Pashin dnevnik!
-
nurkicarmin
- Čita, piše dovoljno
ma ne pise ciji su...bitno je da su kod nje 
Radionica za preradu voska, http://www.vosak.ba, informacije na info@vosak.ba
Evo konačno da i ja sjednem za laptop.
A moji su , nažalost , čiji će biti...
Doduše zakačili se na komšijinoj šljivi. Moj otac se tu zatekao i vidio.
Jedan je pofin, a drugi malen. Obadva smo smjestili u košnice. Sad ih je na mom pčelinjaku 10. Nekako mi ovo berićetli ...hehhhe...
Ne znam ni sama kako se sve ovo desilo. Rojevi su izašli iz košnice koju sam prije 11 dana razrojila. Doduše , poslije je nisam pratila, a izgleda da sam trebala...
Svašta se još dešava na mom malom pčelinjaku , ali o tome vam pišem kad stignem. Imam puno posla i tipkam u prolazu ...
Sve vas selamim i pozdravljam.
))))
A moji su , nažalost , čiji će biti...
Doduše zakačili se na komšijinoj šljivi. Moj otac se tu zatekao i vidio.
Jedan je pofin, a drugi malen. Obadva smo smjestili u košnice. Sad ih je na mom pčelinjaku 10. Nekako mi ovo berićetli ...hehhhe...
Ne znam ni sama kako se sve ovo desilo. Rojevi su izašli iz košnice koju sam prije 11 dana razrojila. Doduše , poslije je nisam pratila, a izgleda da sam trebala...
Svašta se još dešava na mom malom pčelinjaku , ali o tome vam pišem kad stignem. Imam puno posla i tipkam u prolazu ...
Sve vas selamim i pozdravljam.
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Pa Paso to se tako ne radi kosnica se mora kontrolisat ja kad razrojim drustvo ja nakon 9 dana otvaram kosnicu i rusim sve maticnjake al sve kontrola do bola svaki ram ima da se pregleda sve pcele stresem i onda detajan pregled svaki maticnjak se rusi i onda dodajem ram sa tek snesenim jajascima ili zatvoren maticnjak ako imam al vecinom imam jer razrojavam u vremenu kad radim i uzgoj matica za sl. god. u ovom vremenu kad i treba par drustava obezmaticenih zato i imam zatvorenih maticnjaka jer presadivanje larvica radim u par etapa u razmaku 4/5 dana a ti tvoji rojevi imaju sad prisilne matice zasnovane na larvama starim 2/3 dana moje misjenje a nije problem kod senada ima super dobrih matica pa se dogovorte zamijeni ih ja vec imam matice od senada super su zasada se pokazale moje testove su prosle zasada vidjecemo daje moj ti je savjet da ih mijenjas dok nije kasno nemoj me pogresno svatit jer kad se vec necim bavis i radis nesto daj radi to odgovorno a vidim da se trudis do bola da to radis odgovorno i savjesno onda nebi bilo korektno da ti to ne kazem jer bi me savjest grizla toliko A da to je moje misjenje ako neko ima boje bujrum nek kaze.
Zadnja izmjena: Vahid, dana/u 30 svi 2010, 01:21, ukupno mijenjano 1 put.
Pcelar u bijelom svijetu.
a po cemu su to toliko lose matice,ako su obilato hranjene?
Zadnja izmjena: ErminH, dana/u 30 svi 2010, 08:24, ukupno mijenjano 1 put.
- zvuk_tisine
- Čita i piše, vrlodobar
O Pasho svaka cast, hehhe, neka rojeva a vidim pises "nazalost". Zasto to? Ja jedva cekam maj slijedece godine da mi se pcele pocnu rojit jer nema ljepseg meraka i zadovoljstva nego skidati roj, prirodni roj, a zar nije malo nehumano prema pcelicama u tolikoj mjeri zabranjivat im razmnozavanje, zar covjek nije dovoljno upetljao svoje prste u prirodnu kolotečinu...
Malo je nehumano iskoristavat ta mala, zadivljujuca, marljiva, radina ...bića u tolikoj mjer jer nam se sve to vrati kroz njihov gubitak, kroz izumiranje vrste itd...
