Pogača
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Vrijeme je da se razmišlja o pogačama. Preporučujem da sami za potrebe vaše pčelinje zajednice spravljate pogače. Sve što va je potrebno to je dobra volja.
Nadolazeća kriza i svakako pčelarstvo je skupo zanimanje samo po sebi valjalo bi razmišljat racionalno
Da vidimo šta smo mi to plaćali i još uvjek neki plaćaju ( nije mi namjera da podcjenjujem profi proizvođače pčelinje pogače, imaju pravo na profit od iste)
Svakako analiza je vrijedna truda za one koji brinu o svojim pčelicama i o džepu.
1 kg pogače u granapu košta cce 2 km
Šta se sve nalazi u toj pogači;
- šećer
- vještački vitamini i minerali
- učvršćivači
-eventualno sredstvo protiv nozemoze
- stimulator , forsapin
- boja
-----------------------------------------------------
nedavno sam saznao da se u pogače stavlja i kukuruzni skrob ?????
Ako pogledamo cijenu koštanja dolazimo do zaključka da ako samo spravljamo pogače imali bi uštedu za 50% i daleko kvalitetniju pogaču. Od 1 kg kupovne pogače = 2km možemo proizvesti 2 kg pogače sa prirodnim dodacima vitamina , minerala, . U mjesecu martu već možemo i stimulativno dodavati po 2 dcl sirupa tako da i na taj način imamo veću korist i uštedu.
U dosadašnjoj praksi prilikom spravljanja pogača ja sam koristio pored mljevenog šećera kojeg nabavim u pakirnicama šećera skoro po istoj cijeni kao i sitni šećer.
Sastojci koji su se nalazili u mojoj pogači su
* mljeveni šećera
*obavezno bjeli luk (prirodni antibiotik)
*germa (zamjena za polen)
*jabukovo sirće (minerali vitamini)
*med ( ako nemate meda može i bez)
*čajevi od, majčine dušice, lavande , pelina, ( reguliše probavu)
*čaj od hrena i crvenog luka (jača organizam pčele)
*jod ( dobro bi bilo propolis ubacivat ,
*sirutka (vitamini)
*limun ( C-vitamin )
Prilikom spravljanja pogače treba voditi računa da ukupna tečnost koja se dodaje nebude prevelika pa bi nam tako pogača ostala mekana . Osnovno je dodati 5 - 8 % kvasca/germe i bjelog luka 0,5 kg, limun 1 kg.
Nadolazeća kriza i svakako pčelarstvo je skupo zanimanje samo po sebi valjalo bi razmišljat racionalno
Da vidimo šta smo mi to plaćali i još uvjek neki plaćaju ( nije mi namjera da podcjenjujem profi proizvođače pčelinje pogače, imaju pravo na profit od iste)
Svakako analiza je vrijedna truda za one koji brinu o svojim pčelicama i o džepu.
1 kg pogače u granapu košta cce 2 km
Šta se sve nalazi u toj pogači;
- šećer
- vještački vitamini i minerali
- učvršćivači
-eventualno sredstvo protiv nozemoze
- stimulator , forsapin
- boja
-----------------------------------------------------
nedavno sam saznao da se u pogače stavlja i kukuruzni skrob ?????
Ako pogledamo cijenu koštanja dolazimo do zaključka da ako samo spravljamo pogače imali bi uštedu za 50% i daleko kvalitetniju pogaču. Od 1 kg kupovne pogače = 2km možemo proizvesti 2 kg pogače sa prirodnim dodacima vitamina , minerala, . U mjesecu martu već možemo i stimulativno dodavati po 2 dcl sirupa tako da i na taj način imamo veću korist i uštedu.
U dosadašnjoj praksi prilikom spravljanja pogača ja sam koristio pored mljevenog šećera kojeg nabavim u pakirnicama šećera skoro po istoj cijeni kao i sitni šećer.
Sastojci koji su se nalazili u mojoj pogači su
* mljeveni šećera
*obavezno bjeli luk (prirodni antibiotik)
*germa (zamjena za polen)
*jabukovo sirće (minerali vitamini)
*med ( ako nemate meda može i bez)
*čajevi od, majčine dušice, lavande , pelina, ( reguliše probavu)
*jod ( dobro bi bilo propolis ubacivat ,
*sirutka (vitamini)
*limun ( C-vitamin )
Prilikom spravljanja pogače treba voditi računa da ukupna tečnost koja se dodaje nebude prevelika pa bi nam tako pogača ostala mekana . Osnovno je dodati 5 - 8 % kvasca/germe i bjelog luka 0,5 kg, limun 1 kg.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Ako kupiš minimalno 4 kg po jednom društvu = 80 kg X 2 km =160 kmpoštar je napisao/la:Dali se isplati praviti pogače za 20 društava.
