Pašni tereni

Pčelarski razgovori
Nermin Karić
Čita i piše, nedovoljno
Kontakt:

Post Postao/la Nermin Karić »

Surfajući po internetu o pčelarstvu, nisam uspio mnogo da pronađem tekstova o lokacijama za seleće pčelare. Razumijem da većina želi samostalnost na paši u okruženju iz više razloga. ali nismo mi "mala država".

Mislim da mnoge interesuje gdje i šta ima na terenu, kakvo je stanje dnevnog unosa, kakvi su pristupi terenu, da li je okroženje dobronamjerno za društva itd.

Ovo pitanje interesuje mnoge pčelare bez iskustva u seljenju, a pravi odgovori su kod selećih pčelara sa više iskustva.

Svaki komentar je poželjan.

Ima li neko da piše gdje su dobre paše za seleće pčelarenje u sjevernoistočnom dijelu BiH,
Volja, ljubav, rad i red daju med.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

NIsam seleći , ali mislim da prema savi (Brčko) mogu se naći dobre lokacija za bagrem, bagremac, lipu
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
elmo
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la elmo »

Ja sam licno prosle godine bio sa jaranom na terenima Samac na bagremu,pa smo isli u Blazevac na bagremac pa poslije toga smo isli prema Romaniji na livadu i medljiku i na kraju opet u Blazevac na brsljan.
I pored papira koji smo imali za pcele(prijavljen broj kosnica u kantonu,zdravstvene potvrde o zdravlju pcela itd),naisli smo na negodovanja tamosnjih pcelara pogotovo u Blazevcu gdje smo sa jednim pcelarom kroz pricu saznali da se oni u pcelarskom udruzenju spremaju da naprave zakon koji ce zahtijevati :
-ugovor sa domacinom koji je ustupio zemljiste na koristenje pcelaru i to ovjeren u opstini,
-taksu od 10 km po jednoj kosnici,
-odgovarajucu papirlogiju za pcele itd
Kada saberes sve ove troskove i troskove oko prevoza pcela injihovog obilaska prilikom pregleda seliti pcele bas se i ne isplati.Veca je uzivancija imati stacionirani pcelinjak,malu vikendicu negdje u blizini gdje covjek moze svaki dan uzivati u prirodi bar je takvo moje misljenje...
pozzzz...
Morate vjerovati u sebe jer ste katkad jedina osoba koja vjeruje u vaš uspjeh.
Tim Blixseth
Nermin Karić
Čita i piše, nedovoljno
Kontakt:

Post Postao/la Nermin Karić »

Raduju me ovi brzi komentari i mislim da će ih biti još.

Svaki pčelar ima svoje neko posebno iskustvo. Danas sam razgovarao sa jednim pčelarem koji je imao neka pitanja o pčelarstvu, ali ne može da ih pronađe u literaturi. Uputio sam ga na ovaj forum i prije par minuta od njega dobijam riječi hvale na uputama.

Veliki pozdrav za elmu - komšiju.
Volja, ljubav, rad i red daju med.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Davno sam čuo za izreku "med je na kotačima" samo ne znam kako više puta u tjeku sezone doći do njega. U Hrvatskoj se radi na tome i već je došlo do nekih rezultata, samo ne znam kada ćemo mi u BiH početi organizirano raditi na rješavanju problema selećih pčelara.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
son330d
Registrovan

Post Postao/la son330d »

pozzzdrav svima dobra je tema samo da je iskusniji seleci pcelari zele odgovarati !

I ja imam jedno pitanje za one koji znaju

Gdje se nalazi kestenova pasa oko konjica kako se zove mjesto kakvi su tereni kakav je unos itd ?

pa ko zna nek sta napise nebi bilo lose HVALA
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

stipo u pravu si po meni duple kolicine meda mozemo vrcati samo na kotacima, nije ni stacionirano lose ali tu ako uhvatimo dvije pase maximalno mozemo biti prezadovoljni, cak i na kotacima sa dvije mozemo biti zadovoljni.. prosle godine sam pomagao prilikom vrcanja kontenjera sa az kosnicama i prinos na 68 drustava je bio oko 2,5 tone sto je odlican rezultat po meni..inace covjek sa kontenjerom sto je vrcao ja ga nazalost jos nemam, prvo je isao na razvoj na vrbi, zatim na zegulju kod stoca izvadio je nesto kadulje, i onda dok je jos kadulja medila, posto su pase priblizno u isto vrijeme preveo je kontenjer, ne drzite me za rijec negdje prema derventi ili brckom ne znam tacno, na bagrem i tu je uzeo te 2,5 tona od bagrema, znam da smo isli negdje na dubrave vise mostara poslije bagrema na dracu, poslije toga glamoc i livada i na kraju kod neuma negdje se islo na vrijesak i jos neki med ne znam sad zaboravio sam ime, kazu da je rijedak, ali dobar za srce... tako da se apsolutno slazem, a i uvjerio sam se da je med, kolicina naravno, vecinom na tockovima..
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

tereni su super, ima doosta kestena mjesto se zove buturovic polje, mada ima dosta i u kostajnici..to je jako blizu jedno drugog, tereni su dobri kotlina nema vjetrova ima rijeka, jedne godine sam pomagao kolegi, ostavili smo pcele dosli kroz par dana imas sta vidit nisu imale gdje da odlazu nektar sta ga je bilo.. samo eto med je maalo gorak pa ga ne cijene, meni je svaki prirodni super..
son330d
Registrovan

