Zima - proljeće 2011. godine, Razvoj pčelinjih društava.

Pčelarski razgovori
Ismet
Čita i piše, odličan

Re: Zima - proljeće 2011. godine, Razvoj pčelinjih društava.

Post Postao/la Ismet »

Marin je napisao/la:Vrlo dobro poredjenje,zdrava logika i to je to, na medu rodi med .
Život je nešto drugo ,puno puta sve nije onako kako bi trebalo biti ,kako je prirodno,etično moralno i kako bi trebalo očekivati.Puno je kombinacija .
upravo htjedoh napisati da na medu rodi med, ali ti si Marine bio brži :)
interesantna su ta dva pristupa. jedan od pčelara profesionalca (Senad) a drugi od pčelara hobiste (Petar). sasvim su mi logična oba pristupa iako su u izvjesnoj koliziji.
nekako mi Petrov pristup uopće ne zvuči utopijski i za pčelare profesionalce. pošto sve to ipak nisam još probao u praksi ne bih više o tome "pametovao" tj. dajem riječ iskusnijim kolegama. u svakom slučaju podržavam opciju da je bolje pčele spasiti od smrti makar i šećerom. međutim, odmah se nameće pitanje: a što će im šećer ako si im ostavio dovoljno meda? a zna se što im otimamo med :)
ne bih se sada o tome ponavljao. koliko se sjećam već smo na ovom forumu vodili polemiku oko toga da li i koliko davati šećera pčelama.....
Dobru srcu sreća dođe.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

@Peter61 tvoj primjer ima svoju poentu ako imamo konstantan priliv svježeg(novca)nektara,, Još ako ste zaposleni u (bhtelekomu) bagrem , pa onda vam dolazi elektro distribucija ( dobra paša lipe),, još ako radi te u parlamentu ( dobra kestenova paša), a još prije sveg ovog ste u nekakvom nadzornom odboru ( dobra proljetna paša) e onda ima smisla govoriti da med rodi na medu..

Upotpunosti se slažem da med rodi na medu,,a gdje ima to meda?

Ako nigdje ne radite i još uz to ne primate nikakvu socijalu ( nezaposleni) oni što su na birou imaju zdravstevno osiguranje ali opstat ne mogu ako nisu negdje izletitli privatno .itd....

Moglo bi se ovako nadugo i naširoko..

Da kažemo ovo ..

Ako su pčele 2009 donijele 50 kg meda u košnicu , a imamo 2010 bez meda bez intervencij pčelara pčele ugibaju, govorimo o pčelarenju u košnicama nastavljačama,,

2009 godne ostavio sam meda i dopunio zalihe ,, 2010 nisam vrcao med ,, pčele su na samom sećeru.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Senade dobre konstatacije i ovaj moj post je bio na tragu, ponekad valja preživjeti da bi došao sutrašnji dan .možda i to bude neka selekcija .
Marin je napisao/la:Vrlo dobro poredjenje,zdrava logika i to je to, na medu rodi med .
Život je nešto drugo ,puno puta sve nije onako kako bi trebalo biti ,kako je prirodno,etično moralno i kako bi trebalo očekivati.Puno je kombinacija .
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

senad je napisao/la:@Peter61 tvoj primjer ima svoju poentu ako imamo konstantan priliv svježeg(novca)nektara,, Još ako ste zaposleni u (bhtelekomu) bagrem , pa onda vam dolazi elektro distribucija ( dobra paša lipe),, još ako radi te u parlamentu ( dobra kestenova paša), a još prije sveg ovog ste u nekakvom nadzornom odboru ( dobra proljetna paša) e onda ima smisla govoriti da med rodi na medu..

Upotpunosti se slažem da med rodi na medu,,a gdje ima to meda?

Ako nigdje ne radite i još uz to ne primate nikakvu socijalu ( nezaposleni) oni što su na birou imaju zdravstevno osiguranje ali opstat ne mogu ako nisu negdje izletitli privatno .itd....

Moglo bi se ovako nadugo i naširoko..

Da kažemo ovo ..

