Grabež i kako ga sprijeciti ?

Pčelarski razgovori
Odgovorite
emkan
Čita i piše, dobar

Post Postao/la emkan »

Zanima me kako se manifestuje grabež i kako ga sprijeciti u ovo doba godine kada vecina nas prosiruje svoja drustva,primjetio sam kod sebe danas poslije podne na jednoj kosnici veliki broj pcela,pa sam pomisio da je grabez ali kasnije nije bilo nista ,sve se vratilo u normalu -sta kazu nasi iskusni pcelari. Unaprijed hvala
Zadnja izmjena: emkan, dana/u 06 lip 2010, 16:55, ukupno mijenjano 1 put.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

emkan je napisao/la:Zanima me kako se manifestuje grabež i kako ga sprijeciti u ovo doba godine kada vecina nas prosiruje svoja drustva,primjetio sam kod sebe danas poslije podne na jednoj kosnici veliki broj pcela,pa sam pomisio da je grabez ali kasnije nije bilo nista ,sve se vratilo u normalu -sta kazu nasi iskusni pcelari. Unaprijed hvala
To očigledno nije bio grabež, a primjećuje se lako pčele se na letu tuku ispod leta padaju mrtve ubodeme žalcom. Ako su napadaćice pobile stražarice prodrle su u košnicu i ulaz u košnicu je uprljan medom. Ako se na vrijeme primjeti pojava grabeži najbolje je napadnutu košnicu zatvoriti i skloniti u podrum na hladno mjesto. Na njeno mjesto staviti praznu, Ulaz u tu praznu košnicu posuti brašnom. U koju se košnicu vraćaju bjele pčele od brašna ta je izazvala grabež. Predveče prehraniti sve pčele ne kuhanim sirupom ili još bolje dodati im pogače. Nakon 2 dana vratiti onu košnicu koja je bila napadnuta i suziti joj leto da samo 2 pčele mogu proći. Maticu iz društva koje je izazvalo grabeš zamjeniti. Sva društva na pčelinjaku trebaju biti podjednake snage u vrijeme kada nema paše.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
admir
Registrovan

Post Postao/la admir »

Posto sam poceo skoro sa pcelarenjem i posto mi je mlado drustvo interesuje me koliko dugo moram davati sirup i prehranjivati ih? i drugo kako promjeniti podnicu u kosnice posto mi je jedna losa. Molm vas da mi neko iskusan odgovori .
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Dodavanje sirupa ide sukladno stanju zajednice i aktivnostima

-ako grade s.o. poželjno je stimulativno ići sa sirupom
-ako nemaju dovoljno hrane ,dopuniti zalihe
-ako idemo sa uzgojom zimske pčele ide stimulacija
-ako dopunjujemo zimske zalihe
-ako nema iz prirode nektara treba održavati radno raspoloženje

POdnjaču ćeš zamjenit tako što pored postojeće košnice postaviš novu podnjaču i na nju preneseš sve kakoje bilo na postojećoj..

Ako ti je na tri nastavka,,, onda makneš 3-ći ustrano, pa drugi i onda prvi na novu podnjaču , pa drugi i na kraju treči,,,,, kad si sve kompletiro kako je bilo ,,makneš staru podnjaču i sav sadržaj postaviš na isto mjesto gdje je bila,,,,
Znači sve postavljan na novbu podnjaču kako je bilo na staroj....

Ako nemaš postolja z a odlaganje nastavaka onda krov okreni naopačke samo pazi da nebude neki kamen ispod pa da oštetiš lim i redaj nastavke na taj krov tako da ti sve četiri ćoška nalegnu na krov , to se postiže blagim zakrivljenjem ,,,

Na podnjači bude pčele pa ih ometi u treći nastavak, ili već koji ti je zadnji, nemoj istresat ispred košnice jer bude mladi pčela koje neznaju se vratiti u košnicu,,

Sretno
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
admir
Registrovan

Post Postao/la admir »

Hvala Senade vec mi je jasnije oko oba slucaja. Jos nesto da li ja mogu cesto vaditi ramove i pregledati ih, hoce li tu biti problema za pcele?