Malo je nehumano iskoristavat ta mala, zadivljujuca, marljiva, radina ...bića u tolikoj mjer jer nam se sve to vrati kroz njihov gubitak, kroz izumiranje vrste itd...
"...a gdje može soha tu ne treba dova..."
- zvuk_tisine
- Čita i piše, vrlodobar
- zvuk_tisine
- Čita i piše, vrlodobar
Evo sve "žvaćem" da li da vam napišem ili ne napišem , ali pošto je to veoma važno iskustvo za mene, neću više odugovlačiti.
Rekla sam vam da sam kupila tri nove košnice , odnosno , tri nova društva, od jednog starog pčelara iz Sarajeva , gosp. Mesuda Sarića , a sve po preporuci i garanciji nama poznatog pčelara gosp. Alije Dolovca.
Alija mi je rekao da za svoja društva ne može garantovati , ali za pčele hadžije Mesuda garantuje - lično. Dao mi je broj telefona , nazvala sam i otišla da pogledam. Sjeli smo (muž i ja) popili kahvu i o svemu nam je hadžija pričao i onako usput , kad smo pošli kući (pred mrak) pogledali košnice. Hadžija je jednoj skinuo poklopaci vidjela sam punu košnicu pčele i rekao mi da nema potrebe da dalje gledam , da je on sve pregledao i da garantuje da je svaka puna hrane , da on ni lani nije ništa od njih uzimao itd, itd...
Iskreno da kažem , nije mi se dopao izgled tih košnica , ali reko , ako Hadžija (naoko dobroćudni starac) garantuje , šta ja imam oko toga da se mislim , pa ja ionako o tome pojma nemam.
I dogovorimo se da ću ja doći sutra da mu javim.
Odlučim se za tri košnice i odem i kažem mu , a on me još odvede u podrum i pokaže mi neke polunastavke i kaže da će mi i to dati uz košnice. Odredio je i cijenu 250 km i da će on sve uredno popakovati itd, itd...
Otišla sam poslije dan - dva , sa pčelarskim odijelom, da uđem u košnice, hadžija reče da je tog jutra sve ponovo pogledano , da nisu u rojevnom, da su matice stare godinu dana , da su dobre pčele da bolje ne mogu biti , ali eto da moram sad kad ih odvučem držati ih zatvorene dva dana u košnici , jer je vazdušna linija između naših lokacija 500 metara i pčele se mogu vraćati. Zinula sam u čudu , jer mi to tek sad kaže !!!!! I Alija je znao da smo blizu , ništa mi nije rekao!!!
Ali gotovo - rekla sam da ću uzeti , a već tada bih najradije odustala.
Isto veče , moj otac i muž su otišli po košnice. Sa heftraicom !!!
Očekivali su da je sve upakovano , ali kakvi.
Hadžija je donio neke limove i čekić i eksere da zatvori leta, a nije dao da se hefta da ne uznemiri pčele. !!!!!!!!!!!!!
Sve je svezao žicom i zalijepio selotepom.
To nije ličilo ninašta!!!
Dovezli su mi košnice. Više ih je bilo u " kediju" nego u košnicama.
Grozno , grozno , grozno !!!!
Postavili su košnice , a ja sam im prišla da otvorim poklopce !!!
Sve je izgledalo grozno. Leta su od transporta bila skoro otkinuta , a uznemirene pčele su izlazile na sve strane iz navodno zatvorenih košnica. A o prljavštini tih košnica da i ne govorim. Ne znam da sam ikad nešto tako prljavo imala pred sobom.
Hranilice su toliko prljave i ulijepljene. Ma užas. Nasula sam po litar i po sirupa u svaku hranilicu , poklopila i ostavila. A polunastavci , koje mi je dao uz košnice su odmah ujutro završili na smetljištu, to je tolika truhlovina da vam opisati ne mogu . Fuj , fuj!!!!
Kupila sam nove košnice i sve moram presložiti u nove nastavke , nove podnjače , hranilice , poklopce...
Ali sve je toliko odvratno da ne mogu da priđem.