Ako su pčele 2009 donijele 50 kg meda u košnicu , a imamo 2010 bez meda bez intervencij pčelara pčele ugibaju, govorimo o pčelarenju u košnicama nastavljačama,,

2009 godne ostavio sam meda i dopunio zalihe ,, 2010 nisam vrcao med ,, pčele su na samom sećeru.
Marin je napisao/la:Senade dobre konstatacije i ovaj moj post je bio na tragu, ponekad valja preživjeti da bi došao sutrašnji dan .možda i to bude neka selekcija
Ja sam Senada razumio i kad je pisao prethodni kratki post , a kod mene je stanje još gore i nekim društvima sam morao zalihe popunjavat i preko 70 % šečerom.
Problem je što sam ja jučer napisao jedan malo širi tekst u tom smislu ,ali zbog sporosti u pisanju server mi je tražio novu prijavu .Nažalost ,google chrome ima problem
jer zaglavi kod vraćanja više stranica unazad tako da sam tekst izgubio i nije mi se dalo ponovo pisati.Da ponovim , naši problemi ne moraju biti njegovi i ja se u suštini
slažem sa Petrovim načinom gledanja .Ne mogu se u potpunosti složiti samo sa citatima iako tamo nije ništa pogrešno rečeno, ali se ne vidi kako je sa šečerom odgajano,
odnosno dali je bilo meda , koliko izvađeno itd ,kompletan proces eksperimenta .
Petru61 odgovor na pitanje "koja rubrika " . Mislio sam na podforum "da se upoznamo " .To naravno nije obavezno ,ali nam pruža mogućnost da poželimo dobrodošlicu
novopridošlim članovima .Ja sam te pozdravio jer me je zanimala ova tema , a ako nemam potrebe da učestvujem u nekoj temi ,poslje nekog vremena se izgubi smisao
dobrodošlice .Ovo pišem zbog toga što ima još kolega koje zbog toga nisam pozdravio ,a kasnije i zaboravim ko je to .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Složio bi se s činjenicom da na medu rodi med. Na žalost ne svake godine pa bi zato dodao da kod pčelara dobrog praktičara med rodi češće i bolje. Bilo bi dobro pobrojati sve ono što čini dobrog pčelara praktičara. Po mom mišljenju dobar pčelar praktičar je onaj pčelar koji sa svojim pčelama uvijek svaka godine izvuče maksimum proizvoda koje mu nudi priroda u užoj i široj okolini. Kad smo već napomenuli da na medu rodi med ja bi još dodao, ako je godina onakva kakva je jer na te prilike pčelar ne može utjecati ali može utjecati na neke druge stvari kao što su:
1. Na medu rodi med.
2. Na točkovima rodi med.
3. Kod jakih pčelinjih društava rodi med.
4. kod dvomatičnih društava bolje rodi med.
5. Pravovremenom blokadom matice bolje rodi med.
Molio bi iskusne pčelare da ovaj niz nadopune 6. 7. itd ...
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

Stavio bi akcenat na ovo pod 5, što može biti posebna tema.
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Zvone, pozdrav.

Ma to što se nismo upoznali i pozdravili nek te ne brine. Ja na forum i nisam došao standardno, preko home stranice, nego sam slučajno naišao na Hive Clean na internetu. Pročitao o njemu i na googlu pronašao Stipine rezultate tretiranja (brojanja otpale varoe). Već tada me Stipo oduševio svojim tekstovima o brojanju varoe nakon tretmana Hive Clean.
Kad sam pogledao ona četiri filma o Venerovoj farmi tražio sam opet pomoću googla jeli netko napisao nešto o tome. I upao sam na temu na ovom forumu na temu: Prednosti i mane pojedinih vrsta košnica!? Pisanje mi se dopalo, i Stipe je bio tu. a i postovi drugih pčelara na forumu su mi bili interesantni i poučni.

Pošto sam prvi puta u životu na bilo kome forumu, nisam znao pravila ponašanja, pa sam se "bezobrazno uključio u temu". Čitajuči sve više tema na ovom forumu svidjelo mi se kako ljudi komuniciraju, kako su spremni nesebično pomoći, i naravno koliko imaju iskustva.

Nebih htio ispustiti nekog, jer još ne poznam sve ljude na forumu, ali Stipo, Senad, Azem, Zvones, Keno83, SEVDA(H)LIJA ... ma i svi ostali, interesantno i poučno. Kad sam prvi puta došao na forum, mislio sam da tu nepoznati ljudi iznose svaja iskustva, zapažanja, saznanja opet nepoznatim ljudima. Sad nakon desetak dana provedenih na forumu, vidim da to nije tako. Vidim da se ljudi poznaju i druže dugo vremena.

