Dopuna Zaliha meda secernim sirupom??

Pčelarski razgovori
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Ismet je napisao/la:ovih dana sam intenzivno čitao forum, na jednom mjestu naletio na tekst o jesenskom prehranjivanju (nisam siguran ali mislim da je to pisao keno83) iako nije tema bila o prehranjivanju. suština je u tom tekstu bila da pčele zimuju isključivo na šećernom sirupu. zamolio bih nekoga ko zna gdje je taj teskt da mi pomogne. hvala.
Ismete ako su ti u sjećanju ključne riječi uđi u pretragu. Gore na vrhu stranice foruma imaš meni i piše <<Pretraga>> klikni i ostalo treba da ti je jasno .. bitno je da znaš ključne riječi .

Druga opcija je da pregledaš sve postove od kene što je malo zamarajuće to pregledavanje.. ,,,,,ako se neko od članova sjeti tog teksta sigurno će ti javiti

Zadnja opcija je da izneseš problem tj. d a postaviš pitanje pa da to razradimo.

Ovo bi možda bila jedna sugestija da se držimo teme kako bi pregled foruma bio uspješni. Mnogo toga ne bi trebalo ponavljat samo se podastre link...
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Ismet je napisao/la:imam situaciju otprilike kao i ti pasho. naime, trebam pripremiti pčelice za zimu a smještene će biti u Hercegovini (zapadnoj). pa valjda nam pomogne neko ko već ima pčelice u tom dijelu naše domovinice. nekako kontam da dolje sve radove na pčelinjaku treba obavljati kasnije nego ovamo, u Bosni. sve ostalo je poezija, naravno. kao i sve, uostalom, vezano za ta divna stvorenja.
Ja , vjeruj mi , na znam kome da se obratim. Niko ovdje čini mi se nema tamo pčele. A sa pčelarima koji su dole sam razgovarala , oni samo govore "ma ne sekiraj se...! donijeće one sebi . "

Ma šta će donijeti i odakle - nikako ti ne znam.
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

probah to već, Senade, ali nije upalilo. nejse.
u tom tekstu je bilo nešto što me malo navelo na razmišljanje. nebrojeno puta sam čitao da pčele najbolje prezimljuju na medu (osim medljikovca koji brzo kristališe pa im pravi probavne probleme krajem zime). jedan stari pčelar mi je pričao da su njegove pčele (sada ih nema, u ratu su ga opljačkali i nije više obnavljao pčelinjak) uvijek prezimljavale isključivo i samo na šećernom sirupu. eto, to je ta dilema, da li uopće i koliko društvu ostavljati meda za zimu?
Dobru srcu sreća dođe.
dr_kong
Čita i piše, dobar

Post Postao/la dr_kong »

Najbolje bi bilo da pčele prezime na medu ako se moze to izvesti zavisno od prirodnih uslova, ali bvolje onda i na sirupu da prezime nego da pomru od gladi u toku zime. ako se vratite ranije na ovu temu tačno postoje odnosi za davanje prihrane koje je Stipo naveo.
Ja barem kontrolišem koliko su pčele sirupa preradile koliko prave vjence koiko unose u prazno saće u i tom ritmu im dajem i količinu sirupa, nekada dadnem 0,7 l nekada 1l, nekada samo 0,5 l a nekda manje. zavisi od tempa unosenja, jer ako ima nesto da se donese iz prirode jazuk je davati šećer.
pozdrv
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Ako u blizini pčelinjaka ima šume velika je vjerovatnoća da ima i medljikovca pomješanog s ostalim medom. U tom slučaju najbolje je za svaki slučaj sav med u košnici presložiti tako da u sredini na 3-4 rama ne bude nikakvog meda osim preostalog legla i praznog saća.
Tada vršimo prihranu pčela šećernim sirupom u količini od po 5 kg šećera po jednom društvu. Tada će pčele sav sirup smjestiti u sredinu na one prazne okvirove. Tjekom zime će trošiti baš taj med jer će klupko biti tu formirano. Pošto taj med nema minerala pčele mogu bez problema izdržati 60 i više dana bez pročisnog leta. Tjekom zime pčele će potrošiti sve zalihe meda od sirupa pa krajem zime i početkom proljeća trošit će pravi med koji je bolji od šećera. Tada su pročisni dani češći pa im ni medljikovac neće stvarati probleme.
Leglo se puno bolje razvija na medu nego na šećernom sirupu, a šećer su pčele do kraja zime već potrošile.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

