opet pčelama pripremila sirup.

Nasuću u sve košnice pomalo. Trenutno mi samo jedan nukleus ima komad pogače , jer ga ne otvaram. Možda bih trebala i na ostale staviti!?

Danas , u pčelarskoj radnji, jedan čovjek kupuje pogače i traži OBIČNE. Neće one PIP-ove što sadrže stimulans za intenzivnije zalijeganje matice. Kaže primjetio je da te pogače podstiču rojenje.
Kod mene su sve te stimulativne. E i to moram mjenjati, beli u tome ima nešto.

Muž trenutno vani loži u vrtni roštilj (tkz.krušnu peć) , sve one nastavke i okvirove koje smo "dobili" uz košnice .... Ne znamo smijemo li stavljati i okvirove sa voskom , da nam vosak ne upropasti peć.

Jako bih voljela da naučim sve o spriječavanju rojevnog nagona. Pa , ako se neka i omakne - neka je , samo da ne bude nekontrolisano.

Ne znam da li sam napisala , kod mene su izašla dva roja , ali sam ih preko novine spojila u jedan.

Promijeniću i lokaciju košnica u dvorištu, tako da ću opet primjeniti "patent sa limićima" ... :))))

Mahsuz selam i srdačan pozdrav svima... :) :)
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

pasha bas mi je zao,ja hvala Bogu nisam imao tako lose iskustvo,meni je covjek upakovao kosnicu mogao sam je niz brdo svaljutat nista nebii bilo ...ako vjerujes!
stvarno mi je zao ,i takve ljude treba da bude stid prvo sto su hadjije (neke) a drugo kao pcelari,jer time je pokazao kakav je on covjek ustvari....
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la zvuk_tisine »

Heh i kod mene kisa cijeeeeli dan i na poslu citav dan kontam sta je sa mojim pcelicama, cim sam dosao, klanjam podne i razgulim na selo da ih prihranim, kad sam stigao zatisje, auuu, pomislih, ovdje nema nista, vidim i mjestanin (pcelar) bio je tu, povadio letvice kojima sam odigao poklopac tokom ovih toplijih dana, otvorim sanduk kad pcele mirne, naspem sirup i za pola minute otvori na obe hranilice pune pcela, na letu i poletaljci isto, kupe vodu sa poletaljke, heheh nesto mi je onaj čiko čačko po hranilicama, smotan ba poremetio ih, ja otvorio kad navalise 2-3 pcelice na mene, jedva sam se kutarisao ;), i još mi kaže da nema zaleženih jaja a ja neki dan vidio par komada, brzinskim pregledom, on je meščini smotaniji od mene hehehe
"...a gdje može soha tu ne treba dova..."
dr_kong
Čita i piše, dobar

Post Postao/la dr_kong »

@ Pasha, kao jedna početnik drugome, stvarno mi je zao sto su iskoristili tvoju dobrotu, ne znam sta reci, ja znam kako bih ja postupio ali nikome ne bih savjetvao kako i sta da radi, samo mogu reci da su ljudi prevaranti i da se treba cuvati takvih a najvise tih hajmo reci ¨poštenih i iskusnih¨, meni je kolega pricao istu takvu situaciju koja mu se desila, od istog tako poštenog i dobrog čovjeka.
Pasho ako se može kako pomoći tu smo....
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Što je bilo , bilo je , sve je neka škola u životu. Ništa nije slučajno.

Pokušavam se psihički pripremiti za momenat kad budem otvorila košnice. Kakve li su unutra??? Otac mi reče da su ramovi jako debeli , nisu kao ovi naši. Da je to još iz perioda "austrougarske" , samo osam ramova. Mislim da je ovo ništa, šta me tek čeka. Opet , ne znam - dok ne vidim.
Čim kiša stane , uradiću to. Mada, iskreno , voljela bih da to neko drugi uradi za mene, nekako su mi te tri košnice baš mrske.

@ermine , @dr_kong , ma i nije mi žao - trudim se da budem pozitivna; ništa se u životu ne dešava slučajno. Ovo sve jeste jako ružno , a ja JESAM naletila kao dijete... Ja i dalje i vjerujem i znam da ima dobrih , pozitivnih i poštenih ljudi. Zakoračila sam u svijet PČELA I PČELARSTVA i ne želim nazad. Idemo dalje! :) :) :)
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

gresku si samo napravila sto nisi pregledala te kosnice prije kupovine ili da si prisustvovala makar pregledu..
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

ma kad vidis taj dolovac pise knjige vrsni pcelar, a u biti nema od njega covjeka a ni pcelara cim se s tim sluzi...nazalost sve danas pokrecu pare..
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Moje "NOVE" košnice :

slika

slika

slika

slika

(slika govori više od riječi)
Zadnja izmjena: pasha, dana/u 01 lip 2010, 20:22, ukupno mijenjano 1 put.
dr_kong
Čita i piše, dobar

