Pitanje za Senada ili tko već ovo zna:
Pregledao sam pčeljinja društva pa se mislim dali da stavim na sva društva medišne nastavke ili samo ona društva koja prekrivaju 20 i više ulica u dva 10 okvirna LR plodišta.
Dnevni unos društva koje je na vagi i ono prekriva kompletno plodište u oba nastavka unos je nešto preko 1.5kg, a ima oko 14kg meda i 7, a neka i 10 okvira legla i na takva društva sam stavio 3. nastavak.
Ima nekoliko društava koji prekrivaju 14-17 ulica i imaju 8-10kg meda i 4-5 okvira legla.Na ta društva se dvoumim dali da stavim 3. nastavak s obzirom da nisu potpuno izgradile sve satne osnove.
Zbog dobrog unosa primjetio sam da pčele dobro izgrađuju satne osnove pa se mislim da i nima stavim 3. nastavak ispod na podnjaču pa neka grade.
Kada dodati medištni nastavak
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Stipo ako dobro razumijem ti radiš na dva plodišna nastavka i jedan medišni.Stipo je napisao/la:Pitanje za Senada ili tko već ovo zna:
Pregledao sam pčeljinja društva pa se mislim dali da stavim na sva društva medišne nastavke ili samo ona društva koja prekrivaju 20 i više ulica u dva 10 okvirna LR plodišta.
Dnevni unos društva koje je na vagi i ono prekriva kompletno plodište u oba nastavka unos je nešto preko 1.5kg, a ima oko 14kg meda i 7, a neka i 10 okvira legla i na takva društva sam stavio 3. nastavak.
Ima nekoliko društava koji prekrivaju 14-17 ulica i imaju 8-10kg meda i 4-5 okvira legla.Na ta društva se dvoumim dali da stavim 3. nastavak s obzirom da nisu potpuno izgradile sve satne osnove.
Zbog dobrog unosa primjetio sam da pčele dobro izgrađuju satne osnove pa se mislim da i nima stavim 3. nastavak ispod na podnjaču pa neka grade.
Kod mene je situacija slijedeća;
do pred glavnu pašu na cce 15-20 dana razvijam društva na dva plodišna nastavka i onda ograničavam maticu na jedan.
Do 1.4 nastojim da imam 8-10 okvira poklopljenog legla , Pčelinje zajednice koje ovo imaju u glavnoj paši sam rasterećen jer znam da ću imati dovoljno sakupljačica ako zamedi da donesi 20-30 kg bagrema za vrcanje i ostalo za svoje potrebe . akokojim slučajem malopodbaci bagrem nadatje se nekakvom vrcanju i održavanju pčelinje zajednice.
Kako su kod mene svi nastavci sa pčelnjim zajednico ja samo vršim rokade.
Nastojim da mi je plodište/ matica uvjek na najgornjoj poziciji sve do 15-20 dana do bagrema. Prevješavanje obično ide u donji nastavak
Kada krene glavna paša onda matica i dio plodišta ider ispod MR isa 4-5 S.O
Što se tiče samog dodavanja nastavka obično se kaže da ako pčele prekrivaju 10 LR okvira tako da je gusto zaposjednuto i kada pogledamo na satonošu kao da je tepih od pčela, treba voditi računa o količini legla kojetreba da se izvali i za koliko će se izvaliti.
Ako imamo dva lr tjela dupke puna onda nema bojazni da se doda i treći nastavak. Nije dobro poraniti sa nastavkom i isto tako nije dobro ni zakasniti. Stalnim uvidom u stanje pčelinje zajednice blagovremeno treba djelovat.
Nije dobro dodavati nastavak ako pčele nisu u potpunosti izgradile dodate s.o. u plodištu.
Svakao da je kraj u kojem ti pčelariš malo specifičan i radujeme da možeš pčele dobro razviti i pripremiti za zimu . Pčele koje uglavnom zimuju na čistom medu i to je velika prednost samovarou držat pod kontrolom.
Hvala Senade cilj mi je i bio prvo razviti društva a svakako da ću na ova jača društva sigurno staviti matične rešetke, a ovaa slabija ću sačetati da pokriju oba plodišta pa ću i njima blokirati maticu na jedno plodište.
Vrijesak je danas medio 2.5kg i još nije postigao vrhunac a medit će još 30-40 dana ako vrijeme dozvoli.