ipak sam se bio malo zabunio. naime, tekst koji sam spominjao (tražio) nisam čitao na ovom već na jednom drugom forumu. pisao ga je jedan iskusni pčelar, pa ću vam ga kopirati:

"Kod mene ova sezona ispod prosjeka negdje oko 10 kg po košnici to je 6 tona što je dovoljno za troškove. Znači mene u troškovima nema nigdje pčelario godinu badava. Ali ima jedna caka sa kojom ću se iščupati. Pošto pčelama treba zimnica 15 do 20 kg meda to ću iskoristiti ukrasti ću im pola te zalihe. To je oko 7 kg meda ali puta 600 je oko 4200 kg meda livade za mene. NA TO MJESTO ću im vratiti istu količinu šećernog sirupa koje će one zimus potrošiti umjesto meda. RAZLIKU između meda i sirupa ću staviti u svoj džep. Sirup će koštati 5000 km a med kad prodam 30. 000 km. Znači na taj način će mi ostati 25 000 km, stime sto me očekuje ogroman posao da se to realizira ali će se isplatiti. Tako da i ja ne igram badava. I DA vam rečem da godinama uzimljavam na ovaj način pčele sirup dodam na vrijeme i puno bolje zimuju na manjoj količini sirupa nego na čistom medu. Dobro pčelama a bogami meni još bolje. Pa eto vam caka i mogu vam reći da je super a sad ko hoće nek je primjeni i neće se pokajati."

moj skromni komentar je: pa ko voli nek' izvoli.
nadam se da će iskusnije kolege pisati malo opširnije o ovoj, gore navedenoj, interesantnoj ideji-praksi.
još bih samo dodao da je ovaj gore citirani tekst pisao pčelar koji pčelari nekih 45 godina...
Dobru srcu sreća dođe.
schumy
Aktivan

Post Postao/la schumy »

Ismete i ostali forumaši,
Moj kratak odgovor na komentar toga "pčelara" bi bio:
ON NIJE PČELAR NEGO MESAR!!!!
Svaki iole obrazovan čovjek sa skromnim znanjem o odlikama meda u odnosu na šećer zna da su po sastavu i po kvaliteti med i šećer u direktnoj koliziji:
1.) Med se sastoji (na tipičnom uzorku) od:
-38,5% fruktoze
-31,0% glukoze
-17,1% vode
-7,2% maltoze
-4,2% trisaharidi i ostali šećeri
-1,5% saharoze
-0,5% minerali, vitamini, enzimi
2.) Bijeli konzumni šećer se sastoji (na tipičnom uzorku) od:
-99,9% saharoze
-0,01% SVI OSTALI (čitaj - "nula") sastojci
Dakle, radi se o visokoenergetskom proizvodu koji prilikom nekontroliranog unosa može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, u ljudskoj prehrani a i kod životinja (pčela). Kako se iz gore iznesenoga vidi, med i šećer ni približno nisu po kvaliteti i svome sastavu slični, pa je svaki komentar na napis ovoga "poznatog starog i iskusnog pčelara" – SUVIŠAN!!!!
Ujesen prilikom prihrane je najoptimalniji postotak šećera u odnosu na med do 30% maksimumalno, iz već nebrojeno puta napisanom i prodiskutiranom na ovome forumu, da se ne ponavljam.
Ismete, svi mi pčelari smo osim za zaradu okupljeni oko ovoga poziva i zbog ljepote druženja sa prirodom, (bar ja tako mislim!?), a u prvom redu nam je u interesu imati zdrava i produktivna društva. E, da bi to postigli, moramo pčelama ostaviti dovoljno njihove prirodne hrane (meda), a zbog lakšeg zimovanja (pčele najprije potroše šećer kojeg skladište oko svog gnijezda najesen), poželjno je i u razumnom količinama (do 30%) dodati i šećernog sirupa. Ta otopina je idealna da se pčelama dodaju i lijekovi u prevenciji, pa ju treba pametno iskoristiti za ovu radnju.
Ako svu ovu "diskusiju" svedemo na pogon auta, ne može auto voziti na 100% vodi, ali na benzinu sa malo vode da, iako jako, jako teško, a motor će sigurno doživjeti kvar i havariju.
Sasvim sigurno pčele ovoga "pčelara" su podložne bolestima jer konzumuraju energetski 100% nekvalitetnu hranu (sami šećer!?), a i nije mu puno stalo do svojega "stada".
Vidiš meni jeste, i ja sam im ovu jesen ostavio 6÷8 okvira punoga meda od bagrema i livade, sa puno peludi (perge), te dodajem do oko 8 kg šećera. Sva moja društva prezimljavaju na 2 i 3 LR nastavka bez problema, a ne bojim se uzimiti moje pčele ni na dulji period, jer ja vršim prvi proljetni pregled oko 10÷15.03. iduće godine.
Očekujem komentare svih vas na forumu, tema je prava!!!
Za danas toliko, pozdrav……….schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la beequeen »

