Pomoć pčelama u decembru 2010

Pčelarski razgovori
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Re: Pomoć pčelama u decembru 2010

Post Postao/la beequeen »

Super Senade,
jeli uvijek zasjecas medne poklopcice ili :?:
Zasto ti ne radi counter za views :?:
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

beequeen je napisao/la:Super Senade,
jeli uvijek zasjecas medne poklopcice ili :?:
Zasto ti ne radi counter za views :?:

da,da uvjek kad dodajem tako ih proparam pčelarsim nožem,,, nije dobro otklapati viljuškom ,došlo bi do cijeđenja meda,,Oako kada se propara ne može iscuriti inema bojazni da se pčele u mažu medom, i da se feromon širi..

Ovaj nož kodmene je dodatno izoštren , tako da tanko propara samo pklopčiće nema kidanja.

Ovo zadnje pitanje ne kontam ,,gdje to
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la beequeen »

U tube :D
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Ja sam prije petnaestak na tri košnice, pošto nemam okvira sa medom, vršio okretanje okvira. Nakon 24 sata klube opet na prvobitnom položaju mislim da je i ovaka pomoć poželjna u datom momentu. Sve je bolje od uginuća. Sad se ne ustručajem otvorit, kako sam vidio Senadovo dodavanje pogotovo onako mlado saće, ako je nešto sumljivo jer bolje je spriječit nego liječit.
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

Šta je ispod ovog polunastavka; nastavak ili polunastavak ili se radi o Farar-ovoj košnici?
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

Šta je ispod ovog polunastavka; nastavak ili polunastavak da li se radi o Farar-ovoj košnici?
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Ovoje farar košnica 17 cm

slika
muris
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la muris »

Selam Senade , uradio sam onako kako si mi savjetovao u vezi sa okvirima, bočnu letvicu sam izmijenio na 2.4 cm i sada fercera pravo, ostaje neki 1 cm prostora , malo mi je i unutrašnji dio košnice ostao van standarda 36, 8 cm , jer sam bio ubijeđen da je stolar ostavio dasku na 2cm tako da sam je prilikom izgradnje nastavaka tako i računao, međutim ona je bila šira za nekih 2 -3mm, otuda sam dobio uži nastavak , Hvala ti na konstruktivnom prijedlogu jer bi to sigurno sve ogrijalo nebo u ovim hladnim danima. Na slikama se vidi utopljavajući materijal ispod poklopaca ili me oči varaju. Znači i ti koristiš isti odmah prilikom uzimkljavanja društva , ima nekih koji nikako ne utopljavaju odzgo jer boje se kao kažu prijevremenog legla!? Još jednom selam i svako dobro svima a posebno forumašima!!! :D :D :D :D
muris
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la muris »

Senade, kombinuješ li LR sa Fararom , ako koristiš kakva su tvoja iskustva :?:
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

we selam muris

Moraš voditi računa o pčelarskoj matematici inače si donji ,, ti kao pčelar a i pčelama praviš probem
Mora se poznavati biologija pčele kao i život , rad i potrebe pčelinje zajednice.

JA sam radio i sa bočnom levicom 3,5 cm i jako sam zadovoljan kako se ponaša na 3.5 .
Vrlo brzo se pobjegne od ova 3,5 jer pčele ugrađuju propolis tako da se to uvećava..

Na 3,6 je usvojen nekakav standard i tako svi rade te bočne letvice,,
Vremenom ovaj se razmak poveća zbog propolisa,, Na metalnim razmacima mislim da će uvjek biti isti.
Unutrašnje dimenzije bi trebale da budu 37,2 dok vanjska nije toliko bitna, nema potrebe ići deblju dasku od 2 cm.

Kod tebe ako imaš anomalija obrati pažnju na u buduće,, dok te nastavke možeš uvjek iskoristiti z a oplodnjake ili da budu nekakva rezerva ili pak da smjetiš novi roj sa grane na satne osnove ,,

Ono što vidiš na mojoj hranilici je stiropol 1 cm i ima utor za to predviđen.. Raniji godina sam koristio,kartone preko ,, dok ovo je Stipin patent , nema razloga da mu nevjerujem da pčele dobro zimuju pod tim stiropolom. Meni je druga godina da ovo koristim , a evo predvidio sam i utor za taj stiropol 1 cm... Što se tiče utopljavanja tu ne treba pretjerivati,, opet zavisi od konstrukcije podnjače i hranilice,,, Kod mene su podnjače razlikuju od ostalih pa tako ne bi trebalo samo gledati slike i postupiti nego i pitati. Ima dosta skirveni detalja koji se ne vide na slikama.

