Obavjest pčelarima koji pune tegle sa kupinom i dopunom meda mogu se obratiti uzgajivaču kupina Mujić Senahidu 061 874 976 Doboj Istok- Klokotnica.

Opasno razmišljam o kupinama ali kao lijeku protiv varoe.Stipo je napisao/la:Jesi li probao praviti kupinov med.
Namjerno sam napisao praviti jer postupak kojim se dobiva med od kupina ili drugog voća je poseban postupak.
Takav med pčele bez pčelara rjetko naprave sišući sokove od voća.
Takav med sadrži veliki udio vitamina i minerala koji je još pogodniji za ljudsku ishranu od običnog meda.

Dobra ideja aferimIbrahim Malicbegovic je napisao/la:Ovo vam je meni veoma draga voćka.Ogradio sam se od komšija sa kupinom,tako da moje pčele neometaju komšije odmah se dižu uzrak.Jednu stranu berem ja drugu komšije pa su i tu zadovoljni.Obilato rodi,a veoma malo posla oko nje.Supruga pravi po 70 litara soka 15 kg đema ,sve sa 17 metara dužnih kupine.Idealna je za pčelare koji imaju komšije da im smeta pčela.
Uh,beequeen je napisao/la:Svasta i ti nadjes a ja "hodam za tobom"-ja sam planirala da zasadim kupine skroz na medji-imam duzinu jedne strane 22metra,a mogu ih unutar tako da ne moze komsija da bere
Jesen dosla i ja zaboravila-kad Ibrahim stigne mozda nam dadne uputstva kako je posaditi.Ja imam jednu skoz dole ispred kuce ali je na suncu i ne rodi dobro ili sto je "sama"?
Hej, paziiiii!beequeen je napisao/la:Zelja puno jelde,svidja mi se to za vocku pored puta...Jesam gledala sam ali nisam ja tamo pa mi se bas ne gleda.Ja imam jungle iza kuce.Inace ovdje je jako velika vlaga u vazduhu pa vegetacija buja.Januar je ali ja sam vec pocela da "sisam" i potkresujem jer sve zaraste zacas.Ideje su vazne,kao i za sve i fino je podjeliti,mozda jos ima ljudi zainteresovanih pa ce "za nama" .ja za tobom ko za Mojsijem![]()
Danas slabo jer nisam dobro od juce,uhvatila sam neki virus a ne pamtim kad sam bila bolesna..Pozdrav
Pazi Elvira ako se ne varam kolega pazjivo cita sve i mene je opomeno za (polve)beequeen je napisao/la:nemam "sh" na tastaturi Musa brate
sorry za lapsus
Ah,Stipo je napisao/la:Ja u proljeće planiram posaditi stotinjak sadnica kupine. O uzgoju kupina ne znam ništa pa ako netko zna bar ono osnovno neka mi malo pomogne ako ima volje.
Vahide,Vahid je napisao/la:Pazi Elvira ako se ne varam kolega pazjivo cita sve i mene je opomeno za (polve)beequeen je napisao/la:nemam "sh" na tastaturi Musa brate
sorry za lapsusumjesto (poslove)
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
pa zato pazi sta pises i ja nemam sve na tastaturi pa je tesko da se pise
![]()
![]()
![]()
Ma kolega ja stvarno nemam namjeru nikoga da plasim samo sam joj stjeo da skrenem paznju da pazi sta piseSEVDA(H)LIJA je napisao/la:Vahide,Vahid je napisao/la:Pazi Elvira ako se ne varam kolega pazjivo cita sve i mene je opomeno za (polve)beequeen je napisao/la:nemam "sh" na tastaturi Musa brate
sorry za lapsusumjesto (poslove)
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
pa zato pazi sta pises i ja nemam sve na tastaturi pa je tesko da se pise
![]()
![]()
![]()
Ne petljaj. Nisi rekao "polve", nego "polove" (opet si ulovljen) i ne plaši Elviru (šala mala). Tasta+tura=tastatura. Zanimljivo!
Pozdrav oboma.
Hvala na pomoći prijatelju. Prošle godine je u poloprivrednoj apoteci u livnu bilo za kupiti sadnica kupine i cijene im je bila 2 KM po sadnici. Nisam znao da ima rasadnik u Bugojnu. Nabavku sadnica ću već nakako riješiti. Nego interesuje me uzgoj da se malo pobliže upoznam šta je sve potrebno za uzgoj i njegu kupine. Mislim na kvalitetu tla, gnjojidbu, zaštitu od nametnika i bolesti te rezidba, vrijeme berbe, kada počinje cvijetanje, koji su prinosi i još dosta toga. Nemam nikakve literature o kupini.SEVDA(H)LIJA je napisao/la:Ah,Stipo je napisao/la:Ja u proljeće planiram posaditi stotinjak sadnica kupine. O uzgoju kupina ne znam ništa pa ako netko zna bar ono osnovno neka mi malo pomogne ako ima volje.
Pa što nisi prije, mogao sam ti besplatno obezbijediti jer sam potkresavao svoje. No, možda mognem nešto učiniti s jednim prijateljem. Na pčelinjaku ima dva dugačka reda kupina i od njih pravi slatko, ali i neko vino. Jednostavno je razmnožavaš: reznicu sa 3-4 pupa ujesen jednostavno posadiš u zemlju tako da viri 1 pup, zaliješ i to je sve. Kad krenu, kasnije se samo boriš da ih zaustaviš, slično kao grožđe pred našim kućama. Opet me napomeni. Kod mene u rasadniku prodaju sadnice. Ukucaj H&Fruit Bugojno i pogledaj, gazda mi je komšija i poznanik, a plantaža je nadomak Kupresa (Hotigošće), velika visinska planinska zaravan (ne znam koliko je hektara u pitanju, ne dunuma, nego hektara. Pa, kad prolaziš, s desne strane tranzitnog puta (čim izađeš iz Poriča) imaš Motel "Heko". Eto, tu svrati, zovni me i tu ćemo sve razgledati jer su mu tu sve kontejnerske sadnice, hladnjače itd. Pa, zašto me imaš?!
Pozdrav.
E, ovo je divno, Vahide, neka su ti, naradost tvoju i njihovu, žive i zdrave!Vahid je napisao/la:Ma to je moja kcerka imam ih dvije bliznice ovo je anti pcelar ide samnom samo zimi a jeti neide a druga je buduci pcelar evo slika od obadviju
[IMG=http://img262.imageshack.us/img262/923/024gi.jpg][/IMG]
Uploaded with ImageShack.us
[IMG=http://img204.imageshack.us/img204/6691/afb006y.jpg][/IMG]
[IMG=http://img141.imageshack.us/img141/2752/afb007.jpg][/IMG]
Ma toooo pravi si pošalji i javi. Kopirat ću priručnik i vraćam ti ga nazad. ili ako nije predugačak kad uhvatiš vremena sjedi i prepiši.SEVDA(H)LIJA je napisao/la:Stipo,
Od tog mog prijatelja dobio sam besplatan priručnik o uzgoju. Ako bude puno za prepričati, rađe ću na Autobusnu stanicu i poslati ti kao što si i ti meni onda. Valja li tako?
Pozdrav.