Bravo Schumy :-)
ma ja kupujem med za nas-nista im nisam dirala,mogu da prezime do 2012 ,ha,ha...
Ja imam prijedlog za tog pcelara- Zasto ne izvadi SVE -ostavi im secer i super imace strasno jake zajednice.Ovo sto on radi vjerovatno ima odraza na "maraton" (long run) mozda je dobro privremeno riesenje i mazanje ociju pcelama.Da mozete trajati-sumnjam ,jer da moze to bi vec odavno bila ustaljena praksa,jeli tako? :)
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
inspektor
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la inspektor »

schumy je napisao/la:Ta otopina je idealna da se pčelama dodaju i lijekovi u prevenciji,
Nikako ne mogu da se složim sa ovim stajalištem da se pčelama daju razni lijekovi samo "praventive radi "mislima da njima osim hrane koju skupe ,i eventualno nadopune šećernim sirupom u razumnim količinama i na vrijeme , ne trebaju nikakvi lijekovi. Sve lijekove treba maksimalno racionalno i oprezno koristiti .Na kraju krajeva ni ljudi nekoriste lijekove radi preventive.
Pčelarstvo je vrlo specifično,zahtijeva ogromno znanje,bezgraničnu ljubav, i puno vremena.
kudo
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la kudo »

ako je upitanju hrana u obliku sirupa,moze biti jedno od ovo dvoje : 1.dao si im previse sirupa preko 5 l
2. drustva su slaba,nema dovoljno pcela da ih prenesu.Provjeri imali mladog legla moguce je da nemaju maticu.U tom slucaju spoji ih s nekim jacim drustvom
BEZ DOBRE MATICE NEMA NI DOBROG DRUSTVA
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