Za 160 km možeš kupiti cce 130 kg šećera i sve ostalo što ti je neophodno za izradu vlastitet pogače, znači imao bih . Znači imao bih skoro po jednom društvu 6,5 kg pogače.
Ili da ima daš po 2-3 kg pogače a ostalu razliku da daješ stimulativno 2 dcl do glavne paše .
Mnogo je varijanti i isplatnije nego da kupujemo bez obzira na kvalitet iste.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Ako misliš na bijeli luk to da im malo smanji pritisak a uz to služi i za odvaraćanje napada (grabež) drugih pčela i pčelara........MOje pčele kada dođu na neku lokaciju gdje ima nektara ostale se razbježe od tog gadnog mirisa bjelog luka tako da su mi košnice uvjek dupke pune sa medom , a u komšija vazda prazno. heheheheh eo to je ako si mislio na salatu , a ako si mislio na nešto drugo pokušat će mo objasniti i to.eso je napisao/la:A zasto ide luk u pogacu jeli to umjesto salate ili ...
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Ma ovo gore što se tiče salate koju eso spominnje to se on šali pa sam i ja tako se našaliovolimed je napisao/la:Zanimljivo to sa bjelim lukom i inace mnogo zanimljivosti sam procito na stranici,,eto mogu te samo pohvaliti na radu Senade
Inače bjeli luk ima svoje mjesto u izhrani pčela, . KAo prirodni antibiotik kod mene se pokazao veoma efikasan u dosadašnjoj praksi zajedno sa domaćim jabukovim sirćetom i još nekim prirodnim sredstvima.
Inače kod mene na pčelinjaku nema krečnog legla, za nozemozu neznam , proljetni razvoje je fenomenalan i zadovoljan sam kad mi donesu 20 kg meda po košnici obzirom da sam stacioniran.
Ove godine idem na nekakve eksperimente pa će mo vidjeti . Odlučio sam da nedajem pogače ići ću sa stimulativnom prihranom kroz koju če dobiti , bjeli luk, kvasac, sirće, propolis, pa će mo vidje kakvi su rezultati . Kako smo vratili posjed nakon agresije na BH i ponovo organizovali pčelinjak u stalnoj upotrebi su bile pogače , hoću da pokušam koju godinu bez pogače ida vidm da li ima razlike ili ne. U svakom slučaju ako pčele nemaju hranu uovo vrijeme treba im da ti pogaču. Svakako i oni pčelari koji ma je pčelinjak daleko ostaje jedino prihvatljiva opcija da daju pogaču.
- Mungos1212
- Čita i piše, dobar
- Kontakt:
Imao bih ja jedan prigovor za sastojak c vitamina. Ako znamo da je c vit antioxidant veoma važan za razvoj i vitalnost pogotovo za imunitet zašto onda ne zamjenimo nečim korisnijim što ima desetostruku vrijednost?

Uz sve to propolis sprječava nozemozu a prirodan je. Pa svi mi možemo vratiti pčelama makar malo medicine koju ona daje.
Pozdrav

Uz sve to propolis sprječava nozemozu a prirodan je. Pa svi mi možemo vratiti pčelama makar malo medicine koju ona daje.
Pozdrav
Re: Pogača
jel ima neko da postavi neki dobar recept za spravljenje pogača,
na koji način senade ti dodaješ bijeli luk, jeli sok bijelog luka ili ??????
kako i ukom omjeru praviš čajeve.
na koji način senade ti dodaješ bijeli luk, jeli sok bijelog luka ili ??????
kako i ukom omjeru praviš čajeve.
Senade ako nije problem da nam das recept kako ti praviš pogačečajevi od, majčine dušice, lavande , pelina, ( reguliše probavu)
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Re: Pogača
Pogledaj ovdje
http://www.pcelarstvo-nahl.com/forum/vi ... 6&start=45
http://www.pcelarstvo-nahl.com/forum/vi ... 6&start=45