PČELARSKI DNEVNIK-ANEL

ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

hheeh zvuk tisine,

stices ti mene i prestic insAllah ,samo polahko :)
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
Ibrahim Malicbegovic
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la Ibrahim Malicbegovic »

Anele dobro pogledaj društva kada budeš kupovao.U Zavidoviču ima Američke gnjiloče,možda nisi čuo.Otiđi ako si u čaršiji kod UNER-a veterinara i raspitaj se on radi preglede za Zavidoviče.On je kod Karajbine kafane.Ako se nesnađeš ima i kod mene nukleusa pa čemo nešto napravit.Svako dva tri dana prolazim kroz Zavidoviče idem pčelama koje se nalaze kod Olova.Tel.061 131 957.pozdrav
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la zvuk_tisine »

E znam Unera, on mi brine o psu (Chappy moj), a odustao sam od ovog pčelara i naručio roj od ove godine kod drugog-poznanika, otći ću nekad sl sedmice pregledat i dovest, a Ibrahime imam namjeru stupit s tobom u kontakt, uradiću to u narednim danima...treba mi pomoć oko svega :)
"...a gdje može soha tu ne treba dova..."
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Selam alejkum, pozzz
Stigao još jedan sanduk, čika pčelar mi kaže da je matica ovogodišnja, roj je mislim drugak, onako srednje jačine,pregledao sam sa njim ali sutra idem ja u detaljniji pregled. Vidio sam nešto poklopljenog legla, malo sam prihranio.
Danas sam prvi puta vidio bezmatično društvo. Naime, otvorili smo jedan njegov sanduk za koji je govorio da je slabašan i na dnu smo našli mor emrtvih pčela. Prvi puta sam vidio i kako se pčele ponašaju kad nemaju matice. Razlog izumiranja je nedostatak hrane. Nema truna hrane na saću a niti zaleženog legla.
Nadam se da će biti sve uredu sa ovim mojim novim sandukom. Moram ga dobro priremit za zimu.....
slika
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Selam, pozzz
Pomozite mi da se smirim :D
Naime, danas pregled novog sanduka. Pretpostavljao sam da je malobrojniji nego prvi roj jer je ovo drugak ili trećak, hajd to..nego...
ima nešto poklopljenog legla, nešto izvaljenog, (hehe vidio sam mladu pčelicu kako se bori da izađe iz ćelije, prekrasno), ali nema novog zaleženog legla, nisam primjetio ni jajašča niti larvice...e sad sam se iznervirao...kontam bezmatak...propalo sve. U jendom trenutku počeše jakooo zujat i na letu mahat krilima pa me i to uznemirilo ali sam skontao šta je...dimilica mi je bila blizu i sav dim ulazio unutra pa su vjerovatno zbog toga zujale i zračile sanduk...
Hajde reko još jedan pokušaj da pregledam sve ramove...kad matica...uh koja radost, ide od ćelije do ćelije i nešto šnjuha e sad njezin izgled: sitnija je nego matica u prvom roju koji sam dobio (prvjenac je i to je moj prvi susret sa maticom), zadak joj nije napuhan, vuče na crnu boju...jel to uredu, jel tako izgleda mlada matica????
E sad slijedeće pitanje: ja sam ubacio trećinu timulativne pogače, i pola litra sirupa...šta treba da radim da ih brojčano ojačam do zime, sirup pravim 1:1 i dodajem bijeli luk i limun (trebali još nešto)...Kako da ih spremim za zimu na najbolji mogući način...
Unaprijed zahavalan na pomoći :)
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Ako imaš poklopljenog legla onda moraš imat i otvorenog tj. usvim stadijima,,, ako nema

- kako si mogao dobiti takav roj , vjerovatno to poklopljeno leglo je ubačeno
-pregledaj da nije slučajno prisilna matica koja se izvalila iz tog legla,mor abiti negdje matičnjak
- ako je oplođena mora polagat jaja
-ako nije oplođena odakle to leglo ukošnici