Nadam se da se ne ljutite što sam upaotako nepozvan i još se usudio otvoriti ovu temu.
Sad kad toliko puno znam o životu pčela, sad mi se tek čini da ništa neznam, i da u ništa nisam siguran.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Senade, napisao sam cijelu skriptu, pa me izbacilo. Ali ukratko:

Razumijem tvoju situaciju, i pružam ti podršku. U većini postova sam napisao otprilike ovako: "izbaciti dohranu šećernim sirupom kao standardni planirani postupak, osim u kriznim situacijama, kao nužno zlo." .

I opisao sam pašne prilike u mome kraju, pa skraćeno:

1. kasna - zima rano proljeće: Pokraj drave cvijeta vrba (cica maca) uvijek imam dobar proljetni start. Jedan stariji pčelar mi je potvrdio da i on ima oduvijek uspještan start u proljeće i da je naša lokacija baš dobra.

2. Voće: Gotovo svake godine prije bagrema imao sam meda za vrcanje. Ima dosta voćnjaka oko kuća, a mjesto je jako veliko.

3. jedan prijatelj vozi zadrugu poljoprivrednih proizvođača. Znali su sijati po više desetaka hektara uljane repice. Uvije me zove da vozim pčele u 4. mjesecu na repicu. Nisam niti jedne godine vozio. prije tjedan dana sam se dogovorio s njime da ako uspijem do 8. mjeseca složiti 5 - 10 dvomatičnih društava da dolazim na repicu. Idealan razvoj za pred bagrem. A med idealan za zimovanje.

4. Bagrem. Kralj svih paša. U ravnici uz dravu ima ga dovoljno. ali relativno kratko traje. U zagorskim bregima, 10 - 10 km udaljenosti, zavisi od pozicije, dobije se produžena bagemova paša za 5 ili više dana. Bagrem koji je više na južnoj strani brežuljaka procvate i zamedi 5 ili više dana ranije od bagrema u kotlinama i na sjevernim padinama.

5. Kesten. Dosta je stradao zadnjih godina. Navodno virusna epidemina, cije šume se posušile. Ali ove jeseni su ljudi išli brati kestene, valjda se oporavlja.
Dobra kestenova šuma mi je utprilike na 20 km, a na 40 imam ogromne šume kestena.

6. Ljudi siju heljdu, buče (bundeve, misirače, tikve) za bučino ulje, suncokret i ima dobrih ljetnih paša.

8. Zlatošipka, moja ljubimica. Dođe u drugoj polovici 7. mjeseca ili kasnije, i traje skoro cijeli 8-. mjesec. Zavisi od vremenskih prilika. Prilično pouzdana i dugotrajna paša. Nije intenzivna kao bagrem, ali uspije prebroditi i jako sušne periode , ali i kišne, ako ne treju predugo, i nastavi mediti.

Paše ima, samo da je dobrih vremenskih prilika. Ali ako baš nisu ekstremni uvijeti uvijek bar jedna paša bude dobra.

2010. sam imao dobar unos voća (proljetni med), bagrem je podbacio jako. 6. mjesec isto nikakava. 7. mjesec su se oporavljale, a 8 me iznenadio. Vjerojatno zlatošipka. Prilično napunila košnice.
Sad kad toliko puno znam o životu pčela, sad mi se tek čini da ništa neznam, i da u ništa nisam siguran.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Stipo je napisao/la:Složio bi se s činjenicom da na medu rodi med. Na žalost ne svake godine pa bi zato dodao da kod pčelara dobrog praktičara med rodi češće i bolje. Bilo bi dobro pobrojati sve ono što čini dobrog pčelara praktičara. Po mom mišljenju dobar pčelar praktičar je onaj pčelar koji sa svojim pčelama uvijek svaka godine izvuče maksimum proizvoda koje mu nudi priroda u užoj i široj okolini. Kad smo već napomenuli da na medu rodi med ja bi još dodao, ako je godina onakva kakva je jer na te prilike pčelar ne može utjecati ali može utjecati na neke druge stvari kao što su:
1. Na medu rodi med.
2. Na točkovima rodi med.
3. Kod jakih pčelinjih društava rodi med.
4. kod dvomatičnih društava bolje rodi med.
5. Pravovremenom blokadom matice bolje rodi med.
Molio bi iskusne pčelare da ovaj niz nadopune 6. 7. itd ...
Stipe jako dobro si me upozorio.

