Šečer

Sve u vezi pčelarstva
SEVDA(H)LIJA
Čita i piše, vrlodobar

Re: Šečer

Post Postao/la SEVDA(H)LIJA »

ErminH je napisao/la:sevdahlija,slazem se,ali ako ovako bude nastavilo Cjena 1 kg meda sto je prije bilo da pcelara kosta pola tj recimo 15 km se prodaje,7.5 km je pcelarev trosak dok se dodje do vrcanja,mada ja mislim da je i veci bio ,ali sta sada reci kada je secer skocio na nekih 90 km?
E, šta je bilo juče nije više danas! Danas u prodavnici pakovanje od 5 kg 9,95 KM, a zeničko pakovanje 9,85. Sestra mi reče da je kod njih 2,5 KM po 1 kg. Pravo "veselje" za sirotinju i za nas. A rentabilnost pčelarenja tek ćemo osjetiti na leđima, od svega, možda nam samo poticaj bude čist prihod. Daj Bože da se prevarim!
Pozdrav, sretno (fin ti avatar).
Pred ljubavlju pada novac, ali i pred novcem pada ljubav, samo ne znam šta je češće i ko više kleči.
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

SEVDA(H)LIJA je napisao/la:
ErminH je napisao/la:sevdahlija,slazem se,ali ako ovako bude nastavilo Cjena 1 kg meda sto je prije bilo da pcelara kosta pola tj recimo 15 km se prodaje,7.5 km je pcelarev trosak dok se dodje do vrcanja,mada ja mislim da je i veci bio ,ali sta sada reci kada je secer skocio na nekih 90 km?
E, šta je bilo juče nije više danas! Danas u prodavnici pakovanje od 5 kg 9,95 KM, a zeničko pakovanje 9,85. Sestra mi reče da je kod njih 2,5 KM po 1 kg. Pravo "veselje" za sirotinju i za nas. A rentabilnost pčelarenja tek ćemo osjetiti na leđima, od svega, možda nam samo poticaj bude čist prihod. Daj Bože da se prevarim!
Pozdrav, sretno (fin ti avatar).
Cijene šečera izgleda piše kako ko hoće . U Sarajevu su uglavnom za 1 kg veće od 2 KM ,pa do 2,3 KM . U jednoj prodavnici (većoj ) sam pronašao šečer po 1,8 KM i
zanimljivo da naziv asocira na Brazil , a pakuje se u našoj šečerani .Isti je drugdje preko 2 km ,pa budi pametan .Ponavljam da je pakovanje od 5 kg skuplje , a u
vrećama nema .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
SEVDA(H)LIJA
Čita i piše, vrlodobar

Zvones,
Još malo protragaj pa ćeš vidjeti čega sve ima: sirovine, prerada, prepakivanje, repa ili trska (i podvale, napiše ti na vreći po želji), a najbolje ćeš se uvjeriti kad praviš sirup od dviju vrsta šećera, a sa istim omjerima: jedan rijedak kao čaj, drugi već pomalo liči na agdu. Loto ili bingo, kako hoćeš, samo eureke nema.
Pozdrav!
Pred ljubavlju pada novac, ali i pred novcem pada ljubav, samo ne znam šta je češće i ko više kleči.
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

