Seoba pcelinjaka

Pčelarski razgovori
Odgovorite
Mensur
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la Mensur »

Veliki pozdrav za sve forumase.
Pokrenuo sam ovu temu zbog problema koji ja imam sa svojim pcelinjakom.
Naime, prva mi je godina pcelarenja te sam postavio pcelinjak u blizini svoje kuce ne bi li mi pcele bile sto cesce na oku.
Medutim ispostavilo se da pcele cesto smetaju komsijama te ponekad ujedu i poneko dijete u blizini jer su kuce cesto naseljene.
Prisiljen sam preseliti pcelinjak na drugu lokaciju.
Nalazio sam u knjigama da se to moze uciniti ali problem je da li to uraditi u ovo vrijeme, te je problem sto druga lokacija nije udaljena vise od 1 KM te bi se pcele sigurno vracale.
Zamolio bih da mi odgovorite kada bih to trebao ucinit i kako na koji nacin s obzirom na blizinu nove lokacije.
P:S: Sve je vise nezadovoljnih komsija te to moram uciniti.
Sta predlazete.
Hvala.
Čvrsta ljudska volja i brda probija!
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Evo ti link Mensure. Ovako je to Senad uradio . Probala sam i ja nešto slično.

viewtopic.php?id=214

Uradi i ti ovako!
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Mensur
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la Mensur »

Puno ti hvala Pasha, bas je to Senad lijepo slikao. Ja sam to ovako shvatio: Ispred leta postavim limove, prenositi kosnice u toku noci, leta zacepiti travom a na starom mjestu ostaviti jednu ili dvije kosnice zbog eventualnih pcela koje bi se vratile. Nakon tri dana malo limove nakriviti a nakon 7 dana skoro ih ispraviti a zatim i skinuti. Znaci nema veze sada ovo vrijeme ja to mogu i sada uciniti ili malo pricekati. Hvala ti puno, samo mi reci jel zacepim leta travom da ne moze nijedna pcela prolaziti i tako tri dana.
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Joooook! Zatvori leta vratima ili spužvom samo dok ih prenosiš. Ja sam otvorila čim sam prenijela , a preporučeno je da ne otvaraš do sutra u podne. Najbolje je da to uradiš sada dok su niže temperature, manje će im smetati što su malo zatvorene. Obavezno im otvori nešto za ventilaciju!!!
Ni slučajno ih nemoj držati tri dana zatvorene , ako ih je puno u košnici - pogušiće se. Ostavi im jednu košnicu i na staro mjesto , ako se koja izletnica vrati , da ima gdje , a onda i njih pokupi i donesi na novu lokaciju. Trave pospi po letu , da im ne ide baš sve glatko. One će svakako zbog limova morati uzimati novu orjentaciju. Kod mene je išlo glatko , doduše samo sam im mjenjala lokaciju na istoj livadi. A prvi put je bilo seljenje u krugu 500 met.
Tad sam dobro naučila lekciju !!!! :) ))))

Sretno , Mensure i MEDNO!

Poz!
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Mensur
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la Mensur »

Ahaaaa! Hvala ti puno, sada sam u potpunosti shvatio i tako cu i uraditi.
Hvala i neka je i tebi medno !
Puno je lakse pcelariti kada se moze postaviti pitanje na pravome mjestu i pravim osobama.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Trava ide samo da se pčele provlače kroz nju jer im je to nekakva prepreka na koju nisu navikle ,,ovo provlačenje pčela memoriše i pri izlazi dolazidolima kada mora vertikalno da izlazi toje za nju zbunjnujuće jer nije naučila da tako izlazi i prinuđena je da uzme novu orjentaciju .. Trave staviti toliko da smo maloim smeta prolaz ,, One će ubrzo tutravu da izgriskaju,,,

Pčele prevesti po noći i ujutro da su slobodni izlazi ,,,,,

Dobro pogledaj slike postupi tako i nesikiraj se,,
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la beequeen »

mozemo ovako raditi i kad podjeli se zajednica i stavi u nukleus,da izletnice ne idu u staru kosnicu.Staviti prepreku,malo trave i problem rijesen.Jesam li u krivu?:-)
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
Mensur
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la Mensur »

Hvala jos jednom i tebi Senade, vjeruj da je ovaj forum odlicna stvar. Toliko sam naucio preko foruma i tako je lahko doci do informacija
bitnih za pcelarstvo tako da je ovaj forum i ova we stranica za svaku pohvalu. Uradit cu tako kako si predlozio.
Cujemo se!
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

beequeen je napisao/la:mozemo ovako raditi i kad podjeli se zajednica i stavi u nukleus,da izletnice ne idu u staru kosnicu.Staviti prepreku,malo trave i problem rijesen.Jesam li u krivu?:-)
Elvira trebalo bi da je tako,,,,

Ja u u proljeće kada rasterećavam moje pološke formiram i nova društva koja ravnopravno učestvuju na bagremu sa ostalim pčelinjim zajednicama bašiz tog razloga što zadržim izletnice na okupu ,,

Svakako jedan dio se vrati...