Post Postao/la son330d »

havala hvala kako fina tema da je jos ovakvih komentara tj iskustava fino je ako nista bar procitat pozzzdrav svima
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

keno83 je napisao/la:tereni su super, ima doosta kestena mjesto se zove buturovic polje, mada ima dosta i u kostajnici..to je jako blizu jedno drugog, tereni su dobri kotlina nema vjetrova ima rijeka, jedne godine sam pomagao kolegi, ostavili smo pcele dosli kroz par dana imas sta vidit nisu imale gdje da odlazu nektar sta ga je bilo.. samo eto med je maalo gorak pa ga ne cijene, meni je svaki prirodni super..
Očigledno je da je to kestenov med.
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

sta je ocigledno, ne razumijem?i ja kazem da je kestenov.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Kestenov med većinom je tamne boje boje, gorkasto oporog okusa i intenzivnog mirisa. Preporuča se kod želučanih tegoba, gastritisa i čira želuca. Med kestena ima izvanredno djelovanje u oporavku kod žutice, poslije operacije žuči. Preporučuje se uzimanje s čajem od stolisnika, kamilice, šipka i majčine dušice.
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

ja cu ove godine u glamoc ili na sujicu, pa stipo ako ima koji savjet, zahvaljujem
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

keno83 je napisao/la:ja cu ove godine u glamoc ili na sujicu, pa stipo ako ima koji savjet, zahvaljujem
Ako misliš pčele goniti navrijesak možda se i vidimo.
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

mislim prije svega na livadu da ih vodim, posto ovdje gdje sam ja poslije drace nemaju sta da jedu, a gore su dobri tereni. nisam nikad gonio nadam se da ljudi nece radit probleme i da ce biti susretljivi, pa ako ti imas kakve spoznaje..
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Ako ih misliš voditi na livadu goni ih u Glamočko polje.
Gdje i kod koga neznam ne pozmajem tamo baš nikog.
Znam da ima dosta hercegovaca koji gone pčele u Livanjsko ili Glamočko polje.
Tko su ti ljudi ne znam. Vidi malo i raspitaj se dalje žao mi je što ti nemogu pomoći.
Probaj preko udruge u Livnu doći do nekih informacija. Presjednik pčelarske udruge je Marko Bandov i ako mi je daljni komšija ja ga rjetko viđam.
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

uredu stipo, prvo cu doci da pogledam terene, pa onda vidit sta i kako.. ma meni je samo da neko ne prevrne ili ne ukrade kosnice, mislim svakako je moguce, ali eto, bar da ucinim sve moguce da ih bolje zastitim..
son330d
Registrovan

Post Postao/la son330d »

pozdrav svima imal kakve nade hocel nam prezivjeti pcele sta je sa ovim vremenom
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

keno83 je napisao/la:uredu stipo, prvo cu doci da pogledam terene, pa onda vidit sta i kako.. ma meni je samo da neko ne prevrne ili ne ukrade kosnice, mislim svakako je moguce, ali eto, bar da ucinim sve moguce da ih bolje zastitim..
U livnu je poznato da pridošli seleći pčelari imaju probleme. Dosta hercegovaca doveze pčele u donje Livanjsko polje prema Grahovu. Na relaciji Sajkovići, Crni lug i još dole neka sela. Pravo da ti kažen gdje ima dobrih terena ne znam i sam bi prebacio svoje pčele na mjesta gdje se ne kose livade. Znam da tamo svake godine bude prilično meda
znam od pčelara koji imaju tamo pčelinjake. Znam da i u Glamočkom polju ima dobrih terena. A to dali će ti netko isprevrćati pčele uvjek ima rizika naročito ako nekom smetaju, a u Livnu je česta pojava krađe pčela. Dobra ti je pozicija Borova glava to je prevoj između Livna i Šujice. Teren je ne naseljen tu ti jedino prijeti krađa. Ako su ti pčele tipa AŽ na vozilu možeš biti miran od krađe. Na terenu Borova glava zna zamediti i vrijesak u 8.i 9 mjesecu.
son330d
Registrovan

Post Postao/la son330d »

Svaka cast stipo vidi kako ti fino dade savjete nekim koji su htjeli da voze pcele na taj kraj ! Naravno i meni je to od koristi hvala !
matica
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la matica »

Znam da je kasno za ovu temu ali me interesuje gdje je u BiH najbolja lokacija za pašu bagrema.Neki su mi govorili da je to Svilaj kod Odžaka ali i da su imali problema sa lokalnim vlastima oko smještaja pčelinjaka.
Vahid
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Vahid »

Kad se budes olucijo da se selis javi pa pa cemo nesto skontat ima i drugih mjesta
Pcelar u bijelom svijetu.
dr_kong
Čita i piše, dobar

Post Postao/la dr_kong »

@ matica nisu imali problema sa vlastima nego su vlasti pobudalile i trazile taksu od po 30 KM po košnici cirkus napravili, ima dobar tekst o tome u novom broju BH pčelara, čak su naplaćivali taksu od ljudi koji su kupili i posjeduju svoju zmelju u Svilaju i okolini odžaka.
matica
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la matica »

dr_kong šta si mislio sa ovim prefiksom @ u tvom odgovoru?
dr_kong
Čita i piše, dobar

Post Postao/la dr_kong »

@ se postavi kada nekome upcujes odgovor na pitanje (stvar kulture pisanja i govora na internetu i forumima to u pervodu znaci ¨at¨ ili ti ga na engleskom prema onome tko je pitao ne mogu ti tačno prevesti) tako da se odgovor i post odnosi na tvoje pitanje o problemu sa vlastima
Odgovorite