MIRZETOV DNEVNIK
Blago tebi... Ja otvorio još jednu vreću šećera i više im sirup ne dajem pred mrak nego prije podne. Evo i danas sam pregledao 2 društva koje sam odredio kao odgoiteljska za matičnjake i našao samo po jedan i po okvir meda od ovog pustog sirupa što im dade na sreću peludi ima po 3 okvira. U oba društva primjetio sam započete matičnjake znači još su mi 2 društva ušla u rojevi nagon iako imaju po 2 satne osnove. Krcata su pčelama i bit će prava muka u ponedjeljak pronaći ne obilježene matice.Vahid je napisao/la:Ma ja sam malo prije malo nesto uspijo izvrcat procurile prve kapi ovogodisnjeg meda ima jos samo nije zatvoren pa sam ostavijo jos par dana kod pcela uspijo sam izvrcat oko 15kg bice jos insalah
potpunosti vas razumijem kad aje u pitanju traziti maticu neobilježenu, obzriom da kod mene nisu obilježene matice a ima dosta pčele mashallah, ja samo pogledam znakove ima li jdnodnevnih jaja, radi li sve kako treba unose li sto treba i onda ako uspijem vidjeit maticu dobor je ... dok ne obilježim nadam se suncu za vikend...
Ja nikad ne tražim maticu kod pregleda, ali ako je moram izvaditi iz košnice moram je naći. Evo baš danas nakon 2 pregleda da bi našao maticu i kod drugog pregleda nađem je na jenter aparatu fino je uzmem za krila i taman da stavim rešetku na aparat matica mi izvuče jedno krilo između prstiju, a kako sam drugom rukom stavljao rešetku na aparat ne stigoh je prihvatiti drugom rukom za prsa i nekako mi se izmigolji i prhmu preko ramena i ne spazih je gdje ode. Uzalud sam je pogledom tražio. Pa eto ti nesreće ostadoh bez najbolje matice u pčelinjaku. Ko jadan ko tužan morao sam potražiti drugu maticu iz drugog društva. Nju sam našao brzo prebacio okvir sa jenter aparatom u to društvo i zatvorio tu maticu. Ujutro u ono društvo gdje mi je matica pobjegla iz ruku dodat ću zreo matičnjak. Srećom ima ih ove godine u izobilju.dr_kong je napisao/la:potpunosti vas razumijem kad aje u pitanju traziti maticu neobilježenu, obzriom da kod mene nisu obilježene matice a ima dosta pčele mashallah, ja samo pogledam znakove ima li jdnodnevnih jaja, radi li sve kako treba unose li sto treba i onda ako uspijem vidjeit maticu dobor je ... dok ne obilježim nadam se suncu za vikend...
Pa kolege ovo je mijsano maslacak i behar a sad ide bagrem pa onad lipa al sad mi je sve islo na ruku badem ove god. kasni jedo 15/20 dana ovdje pa sam uspijo sve matice promijenit koje sam mislijo mijenjat aman Stipo pa sto matice ne bijezis ja je odma obijezim cim se izleze a kad pocne polagat jaja i prvo leglo bude pred zatvaranje ja joj osijecem mali dijo krila da ako slucajno krene da se roji da ne ode jer mi pcelinjaci nisu blizu svi su od 5 do 9 km od kuce pa i ako se roje ja ih nadem ispred kosnica al slabo da se roje sprecavam ja to a danas sam donijo jos 18 ramova za vrcanje i moram obic jos jedan pcelinjak imam na 3 mjest pcele
Pcelar u bijelom svijetu.
dobro vece sta se radi na ovim lepim danima,jucer sam pricao sa jednim pcelarom u vezi rojenja pcela.ja mu kazem kako je gadno pronaci maticu kad formiras nova drusta,kad on meni kaze pa to je naj laksi nacin.......uzmes okvire koje mislis formirati roj leglo,med,polen i streses sa ti okvira sve pcele i stavis ih u nastavak.i uzmes stavis maticnu resetku na plodiste i taj nastavak sa tim okvirima na maticnu resetku
i kaze sutra fomiras roj sa tim okvirima pcele ce otici gore na leglo.a matica ostaje doli.STA VI KAZETE JEL TO LOSE IL JE RIZICNO????????????
P-O-Z-D-R-A-V
i kaze sutra fomiras roj sa tim okvirima pcele ce otici gore na leglo.a matica ostaje doli.STA VI KAZETE JEL TO LOSE IL JE RIZICNO????????????
P-O-Z-D-R-A-V
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
trebao si izvšiti pregled o prisusvu maticedan nakon je izašla iz kaveza,,ja toradim nekda nakon 24 nekada 48 h,,ako nemate vještinu onda netreba plaho čačkat,, ako je matica izašla iz kaveza i pčele mirne na satonoši trebalobi biti OK.
Zna se desiti da nakon izlaska matice pčele je uklupčaju,,pa bi trebalo reagovati..
Neke matice koje izađu iz kaveza počnu odmah da polažu jaja, neke se opet sustežu pa zna poroći 2 -3 dana,,
Mirzete ulazi u košnice i snimi stanje nisi smio dozvoliti toliki period da nepogledaš u košnicu,, ZA ovo vrijeme kakonisi pogledao tamo gdjenije prihvaćena matica već se izlegla i prisilna matica,,,POgledaj to dobro i sve zabilježi u rokovnik ,, nemoj pamtit nego piši,,,
Sretno
Zna se desiti da nakon izlaska matice pčele je uklupčaju,,pa bi trebalo reagovati..
Neke matice koje izađu iz kaveza počnu odmah da polažu jaja, neke se opet sustežu pa zna poroći 2 -3 dana,,
Mirzete ulazi u košnice i snimi stanje nisi smio dozvoliti toliki period da nepogledaš u košnicu,, ZA ovo vrijeme kakonisi pogledao tamo gdjenije prihvaćena matica već se izlegla i prisilna matica,,,POgledaj to dobro i sve zabilježi u rokovnik ,, nemoj pamtit nego piši,,,
Sretno
dobar dan,imam jedno pitanje kad je tiha smjena matice koliko moze biti maticnjaka,ja sam nasao 2,jel to tiha smjena il bi se rojile.pozdrav..........................
Zadnja izmjena: mirzet, dana/u 08 ruj 2010, 15:26, ukupno mijenjano 1 put.
Kada si našao ove matičnjake? Ako si ih našao sada (08/septembra) i ako stoje po strani saća otprilike u sredini i ako su jedan do drugoga onda je to sigurna tiha smjena matice!
Matičnjaci moraju biti i krupni, nabrazdani kao žir od hrasta i bjeli po donjoj ivici gdje je kraj. Javi točne podatke, a ako možeš "baci" fotku, da vidimo, rado ću ti pomoći.
Pozdrav............schumy
Matičnjaci moraju biti i krupni, nabrazdani kao žir od hrasta i bjeli po donjoj ivici gdje je kraj. Javi točne podatke, a ako možeš "baci" fotku, da vidimo, rado ću ti pomoći.
Pozdrav............schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Provjeri da li ima stara matica.mirzet je napisao/la:dobar dan,imam jedno pitanje kad je tiha smjena matice koliko moze biti maticnjaka,ja sam nasao 2,jel to tiha smjena il bi se rojile.pozdrav..........................
Mislim da je kasno za bilo kakav matičnjak pogotovo ako se matica nije već izlelga!!!
Nevidim trutova u košnicama!
NAđi negdje sparenu maticu i ubaci ako unutra nema stare matice ,,,,,,