Pčele su mi još zatvorene , ali izlazile su non-stop iz milion pukotina i sigurno se vratile na staro mjesto. Tamo je ostalo još košnica.
Nisam uopšte znala da je veliki problem selidba na kratku udaljenost.
Zvala sam jutros Aliju Dolovca i sve mu rekla. On i Hadžija znaju da sam ja početnik , ali oni su iskusni pčelari i trebali su me upozoriti.
Mene je sve ovo veoma nasekiralo.
Pčele sirup uopšte nisu uzele.
Tri nikakve , truhle košnice, teške toliko da ih ja mogu u rukama nositi , platila sam 750 KM !!!!
Plus kupila tri košnice da sve to prebacim najdalje u utorak.
(A još ni misliti ne smijem - kakvo je stanje unutra.)
Sad mi se sve ovo gadi.
Puno je mojih predaka - pčelara! Sve su to bili veoma plemeniti ljudi.
U svijet pčelara sam ušla otvorena srca , vjerujući da su pčelari dobri i plemeniti ljudi, ali izgleda da je stvarnost puno drugačija!
Dala sam puno novca (750KM) za tri društva u polutruhlim i prljavim košnicama.
Vjerovala na riječ čovijeku čije sam godine i iskustvo poštovala.
Takođe povjerovala i držalaq se riječi A.dolovca i njegove silne hvale za ove pčele.... !!!
I navukoše me na tanak led!!!
Sad - šta je tu je!
Pola pčela se sigurno vratilo na staru destinaciju, a meni se boriti sa ovim što je ostalo. A toliko mi se gadi , da bih najradije sve niz vodu bacila.
Eto , toliko od mene za ovaj put. Pozzzz!

Uploaded with ImageShack.us
Danas je to ovako izgledalo kod mene.
Rekla sam vam da sam kupila tri nove košnice , odnosno , tri nova društva, od jednog starog pčelara iz Sarajeva , gosp. Mesuda Sarića , a sve po preporuci i garanciji nama poznatog pčelara gosp. Alije Dolovca.
Alija mi je rekao da za svoja društva ne može garantovati , ali za pčele hadžije Mesuda garantuje - lično. Dao mi je broj telefona , nazvala sam i otišla da pogledam. Sjeli smo (muž i ja) popili kahvu i o svemu nam je hadžija pričao i onako usput , kad smo pošli kući (pred mrak) pogledali košnice. Hadžija je jednoj skinuo poklopaci vidjela sam punu košnicu pčele i rekao mi da nema potrebe da dalje gledam , da je on sve pregledao i da garantuje da je svaka puna hrane , da on ni lani nije ništa od njih uzimao itd, itd...
Iskreno da kažem , nije mi se dopao izgled tih košnica , ali reko , ako Hadžija (naoko dobroćudni starac) garantuje , šta ja imam oko toga da se mislim , pa ja ionako o tome pojma nemam.
I dogovorimo se da ću ja doći sutra da mu javim.
Odlučim se za tri košnice i odem i kažem mu , a on me još odvede u podrum i pokaže mi neke polunastavke i kaže da će mi i to dati uz košnice. Odredio je i cijenu 250 km i da će on sve uredno popakovati itd, itd...
Otišla sam poslije dan - dva , sa pčelarskim odijelom, da uđem u košnice, hadžija reče da je tog jutra sve ponovo pogledano , da nisu u rojevnom, da su matice stare godinu dana , da su dobre pčele da bolje ne mogu biti , ali eto da moram sad kad ih odvučem držati ih zatvorene dva dana u košnici , jer je vazdušna linija između naših lokacija 500 metara i pčele se mogu vraćati. Zinula sam u čudu , jer mi to tek sad kaže !!!!! I Alija je znao da smo blizu , ništa mi nije rekao!!!
Ali gotovo - rekla sam da ću uzeti , a već tada bih najradije odustala.
Isto veče , moj otac i muž su otišli po košnice. Sa heftraicom !!!
Očekivali su da je sve upakovano , ali kakvi.
Hadžija je donio neke limove i čekić i eksere da zatvori leta, a nije dao da se hefta da ne uznemiri pčele. !!!!!!!!!!!!!