SEVDA(H)LIJA je napisao/la:Zvones,
Još malo protragaj pa ćeš vidjeti čega sve ima: sirovine, prerada, prepakivanje, repa ili trska (i podvale, napiše ti na vreći po želji), a najbolje ćeš se uvjeriti kad praviš sirup od dviju vrsta šećera, a sa istim omjerima: jedan rijedak kao čaj, drugi već pomalo liči na agdu. Loto ili bingo, kako hoćeš, samo eureke nema.
Pozdrav!
Potpuno si u pravu .Već sam ranije pisao da sam ljetos kupovao jeftiniji šečer (na kilo ) i čini mi se nije bio dobar ,samo ne mogu ni sebi dokazati , jer sam nabavljao i drugi.
Izgledao je čist,bijel .Samo ima i drugih stvari,koje su čiste i bijele .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Šečer dolazi brodovima u refuzi. Pakira se u vreće koje se transportiraju negdje na druga mjesta -prepakiraju u druge vreće po izboru od repe ili kako hoćeš te se daju na tržište diskonta.
U devetom mjesecu smo se u to uvjerili kad smo radili pogače i kod mljevenja je glavnina papirnih vreće imala vlažnijeg šećera u sredini.
Naime šećer koji ima vlage se ne da mljeti ljepi sito i dosta se grije .Imali smo četri pet slučajeva iz raznih trgovina i raznih natpisa poslije sam čuo da je porjeklo bilo sa terena Brčkog.
Sad ne znam kakvo je stanje samo sam danas provjeravao i najmanju cijenu koju znam je 8o km po vreći .Točniie 79.50 KM
Vidio sam da se digla i cijena pogača .Ide velika južina nešto ću pregledavati vikendom pa sam mislo da se nedje u pripremi.Nemamo izbora .Lani sam u proljeće plaćao vreču cca 43,oo KM čini mi se tako nekako , mogu i vidjeti račune ali nema svrhe tako je kako je danas.
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

A da se organizujemo i uzmemo kolektivno šećer u Županji u njihovoj Šećerani dobre je kvalitete
SEVDA(H)LIJA
Čita i piše, vrlodobar

Marine,
Za to se još može reći da je i dobro (80.00 KM po vreći od 50 kg), kod mene ga nigdje nema ni izbliza po toj cijeni (mislim na veleprodaje, ne na maloprodaje jer je tamo, logično, skuplji).
Pozdrav.
SEVDA(H)LIJA
Čita i piše, vrlodobar

Asim je napisao/la:A da se organizujemo i uzmemo kolektivno šećer u Županji u njihovoj Šećerani dobre je kvalitete
Dobar prijedlog.
Pozdrav.
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

ev sad sam saznao da je PIP poslao dopis svim radnjama gdje se prodaju pogace,i obavjest je bila o poskupljenju...

Stimular pogaca koja je bila 2.70km bice preko 3 KM :evil:
a za pogace s nozecidom mogu i mislit kakva ce cjena da bude....
######

-Sevdahalija,hvala

za avatar :)
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Kamo sreće da šećer poskupi još 5 puta. Manje bi bilo krivotvorenog meda i manje šećera u medu.
Pošto bi šećer cjenom bio blizu meda mislim da bi konzumenti više cijenili med. Šala mala...
Promet šećera se posebno prati u europi pa se cijene moraju izjednačiti. Hrvatska je protekle godine dobila upozorenje od evropske unije da ne trguje šećerom ispod cijene. Iako nisam čuo ništa za BiH mislim da da u istom grmu leži zec.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
SEVDA(H)LIJA
Čita i piše, vrlodobar

Dobri moj Stipo, i Ermine,
Dok ovi "izjednače" sve što su naumili, mi ćemo pocrkati. Daj Bože da se varam jer vidimo svi kako i šta izjednačavaju.
Pozdrav.
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

pojasni stipo ja mislim da je u eu secer a i hrana mnogo jeftinije nego kod nas..jeli po ovome tvom secer ide jos gore ili ce pasti, i koliko je kilo secera u hrvatskoj???
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Trenutno neznam kolika je cijena šećera u Hrvatskoj. Znam da je kod nas proteklih godina šećer bio gotovo duplo jeptiniji.
Možda bi schumi mogao dati odgovor za cijenu šećera.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Nadajmo se da će porast cijene šećera stati. Teško je se nadati pojeptinjenju prije berbe šećerne repe. Prošla godina je bila loša za šećernu repu.
Velike poplave koje su harale Europom načinile su veliku štetu šećernoj repi. Nama je se nadati da će seljaci usljed podizanja cijene šećera na proljeće zasijati veće količine šećerne repe što bi moglo ako godina bude povoljna dovesti do povećene ponude šećerne repe što automatski dovodi do pada otkupne cijene šećerne repe i time do pada cijane šećera. Ali ko će ga znati bojim se da su vremena jeptinog šećera prošla.
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

