Dopuna Zaliha meda secernim sirupom??
I ja da se samo nadovezem na gore navedeni nacin uzimjavanja pcelinji drustava radim na isti nacin samo sto ja prije prihranjivanja izvadim krajnje ramove sa obje strane iz tijela (nastavaka) na kojima ce pcele zimovat a na njhova mjesta stavjam ramove sa ugradenom sperom (lesonit) umjesto so. i onda prihranjujem ako je potrebno tretiranje pcelinjh zajednica radim 2 puta protiv varooe u jesen i to je to projetni razvoj drustava prepustam pcelama samo ako imaju dovojno hrane nema projetnog stimulisanja ili nesto slicno pogace i.t.d majka priroda ma ide to
samo ako imas dobre matice sve ide po planu nema rojenja rijetko posle bagremove pase razrojavam sam drustva i do pase lipe dobijam mlade
matice koje tek pocinju da zalijezu tako da imam dobru pasu lipe i onda dolaze godisnji odmori nesikiram se za rojenje u vrijeme godisnjih odmora posto su drustva malo oslabila dok dostignu brojcano stanje ja sam se vec vratijo sa god.odmora i onda idem na neke druge pase (divja djetelina -vrijesak -livada itd ako ima ) sa nekoliko drustava a ostala ja vec pocnem postepeno uzimjavat vec pocetkom avgusta jer jetnje pcele moraju sav poso odradit sa skladistenjem hrane za zimu da bi zimske sacuvale snagu za projece to je neka moja logika mozda nije bas doba al ja sam dosad to tako radijo.
samo ako imas dobre matice sve ide po planu nema rojenja rijetko posle bagremove pase razrojavam sam drustva i do pase lipe dobijam mlade
matice koje tek pocinju da zalijezu tako da imam dobru pasu lipe i onda dolaze godisnji odmori nesikiram se za rojenje u vrijeme godisnjih odmora posto su drustva malo oslabila dok dostignu brojcano stanje ja sam se vec vratijo sa god.odmora i onda idem na neke druge pase (divja djetelina -vrijesak -livada itd ako ima ) sa nekoliko drustava a ostala ja vec pocnem postepeno uzimjavat vec pocetkom avgusta jer jetnje pcele moraju sav poso odradit sa skladistenjem hrane za zimu da bi zimske sacuvale snagu za projece to je neka moja logika mozda nije bas doba al ja sam dosad to tako radijo.
Zadnja izmjena: Vahid, dana/u 19 kol 2010, 23:59, ukupno mijenjano 1 put.
Pcelar u bijelom svijetu.
-
Ermin Isakovic
- Čita, piše dovoljno
Ma prosli put mi je covjek dovezo 5.komada usput kad je iso negdje posto ja nemam veliko auto al sad cu morat ic sam po njih negdje oko Groningena imam ja adresu pa ako si vojan mozemo zajedno trknut po kosnice nije problem ja sam raspolozen uvijek za druzenje i usput da se malo boje upoznamo a posto vidim da si i ti za to pa bujrum
Zadnja izmjena: Vahid, dana/u 20 kol 2010, 00:30, ukupno mijenjano 1 put.
Vahide zasto stavljas ovu speru, zanima me zar se upravo ne vade krajnji ramovi da bi se pojacala ventilacija i da vlaga ne bi bila odmah do pčela nego da ima slobodnog prostora da se moze isparavati. Malo sam citao dalje i iskustva drugih pčelara iz naših okolnih država i većina savjetuje i primjenjuje da ostavlja ovaj prostor slobodan. Jeli ti na ovaj način pčelariš duži period ili tek počinjes sa ovom pregradom do lasonita bas me zanima kakva su tvoja iskustva.Vahid je napisao/la:I ja da se samo nadovezem na gore navedeni nacin uzimjavanja pcelinji drustava radim na isti nacin samo sto ja prije prihranjivanja izvadim krajnje ramove sa obje strane iz tijela (nastavaka) na kojima ce pcele zimovat a na njhova mjesta stavjam ramove sa ugradenom sperom (lesonit) umjesto so. i.
Pa ja vec 4/5 godina tako radim prvo sam vadijo krajne ramove al bi u projece imo dosta budi na krajnim ramovima pa sam pito ovdje neke pcelare zasto se to dogada i oni su mi savjetovali da to tako rijesim i sad to tako rijsevam i nema problema zato to sad tako radim imam dobra iskustva sa tim nacinom rada
-
Ermin Isakovic
- Čita, piše dovoljno
Imaš li možda sliku kako to izgleda.Vahid je napisao/la:Pa ja vec 4/5 godina tako radim prvo sam vadijo krajne ramove al bi u projece imo dosta budi na krajnim ramovima pa sam pito ovdje neke pcelare zasto se to dogada i oni su mi savjetovali da to tako rijesim i sad to tako rijsevam i nema problema zato to sad tako radim imam dobra iskustva sa tim nacinom rada
Stipo evo slikaStipo je napisao/la:Imaš li možda sliku kako to izgleda.Vahid je napisao/la:Pa ja vec 4/5 godina tako radim prvo sam vadijo krajne ramove al bi u projece imo dosta budi na krajnim ramovima pa sam pito ovdje neke pcelare zasto se to dogada i oni su mi savjetovali da to tako rijesim i sad to tako rijsevam i nema problema zato to sad tako radim imam dobra iskustva sa tim nacinom rada

Uploaded with ImageShack.us

eto Stipo to je to ja to stavjam na mjesto krajnih ramova

evo kako to izgleda u kosnici
Zadnja izmjena: Vahid, dana/u 22 kol 2010, 19:29, ukupno mijenjano 1 put.
E a sad kolege da vidite kako rade matice kod mene i ovakvih ramova je sve vise i vise 

ovo je slikano mobilnim jer sam ga imo pri ruci a bilo bi cesce slika al nemam cime da slikam ovo je samo jedan dijo nemam svaki put priliku i mobilni da slikam

ovo je slikano mobilnim jer sam ga imo pri ruci a bilo bi cesce slika al nemam cime da slikam ovo je samo jedan dijo nemam svaki put priliku i mobilni da slikam

Zadnja izmjena: Vahid, dana/u 22 kol 2010, 20:09, ukupno mijenjano 1 put.
Ermine evo kako izgledaju te kosniceErmin Isakovic je napisao/la:Vahide moze pa cemo se dogovoriti....