čini mi se da ću nakon niz loših sezona napokon imati vrcanje vrijeskovog meda, a možda i dva vrcanja i zimnicu.Varoe ne primjećujem a mislim da se nije baš mogla uveliko razviti jer se ni pčele nisu razvijale.Na pčelama ih ne vidim na AV podnici ih nisam primjetio bit će da ih mravi prije pokupe znam da je tu vjerovatno još u leglu za dan dva ću detaljno otvoriti leglo izvući više larvi i ocjeniti količinu
Kod mene voćna paša je propala livada prošla u kiši užas.Pčelama nisam mogao puno pomoći jer sam tada radio u Hrvatskoj samo sam im ponekad kada dođem kući davao pogače.Od 6. mjeseca sam stalno kod kuće i 45 dana sam im svako drugo veče davao 2-3 dcl sirupa sa vitaminima i fala bogu uspio sam većinu društava dobro razviti naravno da može i mnogo bolje ali pčelar treba cjelu godinu biti u pčelinjaku i trebam promjeniti neke matice koje nisam uspio od obližnjih pčelara na vrijeme obezbjediti i zamjeniti.
Javim ti rezultat o varoi poslje detaljnog pregleda legla.
Evo i jednog podatka koliko je kod mene teško biti pčelar. U 3 godine prosječno se vrcalo 5-8 kg meda po košnici a ove godine nisam čuo da je neko vrcao med.Valjda će nam vrijesak ponovo vratiti volju za pčelarstvom.
Vrijesak je danas medio 2.5kg i još nije postigao vrhunac a medit će još 30-40 dana ako vrijeme dozvoli.
čini mi se da ću nakon niz loših sezona napokon imati vrcanje vrijeskovog meda, a možda i dva vrcanja i zimnicu.Varoe ne primjećujem a mislim da se nije baš mogla uveliko razviti jer se ni pčele nisu razvijale.Na pčelama ih ne vidim na AV podnici ih nisam primjetio bit će da ih mravi prije pokupe znam da je tu vjerovatno još u leglu za dan dva ću detaljno otvoriti leglo izvući više larvi i ocjeniti količinu
Kod mene voćna paša je propala livada prošla u kiši užas.Pčelama nisam mogao puno pomoći jer sam tada radio u Hrvatskoj samo sam im ponekad kada dođem kući davao pogače.Od 6. mjeseca sam stalno kod kuće i 45 dana sam im svako drugo veče davao 2-3 dcl sirupa sa vitaminima i fala bogu uspio sam većinu društava dobro razviti naravno da može i mnogo bolje ali pčelar treba cjelu godinu biti u pčelinjaku i trebam promjeniti neke matice koje nisam uspio od obližnjih pčelara na vrijeme obezbjediti i zamjeniti.
Javim ti rezultat o varoi poslje detaljnog pregleda legla.
Evo i jednog podatka koliko je kod mene teško biti pčelar. U 3 godine prosječno se vrcalo 5-8 kg meda po košnici a ove godine nisam čuo da je neko vrcao med.Valjda će nam vrijesak ponovo vratiti volju za pčelarstvom.
Zadnja izmjena: Stipo, dana/u 10 kol 2009, 23:14, ukupno mijenjano 1 put.
-
Mustafapasa
- Čita i piše, nedovoljno
Senade, jesam li ja ovdje dobro razumio:
Ti maticu do 01.04 ogranicavas na 2 tijela LR kosnice, a onda je prebacujes i maticnom resetkom organicavas na jedno tijelo.
Ako sam dobro skontao, matica ide na prvi sprat odozdo, a dva su ti medista? Poslije ta dva rotiras? ili?
Moze li malo detaljnjije objasnjenje, sa recimo datumima kad i sta ili nekim indikatorima koji te na to navode...
hvala ti
Ti maticu do 01.04 ogranicavas na 2 tijela LR kosnice, a onda je prebacujes i maticnom resetkom organicavas na jedno tijelo.
Ako sam dobro skontao, matica ide na prvi sprat odozdo, a dva su ti medista? Poslije ta dva rotiras? ili?
Moze li malo detaljnjije objasnjenje, sa recimo datumima kad i sta ili nekim indikatorima koji te na to navode...
hvala ti