Stipo je napisao/la:Nadajmo se da će porast cijene šećera stati. Teško je se nadati pojeptinjenju prije berbe šećerne repe. Prošla godina je bila loša za šećernu repu.
Velike poplave koje su harale Europom načinile su veliku štetu šećernoj repi. Nama je se nadati da će seljaci usljed podizanja cijene šećera na proljeće zasijati veće količine šećerne repe što bi moglo ako godina bude povoljna dovesti do povećene ponude šećerne repe što automatski dovodi do pada otkupne cijene šećerne repe i time do pada cijane šećera. Ali ko će ga znati bojim se da su vremena jeptinog šećera prošla.
sve je ovo tacno,i razumljivo sto je cjena otisla secera gore,ali ja opet ponavljam,dali treba da i cjena meda ide gore,jer bez secera je nezamislivo pcelarit,tj od prihrane i svega ostalog....
i ako bude morala ici gore,to ce biti na zalost onih koji ga konzumiraju... :( :(
SEVDA(H)LIJA
Čita i piše, vrlodobar

Ja ne bih imao ni srca ni hrabrosti poskupiti med. Kod nas je 15.00 KM po 1 kg. Mislim da će tako i ostati. Naravno da bih volio da je skuplji, ali...
Pozdrav.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Mene razveseli ova gripa što hara po selu. Uludo mi radovanje proda ove godine samo 1kg meda.
Ma koliko god ga ja falio da vrijeskov med bolje liječi grlo od virusne infekcije od ijednog industrijskog lijeka, ma neće ljudi da ga uzmu ni za probu. Rađe trče u apoteku po septolete i bisoleks tablete za iskašljavanje.
Doista ni jedan lijek do sada proizveden nije bolji od vrijeskovog čaja zaslađen s vrijeskovim medom.
Dovoljno je uzeti 2-3 šalice čaja dnevo i za 2-3 dana nestaju svi simptomi kašlja, bol u prsima prestaje i nestaje sluz u bronhijama i prodiše se punim plućima. Kada sam ovo spomenuo jednom lječniku samo je potvrdio i dodao. Koje smo mi budale najbolji lijek nam je na dohvatu ruke i oko Livna ga kosom kositi možemo ali smo lijeni ubrati i osušiti bar jednu vrećicu nego kad nas savlada kašalj trčimo u apoteku i kupujemo prospane, bisolekse i bisolvone misleći da je samo tamo spas za naše tegobe.
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

sevdahalija... slazem se,ali ako ovako nastave cjene skakat.... :shock:

a stipe,to je sve tacno nazalost,ljudi vise vjeruju nekim hemiskim preparatima,koji pomazu,to ne osporavam ali takodje i steti u jednu ruku.

A u prirodi sve imaju ali... uvjek postoji ali...
SEVDA(H)LIJA
Čita i piše, vrlodobar

ErminH je napisao/la:sevdahalija... slazem se,ali ako ovako nastave cjene skakat.... :shock:

a stipe,to je sve tacno nazalost,ljudi vise vjeruju nekim hemiskim preparatima,koji pomazu,to ne osporavam ali takodje i steti u jednu ruku.

A u prirodi sve imaju ali... uvjek postoji ali...
A šta tu mi možemo? Samo još više sirotinji pristajati na muku! I mene to isto muči koliko i tebe, pa i više. Evo crni humor: sreća je pa nemam meda te se ne trebam brinuti. Mušterije MI moramo učiti i stvarati sebi. Ja šta sam imao, to sam i prodao i da me zderu, nemam više ništa osim koju bočicu propolisa (u tamnim bočicama, plastiku ne koristim). Ovo je svakako, izgleda, đavo uzeo pod svoje okrilje.
Pozdrav.
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

uvjek tako i bude,sve po jadnom narodu,ali sve u svemu vidjet cemo sta ce vrijeme pokazati... :roll:
i da jos jedna stvar,nemoj da neko pomisi da sam ja neki veliki Pcelar,koji ima 100 i vise kosnica pa se trzam da med poskupi,NE,ovo je samo rasprava :wink:
Pozdrav...
SEVDA(H)LIJA
Čita i piše, vrlodobar