hm, schumy, u svakom slučaju ti zahvaljujem na tvojoj reakciji.
pažljivim čitanjem citata možete vidjeti da je taj pčelar rekao da će pčelama oduzeti pola meda. međutim, čovjek se kasnije ispravio pa je rekao da se radi ipak o oduzimanju trećine meda, što je blizu onoga što ti kažeš schumy (30%). pčelar kojeg sam citirao je po meni jako dobar i iskusan pčelar, a i dobar čovjek, što sam zaključio iz ostalih njegovih komentara na tom forumu. tako da iz poštovanja tog čovjeka ne bih njega više spominjao već bih želio konstruktivnu diskusiju o tome: koliko pčelama dati sirupa za zimovanje?
evo odmah se sjetih da je, čini mi se, Senad pisao da svakom društvu za zimovanje obezbijedi 10 kg šećera, ako se ne varam?
ne bih sada trošio vrijeme i prostor foruma na prednosti meda nad šećerom i koga to opširnije zanima - ima maltene u svakoj knjizi o pčelarstvu.
dakle, o proizvodnji "falš" meda od šećera neću ni da diskutujem ni pričam. isključivo me zanima (aktuelno je upravo sada, malo prije kod nekoga) jesensko prehranjivanje pčela sirupom.
jedan stari pčelar mi je nedavno pričao da je i on pčelama na jesen davao dosta sirupa ali ga fakat nisam pitao je li prije toga pčelicama oduzimao med.
drugi pčelar ima običaj da kaže: kome ne treba med od pčela niti išta drugo onda taj komotno može uzgajati i ose, isplativije mu je.
mislim da je prvi preduvjet ljubav prema pčelama da bi se pčelarilo a onda dolazi sve ostalo. ako nema ljubavi nema ni uspješnog pčelara, po meni. e sad se odmah nameće pitanje: ko je to uspješan pčelar? ima tu jako puno detalja oko definiranja, opisivanja uspješnog pčelara ali ovaj put bih se zadržao samo na par stvari. po meni nije uspješan pčelar onaj ko uspijeva da održi svoje pčele na životu i da pri tom ne uspije ama baš ništa da im "ukrade". to su valjda oni nakvi hobisti, kako li se već zovu, pa oni drže, eto, pčele iz hobija nakvog. nejse.
nemojte mi šta plaho zamjeriti jer sam ipak početnik pa halalite-oprostite ako sam šta koga uvrijedio.
Dobru srcu sreća dođe.
kudo
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la kudo »

Slazem se s tobom Ismete.Ja volim pcele i stvarno uzivam kad radim s njima nekako me opustaju,mislim psihicki,uzivam u tom radu iako zna biti nekad tesko.Ali ima tu i financiskog interesa,kada nebi imao nikakve koristi drzao bi 2-3 sanduka a nebi tezio da ih imam 30 setak(toliko mi je cilj da ih imam).Za mene pravi iskusni pcelar bez obzira koliko se dugo bavi pcelarstvom zasluzan divljenja je onaj koji zadovoljstvo spoji sa korisnim ako razumijete sta hocu da kazem.Znam jednog pcelara iz okolice koji je po meni dosta neiformisan sto se tice pcela ali ipak mu se divim, ove godine je nekako skontao da nece biti meda pa se bacio na rojeve.Prihranjivao ih sirupom cak i u Aprilu i iz svakog drustva izvadio minimalno po 2 roja te ih prodao sa svojim starim sanducima sanducima.Sada je kupio nove sanduke prosirio pcelinjak za duplo i kaze da od sad ide samo na proizvodnju drustava a nama ce da prepusti proizvodnju meda.On ima platu oko 500 KM i radi u jednoj velikoj gotovo propaloj firmi "konjuh" i novac od prodaje pcela znacio mu je puno.To sto se snasao bolje nego ja,svaka mu cast.Posteno.Nego meni je malo krivo na ove pcelare sto prodaju med 2kg za 10 KM a i nemaju pcele.Ja sam ove godine krao od svojih pcelica i nedam med ispod 15 KM.A sto se tice zazimljavanja pcela koliko ja znam sirup je dobar za zazimljavanje ali treba imati granicu.Mogu svatiti kad covjek pogresno procijeni situaciju pa greskom izvadi vise nego sto bi trebalo pa ih mora zazimiti na gotov samom sirupu ali to raditi tako matematicki proracunato to nemogu.Ja svojim pcelama dajem 10 kg secera u sirupu pocevsi od 1 Avgusta tako da one imaju jos dosta vremena sa skupe meda do zime.Nisam vagao ali kod mene gornji nastavak sa 9 okvira je pun i u donjem nastavku ima 3-4 okvira,procjenjujem na nekih 20 kg minimalno.Pcele drzim zato sto uzivam kad radim s njima,nekako me relaksiraju ali ih drzim i zbog zarade.
BEZ DOBRE MATICE NEMA NI DOBROG DRUSTVA
jakub
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la jakub »

