Sta odnosno koji materijal koristiti za uzimljavljanje

Pčelarski razgovori
Odgovorite
elvir
Čita, piše dovoljno
Kontakt:

Post Postao/la elvir »

Htio bi da podjelim sa vama misljenje na ovu temu jer ipak mislim da ce bit od koristi ne samo meni vec i drugima. Ja sam do sad koristio stirepol i karton (novinu) naravno ispod krova, volio bi da podjelim sa vama misljenje jer mozda postoji neko pametnije i ekonomicnije rijesenje?
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

ja smanjima letatj stavim cesljeve, a od utopljavanja ne stavlljam nista i nikad nisam imao problema znaci samo krov i pustim pcele na miru sve do 3 ceg mjeseca...
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Još je dosta rano govoriti i početi oko uzimljavanja,,, Do januara ništa nije potrebno.

Ispod krova mor biti nekimaterijalkoji će upijati eventualnu vlagu,,, Sve to ope zavisi od braja košnica,, Jedan ili dva lista dnevnog avaza ništa neznače,,

Ovo problem treba pristupiti ozbiljno ,

NIje dobro da se lijeta sužavaju, Lijeta ili otvori su pčelama nešto što ljudski mozak ne može u potpunosti dokučiti, Kako ljeti tako i zimi otvor na košnici mor abiti prilagođen potrebama pčelinje zajednice.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

ja ne mislim radi zime manje vise nista da je pcelama potrebno jer poznato je da je kanada najveci izvoznik meda a temperature su jako cesto ispod nule, a cesljeve stavljam cisto da se neka zivina ne uvali mis posebno, a za vlagu se slazem, najveci problem za pcele po meni nije hladna zima nego obilje vlage..
Ermin Isakovic
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la Ermin Isakovic »

Juce sam bio u posjeti kod jednog starog pcelara i pade mi u oko da su sve kosnice nagnute prema naprijed.Pitao sam zasto kaze zbog vlage....nije mi jasno ako je pod kosnice skroz otvoren ili sa laticom pa ne curi ta vlaga potocima neznam da li mu je pametno ali hajd reci nesto covjeku koji pcelari 40 godina....
per aspera ad astra....
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Ermin Isakovic je napisao/la:Juce sam bio u posjeti kod jednog starog pcelara i pade mi u oko da su sve kosnice nagnute prema naprijed.Pitao sam zasto kaze zbog vlage....nije mi jasno ako je pod kosnice skroz otvoren ili sa laticom pa ne curi ta vlaga potocima neznam da li mu je pametno ali hajd reci nesto covjeku koji pcelari 40 godina....
Moje košnice su takođe nagete naprijed za 1 cm. To je zbog kiše da se ne skuplja na podnici. Međutim pošto sada imam visoke podnice i unutarnje koso leto nagib ću morati promjeniti prema nazad.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

zamolio bih te, Senade, da malo konkretnije objasniš koliki otvor leta treba biti ljeti a koliki zimi? i šta znači to da otvor leta treba prilagoditi pčelinjim zajednicama? jel to znači da ako je jača, veća pčelinja zajednica (društvo) treba biti i veći otvor leta (to mi stvarno nije jasno)?
unaprijed ti zahvaljujem.
Dobru srcu sreća dođe.
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

dobro je naget malo naprijed kosnice radi slijevanja vode, tako cemo obezbjedit i vecu zastitu drveta, a voda nece ulazit u kosnicu..
zarkodj
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la zarkodj »

Ismet je napisao/la:zamolio bih te, Senade, da malo konkretnije objasniš koliki otvor leta treba biti ljeti a koliki zimi? i šta znači to da otvor leta treba prilagoditi pčelinjim zajednicama? jel to znači da ako je jača, veća pčelinja zajednica (društvo) treba biti i veći otvor leta (to mi stvarno nije jasno)?
unaprijed ti zahvaljujem.
Možda, u toku zime, za svaku ulicu pčela jedan santimetar otvora.
elvir
Čita, piše dovoljno
Kontakt:

Post Postao/la elvir »

Ja se u potpunosti slazem sa Senadom jer i sam sam do sad koristio stirepol i po neki list dnevnog avaza jer mislim da je vlaga jedan veliki problem pcelinjom drustvu u toku zimovanja!
Ibrahim Malicbegovic
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la Ibrahim Malicbegovic »

LJeti kada ima unosa ja izvadim leto skroz,a zimi je otvoreno širom .Kod mene 13 cm.Hladnoča neče naškoditi pčelinjoj zajednici samo loša ili malo hrane.Uto sam se uvjerio kada sam uzimio zajednicu na haneman rešetci sa okvirom.
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

ibro nisi mi odgovorio jesi li ti dovodio pcele kod dede ibre u pocitelj, posto kazes da dovodis na pasu zegulje ??
Odgovorite