Kako doskočiti poskupljenju? Manja upotreba šećera. Prestrojavanje na sve pčelinje proizvode, a ne baziranje a med. Recimo, tu je prevashodno mliječ dobar izlaz, samo što treba imati mušterije ili se povezati sa kakvom farmaceutskom kućom. Dakle, učenje i proširenje palete proizvoda (kreme, mehlemi, tinkture itd.). Imam krasnu sliku kao prilog sa ZEPS-a, ali je još ne znam postaviti. A, vala, i ne trudim se da naučim. Tamo sam upoznao porodicu koja se striktno bavi uzgojem nevena i proizvodnjom preparata na njegovoj bazi, ali i još ponešto. Mislim da je u pitanju firma "Herceg" iz N. Travnika. Nešto od palete prizvoda negdje je i Senad postavio ovdje (fine slike). U tom smjeru je NUŽDA ići ili slijedi belaj.
Pozdrav.
Mustafa
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Mustafa »

Stipo je napisao/la:Mene razveseli ova gripa što hara po selu. Uludo mi radovanje proda ove godine samo 1kg meda.
Ma koliko god ga ja falio da vrijeskov med bolje liječi grlo od virusne infekcije od ijednog industrijskog lijeka, ma neće ljudi da ga uzmu ni za probu. Rađe trče u apoteku po septolete i bisoleks tablete za iskašljavanje.
Doista ni jedan lijek do sada proizveden nije bolji od vrijeskovog čaja zaslađen s vrijeskovim medom.
Dovoljno je uzeti 2-3 šalice čaja dnevo i za 2-3 dana nestaju svi simptomi kašlja, bol u prsima prestaje i nestaje sluz u bronhijama i prodiše se punim plućima. Kada sam ovo spomenuo jednom lječniku samo je potvrdio i dodao. Koje smo mi budale najbolji lijek nam je na dohvatu ruke i oko Livna ga kosom kositi možemo ali smo lijeni ubrati i osušiti bar jednu vrećicu nego kad nas savlada kašalj trčimo u apoteku i kupujemo prospane, bisolekse i bisolvone misleći da je samo tamo spas za naše tegobe.
Ja Stipo na posao svaki dan idem poslom i jedva čekam da izađem iz njega koliko se kašlje, hripa, šmrče, slini u njemu. Isti ljudi svaki dan, kolege, znaju da prodajem med ali prodaja ovih dana kao i kod tebe. Srećom nemam još mnogo meda te neće biti problem prodati ga. Inače ljudu su nepovjerljivi prema svemu što im se nudi tako da i nemam baš neku namjeru da ih nudkam, doće oni sami i pitati za med... a tako i tvoje komšije.
Mustafa
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Mustafa »

SEVDA(H)LIJA je napisao/la:Ja ne bih imao ni srca ni hrabrosti poskupiti med. Kod nas je 15.00 KM po 1 kg. Mislim da će tako i ostati. Naravno da bih volio da je skuplji, ali...
Pozdrav.
Kod nas s neki već ove godine prodavali med od kadulje za 20 km..
SEVDA(H)LIJA
Čita i piše, vrlodobar

Mustafa je napisao/la:
SEVDA(H)LIJA je napisao/la:Ja ne bih imao ni srca ni hrabrosti poskupiti med. Kod nas je 15.00 KM po 1 kg. Mislim da će tako i ostati. Naravno da bih volio da je skuplji, ali...
Pozdrav.
Kod nas s neki već ove godine prodavali med od kadulje za 20 km..
Blago njima, eto para.
Pozdrav.
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la beequeen »

:D ovo je da ti maknem ime Musa sa pocetne dok se ne vratis/ne ostavlja se narod tek tako :D
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
Odgovorite