Negdje na tragu svega ovog nabrojanoga sam i ja.
Gore sam opisao potencijalne paše.
Uvjet broj 1. pokušavam primjeniti od ove sezone. Iskustvo tanko.
Uvijet broj 2. Do sada sam isprobavao i stjecao iskustva. Efekat nije baš uvjek odgovarao uloženom trudu, ali iskustvo je neprocjenjivo. Možda još nema dovoljno iskustva za točku ali ono što sam do sada stekao mi je neprocjenjivo.

3. Imao sam dosta problema s varoom. Nisam se baš znao nositi s njom. Ali i tu sam se nešto popravio. Bez efikasne borbe s varoom nema jakog društva
4. e tu sam najtanji nemam nikakvog iskustva.
5. Imam tu svašta za reči, al kako Azem kaže, bilo bi dobro da je posebna tema, i volio bih Azeme da ju otvoriš. A i ono što bih tu imao za reći nisam baš siguran u to, al sam tvrdoglav, pa dok sam sebi ne dokažem da nisam u pravu, ne priznam ništa drugo. Za tu temu nisam siguran da sam baš najpametniji.
Ali, držati ću se onoga kako sam predvidio, pa ću vidjeti rezultate i dok steknem malo iskustva u tom načinu, vidjeti ću treba li ga napustiti. Da bih ga mogao ocijeniti moram biti dosljedan(Prevedeno: tvrdoglav).
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Ah, ja mislio bit će nešto ove godine meda, al Marine ti me okahari.
Znači opet kod mene šećer će da rodije, a bolan poskupio kako sad kupit.

Sreća malo mi Stipo dade nade.
Pozdrav.
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

5. Imam tu svašta za reči, al kako Azem kaže, bilo bi dobro da je posebna tema, i volio bih Azeme da ju otvoriš. A i ono što bih tu imao za reći nisam baš siguran u to, al sam tvrdoglav, pa dok sam sebi ne dokažem da nisam u pravu, ne priznam ništa drugo. Za tu temu nisam siguran da sam baš najpametniji.
Može, al neka bude pred bagram, ako se sjećaš u jednom postu za određenu intervenciju, koju sam rekao da treba uraditi pred bagrem, ja praktikujem nekoliko koje sam isprobao, pa neka to bude tada.(Ako zaboravim podsjeti )
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Ajme meni moj Petre koja paša. Vrba, Voće, Uljana repica, Bagrem, Heljda, Kesten i na kraju Zlatošipka. Kada ima svega toga ima i livade. Ja samo sanjati mogu takve pašne uvjete, a ipak planiram se razviti i profesionakno baviti isključivo pčelarstvom. Eh da mi je novaca pa da kupim komad zemlje kod tebe Petre. Prodao bi sve ovo što ovdje imam i tu se naselio. Bar bi imao svijetlu budućnost. Petre širi pčelinjak na 1000 društava jer živjeti na tako medonosnom području mora donjeti dobru zaradu.
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

Nisam siguran, mislim da i bagremac ima na području na kojem pčelari Petar, a to je isto dobra i polenska i nektarna paša, pa zato ne iznenađuje kada ne koristi šećer za nadopunu hrane.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Kod mene bez šećera i pogače nema smisla uopće pokušavati držati pčele.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Stipo je napisao/la:Ajme meni moj Petre širi pčelinjak na 1000 društava jer živjeti na tako medonosnom području mora donjeti dobru zaradu.
Stipo jednom si rekao: dvomatično donese koliko 5 jednomatičnih. Po toj logici 20 dvomatičnih = (20 * 5) 100 jednomatičnih. To bih volio postići i to mi je sada postavljeni cilj 20 dvomatičnih uz desetak jednomatičnih za podršku ako zatreba. Ako ga ostvarim i zazimim 2012. 20 dvomatičnih biti ću zadovoljan.
4 - 5 dvomatičnih uči u zimu 2011. to je prva stepenica.

A za paše, ima toga, ali o kod nas pčelari stalno kukaju i plaču. Ako si primjetio kod nabrajanja paša napisao sam i okvirne udaljenosti. U krugo 10 - 15 km imam sve osim uljanje repice i kestena (Uljanu možda na 7 km). A u krugu 30 km imam sve te paše. Trebaju kotači, ko što si dobro rekao. Na kotačima med rodi. Mene je 2008. varoa oborila na koljena. Bio je strašan pomor u cijeloj županiji. Sve radiš kao i uvijek i ne vredi.