U principu kada formiramo nukleuse bolje je da izletnice se vrate nazad iz bar dva razloga,,,,

- u osnovnoj zajednici izletnice će opet da učestvuju u prikupljanju nektara
- lakše će kućne /mlade/ pčele prihvatiti maticu kada je dodamo,,,,

Sva zavrzlama koja se napravi oko ne prihvatanja matice to rade izletnice,,starije pčele ,,,,,, čak ide se dotle da starije pčele ubijaju mlade koje štite maticu ,,,,

Valjda i kod pčela važi pravilo da što su starije teže prihvataju promjene ;) ))
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Bas ti hvala za objasjenje,izvadila sam travu is ulaza ,valjda ce biti u redu nakon dva tri sata(sad si me prepao)Prvi put podjelila,toliko mislila i zabrljala.Sta im dragi Bog da bice,sta cu sad nemogu nista da promjenim.Drugi put cu da stavim izvadjene ramove iznad maticne resetke da se ovih mladih pcela nakupi pa onda ih staviti u nucleus.Jesam opet u krivu?Ma meni drago sto ih podjelih,nemas pojma,kako god sad bude.Sad cu pratiti kako ce odgajati maticu :-)
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

MA nsi ništa pogriješila,pčele su fleksibilne one rade kako njima odgovara ;) ))

NAjvažnije je da ,kada razrojimo ili ti formiramo nova društva unukleus ne dodajemo tečnu hranu (sirup) bar 48 h,,bolje je da su gladne nego da se izazove grabež, mada kod ovakve grabeži nema borbe između pčela jer se radi o istim pčelama,,, ali naprave probelm , kontaš da si im dala hrane id aje sve OK a unutra pčele gladuju...
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Znam Senade, vec sam otkrila ,maloprije sam isla da ih obidjem kad "uzbuna" oko kosnice ,sklonila sam odmah hranilicu,prepilila onaj dio za smanjenje otvora tako da sam ostavila 2cmm otvor.Sutra cu im napraviti pogacicu...dodala sam i peti ram,ovaj je sa izgradjenim sacem ali prazan-valjda je OK?Imaju jedan ram pun ko sibica sa medom.
Jos jedna stvar-sad sam gledala kosnice i na onoj sto nisam podjelila,napolju ih koliko hoces,sve se povezali u grozdove ispod leta(ispod daske najvise).Jeli vrucina ili hoce da se roje?
Mislim i njih da podjelim,ogramna je zajednica,ali ne znam ima li maticnjaka unutra,moram sutra pogledati
Hvala Senade :-)
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Pogledaj unutra kakvo je stanje,, ako se vješaju na ulazu ugrozdove a napolju ima nektara ond postoji mogućnost d asu se zarojile i čekaju da krenu,,,,,

drugo može biti da su izgubile maticu i onda opet čekaju novu
može biti i to da ako ne medi ništa da jednostavno pčele odmaraju jer je prebukirano unutra,, kad anema nektara u prirodi, pčele ostanu ukošnici i čekaju obavjest od pčela izvidnica oprisustvu nektara,,,, ili ako je obimnije medenje određene biljke tozračenje pčele privuče ako nema pčele ostaju kući i vjerovatno gledaju seriju "kućanice" ili"dinastiju" ;) )))

šta uraditi?

- ući u košnicu
- naći maticu
- utvrditi starost legla
- pogledati eventualno prisustvo matičnjaka
-akopostoje matičnjaci odrediti starost ili podjeliti zajednicu

Ako je ušla u rojevni nagon a očekuješ medenje,,,
unajgornji nastavak dići maticu sa pripadajućim leglom, fizički odvojiti od ostatka pčela a u donjimnastavcima ostaviti samo jedan najzreliji matičnjak,,, može se ostaviti i poklopljeno leglo akosi sigurna,,,,, ako budeš ostavila otvoreno leglo i jdan matičnjak pčele će se opet rojiti,,,,,

Ako ne očekuješ nikakvo medenje onda razrojiti i formirati što više društava
- odvojiti maticu u novu košnicu i novo mjesto sa 2-3 okvira legla i hranom
. -uosnovnoj zajednici opet ostaviti samo jedna matičnjak
- formirati još jedno društvo od pripadajućeg matičnjaka i legla....

