Umnozavanje pcelinjih zajednica

Tehnike pčelarenja
elvedin
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la elvedin »

Posto ove godine imam u planu da proširujem pcelinjak sa jos 10komada kosnica molio bi da mi neko objasni najbolji i najbrzi nacin umnozavanja pcelinjih zajednica.Sada trenutno imam 5 drustava.
pcela je spas,pcelarstvo je lijek
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

elvedin je napisao/la:Posto ove godine imam u planu da proširujem pcelinjak sa jos 10komada kosnica molio bi da mi neko objasni najbolji i najbrzi nacin umnozavanja pcelinjih zajednica.Sada trenutno imam 5 drustava.
Što se tiče umnožavanja zajdnica ja sam uvjek radio poslije glavne paše /bagrem/ . Uzmem med i formiram nova društva i to je najisplativije Obzirom da sam stacionaran i poslije bagrema nema nešto posebno ispaše .

MOja preprouka je da pri forimiranju novih društava uvjek dodaješ sparenu mladu maticu koju bi nabavio kod nekog uzgajivača matica. Obavezno se uvezati sa nekim uzgajivačem matica za obezbjeđenje mladih sparenih matice, Koristi od dodavanja sparene matice su mnogostruki. Navest ću samo jedan primjer a to je da sparena matica uštedi mjesec dana neizvjesnosti i obezbjedi pčelaru za taj mjesec snažno društvo. Sve ovo može se matematički izračunat.

Kada smo izvrcali bagrem pristupamo cijepanju zajednice.
Ja do sada nisam nikada uzimao više od tri okvira poklopljenog legla sa pripadajućim pčelama iz jedne pčelinje zajednice. Mišljenja sam da nebi bilo štete uzeti i svo poklopljeno leglo sa ovom metodom znatno reduciramo prisustvo varooe.

Kada uzimamo okvirove sa leglom i pripadajućom pčelom moramo biti sigurno da je u osnovnoj zajednici ostala stara matica.

Razrojavanje uvjek početi u jutarnjim satima kako bi se izletnice vratile u matičnu zajednicu do večeri a već sutradan sve će napustiti tu zajednicu.

Obavezno pri formiranju nove zajednice obezbjediti jedan ili dva okvir sa medom i jedan okvir sa peludom.

NIkada dodavati sirup ili med u hranilicu dok se ne izvrši konsolidacija nove zajednice. . Jedan okvir meda dovoljan je dok se zajednica ne pokrene .

Ovakvoj novoj zajednici potrebno je posvetiti pažnju i njegovanje, KAda je se zajednica konsolidovala može se krenuti sa dodavanje sirupa ili još bolje ako imamo rezervne okvire sa medom da dodamo. U koliko nema unosa nektara obavezno dodavat po 2-3 dcl sirupa.

Neophodno je sada forsirati pčelinje zajdenica na što više legla kako bi ih iskoristili za glavnu pašu i onda razrojavanje.

Novoformiranu zajednicu može se postaviti na istom pčelinjaku, istina je da bi bilo idealno takvu novoformiranu zajednicu odvesti na udaljenost sa koje se nebi vraćale izletnice u matičnu zajednicu.

Bilo bi dobro lijeto suziti na 5 cm.

Isto tako , novoformirano društvo pregraditi pregradnom daskom na onoliko okvira koliko zaposjeda i onda pravovremeno proširivati shodno količini legla i izlazeće pčele iz legla.

U koliko želiš da za kratko vrijeme dostigneš broj zajednica sa kojim planiraš da pčelariš onda moguće je od jedne zajednice formirati dva ili tri nove zajednice uz maksimalnu podršku do jeseni kako bi se razvile i ušle u zimu sa optimalnim brojem jedinki.

ZApamti , da je bolje novoformiranoj zajednici dodati bilo kakvu sparenu maticu nego li pustiti da pčele same sebi uzgoje bilo kakvu maticu koja je pod znakom pitanja kada je u pitanju oplodnja, da li će se ili neće vratiti sa oplodnje i onda opet danguba.