Slikaj je pa da vidimo ,, evo pogledaj ovdje kako izgleda dobra mlada matica koja je stara dan

slika

slika
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Pa gledajući ovu sliku i moja matica izgleda isto ovako. Mislim da leglo nije ubačeno, roj je prirodni. Znam čika pčelara, nema vremena za to a ove godine je imao nenormalno puno rojeva. Mislim da me ne bi zeznuo e sad uvijek postoji ono....Slikat ću slijedeći puta kad odem u pregled, pokušaću je pronaći. Može li biti to što nema legla mladog jer prošlih sedam dana je bilo vrlo malo unosa, kišno vrijeme a prije 10-tak dana ih je i preselio tako da nije imao mogućnost prihranjivat stalno?
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

zvuk_tisine je napisao/la:Selam, pozzz
Pomozite mi da se smirim :D
Naime, danas pregled novog sanduka. Pretpostavljao sam da je malobrojniji nego prvi roj jer je ovo drugak ili trećak, hajd to..nego...
ima nešto poklopljenog legla, nešto izvaljenog, (hehe vidio sam mladu pčelicu kako se bori da izađe iz ćelije, prekrasno), ali nema novog zaleženog legla, nisam primjetio ni jajašča niti larvice...e sad sam se iznervirao...kontam bezmatak...propalo sve. U jendom trenutku počeše jakooo zujat i na letu mahat krilima pa me i to uznemirilo ali sam skontao šta je...dimilica mi je bila blizu i sav dim ulazio unutra pa su vjerovatno zbog toga zujale i zračile sanduk...
Hajde reko još jedan pokušaj da pregledam sve ramove...kad matica...uh koja radost, ide od ćelije do ćelije i nešto šnjuha e sad njezin izgled: sitnija je nego matica u prvom roju koji sam dobio (prvjenac je i to je moj prvi susret sa maticom), zadak joj nije napuhan, vuče na crnu boju...jel to uredu, jel tako izgleda mlada matica????
E sad slijedeće pitanje: ja sam ubacio trećinu timulativne pogače, i pola litra sirupa...šta treba da radim da ih brojčano ojačam do zime, sirup pravim 1:1 i dodajem bijeli luk i limun (trebali još nešto)...Kako da ih spremim za zimu na najbolji mogući način...
Unaprijed zahavalan na pomoći :)
Vjerovatno je tu u pitanju mlada ne oplođena matica kojoj ipak treba 10- 15 dana da se oplodi i položi jaja kakve su većinom matice iz drugog ili trećeg roja.
Ako je matica iz roja bila legla i već imaš zatvoreno leglo, a otvorenog legla nemaš i pronašao si mladu maticu koja je sitnija i crne boje u košnici moraš imati
tragove matičnjaka. Ako nisi pronašao tragove matičnjaka onda ti je u košnicu uletila mlada matica i ubila staru. Ja sam imao sličan slušaj ništa nisam dirao i
ta mlada matica je za nekoliko dana zalegla. Time mi je stvorila drugi problem jer nukleus iz kojeg je izlazila na parenje ostao je bez matice na sreću u pčelinjaku sam imao zreo matičnjak i dodao u nukleus.
Savjetujem ti da dobro pregledaš svaki okvir ima li otvoren matičnjak jer samo dobrim uvidom u stanje u košnici znat ćeš u čemu je bila kvaka.
U svakom slučaju matica je tu pa ako ne bude dobra lako ćeš je zamjeniti drugom. Šta je točno bilo s starom maticom tko će ih znati.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Što se tiče zatvorenog legla svo je uredno, bez preskakanja i sa par komada trutova, a imali neko sliku slučajno otvorenog matičnjaka da vidim kako i to izgleda pa da mogu uporedit. Koliko se sjećam kod matice sam u jednom trenutku na zatku primjetio bijelu tačkicu ako to nešto znači :S
U svakom slučau sutra ili prekosutra ću otići opet, pokušati je pronaći i uslikat. Rekao mi je da je roj star oko 20 dana.
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Evo išao sam i danas u pregled, poslikao sam ali slike nisu baš najčistije jer je to bilo pred mrak. Što se tiče progriženih matičnjaka nisma ih našao ni na saću niti na okvirovima. Tu su slike pa pogledajte i dajte svoje mišljenje. Hvala...i nadam se da nisam zamoran...