Azeme, zamolio bih te da otvoriš temu već sada. Jer što reće Senad jednom: Pripreme za glavnu pašu poćinju još u 8. mjesecu prethodne godine.
Pa da sad doh je hladno malo popričamo o temi društvo, matice, rojenje i sprećavanje rojenja u toku glavne paše.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Petar kaže:Stipo jednom si rekao: dvomatično donese koliko 5 jednomatičnih. Po toj logici 20 dvomatičnih = (20 * 5) 100 jednomatičnih. To bih volio postići i to mi je sada postavljeni cilj 20 dvomatičnih uz desetak jednomatičnih za podršku ako zatreba. Ako ga ostvarim i zazimim 2012. 20 dvomatičnih biti ću zadovoljan.
4 - 5 dvomatičnih uči u zimu 2011. to je prva stepenica.

Petre nemoj računati na dvomatična društva da daju pet puta više. Nego na tri puta više, a ako bude proljeće povoljno dvomatično društvo će se toliko razviti da ćeš morati da mu oduzimaš pčele i formiraš još jedno dobro društvo. Dvomatično društvo se toliko može razviti da košnica izgleda kao neboder sa 7-8 standardnih LR nastavaka punih pčela. Ja sam u svojoj kratkoj dvomatičnoj praksi u lošoj godini postizao visinu od 7 LR standard nastavaka krcatim pčelama. Ove zime sam uzimio 10 takvih društava kojima ću oduzimati višak pčela i formirati u LR plodištima nova društva, a ne kao prošle godine u nukleusima sa 5 okvira pa sam muku mučio da ih do zime dovoljno razvijem. Napomenuo bi još da dvomatična društva nisu sklona rojenju ako se iz gornjeg društva svakih 10 dana preusmjeravaju pčele u dojnje društvo. Tako će se u dojnjem društvu iako je krcato pčelama pojaviti veliki broj izletnica koje ne dozvoljavaju mladim kućnim pčelama da zagospodare košnicom i steknu rojevni nagon. Naravno da te mlade pčele treba zaposliti da grade satne osnove i za jednu sezonu bez problema izgrade 30 i više satnih osnova. U gornjem društvu mora biti mlada matica i pošto im se redovno oduzimaju izletnice mlade kućne pčele su prisiljene da preuzmu ulogu izletnica i pošto zato u gornjrm društvu uvjek fali pčela i matica dobro leže i imaju povoljnu klimu sve mlade pčele su zauzete odgojem legla i hranjenjem matice i ne pada im na pamet rojevi nagon. Probaj dvomatično pčelariti pa ćeš vidjeti koliko je veće radno raspoloženje takvih društava od jednomatičnih. Vidjet ćeš kako dvomatična društva u jutro čim svane vrlo rano već rade punom parom dok jednomatična društva tek po koja pčela proviri vani. Poslje zalaska sunca jednomatična društva se smire, a dvomatična još pokazuju aktivnost na leti.Probaj Petre pa se uvjeri.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

A sada konkretno praktično pitanje: Spašavanje gladnih i slabih zajednica prije proljetnog starta.

Pa svatko ko misli da može i želi savjetom pomoći nek se uključi.
Prema kriterijima: količina pčela, količina hrane, veličina prostora odnosno broj okvira, broj nastavaka
Na pčelinjaku imam dva problematična društva i još dva slaba društva jedno je naše L12.

Potrebno bi im bilo suziti prostor, i dodati hrane. meda više nemam za dodati. Ali imam možda u jakima za izvaditi.
Analizom fotografija utvrdio sam da ipak L13 nije najjače društvo na pčelinjaku. Ima jedno za nijansu više pčela.