U koliko se odlučiš za veći broj novoformiranih zajednica i eventualno neka zajednica neuspije da se razvije do jeseni imaš uvjek mogućnost spajanja , pripajanja,

Neki pčelari novoformiranim zajednicama sipaju vodu u prazno saće i takvog ga spuštaju u košnicu, ja nisam nikada to radio.

U koliko nemožeš naći sparene mlade matice možeš iskoristit i eventulano rojevne matičnjake i takvu rojevnu zajednicu možeš pocijepati na više zajednica koje bi kasnije pomogao sa leglom od preostalih zajednica.

Rijetkost je sresti neku pčelinju zajednicu koja se roji a da pritome donese i meda.
Uglavnom moja praksa je uzeti med koliko se može i onda ići u razrojavanje što je po meni najracionalnije , najisplativije .

Obzirom da planiraš da širiš pčelinjak već sada treba da planiraš sebi vlastiti uzgoj matica i onda ćeš biti rahat. Ti možeš uzgajati matice za vlastite potrebe bez obzira što imaš 5 ili10 pčelinjih zajednica bitne su kvalitetne pripreme . ČAk šta više moći ćeš i za komšiluk da obezbjediš par mladi sparenih matica

Ja uvjek imam zimske zalihe matica do 30 % od ukupnog broja košnica i jako sam sretan i zadovoljan, uvjek mogu da odgovorim na eventualni problem. NAjteži period je od januara do aprila kad na pčelinjaku pojave razne vanredne situacije .

Eto od mene toliko vjerovatno sm mnogo toga i izostavio . Ako ima pod pitanja bujrum a ovo će već neko još da dopuni sa svojim iskustvom. :)
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
brljak
Registrovan

Post Postao/la brljak »

elvedin je napisao/la:Posto ove godine imam u planu da proširujem pcelinjak sa jos 10komada kosnica molio bi da mi neko objasni najbolji i najbrzi nacin umnozavanja pcelinjih zajednica.Sada trenutno imam 5 drustava.
Ovo do sada ti je sve dosta dobro objasnjeno. Ja recimo sam prosle godine imao 3 drustva i nisam isao na med vec na razvoj. Napravio sam 14 novih. Znaci sad imam ukupno 17 a svih 17 mi je izaslo iz zime. Zazimio sam ih u jednom skroz punom LR nastavku. Sad su mi od 5 ulica pa do puna kosnica. Imam ih 7 koje su dovoljno jake da slijedeci vikend stavim jos jedan nastavak ( 2 ) ! To ti pisem samo da znas da mozes toliko i da ti opet budu jake. Ja sam kupovao matice u pcelarskoj zadruzi. Jer ih nisam sam htjeo proizvoditi. Obicno sam radio tako sto sam pustio ona pocetna tri da mi budu na jednom sanduku i to pune. Zatim sam prvi put uzeo od svake po 4 razlicita okvira i napravio 2 nova drustva od po 6 ramova. Naravno u tih 6 je bilo i hrane a ne samo legla.
Sto znaci da sam ih onda imao 5. Onda sam ih opet ostavio da ojacaju i sve tako prosirivao sve do nekog 5-10 jula, kada sam stao i ostavio ih da ojacaju za zimu.
Naravno bitno je reci da sto kasnije ides u godinu to ti novo drustvo mora bit jace kako bi stigle da se spreme za zimu. Na kraju kad sam se sirio to je vec bilo 7-8 ramova. Nije ti to problem da napravis tih 10 novih a uz to ces moci da ih ostavis da dobrooo ojacaju za zimu. Nadam se da ti je i ovo koliko toliko pomoglo.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

elvedin je napisao/la:Molim te ako mozes malo podrobnije da mi objasnis postupak ubacivanja matice u razrojenja drustva,kad?kako? i koliko je to vrijeme konsolidacije drustva,tj. koji su znaci te konsolidacije.
Mnogo pozdrava sa Drine.vrba je u centru paznje pcelica.
Što se tiče novo formiranog društva i dodavanja matica možda bi mogli reći da je to jedan od sigurniji načina za prihvat matice. NOvoformirano društvo ako je na istom pčelinjaku nakon izvjesnog vremena pčele izletnice napuštaju košnicu i vraćaju se umatičnu zajednicu tako da novoformirana zajednica ostaje sa mladim pčelam i one jedva čekaju maticu da im se doda.