Sve je svezao žicom i zalijepio selotepom.
To nije ličilo ninašta!!!
Dovezli su mi košnice. Više ih je bilo u " kediju" nego u košnicama.
Grozno , grozno , grozno !!!!
Postavili su košnice , a ja sam im prišla da otvorim poklopce !!!
Sve je izgledalo grozno. Leta su od transporta bila skoro otkinuta , a uznemirene pčele su izlazile na sve strane iz navodno zatvorenih košnica. A o prljavštini tih košnica da i ne govorim. Ne znam da sam ikad nešto tako prljavo imala pred sobom.
Hranilice su toliko prljave i ulijepljene. Ma užas. Nasula sam po litar i po sirupa u svaku hranilicu , poklopila i ostavila. A polunastavci , koje mi je dao uz košnice su odmah ujutro završili na smetljištu, to je tolika truhlovina da vam opisati ne mogu . Fuj , fuj!!!!
Kupila sam nove košnice i sve moram presložiti u nove nastavke , nove podnjače , hranilice , poklopce...
Ali sve je toliko odvratno da ne mogu da priđem.
Pčele su mi još zatvorene , ali izlazile su non-stop iz milion pukotina i sigurno se vratile na staro mjesto. Tamo je ostalo još košnica.
Nisam uopšte znala da je veliki problem selidba na kratku udaljenost.
Zvala sam jutros Aliju Dolovca i sve mu rekla. On i Hadžija znaju da sam ja početnik , ali oni su iskusni pčelari i trebali su me upozoriti.
Mene je sve ovo veoma nasekiralo.
Pčele sirup uopšte nisu uzele.
Tri nikakve , truhle košnice, teške toliko da ih ja mogu u rukama nositi , platila sam 750 KM !!!!
Plus kupila tri košnice da sve to prebacim najdalje u utorak.
(A još ni misliti ne smijem - kakvo je stanje unutra.)
Sad mi se sve ovo gadi.
Puno je mojih predaka - pčelara! Sve su to bili veoma plemeniti ljudi.
U svijet pčelara sam ušla otvorena srca , vjerujući da su pčelari dobri i plemeniti ljudi, ali izgleda da je stvarnost puno drugačija!
Dala sam puno novca (750KM) za tri društva u polutruhlim i prljavim košnicama.
Vjerovala na riječ čovijeku čije sam godine i iskustvo poštovala.
Takođe povjerovala i držalaq se riječi A.dolovca i njegove silne hvale za ove pčele.... !!!
I navukoše me na tanak led!!!
Sad - šta je tu je!
Pola pčela se sigurno vratilo na staru destinaciju, a meni se boriti sa ovim što je ostalo. A toliko mi se gadi , da bih najradije sve niz vodu bacila.
Eto , toliko od mene za ovaj put. Pozzzz!

Uploaded with ImageShack.us
Danas je to ovako izgledalo kod mene.
Zadnja izmjena: pasha, dana/u 30 svi 2010, 23:05, ukupno mijenjano 1 put.
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Samo kolega naprijed pusti ti svoje drustvo da se roji a sta bi nam Uzviseni reko na to mozda si ti zaboravijo da je Uzviseni nama podarijo pamet svijest da se prema tome vladamo al nebi otome sad na ovom mjestu jer ako bi o tome piso mogo bi cijelu noc pisat i nebi zavrsijo nebi otome jer nebi nikad nasu diskusiju zavrsili nije mjesto za to nego ako se ikad sretnemo insala onda jer imam i ja konja za trku na ovu temu nisam ni ja nepotkovan ako me razumijes niasm ni ja neuk na tu temu.zvuk_tisine je napisao/la:Uzvišeni je tom biću posvetio suru u Objavi pa zamislite šta bi nam On na ovo sve rekao, zamislite onda kako bi mi se trebali ophodit prema tim pčelicama, sa koliko pažnje i nježnosti i poštovanja, ...
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Ako su pčele zatvorene onda moraju imati ventilaciju,,,,,
ako je AV podnica opnda širom otvorena i + ventilacija ispod krova . Krov malo zadignuti , d a se nebi potušile..