Usput ,supruga misli da ste Vi komsija od njenog djeda Hamida u Grapskoj.
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

pa admire mozes ti gledat te ramove samo mislim da nema potrebe da toliko uznemiravas pcele..
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

admir je napisao/la:Hvala Senade vec mi je jasnije oko oba slucaja. Jos nesto da li ja mogu cesto vaditi ramove i pregledati ih, hoce li tu biti problema za pcele?

Usput ,supruga misli da ste Vi komsija od njenog djeda Hamida u Grapskoj.
Admire iz tvog pitanja mogu nazrijeti da si početnik,,,,, :) Sve što te interesuje oko pčela bolje je da vlastitu košnicu otvoraš nego da dođeš da se učiš na mojim :) )))

Znači trebaš imati cilj ako ulaziš u košnicu,,ako je to da se upoznaš sa

-maticom
-trutovima
-leglom u raznim stadijima
-da vidiš kako mnatica baca leglo
-akotreba razmjestiti okvirove d a kojim slučajem matica nije blokirana itd...

samo naprijed Admire,,,,, otvoraj košnicu koilko ti volja s amo neka ima svoj cilj..

:) )) menij e HAmid komšija i kuća im je udaljena manje od 20 metara od mojih pčela..

Samo neznam koja je HAmidova unuka od koje,,, Bahre,Mine, Assime ili Isme :) )))
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
postar
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la postar »

Nekad sam i ja sa klasicnim podnicama morao da borbu vodim oko grabezi.
apokrivaj je carsafima, prskao vodom, nosio u hladne prostorije i mogo drugi nacina.
Sad samo zatvorim kosnicu koja je napadnuta i ako utvrdim da je sa mog pceljnjaka pokrenuta grabez onda i nju samo zatvorim.
Slika govori sve.

slika

slika

slika
Kisik je pronađen tek 1874. Nije utvrđeno kako su ljudi disali prije toga...
admir
Registrovan

Post Postao/la admir »

moze li mi neko reci sta raditi kada se pojavi mis u kosnici i jeli to uopste moguce? ako je moguce sta raditi da se sprijeci? jeli moram unistiti roj?
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

admir je napisao/la:moze li mi neko reci sta raditi kada se pojavi mis u kosnici i jeli to uopste moguce? ako je moguce sta raditi da se sprijeci? jeli moram unistiti roj?
Ja još nisam imao nešto takvo.
Možda da staviš mišolovku u košnicu heheheh šalim se nadam se da se ne ljutiš.
jakub
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la jakub »

Ne vidim razlog za unistavanjem roja..
Pregledaj kakvu je stetu napravio, to saniraj, a na leto postavi metalni cesalj,
jer plasticni bi mogao progristi.
A posto ce opet pokusati da udje, stvarno bi mogao poslusati Stipu i postaviti kakvu klopkicu!!
:)
ponavljanje je majka znanja ¤
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Miš u košnici !
Po literaturi koliko se sjećam to se rješava ovako da na leto obavezno se postavi češalj.
Obavezno pregledati košnicu. Progriženo i uprljano sače ukloniti iz košnice.
Ako je miš previše uneredio košnicu pčele s čistim okvirovima prebaciti u novu košnicu.
Tu uprljanu košnicu dobro oprati deterdžentom i dezinficirati.
Pčele ne podnose miris miša u košnici pa iz tog razloga znaju napustiti košnicu u sred zime.
Ibrahim Malicbegovic
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la Ibrahim Malicbegovic »

Ako je društvo zdravo i jako u prolječe češ naći miša u čošku (mrtav)obljepljen propolisom.Idealni su češljevi od "Mineli"iz srbije,iz jednog djela .Ja na svim košnicama imam iz jednog djela češljeve.
Ibrahim Malicbegovic
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la Ibrahim Malicbegovic »

slika

Uploaded with ImageShack.us[/URL [url=http://img225.imageshack.us/i/2zatvara.jpg/]slika

Uploaded with ImageShack.us Možda je nekima lakše na dubokim podnicama kovati tarabe(ogradu),meni je lakše po želji suziti leto i zaustavljaš eventualnu grabež.Ai miš neče kroz ovo leto.Otkako ih imam neznam za miša.
Odgovorite