Najveće probleme oko prihvata matice prave stare pčele, izletnice.

Poznato je da pčelinja zajednica funkcioniše na principu feromona ISto tako feromon koji matica ispušta iz svojih žljezda drži zajednicu na okupu tj. njen feromon znak sigurnosti i prisustva u pčelinjoj zajednici.

Ako maknemo maticu iz nekog društva proći će nekih 80 minuta kad će pčele osjetiti da nema matice tj. nestaje feromon iz košnice . nakon nestanka feromona nastaje uzbuna kada dio pčela ide u potragu za maticom. Svjedok sam , a može se to i u očiti na pčelinjaku kako pčele traže svoju maticu. Kada mi se to pojavi tačno znam da je neka ostala bez matice, međutim problem je u kojoj košnici :)

OVaj momenat kada pčele kreću u potragu za maticom ,moje mišljenje je da je najbolji momenat za dodavanje matice. IStina ,ja koristim raznorazne metode za dodavanje obzirom da na zalihi imam matica pa se onda mogu igrati i experimentisat, međutim kada neko kupi maticu onda ide najsigurnijom metodom.
Istina je i to da nema 100 % sigurne metoda međutim treba se držati naučnih dostignuća i dosadašnje prakse pri dodavanju matica .

Obično je pravilo da , kada oduzmemo maticu neophodno sačekati cce 2 h , da se izgubi feromon stare matice i ond se ide sa dodavanjem . Isto tako kod novoformirani društava trebalo bi sačekat ovo vrijeme od 2 h.

Netreba robovati minutama ili satima više od ovog preporučeno vremena,

LIčno sam dodavao matice novoformiranim društvima bez kaveza, sa kavezom, nekad duže nekada kraće vrijeme i imao sam uspjeh 100% međutim prošle godine je bilo mukotrpno dodavanje ( kod zamjene matica), čak sam imao zajednica koje nisu htjele da prihvate mladu sparenu maticu pa sam morao vraćat staru i ide bez problema. OVo je za mene fenomen gdje bi mogao naći 100 razloga za i protiv, međutim, ovo je više od čovječijeg poimanja ,razumjevanja svjeta pčela.

Ako imamo novoformiranu zajednicu koja je sastavljena iz različitih pčelinjih zajednica mišljenja sam da se može odmah dodati matica u kavezu ipak iz predostrožnosti i ići ka sigurnijoj metodi bolje je sačekati da pčele izgube feromone svojih matica i onda dodati maticu u kavezu.

Ja kada dodajem maticu nikada nedržim pčele pratilje u kavezu, matica je sama u kavezu. Uvjek je dodajem u sredinu legla tj. središnje okvire sa leglom. NIkada nepravim veliki razmak između okvira tek toliko da kavez može se spustiti između okvira i onda ih stisnem da drže kavez, ipak stavljam krozi otvor drvce ili ekser da kavez ne prokliže na dno košnice jer pčele uvjek oko kaveze grickaju saće .

Rijetko kada pustim da pčele oslobode maticu , ako je ne oslobode za 24/48 h ja to odradim tako što izvadim preostali dio pogače i onda vratim nazad kavez ili je pustim da išeta iz kaveza. NOrmalno ovakve metode rada ja koristim uz maksimalni nadzor tog društva i praćenja raspoloženja prema matici. Svi oni koji nemaju iskustva sa dodavanjem matica i nemaju dovoljno raspoloživog vremena neka puste pčele da to one odrade.

Kod novo formiranih zajednica desi se da pčele slabo grickaju pogaču u kavezu i desi se da matica ostane zatočena u kavezu 5-7 dana što svakako nije dobro.

Što se tiče konsolidacije novoformiranog društva može da potraje ne više od 10 dana. Šta podrazumjevamo pod ovom konsolidacijom?
POznato je da u normalnoj zajednici sistem rada je podjeljen i tačno se zna ko šta radi,međutim kada dođe do cijepanja zajednice vještačkim putem onda je taj sistem narušen.

