poštar je napisao/la:Senade svaka čast na ovim lijepim slikama i ima se šta i vidjet. Samo bi mali komentar na to dali je pčelama hladno.
Radio sam sa istim košnicama i držao isto otvorenu podnicu kao ti (unutrašnost koš. ima vnjsku temperaturu pošto je dirktno otvorena) , znajuči da pčli nije hladno i da ne umire od hladnoče.Stim potezom pospješio sam samo manju vlagu i buđane okvira. Ali kada je hladno i formira se klube na ?oj teperaturi,i potraje duže teže se pomjera za hranom jer je nemoguče da pčela tada zgrije išta oko sebe to jest košnicu. Prvi korak tek dlazi kada se vanska temperatura poboljša i dozvoli klubetu da se pokrene. To sam provjerio i uvjerio se da u "HS" to jest stiropolu samo na maloj promjeni temperature u toku dana naprave promjenu mjesta klubeta. U košnici ima hrane a pčele uginule. Vjerujem da si te riječi mnogo puta čuo. MEDNO
Što se tiče onog otvora to je samo na prednjoj strani, evo ovako

ZNači nije podnjača skroz otvoren. Što se tiče pomjeranja klupka, ja sam trenutno zadovoljan pozicijom klupka, Ipak naše i najniže temperature nemogu dovesti do stradanja pčela ako u košnici ima 10-15 kg hrane pa možda čak i manje od ovoga .
Istina je da se može desiti da pčela ode u suprotnu stranu od hrane, nemožemo to generalizovat ako namse desi takvo jedno ili dva društva.
Što se tiče i tog "smrtnog prostora mislim da se previše to problematizuje.
Ja sam do sada imao slučaj jedna pčelinja zajednica 2004 ili 5 ostalo u gronjem nastvku a dio hrane bio u donnjem nastavku. Uspio sam spasiti polovicu tog društva , a pola je uginulo, dodo sam im okviroe sa hranom u januaru tako što sam ih unijo u prostoriju podbacio grijalicu da se malo raspuste iz klupa i sa obje strane docentra klupa stavio po okvir hrane i na proljeće bez problema sustigo ostale.
Prošle godine takođe mi je jedno društvo ostalo u gornjem nastavku bez hrane a dio hrane bio u donjem nastavku i ono je uginulo, ovdje se radilo možda o 0,5 kg hrane da su imale , pa možda i manje da bi preživjele do moje intervencije sa pogačama,
JA nemogu generalizovati "smrtni prostor " na cio pčelinjak kada je to smo jedna pčelinja zajednica od 80 košnica.
Ja evo dvije godine radim sa FA nastavcima ukombinaciji sa LR i tu se pojavljuje više tih "smrtnih prostora" i nisam imao znači značajnije probleme. Ja ipak više vjerujem pčele , nego samom sebi a da negovorim o drugim bez obzira na dešavanja ipak je to priroda gdje su pravila ipak drugačija od naših razmišljanja i poimanja prirode.
U koliko u horizontalnoj ravni, a pod uslovom da više nemogu ići vertikalno, ima meda koji je u pravcu klupka nebi trebalo da bude uzrokom stradanja pčela vanjska temperatura u našim uslovima.