Pošto me panika hvata a prognoza vremena je loša:
d
a
n
2 2 2 2 2 3 3 -- 2. mj ---
5 6 7 8 9 0 1 1 2 3 4 5 6 7 8
---------------------------------------
3 8 1 0 0 0 2 6 8 9 2 3 5 2 11 .....15 dnevna prognoza za zagrem(Strana meteo stranica)
3 6 3 1 5 3 3 .......................7 dana prognoza za Varaždin(HR meteo stanica)
4 6 4 2 4 3 3 .......................ista stranica, prognoza 7 dana Zagreb(HR meteo stanica)

Ova HR je ubitačno točna, i ne daju dužu prognozu od 7 dana.
Ova je jedina na kojoj sam našao Zagreb 15 dana. (Ima za puno gradova iz cijele Europe 5 ili 6 gradova HR i 5 ili 6 gradova BiH)

Trebao bih ova četiri slaba društva (dva su na dva nastavka, dva su rojevi) svesti na jedan nastavak i pregraditi daskom i dodati hrane.

Pitanje broj 1. Da li otvarati sutra, prognoza 6 oC, ili čekati prvi ili drgi drugi 9 oC, ili čekati još duže?
U 2. mjesecu zna ponekad biti temperatura i preko 18 oC?

Pitanje broj 2. Isplati li se otvarati jake zajednice i uznemiravati, pa im oduzeti okvir meda. Pčele su u gornjim nastavcima, a mislim da bi u donjim našao koji okvir više od pola popunjen.

Pitanje broj 3. Društvo L12 se lijepo snjestilo i da se lako izvaditi 4 okvira i pregraditi daskom. Ali jedno problematični je na 7 ulica koje drže od jedne trečine do nešt manje od jedne polovine. Razvuklo se po ulicama do južne strane košnice iznad leta. Kako izvaditi 4 okvira da bih pregradio, kad moram sa dva stresati pčele? Radi li se to?

Nisam nikad do sada uznemiravao pčele od zadnjeg tretiranja perizinom iili oksalnom (kraj 10. mjeseca) do čišćenja podnica, polovica drugog mjeseca. Što je preživilo do tada preživilo. Sad sam već dva puta otvarao u 1. mjesecu, sve košnice (tretiranje oksalnom, dodavanje nozevite). Nemam iskustva u zimskom spašavanju gladnih. Svaki savjet dobro došao.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Petre na niskim temperaturama topla šećerna pogača rješava tvoj problem. Dok su pčele u klupku, a vrijeme hladno ne diraj klupko jer postoji mogućnost da ga razbiješ i da se ono razdjeli na više djelova što slabija društva ne mogu preživiti.
pčela
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la pčela »

Pozdrav,
evo pitanje sto se tiče lijeka Bee Vital Clean,da li ga preporučujete i da li se moze nesto pogrijesiti prilikom primjene?
Koja je cijena tog lijeka i da li se moze nabaviti kod ovlaštenog distributera?
Moj otac je do sada koristio lijek Bayer ili tako nesto ali je ove zime imao dosta gubitaka i kod zadnjeg pregleda je uočio prisustvo varoe pa me zanima da li pčele mogu sad tretirati sa Bee Vitalom jer se bojim da neće dočekati proljeće?! :cry:
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la zvuk_tisine »

Evo ja ću prvi, a tu je Pasha i Stipo da potvrde, kao i Samir, a Marin da začini heheh.
Ja sam se uvjerio u njegovu efikasnost. Ništa mi nije oborilo varou kao on, sad su pčele potpuno čiste od varoe. Kod zadnjeg tretmana nekad u decemru opalo je tek pokoja varoa, neznatno.
Nećeš pogriješit ni ako ga sad upotrijebiš a da bi ga nabavio obrati se nicku "Marin".
Iskusni, ispravite me ako griješim!
:)
"...a gdje može soha tu ne treba dova..."
pčela
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la pčela »

E hvala puno na brzom odgovoru,da čujem misljenja i ostalih kolega...prevenstveno me zanima da li je dobro koristiti ga sada u ovim hladnim danima,neće li to uznemiriti pčele?
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la zvuk_tisine »

Sačekaj da malo vrijeme popusti, sad je pohladno za tretman, donja granica je -1°C
"...a gdje može soha tu ne treba dova..."
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