Nedavno su otkrili feromom koji sprečava mlade pčele da napuste košnicu prije određene starosne dobi, NAučnici su došli do zaključka , da , ukoliko nema tog feromona prilikom izlaska mlade pčele iz košnice nebi se znala vratiti u košnicu.

Dalje svima nama je poznato da prilikom polaganja jajeta pa do izlaska mlade pčele iz legla prođe 21 dan, da bi ta mlada pčela postala izletnica i sakupljačica prođe još cce 20 dana .
Kada smo formirali novu zajednicu, stare pčele , izletnice se vraćaju u svoju matičnu košnicu jer je na toj košnici orjentisana i za kratko vrijeme sve sakupljačice napuštaju novoformiranu zajednicu.
U novoformiranoj zajednici ostaju mlade pčele koje nisu imale kontakta sa prirodom. ZAtim unutrašnja podjela rada oko straže , čišćenja celija i drugih poslova je narušena. ZNači mora proći neko vrijeme da određeni broj pčele stasa za izlazak u prirodu . U ovakvim novoformiranim zajednicama vjerovatno dolazi i do prije vremenog prinudnog stasavanja za općenje sa prirodom jer opstanak i potrebe ih tjeraju da to učine.

Obično novo formirane zajednice su najpodložnije grabeži zato se treba posvetiti maximalna pažnja i nikada takvim društvima dodavati sirup ili med u hranilice u prva dva tri dana. Bolje je da su i gladne nego da se grabež desi.
Znaci konsolidacije su ti da su prihvatile novododatu maticu, kada matica počne sa polaganjem jaja to odmah iziskujem angažman pčela , po pitanju odgajanja legla , zatim dobar znak konsolidacije je unos polena, zatim mogu se primjetiti stražarice na ulazu , počinje intenzivnije da izlaze i ulaze u košnicu.
Kao što sam rekao bar iz mog dosadašnjeg iskustva da je to nekih 10-tak dana kada možemo reći da novoformirana zajednica može samostalno da napreduje.

Oko dodavanja matica mnogo toga je napisano i rečeno. Vjerovatno će ovo još neko da dopuni s svojim iskustvom .

Ako ima pitanja za pojašnjenje bi će korisno i najbolje se uči i obnavlja gradivo kroz pitanja i odgovore.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la beequeen »

Bas ti hvala na objasnjenju Senade.Ja hocu da razdjelim ali ne mozes naci sad u ovo doba matice da kupis pa sad vise nisam sigurna.Maticnjaka ima u ovoj jednoj zajednici.Nema druge nego se posvetiti uzgoju matica za svoje potrebe.Kad dodje vrijeme moram pitati kako se cuvaju za zimu :-)
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
irko
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la irko »