Uploaded with ImageShack.us ovo je komplet

i eto i ja sam danasn bijo malo vrijedan oko mojih pcelica dobre su mi bile sam me je jedana ubola mojom greskom neoprezan sam bijo.
-
Ermin Isakovic
- Čita, piše dovoljno
Lijepe su,i ja sam danas ubacio apilifevar....odlucio sam se za ceder spaarkast uzeo sam deset komada sa pcelama i sve okolo za 100 eura pa bog mu dusa mu.Postoji i vjerovatnoca da cu uzeti jos deset bez pcela pa tamo na onu godinu ako bog da krenem opasno u lov na med s tim da moram sa njim i njegove kosnice da deveram pa cemo da vidimo sta cu da napravim u glavnom krenulo je hahahahaha....medno Vahide
per aspera ad astra....
-
Ermin Isakovic
- Čita, piše dovoljno
Pa ovo je ovaj tako zvani (spar kast) na hloandskom standard kojim se ovdje pcelari isti je standard u cijeloj evropi imo sam ja i LR al nemogu nista sa njima ako kupujem ili prodajem zive muke po 3 sedmice se mucim i sebe i pcele dok se prebaci postavi maticnu resetku pa onda polako sve dok leglo ne izade i zato sam odlucijio da to izbacim sad imam samo jos jednu od 12 komada LR to je ovdje standard i mogu vam rec da su i dosta prakticnije. A umalo da zaboravim Paso veliko hvala za cestitke i nisam nesto primijetijo nema te nesto na forumu nisi aktivna ko prije da nisi bila odsutna negdje jos jednom hvala.
Zadnja izmjena: Vahid, dana/u 22 kol 2010, 23:43, ukupno mijenjano 1 put.
Ma nist kolega mogu pcele i dasku da jedu ako su gladne hahahahaha ma to je se samo malo poskrenulo vrati cemo se polako kolega halali ti nama
Zadnja izmjena: Vahid, dana/u 23 kol 2010, 00:45, ukupno mijenjano 1 put.
Ma kolega samo pitaj ima nas koji hocemo i zelimo pomoc i ove slike su jedan vid pomoci pa su zato postavjene jer su trazene da se postave al kazi sta te interesuje de je zapelo ja cu pomoc koliko budem mogo i zelim pomoc
Zadnja izmjena: Vahid, dana/u 23 kol 2010, 00:46, ukupno mijenjano 1 put.
Vahid je napisao/la:... i nisam nesto primijetijo nema te nesto na forumu nisi aktivna ko prije da nisi bila odsutna negdje jos jednom hvala.
Tu sam ja , Vahide , svaki dan sa vama - samo nemam svaki dan "inspiracije" da pišem.
Večeras sam pregledala svoje "preostale" 4 košnice u dvorištu (radi prihrane sirupom) i utvrdila da su se sve prilično dobro razvile , ali im moram dodavati još sirupa. U sve četiri košnice grade SO. U svaku sam stavila i po jednu pogaču , baš zbog tih SO. U jednoj (na jednom tijelu) je baš velika gužva , a i puno je legla , ma kao da je maj.
One ostale košnice su na paši , a te paše baš i nema (vrijesak - zbog velikih vrućina slabo medi) , tako da sam jučer javila da mi stave po pogaču. Tamo očekuju da će biti paše kad malo panu temperature , u septembru. Ja ne znam šta na to da kažem !!! Kad li se tamo (jug Hercegovine) uzimljavaju pčele?!
Sirup im nikako ne mogu dodavati na tu daljinu . Čak i kada odem - ne mogu u sred dana dati sirup.
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
ovih dana sam intenzivno čitao forum, na jednom mjestu naletio na tekst o jesenskom prehranjivanju (nisam siguran ali mislim da je to pisao keno83) iako nije tema bila o prehranjivanju. suština je u tom tekstu bila da pčele zimuju isključivo na šećernom sirupu. zamolio bih nekoga ko zna gdje je taj teskt da mi pomogne. hvala.
Dobru srcu sreća dođe.
-
Ermin Isakovic
- Čita, piše dovoljno
Vahide umalo da izgubim pitanje....ja slovenku nabavljam preko registrovane firme dosta su korektni i matice su super...ove godine su mi poslali matice a nikako da ih uganjam da platim posalju mail kao imamo posla nije problem cut cemo se,velim ok kad bude bit ce.Super su korektni,sledece godine organizujem ekskurziju u sloveniju,povest cu ove svoje pcelare odavdje pa cemo dole negdje naci konak i tako...cisto da se druzimo i razmijenimo misljenja....
per aspera ad astra....
imam situaciju otprilike kao i ti pasho. naime, trebam pripremiti pčelice za zimu a smještene će biti u Hercegovini (zapadnoj). pa valjda nam pomogne neko ko već ima pčelice u tom dijelu naše domovinice. nekako kontam da dolje sve radove na pčelinjaku treba obavljati kasnije nego ovamo, u Bosni. sve ostalo je poezija, naravno. kao i sve, uostalom, vezano za ta divna stvorenja.
Dobru srcu sreća dođe.