Nije dobro da ima propuh u košnici,, Najvažnije odozgo imati dobru toplotnu izlocaji ,,

Što se tiče kombinacije LR i FARAR ja to radim još dok sam u fazi prelaska na FARAR,, Poželjno je da budu u paru pogotovo plodište,,, ako plodište nema nije u paru teško je raditi,,
Nema kvalitetnog pčelarenja tamo gdje je šarenilo.!

Ja sam prezadovoljan sa ovom kombinaciom bez obzira što mi ponekada naprave problem kada treba prevješat .:desi se da bude raspar iako sam svjestan toga...

Meni je lahko sad raditi sa ovom kombinaciom jer imam izgrađeno saće FARARA a tamo gdje se počinje uvoditi farar bude malo teško,,Bilo bi idealno uvesti FAFARA sa LR na dobrim pašama,,

Ima jedna kombinacija na početku da bi se bezbolno uveo farar ,

JA ću u budućnosti razdvojiti LR i farar. LR mi ostaje samo za pridobijanje MM uzgoj matica , a farar za med takve imam planove ,, A ako zamedi dobro, uvjek je lahko dodati jedna FA na LR kao medište.
Zvoneto
Čita i piše, vrlodobar
Kontakt:

Post Postao/la Zvoneto »

Senade ako možeš par riječi o toj tehnici uvođenja farara, pošto sam naručio 50 nastavaka biće gotovi za 20 dana i dobio sam ih extra povoljno. Je li možda tajna u puno šećera :D ili nešto drugo?
muris
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la muris »

Senade i ja bih volio malo da mi još pojasniš ( nacrtaš po mogućnosti) LR + Fa !! Šta ti ono znači MM uzgoj matica!! :D
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Zvoneto je napisao/la:Senade ako možeš par riječi o toj tehnici uvođenja farara, pošto sam naručio 50 nastavaka biće gotovi za 20 dana i dobio sam ih extra povoljno. Je li možda tajna u puno šećera :D ili nešto drugo?
Da ne ostanem dužan odgovor.

@zvoneto
Ja kada sam uvodio farar nastavak u kombinaciju sa LR dugo sam razmišljao kako bezbolno to učiniti,

Nije to ništa komplikovano niti tajanstveno. U proljetnom razvoju, svakoj zajednici u LR dodo sam prvo dva farar okvira sa satnom osnovom, Nisam mnogo težio da dobijem i trutovsko leglo za onu razliku do LR visine jer mi je stalo da imam što više izgrađenog saća za farara, čim su pčele izgradile FA s.o. i matica zalegla odmah sam išao sa prevješavanjem i opet dodavanje FA okvira sa s.o.,, Neke zajednice su odradile i s.o. i do nadgradile trutovsko i sve zaleženo..

Obično sam prevješavao u LR nastavak .
Do ograničavanja matice imao sam izgrađeni 6 FA okvira . Do bagrema pčele su izgradile i ostala 4 okvira.

Kad bagrem krene dodajem cijeli FA nastavak sa s.o. u plodište .
PA je izgledalo ovako, plodište 2 FA nastavka i medišta 2 LR nastavka .

Do kraja bagrema sve je izgrađeno saće .

Tokom početnog startanja FA okvira sa s.o. treba pčelama dodavati stimulaciju da brže grade saće.

Ja nisam imao na svim pčelinjim zajednicama FA nastavke ali su mi sve gradile fa okvire sa s.o. i kasnije grupiso.

JA sam i u toku glavne paše u LR medištima dodavao farar okvire sa s.o. koje su pčele izgradile a razliku visine do LR grade djevičansko saće. Nakon vrcanja opet vršim grupisanje ..

Najvažnije je da za što kraće vrijeme dođemo do što više izgrađenog saća za FA nastavak. Tako da se uključe sve raspoložive snage .. I naredni godina će biti mnogo lakše uvoditi FARAR nastavak.

Mislim da ovo nije komplikovano samo da glavna paša ne izda,

@muris
MM znači ----> matična mliječ
muris ne znam tačno na šta si mislio kada kažeš nasrtat LR + FA .

Dimenzije LR i FA su istovjetne osim po visini ,,a ako želiš da vidiš kako izgleda n a pčelinjaku imaš moji slika mnogo i na forumu i na početnoj web stranici -GALERIJA SLIKA :)
Odgovorite