beequeen je napisao/la:Bas ti hvala na objasnjenju .Nema druge nego se posvetiti uzgoju matica za svoje potrebe.Kad dodje vrijeme moram pitati kako se cuvaju za zimu :-)
Dobro dosla Beegueen! E super kazes nema matica da se kupi a ti vec imas maticnjake.Pazi ja sam novi ali nisam imao namjeru kupovati matice nego sam imao maticnjake bas kao ti sada sto ih imas,zato iskoristi te maticnjake i proizvedi NOVO MLADO DRUSTVO S MLADOM MATICOM od njih. Pitas se KAKO? O proizvodnji matica ima dosta nacina ,stari iskusni pcelari rade metodom presadjivanja larvica s posebnim aparatom i iglom presadjuju a ja pocetnik sam koristio prostu metodu te je stoga i tebi preporucujem.....
U toj kosnici ces napraviti detaljan pregled ,pored sebe mores imati prezan nukleus,3 nova rama sa satnim osnovama i poklopni kavez za maticu (ja sam koristio okrugli plasticni kavez) ostar nozic ( moze skalpel ).
Dok vrsis pregled prvo i najvaznije je da nadjes maticu i zatvoris je kavezom pod uslovom da se matica ne nalazi na ramu na kom su zatvoreni (najveci, njbolji) maticnjaci. Taj ram odlozi sa strane kosnice.Zatim pregledas dalje i ako imas na vise ramova maticnjake, onda na 1 ram sa zatvorenim maticnjakom stavi u nukleus.Na njemu bi trebalo imati i legla zato dodaj jos jedan ram sa ztvorenim leglom i ram hrane (vecinom to bude prvi u kosnici).Taj nukleus sada ima 2rama legla jedan maticnjak i jedan ram hrane.Zatvori ga i odnesi negdje na drugi pcelinjak (najmanje 3km i molim te da nema mnogo ptica)Maticu koja je u kavezu oslobodi (otstrani kavez) i vrati u kosnicu te dodaj jos 3 nova rama sa satnim osnovama.NE ZABORAVI U TOJ KOSNICI DA PORUSIS OSTALE MATICNJAKE.Ne znam kakva je klima kod tebe i kakva pasa nastupa ,te ako se nadas uskoro nekoj jacoj pasi ta 3 rama satnih osnova za nekoliko dana nece se ni poznat a ujedno ces sprijeciti dalje rojenje u toj kosnici.Ovo ti pisem iz razloga sto sam citajuci tvoj post**Ja hocu da razdjelim ali ne mozes naci sad u ovo doba matice da kupis pa sad vise nisam sigurna.Maticnjaka ima u ovoj jednoj zajednic**Shvatio da si u(frci)skripcu s vremenom i nabavkom matica+pocetnik.Apsulutno se slazem sa onim sto je Senad napisao ali mi se cini da si u frci te opusteno odradi ovako a RAD S IGLAMA I OSTALIM APARATIMA CE TI SENAD IL NEKO VEC NATENANE POJASNIT.Od mene toliko,ako nesto jos nije jasno pitaj sigurno ce neko dopunit ima ovdje nesebicnih pcelara pozzz
irko
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la irko »

Beegueen pogledaj na youTobe kako cica proizvodi matice http://www.youtube.com/watch?v=sVKLgBgYPok POZZZ
Zadnja izmjena: irko, dana/u 03 lip 2010, 00:23, ukupno mijenjano 1 put.
beequeen
Aktivan
Kontakt:

hvala Irko,ali gdje da ih nosim?Kazes 3 km???neizvodljivo-sad cu da pogledam kako cica uzgaja matice :-)
beequeen
Aktivan
Kontakt:

ovo se zove "tehnologija" super je FatBeeMan .Moj problem je i neobiljezena matica a ova kosnica ima sada toliko pcela da sumnjam da je mogu naci.Ali kazu ako stavim ramove sa maticnjakom iznad resetke za 12 sati-da budem sigurna da matica nije tu.Nije vazno i ako ih ne podjeim dodala sam im novi nastavak pa valjda se nece rojiti :-)
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