Post Postao/la dr_kong »

Pasho nista se ne brini sve ce to doci na svoje... samo sto ti rece ovo je skola..... ako treba neko sudje nesto sto ti treba moze se uvijek naci mi imamo jednog majstora pčelara odlicno momak radi suđe ... meni je barem radio gledajući ove slike mislim da bi odradio bolje nego sto su ove... ali kako god da ne bude da ga reklamiram ali volim pomoci ljudima koji su ovako prevareni... pasho samo hrabro naprijed ako se moze pomoci samo reci....
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Sve sam kupila i pripremila , samo čekam prvi lijep dan da sve ovo prepakujem!!!!
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

pasha bitno je da su kosnice jake sto se i vidi,a i ovo sudje se da sredit ;)
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Ermine , pomor je tu bio i samo je ova jaka , druge dvije su slabe prilično .
sinan
Registrovan

Post Postao/la sinan »

dragi pčelari za mene kao početnika u pčelarstvu najveće razočarenje dosada je bila knjiga Alije Dolovca sve nabacano i vecinom kopirano od drugih autora a bogami mogao sam fin nukleus dobiti za tu cijenu knjige.Nimalo me nečudi da je i ovaj hadzija takav čovijek i da tako dobro upakuje jedno veliko ---NIŠTA--- SELAM SVIMA
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

moja pasho strasno, a za nuzdu moze se nesto pripomoc kao sto ermin rece, mada ako mozes mjenjaj sve, jer kao sto neko rece nikad od gov.. pita...bolje ici sporije pasho, a imat sve kako treba, kasnije se sve to vrati, kroz olaksan posao urednost, i cistocu..pozzz
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

keno83 je napisao/la:moja pasho strasno, a za nuzdu moze se nesto pripomoc kao sto ermin rece, mada ako mozes mjenjaj sve, jer kao sto neko rece nikad od gov.. pita...bolje ici sporije pasho, a imat sve kako treba, kasnije se sve to vrati, kroz olaksan posao urednost, i cistocu..pozzz
Keno83 , sve ću promijeniti u novo , inšaAllah, od podnjača , preko nastavaka , do hranilica i krovova , samo ne mogu promijeniti okvirove , njih ću prepakovati, pa inš. vremenom zamijeniti. Već je sve obojeno i čeka prvi lijep dan. :)
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

meni se bolje pokazalo kad se prepakuje kosnica.... tj kad se dodje do nastavka na podnjaci ,bolje je te sve ramove iz tog starog nastavka prebacit u novi pa ,onda skinut stari i postavit novu podnajcu i novi nastavak s ramovima tada se pcele mnogo manje uzbune

a pcele se skroz uzbune ,cak su me i izbocale kad sam uradio obrnuto,tj makao podnjacu i nastavak ,stavio novu podnjacu i nastavak i tek onda poceo sa prebacivanjem ramova,et ako ti sta pomogne bice mi drago ....

selam ... i pozz svima
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Da , da , Ermine , baš ovako kao što si opisao i ja radim!
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

:)))
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

samo ti to sve zapali, ko zna jel tu bilo bolesti kakve, lijepi otpad, i jos jednom treba prozvat tog hadziju i dolovca i reci sram vas bilo, te zavrsit sa tom temom...pozz
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la beequeen »

Draga Pasha,
samo da ti se javim i da kazem da ima nas mnogo zena zaljubljenih u pcele.I ja se evo pridruzih forumu u nadi da naucim vise.Cim stignem moram postaviti i ja svoje slike.Nadam se da su ti pcele dobro i da vrijedno rade.Pozdravi od Elvire ♥
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

beequeen je napisao/la:Draga Pasha,
samo da ti se javim i da kazem da ima nas mnogo zena zaljubljenih u pcele.I ja se evo pridruzih forumu u nadi da naucim vise.Cim stignem moram postaviti i ja svoje slike.Nadam se da su ti pcele dobro i da vrijedno rade.Pozdravi od Elvire ♥
Elvira hvala na registraciji i što si nam se pridružila :)

Ovdje sve možeš da pišeš i da se reklamiraš kao pčelar ikao uzgajivač ptica.. ( ono što ti zamjerim je to da tinije web site i na bosanskom jeziku :) )))) )

Slobodno otvori svoj dnevnik gdje ćešse prestaviti i tražiti određene informacije i na svakom podforumu možeš ravnopravno da učestvuješ u debati ...

OSjećaj se kao da si kod kuće,, svako dobro i mnogo uspjeha :) ))))

p.s. sad imamo dvije pčelarke :) ))) ;) ))))
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Odgovorite