pčela je napisao/la:E hvala puno na brzom odgovoru,da čujem misljenja i ostalih kolega...prevenstveno me zanima da li je dobro koristiti ga sada u ovim hladnim danima,neće li to uznemiriti pčele?
Sada veoma hladno i nije preporučljivo nikako uznemirvati pčele .I ptice im dodju nepoželjne (ako koja ima ).
Što se tiče varoe " što je tu je ". Sačekajte malo pozitivnije temparature i sad je bitno spriječiti varou da se ne zatvori u novo leglo .
"Pčela " poslao sam Vam privatnu poruku javite da li ste je otvorili ? .
Sva nastojanja i pozitivna i negativna iskustva u korištenju Beevital Hive Clean izmedju ostalog možete pratiti
ovdje na BH Nahl -BHP forumu na:
http://pcelarstvo-nahl.com/forum/viewto ... f=11&t=414
gdje pčelari direktno iznose svoja iskustva vezano za Beevital , što je puno vrijednije od ikakvih zvaničnih i formalnih upustava.
Ako i grješimo naučiti ćeno nešto iz svojih i tudjih grešaka .Nadam se da smo na dobrom putu da suzbijemo Varou i da imamo netoksične pčelinje proizvode .
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

pčela je napisao/la:...evo pitanje sto se tiče lijeka Bee Vital Clean,da li ga preporučujete ...
Pozdrav pčela.
Varoa ima reprodukcijski ciklus više od 30 dana. Ženka ima od 3 do 9 potomaka.

Zbog lakšeg računanja uzeti ćemo da se svakih 30 dana utrostrući broj varoa i da imamo
10 varoa u prvom mjesecu u jednoj košnici.

Broj varoa po mjesecima:
1.mj(10 varoa)=> 2.mj(30 varoa) => 3.mj(90 varoa)=>
4.mj(270 varoa) => 5.mj(810 varoa)=> 6.mj(2430 varoa)=>
7. mjesec(7290) => 8. mjesec(21870) => 9. mjesec(65610)

Ako računamo da na pčelinjaku od svih košnica samo u 10 imamo po jednu varou
ispada da bi na pčelinjaku imali u 9. mjesecu 65 000 varoa.
To je 65 košnica po tisuću varoa u 9. mjesecu.

Ja računam uvijek ovako: ako u svakoj košnici ima po samo jedna varoa u
krajem sedmog mjeseca će ih biti bar tisuću u košnici.
Koliko varoa oborim sada toliko tisuća varoa sam oborio u sedmom mjesecu.
Tretirao sam oksalnom kiselinom 08.01.2011. i bilo je 10-30 opalih varoa po košnici.

Za BeeVital-ov Hive Clean (Čista košnica) nisam znao.
Nabavio sam ga i mislim prvom prilikom trerirati još jednom pri temperaturi
zraka između 5 i 10 oC. Ako obori 98% preostale varoe, ja zadovoljan.

Proučio sam deklaraciju i čitao iskustva pčelara na forumu.
Vjerujem da je sve napisano točno.
Zato je moja preporuka, tretiraj čim prije BeeVital-ovim Hive Clean-om.
Zaboravi cijenu, a niti nije pretjerana.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Nešto sam napisao na temi herbicida o njihovoj izuzetnoj otrovnosti za pčele.
Prema mojim zapažanjima, nemaju primjetnog utjecaja na brojno stanje pčelinjih
društava.

U praksi sam uvidio da me kod pčela muče samo 5 stvari.

1. moje neznanje i nestručnost
2. varoa
3. varoa
4. varoa
5. sve ostalo što se da nabrojati

Prve godine kad sam nabavio pčele tretirao sam odmah nakon bagrema mravljom
kiselinom. Neiskusan, "malo" sam pretjerao, a i poklopilo se vruće vrijeme oko 30 oC.
Imao sam po čitave hrpe uginulih pčela ispod leta. U jakim društvima, da skupiš šake
bilo bi uz vrh. Ali nakon toga su mi se društva izuzetno dobro razvijala.
Predoziranje mravljom kiselinom uzrokovalo je gubitke pčela,
ali i košnice oslobođene varoe. I tisuću izgubljenih pčela matica zaleže za pol dana
1000 jajašaca. Za 21 dan je nadoknađeno. A varoa se množi eksponencijalno.

Badave sva znanja i tehnike pčelarenja ako računamo da s novom godinom startamo
s prosječno jednom varoom po košnici. Ta je sezona propala sigurno. A i druga vjerojatno.
Ne tvrdim da sam nešto posebno uspješan protiv varoe, nego govorim da sam to osjetio
dobro na svom pčelinjaku. Bolje sam prošao kad sam obarao i pčele i varoe.
nego kad mi je bilo žao pčela.

Ono što sam pročitao o Hive Clean budi mi nadu da se nazire izlaz.
Odgovorite