beequeen je napisao/la:ovo se zove "tehnologija" super je FatBeeMan .Moj problem je i neobiljezena matica a ova kosnica ima sada toliko pcela da sumnjam da je mogu naci.Ali kazu ako stavim ramove sa maticnjakom iznad resetke za 12 sati-da budem sigurna da matica nije tu.Nije vazno i ako ih ne podjeim dodala sam im novi nastavak pa valjda se nece rojiti :-)
Evo kako sam ja prošli tjedan formirao 6 nukleusa iz društava koje je se roilo.
Pošto sam uhvatio roj i smjestio ga u košnicu. Pristupio sam pregledu društava za koje sam prije par dana utvrdio da imaju zatvorene matičnjake tada sam uredno evidentirao stanje svih tih društava pa sam znao koliko su jaka. Gledajući na leto jedno od tih društava pokazivalo je znatno manji broj pčela na letu od drugih društava. Tu sam košnicu prvo otvorio i odmah pogodio jer je u njoj bilo upola manje pčela nego prije par dana. Pregledom sam pronašao 8 zatvorenih matičnjaka od kojih su 2 na 2 rama bili nabrušeni na vrhu matičnjaka. Iskoristio sam tu priliku i formirao 2 nukleusa. U svaki nukleus sam stavio po ram meda i po ram polena sa pripadajućim pčelama. Između njih sam dodao satnu osnovu, ram sa zrelim matičnjakom i pripadajućim pčelama te jedan ram sa zatvorenim leglom i pripadajućim pčelama. Pošto je društvo koje se roilo bilo jako odlučio sam se formirati još jedan nukleus jer sam imao matičnjaka još na 3 rama u glavnom društvu. Poslje formiranja 3. nukleusa to glavno društvo sam sveo na jedan nastavak u kojem su ostala 2 rama s matičnjacima. Poslje 2 sata izašao je još jedan roj iz druge košnice i taj roj sam uhvatio pa sam sutra iz košnice iz koje je izišao 2. roj formirao još 3 nukleusa jer i to je društvo bilo super jako. Evo upravo danas nakoj tjedan dana iz tog društva izađe roj drugjenac kojeg sam smjestio u nukleus i mogu reći da nije bio loš pokrio je 4 rama u nukleusu. Ona društva koja sam razroijo prošli tjedan su se konsulidovala i već unose polen i pojela su dio pogače koju sam im stavio dan poslje formiranja.
Valjda će se nove matice u njima ovih dan oploditi jer slijedi ljepše vrijeme. Tako sam od dva društva koja su bila super jaka dobio 9 novih zajednica. Svih 6 nukleusa koje sam vještački formirao ostala su bez djela izletnica ali nisu puno oslabila.
Zadnja izmjena: Stipo, dana/u 03 lip 2010, 20:52, ukupno mijenjano 1 put.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

stipo, ti bas dosta nukleusa napravi, dookle mislis ici..
irko
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la irko »

Hahaha kako ova kisa utice na razmnozavanje drustava hahah bas kao elektricne restrikcije kod nas haha dok su trajale hahah. Zapravo sta se meni desilo.Matica u jednom drustvu prestane da zalijeze jaja i pcele krenu s maticnjacima.U prvom pregledu vidim prisutna matica +maticnjaci a ima neizgradlen ram so.Porusim maticnjake kad narednih dan ja ponovo napravim pregled kad se pojavise dva maticnjaka (ma njih najvjerovatnije nisam primijetio u proslom pregledu)jedan zatvoren a drugi do pola ,matica se seta a ja slucajno (kao da mi neko sapnu neki besaret gledaj leglo ,gledaj leglo)ja pogled na leglo a ono nigdje mladog nema jednodne...(uspravnog)nema nema obaljenog ,ama ni napuklog . Te posto nisam imao vise nukleusa niti sudova ja sam potego pravo na maticu .Uhvatim je i ubijem je na licu mjesta tako da sam je ostavio u kosnicu pa nek je pcele iznesu.Kad narednih dana obratim paznju na leto te kosnice ono pcele se razmahnitale ulaze izlaze ,donose pa cak i onaj ram so. koji nisu dirale cijelih 20 dana. behu ga izgradile .matica se izlegla(nisam je mogo naci samo primijetim da je maticnjak otviren i pcele poliraju u satnim celijama) tako da je ovih dana bilo hladno i nije mi bilo do otvaranja da vidim jel pocela nosit kojim slucajem da nije ugrabila gdje korzirat.Pozz u iscekivanju suncane nedjelje kad krecem u planinu .
irko
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la irko »