slika
slika
slika
slika
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

A ovaj nož...?
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Ja ih klao heheheh
Ma zaboravio ponijet onu "viljuskicu" za ramove a u torbi mi bio noz pa sam se posluzio heheh
Ama u svemu tome nož je najbitniji nego možel mi iko išta reći o matici sudeći prema ovim slikama
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Hheheh,
ma ja nisam iskusni pčelar koji je gledao hiljade matica , pa se ne usuđujem komentarisati. Za ovaj roj od 20 dana, solidno izgleda. Viđala sam i bolje i gore. Matica ko bombona! :)
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Matica ko matica vidi se da je oplođena, a ocjenit je možeš jedino ti po izgledu i količini legla. Poslje po ponašanju društva ono koliko je njeno društvo produktivno koliko skupi meda, dali je mirno, kako čiste košnicu, grade li zaperke, dali je društvo sklono rojenju ili ne. Prava ocjena o kvaliteti matice može se donjeti tek nakon 3 godine pa ako se iskazala sa svim kvalitetana u 3 godine onda se može reći da je matica vrhunska.
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Hoćeli s eovo društvo razvit do zime, da prezimi uredno, šta treba da radim da ih učinim što moćnijim...hoćul dodavat išta poklopljenog legla iz ovog drugog sanduka...ovaj drugi sanduk je extra...pravo se dobro razvija i prezadovoljan sam...hajde par savjeta hehehe
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Ja rojevima stavljam pogaču i svako drugo veče sirup 1:1 sa vodom i limunom ili sa sirutkom. Kod mene su extra.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

zvuk_tisine je napisao/la:Hoćeli s eovo društvo razvit do zime, da prezimi uredno, šta treba da radim da ih učinim što moćnijim...hoćul dodavat išta poklopljenog legla iz ovog drugog sanduka...ovaj drugi sanduk je extra...pravo se dobro razvija i prezadovoljan sam...hajde par savjeta hehehe
Samo ti njih stimuliraj ima još dugo do zime ratvit će se roj dobro i primakni te ramove jedan do drugog. Osiguraj matici da može zaljegati.
Pojačati ga naravno da možeš iz druge košnice s zatvorenim leglom i pripadajućim pčelama. Prilikom dodavanja ako nema paše moraš poprskati razblaženom rakijom taj okvir i okvire u košnici gdje dodaješ taj okvir. Nakon 10 dana možeš ponoviti postupak. Ako je matica imalo dobra razvit će se to društvo do zime.
Ibrahim Malicbegovic
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la Ibrahim Malicbegovic »

Stimulacija pčela u ovom trenutku je najbitnija.Pravi sirup 1:1sa dodatkom sirčeta i u veče pokasno daji.Za taj posao je najbolje da su pčele blizu kuče.Mislim u ovom trenutku kako izgleda ta zajednica da je netrebaš pojačavat nego samo malo češče sirup.Kao što reče Stipo ima još vremena za razvoj.Ako nisi tretirao protiv varoe sada to učini dok je društvo manje.Tada če se još bolje razvijati.
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Selam, pozzz
Ovo sam danas nasao u prvom roju koji sam nabavio na jednom od dva rama koje sam prilikom postavljanja nastavka prenio u gornji dio. To su bila dva rama legla.
Jesu li ovo bili prinudni matičnjaci?. Nalazi se samo sa strane, nema ništa po sredini saća niti po dnu. Što se tiče legla nisam primjetio da je zaostalo. Legla ima u svim stadijima, to sam i danas vidio, i pravilno je. I kompaktno je. Moželi biti da su ovo ostaci ćelija gdje su bili trutovi.
Što se tiče novog sanduka tu je čini mi se sve uredu, takođe ima novog legla, od jednodnevnih jaja do pred zatvaranje.
slika
slika
slika
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

To su ti začeci matičnjaka. Ako u njima nema larve ne sekiraj se to će pčele pretvoriti u zvončić.
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Iz kojeg razlog sada to rade, neće se valjda rojit ????
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

A unutra nisam zavirivao, za dan-dva opet idem u pregled
Sta mi je dalje radit
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la beequeen »

Sta je zvoncic???:-)
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

beequeen je napisao/la:Sta je zvoncic???:-)
slika

Zvončiće pčele grade bez obzira da li su u rojevnom nagonu ili ne,,,,
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Pa jel ovo neki problem, treba li šta poduzimat
Izvinite na smetnjama al sve ovo za mene je novina, sve ovo ja prvi puta viđam, ako smetam recite i onda necu vise zapitkivat
Odgovorite