Tako je..
Mozemo mi njih voljeti koliko hocemo, ali kad od njih ne bi niko imao nikakve koristi,
mislim da bi ubrzo izumrle..
Naravno, bolje je da imaju sto vise meda za sebe tokom zime, ali sve se da proracunati,
naci zlatna sredina i vec sa malo prakse otkrije se ono sto , svako ponaosob , smatra za najbolje..
ponavljanje je majka znanja ¤
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Anerikanci su nedavno objavili utjecaj bijelog konzumnog šećera (saharina ) na pad imuniteta kod ljudi. Došli su do rezultata da prevelika konzumacija saharina znatno slabi imunitet kod ljudi. Taj naučni rad odmah je kod pčelara pobudio sumnju da bi taj šećer vjerovatno ako se pčelama daje previše i njima mogao slabiti imunitet na razne bolesti. U vrijeme kada je šećer bio skup i prava luksuzna roba nije se davao pčelama i u to vrijeme pčele su znatno manje oboljevale. Danas kako se sve više saharin daje pčelama iz godine u godinu pčele sve više i masovnije oboljevaju i nastaju neobjašnjivi masovni gubitci pčela u pojedinim regijama. Mnogi to povezuju s pretjeranim davanjem šećera pčelama. Općenito pčelama je znatno opao imunitet, a dali je to isti uzročnik kao i kod ljudi još nije naučno istraženo.

Ja sam jednom već naveo šećer je samo šećer dok je med nešto sasvim drugo. Shumi je gore naveo razlike između meda i šećera što se tiće sastava.
Čitao sam davno da su rusi vršili istraživanja kod uzimljavanja pčela na raznim vrstama meda i količimom dodanog saharina.
Izjavili su da pčele najbolje zimuju na čistom medu naročito na medu od suncokreta.
Uzimljavanje na medljikovcu je po pčele pogubno što opet ovisi o količini i vrsti medljikovca.
Dobre su rezultate imali kada su pčele zimovale na 30% saharina i 70% meda.
Povećanjem količine saharina u zimnici iznad 30% rezultati su slabili.
Granica koju se nebi smijelo prijeći je 50% saharina i 50% meda i navode isplativo samo onda ako društvu zbog manjka
meda prijeti umiranje od gladi i da u proljeće tako uzimljenim društvima znatno rastu šanse da će oboljeti od neke pčelinje bolesti.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

ma naravno da ima financijskog interesa od pčelarstva. međutim, mogu da povjerujem da ima ljudi (i žena, naravno :-) ) koji pčele drže isključivo zbog ljubavi prema tim divnim stvorenjima. po meni su to ipak jako rijetke osobe i oni sebi mogu dopustiti luksuz gubljenja društva (rojenjem) ili luksuz da ne "kradu" od pčela med...
glede sirupa sada da dodam neke male tajne, koje pokupih i od vas ovdje i po ostalim vilajetima interneta. da bismo koliko-toliko iskompenzirali slabost sirupa (naravno da uvijek mislim na šećerni,a konačno i nema drugog, jel de?) u isti dodajemo razne ljekovite dodatke kao što su sirutka, jabukovo sirće i mnoge ljekovite trave.
pročitah nedavno o čudesnom djelovanju koprive. ona naime ima fungicidno djelovanje tj. ubija te nakve bube (insekte) i od davnina se koristi u zaštiti biljaka. elem, ideja je da bi kopriva možda ubijala i varou. pripravak od koprive se može napraviti u tekućem stanju a može se i osušiti kopriva te je u dimilicu staviti. imam namjeru, aBd, do godine malo eksperimentisati sa koprivom.
svako dobro.
Dobru srcu sreća dođe.
Zvoneto
Čita i piše, vrlodobar
Kontakt:

Post Postao/la Zvoneto »

Vidim da je bilo pitanje o količini hrane za prezimljenje ovdje u hercegovini. Iz moga iskustva koliko sam vidio proteklih godina od uzimljenja pa tamo do kraja 2 mjeseca čini mi se da pčele potroše vrlo malo, možda 3-4 kg. Nakon toga slijedi burni razvoj i tada potrošnja rapidno raste. Znači ovdje za ukupno prezimljavanje je dovoljno oko 10 kg hrane, sad ne bih o tome med-šećer, ja osobno nadohranim kad bude slabo unosa, a kad unesu pčele sebi tad ne dajem ništa. Prošla zima je bila poprilično hladna bilo je čak i snijega u Mostaru, ali iznenadio sam se u 2 mjesecu kad sam vidio kolike zalihe su ostale u košnici. Stekao sam dojam kao da nisu ni dirnule med, međutim u 4 mjesecu sve je već bilo pojedeno. Znači možemo izabrati ili ujesen ostaviti više hrane (ovo je bolja opcija) pa u proljeće ići sa stimulacijom sa tim medom ili ostaviti manje, onda u proljeće ići sa sirupom ovdje možeš krajem 2 mjeseca ići sirup.
Ova računica što je gore čovjek pravio sa otimanjem meda pa davanje šećera nažalost mogla bi postati pravilo za dosta pčelara koji žive od toga, ja nasreću ne živim od pčelarstva ali čovjeka potpuno razumijem i postupak mu je logičan.
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

puno ti hvala Zvoneto na javljanju. ali koliko sam bar ja skontao upravo svi pčelari koji žive od pčela otimaju med od njih i na jesen, samo što to svi i ne priznaju. i ne treba da priznaju. niko nije dužan niti ima obavezu da na forumu ili bilo gdje iznosi male (ili velike) tajne svog posla. to je valjda i neko univerzalno pravilo.
meni je dragocjeno tvoje javljanje jer imam pčele kod Ljubuškog a vjerujem da ćeš svojim iskustvom pomoći i Pashi čije su pčele kod Stoca. de mi još samo reci kako uzimljavaš košnice glede utopljavanja. stavljaš li išta ispod poklopca-krova košnice?
Dobru srcu sreća dođe.
Zvoneto
Čita i piše, vrlodobar
Kontakt:

Post Postao/la Zvoneto »

Oduzimanje meda u jesen nije ništa čudno ni nemoralno, pa vrijesak je jesenska biljka i ako se pojave viškovi naravno da ćeš ga uzeti u jesen. svi mi koji vršimo nadohranu u jesen smo na neki način pčelama previše oduzeli u tekućoj godini inače ne bi bilo potrebe za nadohranom (osim u ekstremnim godinama kad ne uspiju skupiti ni za sebe). Uzimljavanje, sad su mi većina društava stjerana na 1 tijelo zbog dimljenja amitrazom, nastavci složeni na pčelinjaku pa poslije dimljenja ide jedan nastavak ispod svakog društva. ovo ću raditi dok ne nađem adekvatnu zamjenu za amitraz koji nije baš ekološki prihvatljiv. nema nikakvog dodatnog utopljavanja kod mene, jedino ove godine pošto smo nabavili poklopce samo od lima, znači nemaju drveta na sebi stavljam po jedan karton na hranilicu i to je to. uloške iz podnice ne vadim a možeš i izvaditi neće biti nikakve štete. ako ti nije lijeno, možeš iz oba nastavka izvaditi po jedan bočni ram a ostale centrirati u sredinu da ima cirkulacija zraka, tako se stvara povoljna mikroklima, ali nije ni to nužno. na ove limene poklopce ću dogodine nalijepiti stiropor debljine 1 cm, i to će mi biti poklopci za cijelu godinu.
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