beequeen je napisao/la:ovo se zove "tehnologija" super je FatBeeMan .Moj problem je i neobiljezena matica a ova kosnica ima sada toliko pcela da sumnjam da je mogu naci.Ali kazu ako stavim ramove sa maticnjakom iznad resetke za 12 sati-da budem sigurna da matica nije tu.Nije vazno i ako ih ne podjeim dodala sam im novi nastavak pa valjda se nece rojiti :-)
Ma neces valjda uzgajati pcele ? znas sta hocu da ti kazem ta kosnica ce se izrojiti cim ima maticnjaka.IZVADI 2 RAMA LEGLA S PCELAMA I STAVI U NUKLEUS!! DOK TO RADIS JEDAN PO JEDAN PREGLEDAS I AKO NEMA MATICE ODMA GA STAVI U NUKLEUS TAKO IDRUGI,DODAJ IM JEDAN RAM SA ZATVORENIM MATICNJAKOM (OSTALIH ZATVORENIH NA TOM RAMU AKO IMA RUSI).POSTAVI NUKLEUS NA MJESTO TE KOSNICE, A KOSNICU POMJERI (TU NEGDJE NA ISTI PCELINJAK) DODAJ SATNIH OSNOVA U NUKLEUS JER CE SE IZLETNICE U NJEMU VRACATI TAKO DA IMAJU MJESTA ZA BORAVAK MAKAR NA SO.slusaj uzela si pcele nesto moras radit nemozes ih prepustit same sebi,snasle bi se one al tebe tu nema razumijes zato ne dozvoli da ti trcis za njima po granama i kojekakvim mjestima.PREDUZMI NESTO S TOM KOSNICOM.HAJDE SAD ZDRAVI I RECI STA SI URADILA POZZZZZZZZZ
Zadnja izmjena: irko, dana/u 03 lip 2010, 22:27, ukupno mijenjano 1 put.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

keno83 je napisao/la:stipo, ti bas dosta nukleusa napravi, dookle mislis ici..
Idem do maximuma koliko je moguće. Prije 10 dana imao sam 19 društava ,a danas ih imam 29. U rezervi imam još 17 nukleusa i 20 košnica. Nukleuse ću nadam se ovaj mjesec popuniti pčelama. Idući tjedan naručujem još 3 kubika daske pa ujesen sljedi izrada novih košnica. Moj ti je plan ove godine udvostručiti broj društava, a sledeće godine opet ići u duplo i tako do kraja iduće sezone dostići 80-90 društava. Poslje ću razmisliti dali osnovati još jedan pčelinjak udaljen 10 kilometara od ovog . Planiram nabaviti i vozilo za prijevoz pčela.Dali ću nabaviti kombi ili kamion vidjet ću. Kako već netko na ovom forumu reče samo strplivo i uporno se dolazi do cilja.
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

znaci cilj stotinjak kosnica, kamion vozit na pasu, te maticna mlijec na baznom pcelinjaku, to je mislim, dovoljno za dobru pokrivenost zivotnih troskova i nesto za u stranu..
irko
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la irko »

Stipo je napisao/la:
Idem do maximuma koliko je moguće. Prije 10 dana imao sam 19 društava ,a danas ih imam 29. U rezervi imam još 17 nukleusa i 20 košnica. Nukleuse ću nadam se ovaj mjesec popuniti pčelama. Idući tjedan naručujem još 3 kubika daske pa ujesen sljedi izrada novih košnica. Moj ti je plan ove godine udvostručiti broj društava, a sledeće godine opet ići u duplo i tako do kraja iduće sezone dostići 80-90 društava. Poslje ću razmisliti dali osnovati još jedan pčelinjak udaljen 10 kilometara od ovog . Planiram nabaviti i vozilo za prijevoz pčela.Dali ću nabaviti kombi ili kamion vidjet ću. Kako već netko na ovom forumu reče samo strplivo i uporno se dolazi do cilja.
Dravo Stipe. Ovo mi se svidja. Ma kad covjek zna sta hoce, a ne hocu necu.Ove god. nema meda te nema al zato ima sta ima.Sledece god. kada imas kosnica ma morace i meda.Jos jednom BRAVO MAJSTORE I SRETNO
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