Znači ako su bile u rojevnom nagonu izavisno šta želiš treba ima pamet razvuč d a se ne roje, d a ne bježe,,, sretno
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Ja sam bas danas pisala-nema nektara vise-u Virginiji do 15 Juna i ponovo Septembar 1.Ovdje su temerature sad 35-40 nema sanse za nektar.Previse ih je u zajednici pa se moraju razdjeliti pod hitno.Matica je u redu jer sam ramove gledala prije 8 dana kad sam stavljala Milerov ram i sve je bilo OK.Ogromne vrucine,nema nektara,ja bar mislim da je to.Ja sam i bez ovoga imala u planu da ih sutra rastavljam.Imaju i gornje leto otvore i u hladu su(da im ventilator odnesem?:-)
Ako ne nadjem maticu(ko ce je naci kad nije obiljezena)mogu li ako ima vise maticnjaka razdijeliti na tri dijela,svima po maticnjak,a kome dopadne matica,huh?U nukleuse po 4 rama,otvoreno,zatvoreno leglo,meda,polena i to je to?Joj sto me sekiraju razmnozile se ko lude.I jesam ih hranila po Relicu i okretala plodiste(necu iduce godine,ne mogu ja trcati za njima jelde)
Hvala Senade :-)
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Sa pčelama sve može samo zadovolji kriterijekoji njima odgovayraju,,,,

NAjidelanije bi bilo razrojiti i dodati sparenu maticu
-pa onda slijedi najzreliji matičnjak

- može se dodati iliformirati sa tek izleženo maticom iz matičnjaka u tom društvu ili nekom drugom ali kroz kavez

- najgora opcija je razrojiti i pustiti pčele da same sebi krenu uzgoj matice..

Ako tije to društvo prebukirano i imaš 10-14 okvira legla onda možeš formirati tri tj, 1+2 (1 -osnovno društvo napostojećem mjestu i još dva )

ako se odlučiš za ukupno 3 potrudi se da ih njeguješ ,,,obezbjediti dostatnekoličine hrane , podesiti košnicu za najoptimalniju mikro klimu,,,,tj. ako razrojavaš u 1 LR nastavak i imaš 5 okvira pčele onda suziti prostor pregradnom daskom koja može biti od drveta ili pregrada od tvrdog stiropola
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Pregledacu ujutro ako nema maticnjaka(u sta sumnjam)onda cekam komsinica ce mi donijeti u subotu sa farme dva maticnjaka.Ako ima dijelim ih na tri dijela jer je puno ko oko.Plodiste i mediste im je na dva sprata (20 ramova dubokih)a imam nukleuse male (bila sam ja vrijedna i pet napravila i ofarbala)pa cu dvije u nukleuse,jednu zajednicu ostaviti.ne moze se naci matica,mozda igrom slucaja u ovolikoj populaciji.Ja se nadam da se nece rojiti nocas(sad ce jos malo mrak)a onaj mali nukleus sto sam ih dan stavila (ovo je iz druge kosnice)su sada u redu,mir je nastao kako sam uklonila sirup i zatvorila ulaz.Mozda im je vruce ali boze moj bice dobro.Pozeli mi srecu pa sutra ako Bog da sa Bismiletom na podjelu.Dacu komsinici jedan nukleus,izgubila je nedavno cijelu kosnicu,nisu proizvele maticu a ona nije znala da im "pomogne".Ja jos manje ali sad bih znala-"svakoga dana u svakom pogledu sve vise napredujem" :-)
hvala ti Senade od srca sto me pouci :-)
beequeen
Aktivan
Kontakt:

nema sanse da se pregleda,tolika je vrucina.Obisla sam nucleus,izgleda mi malo pcelica,ima na dva rama legla pa valjda ce se popraviti.dala sam im pogacicu,bile su gladne,na ulaz sam dodala malo vode u hranilici(radi pogace).Jesam li pogrijesila sa vodom?:-)
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Ako već vodu daješ onda je najjednostavnije uzeti okvir sa saćem i ulitivodu u ćelije sa jedne strane i staviti pored,,,

JA kad a formiram nova društva nikda ne dodajem vodu,, mislim da je dovoljno sirup,,
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Znam ali danas ne smijem jos sirup a vruce 40 stepeni zato sam im dala.Sutra cu sirup da dodam.Hoce li biti problem mali broj pcela?Mel ce veceras pitati pcelare na nekom sastanku ako ko prodaje matice pa cu da kupim odmah.Postavila sam ti pitanje za zimske zalihe matica i poslala e-mail pa ako ti bude nagodno da malo pojasnis.Nije bas niko ispitivao detalje...Hvala :-)
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Ako dodaješ šećer nemoj ga kuhati. Kuhani čećer daje miris,a nekuhani šećer nema mirisa.
Ja svim nukleusima poslje pogače dajem nekuhani šećer i nemam nikakvih problema. čak ako pokapa po poklopcu pčele taj šećer ne kupe
što sa kuhanim šećerom nije slučaj jer kuhani šećer izaziva u tom slušaju grabež naročito u bespašnom periodu.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
beequeen
Aktivan
Kontakt:

odlicna ideja!Zao mi ih jadne,dodala sam jos im pcela.Nasla sam farmu na kojoj imaju matice za prodaju ,idem u nedelju da ih pokupim(kupujem dvije)pa ce dobiti gazdaricu(hoce se obradovati):-)
hvala Stipo
Odgovorite