oprosti Zvoneto ako sam ti dosadan ali još bih te nešto upitao.
kažeš da staviš još jedan nastavak na podnicu ispod tog, već postojećeg. de mi molim te to svedi na razinu okvirova po nastavcima. ono, koji su ti okvirovi u prvom a koji u drugom nastavku?
prije nekih 15 dana ja sam ovako složio svoje košnice, na dva nastavka:
u prvom (iznad podnice) su okvirovi puni meda sa nešto malo legla a u drugom su okvirovi uglavnom prazni (prazno saće) sa nešto malo legla i sa nešto malo mednih vjenaca. to sam uradio jer mi se učinilo da imam jako malo legla pa sam htio da aktiviram maticu da nese. jesam li šta pogriješio? planiram ići u pregled aBd negdje polovinom oktobra. košnice su mi tretirane protiv varoe i još ih namjeravam tretirati oksalnom u decembru. da li i ti svoje tretiraš oksalnom kiselinom?
Dobru srcu sreća dođe.
schumy
Aktivan

Post Postao/la schumy »

Pozdrav novome članu "instruktor"-u, želim ti da se kod nas ugodno osjećaš, ali treba sve postove pažljivo čitati. Molio bih te da ne izvlačiš iz konteksta moje tvrdnje, jer ako je itko za to DA SE NE UPOTREBLJAVAJU LIJEKOVI NA BAZI KEMIJE, onda sam to ja! "Preventivni lijekovi" kod mene znače upotrebu svih prirodnih sastojaka i ljekovitog bilja u vidu čajeva, ili vitamina, pa bih te molio da pročitaš zadnja moje napise o nozemozi, shvatiti ćeš na što mislim.
Što se tiče prihoda od pčelarenja, normalno je da svi mi težimo i zaradi, ali ako treba "vagati" između spremanja novca u džep i pukog preživljavanja ddruštava, ja sam uvijek za opciju da se pčele sačuvaju i za narednu sezonu. Kod čistog pčearenja "za novac", pčelari uništavaju najesen društva i ne uzimljuju ih (Amerikanci), već na proljeće kupuju paketne rojeve i ponovno dižu i oformljuju komercijalne pčelinjake za nastupajuću sezonu.
Tako se i varoa lijepo proširila po svijetu, a i sve ostale bočeštine koje nas vrebaju u pčelinjaku!
Ali to je druga tema, nemoj mi zamjeriti na tonu, ja sam takav po karakteru,
Pozdrav..............schumy
Zvoneto
Čita i piše, vrlodobar
Kontakt:

Post Postao/la Zvoneto »

Ismete u prvom nastavku su mi znači nakon tretiranja prazni ramovi koji su bili složeni na pčelinjaku, a na njega ide društvo koje je ako je moguće ranije "stjerano" u jedno tijelo nakon što je završena nadohrana i tretiranje. ovo sve radim zato da što manje voska kontaminiram amitrazom. to što si napravio da hranu staviš dole a društvo iznad je ok ja sam u nekoliko društava polunastavke sa medom podbacio da pčele prenose gore i formiraju medne vijence, jedino ne znam je li datumski možda malo prekasno sada za to. ovdje u hercegovini ako su ti pčele tu preko zime možeš i nastavak sa hranom staviti iznad jer nema toliko hladnih dana da bi se pojavio problem smrtnog prostora između nastavaka. budući da javljaju dugoročno topao i 10-ti mjesec to neće biti problem. Gledam inače pčele koje smo ovih dana vratili iz planine, pravo su živnule nose pelud kao lude znači matice su se ponovo aktivirale.
inspektor
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la inspektor »