irko je napisao/la:
Stipo je napisao/la:
Dravo Stipe. Ovo mi se svidja. Ma kad covjek zna sta hoce, a ne hocu necu.Ove god. nema meda te nema al zato ima sta ima.Sledece god. kada imas kosnica ma morace i meda.Jos jednom BRAVO MAJSTORE I SRETNO
Nema meda ni sa livade ali osjećam da bi moglo biti vrijeska naročito ako bude kišan kraj ovog mjeseca.
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Stipo je napisao/la:
Čestitam na tim visokim ambicijama, od srca ti želim da uspiješ. :)
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Moj Irko jesi vidio Stipe ,nije ko ja,hocu necu,jelde.Prepade me kad rece nosi 3 km od kuce pa ja taman pomislih mogla bi ih kod Obame na travnjak (on je od mene 10km-moze jelde?):-)
Sta sam uradila-nedavno sam primjetila jedan ram nije bas najbolje pa danas da pogledam kad ono spojila dva,nista ni sa cim.Pravo da vam kazem sad pocinjem da prelazim na ove plasticne fundacije-tako je sve uredno,lijepo,milina.Ove od voska se vitopere,sve cu pomala da zamjenim.I onda sam pocjepala ova dva,vecina je bila meda,malo polena i nesto jaja.Pa sam se zbunila pa sve te komade stavila na maticnu resetke,hajde da ne propadnu (ko da one koriste mozak a ne instinkte)pa stavim okvir okolo,pa nastavak opet i fino odem kuci...Onda pocnem da kontam koja sam budala,one ce sad povaditi med ali ce praviti(kako se to zove ne znam tamo na engleskom je burr)i ode sve u ......Opet se obucem ,a ovdje vruce da se onesvjestis,vlaga je 85%,moram odijelo da nosim jer sam alergicna ali svaki put mi je malo bolje pa da me ne ujedaju stalno i tako odem pa sve povadim,vratim sve kako je bilo,donesem kuci citav ram meda a njima ostavim na pojilici(napravila sam im i higijensku pojilicu).Problem rijesen-na greskama se uci-sto rekla Pasha "po mom" ..Eto sta uradih Irko,sad imaju dva prazna rama da se zabavljaju,imaju gore med da pune,maticna resetka mi je sa letom(sa drvenim okvirom) pa nije guzva u prizemlju na ulazu(mozda ih predjem pa se ne izroje,ha?)
Stipo samo naprijed a mozda cu i ja za tvojim stopama,nikad se ne zna :-)
Idem nocas porucivati kosnice.Kad bih ja vama rekla kako je ovdje tesko kupiti lokalno,moras se voziti tri sata do radnje i ne nadjes sto ti treba.
Uh,sad se sjetih da pitam a koristi li iko kosnice sa osam ramova?Ja sve starija ,ne mladja a tesko brate micati ih.Imam probleme sa ramenom vec odavno
Cujemo se drustvo :-)
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Neki pčelari tvrde da je košnica sa 8 ramova pogodnija za pčele. a izgleda i za tebe beequeen.
irko
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la irko »

Haha kod Obame...ja da sam ti tamo... ponijo bi ja na njihov travnjak ni pitao ga nebih,a obaminici bih ispostavio racun zato sto su joj pcele oprasivale cvijece.Ma salim se nemoj nosit kod njih tezak je njihov $ .Bolje poklopac od sahte da ti padne na nogu nego njihov $.lol Beegueen morat ces savladat tehniku obiljezavanja matice.Znas posle se vide (sto kaze nas narod) iz avionaslika
beequeen
Aktivan
Kontakt:

U pravu si 100%,moram nauciti da ih obiljezavam.Koji je najbolji nacin?Hocemo li otvoriti novu temu?Huh?
Porucila sam Stipo sa osam ramova pa da probam kako ce to pcelama da se svidi.
Obaminica trosi pare na modu i haljine ,kakva priroda i pcele, mi ljubitelji prirode smo za njih "svemirci" ,nemaju pojma sta propustaju....:-)
dr_kong
Čita i piše, dobar

Post Postao/la dr_kong »

@ KOd koga se moze nabavit sparena matica.... ima li neki kontakt.
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

najbolje je tim bojama svake godine druga, i uvijek znas iz koje godine imas maticu
Ermin
Registrovan

Re: Umnozavanje pcelinjih zajednica

Post Postao/la Ermin »

Pozdrav Senade
Na koji način ti vršiš proizvodnju matica? Ja bih u dva društva trebao zamijeniti matice,puno mi je da čekam da one same povedu matičnjake, pa oplodnja matice, sve to dugo traje. Šta mi preporučuješ da uradim?
Ermin
Odgovorite