schumy je napisao/la:Pozdrav novome članu "instruktor"-u, želim ti da se kod nas ugodno osjećaš, ali treba sve postove pažljivo čitati. Molio bih te da ne izvlačiš iz konteksta moje tvrdnje, jer ako je itko za to DA SE NE UPOTREBLJAVAJU LIJEKOVI NA BAZI KEMIJE, onda sam to ja! "Preventivni lijekovi" kod mene znače upotrebu svih prirodnih sastojaka i ljekovitog bilja u vidu čajeva, ili vitamina, pa bih te molio da pročitaš zadnja moje napise o nozemozi, shvatiti ćeš na što mislim.
Prihvatam tvoju "popravku" schumy , ali bi te zamolio da ubuduće budeš samo malo precizniji kod pisanja,na ovom forumu ima dosta početnika pa ne bi volio da steknu pogrešnu prestavu o moranju davanja lijekova "u preventivne svrhe",iako se dosta dugo bavim pčelarstvom ,ja lično NIKADA nisam davao nikakve lijekove ,ni biljnog ni hemijskog porijekla i oštro se protivim tome .U svom prethodnom postu sam napisao ,da pčelama osim hrane što skupe same i eventualnih dopuna šećernim sirupom ne trebaju nikakvi dodatni vitamini. Gubitaka od nozemoze nisam nikada imao, niti znam kako izgleda .Uzgred ,hvala vam na dobobrodošlici,novi sam samo po registrovanju i pisanju na forumu iako sam u stvari "prisutan " dosta dugo. Ne "istruktor" već "inspektor". Nema ljutnje rasprave doprinose kvalitetnijem i uspješnijem pčelarenju. ćao.
Pčelarstvo je vrlo specifično,zahtijeva ogromno znanje,bezgraničnu ljubav, i puno vremena.
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la beequeen »

Ma sta je ovo ljudi,ma kakve "pravopisne greske"???Ljudi smo nismo .....???Huh?
Shumy -sta bi opaska na "Amerikance"????De ti to malo pojasni ,ja to prvi put cujem
Hvala unaprijed :-)
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
jakub
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la jakub »

Ahaa.. Amerikanci..
..pita Beequeen from USA..
ha ha
morao sam se malo nasaliti na ovo!! sorry
ponavljanje je majka znanja ¤
schumy
Aktivan

Post Postao/la schumy »

Beequeen, dobro čitaj, ".............kod velikih komercijalnih pčelara u USA se pčelinja društva u sjevernijim državama (Montana, Nebraska, Wayoming, Ohio i ostale) ne uzimljavaju jer ih držanje preko zime puno košta. U Americi (USA) su izumljeni tzv. "paketni rojevi" koji su poslije prodrli preko Australije i k nama - u Europu. Komercijalnim pčelarima je najjeftinije u rano proljeće nabaviti paketne rojeve iz južnih država (Florida, Alabama, Calirornia, Mexico i dr.), razviti ih do glavnih paša i iskoristiti ih jer proljeće/ljeto u sjevernim državama kratko traje............."
Inspektore, ispričavam se zbog "lapsus"-a u tvome imenu, a što se nozemoze tiče, ne znam koliko se dugo baviš pčelarenjem, a iz svoga ti iskustva mogu reći da ju i mnogi iskusniji pčelari ne raspoznaju i ne detektiraju. Zato ju i zovu "tihi ubojica", to je prevedeno na naš-ljudski rod nešto kompatibilno i primjerljivo konzumaciji bijelog konzumnog šećera i soli (tada to kod ljudske ishrane zovu "tihi bijeli ubojice").
Osobno mislim da u pripravljanju prirodnih lijekova u koje spadaju svi oni koji se pripravljaju od trava i biljaka iz prirode ne može biti ništa loše-dapače poželjno je!
Ja nastavljam sa svojim "kompotima" i tako već skoro 30 godina, moje su pčele u proljeće zdrave, a sa nadražajnim prihranjivanjem (pogače, - pristalica sam i zagovornik pogača u proljetnoj poticajnoj ishrani), svake ih godine razvijem u super jaka društva koja tempiram na glavnu pašu kod mene – bagrem.
Beequeen i Inspektore, javite se povratno, nadam se da sam odgovorio na vaše upite i tvrdnje.
Pozdrav..................schumy
Odgovorite