Nije trebalo davati sirup osim malo poškorpiti vodom na mreži od ventilacije...
Dobro pazi kada ćeš pustiti pčele ,jer bi mogle biti agresivne,,,,, najbolje je naveče da one ujutro mogu da izlaze nesmetano,,,,,,
Ta razdaljina može se premostiti da se pčele nevraćaju kao što sam ja uradio viewtopic.php?id=214
Pasho svjet pčelarstva je mnogo suroviji ,,, žalosno je da se ljudiponašaju na takav način pa bez obzira da se više nikada nećete susresti,,, To je brutalno,,,,mogu razumjeti da ima nešto svoju cijenu i da se ne ide ispod toga , ali da za nešto što ne vrijedi da se baci ni na smeće može nekome ko nije baš upućen u te vode da stane iza tog smeća a da u isto vrijeme nee može za sebe garantovati.
Nisamja džaba rekao da će se nešto strašno desiti jer su pčele zaista uznemirene,,,
sve je manje poštenja
sve je više licemjerstva
sve je više zavisti
na kraju poremećen sistem vrijednosti i zaista me neće začuditi ako nas zadese kakve nepogode,neprilike....
Pasho vjeruj da mi je žao zbog toga , ne toliko što su te košnice truhle i što je sve kako kažeš fuj... žao mi je zbog takvog brutalnog ponašanja ljudi prema nekome ko je sljubavlju ušao u svjet pčela bez obzira što je put trnovit...
Mrzim ljude koji gaze sve pred sobom da bi ostvarili "nekakav cilj"
ako je AV podnica opnda širom otvorena i + ventilacija ispod krova . Krov malo zadignuti , d a se nebi potušile..
Nije trebalo davati sirup osim malo poškorpiti vodom na mreži od ventilacije...
Dobro pazi kada ćeš pustiti pčele ,jer bi mogle biti agresivne,,,,, najbolje je naveče da one ujutro mogu da izlaze nesmetano,,,,,,
Ta razdaljina može se premostiti da se pčele nevraćaju kao što sam ja uradio viewtopic.php?id=214
Pasho svjet pčelarstva je mnogo suroviji ,,, žalosno je da se ljudiponašaju na takav način pa bez obzira da se više nikada nećete susresti,,, To je brutalno,,,,mogu razumjeti da ima nešto svoju cijenu i da se ne ide ispod toga , ali da za nešto što ne vrijedi da se baci ni na smeće može nekome ko nije baš upućen u te vode da stane iza tog smeća a da u isto vrijeme nee može za sebe garantovati.
Nisamja džaba rekao da će se nešto strašno desiti jer su pčele zaista uznemirene,,,
sve je manje poštenja
sve je više licemjerstva
sve je više zavisti
na kraju poremećen sistem vrijednosti i zaista me neće začuditi ako nas zadese kakve nepogode,neprilike....
Pasho vjeruj da mi je žao zbog toga , ne toliko što su te košnice truhle i što je sve kako kažeš fuj... žao mi je zbog takvog brutalnog ponašanja ljudi prema nekome ko je sljubavlju ušao u svjet pčela bez obzira što je put trnovit...
Mrzim ljude koji gaze sve pred sobom da bi ostvarili "nekakav cilj"
- zvuk_tisine
- Čita i piše, vrlodobar
Očito me nisi razumio, hehehVahid je napisao/la:Samo kolega naprijed pusti ti svoje drustvo da se roji a sta bi nam Uzviseni reko na to mozda si ti zaboravijo da je Uzviseni nama podarijo pamet svijest da se prema tome vladamo al nebi otome sad na ovom mjestu jer ako bi o tome piso mogo bi cijelu noc pisat i nebi zavrsijo nebi otome jer nebi nikad nasu diskusiju zavrsili nije mjesto za to nego ako se ikad sretnemo insala onda jer imam i ja konja za trku na ovu temu nisam ni ja nepotkovan ako me razumijes niasm ni ja neuk na tu temu.zvuk_tisine je napisao/la:Uzvišeni je tom biću posvetio suru u Objavi pa zamislite šta bi nam On na ovo sve rekao, zamislite onda kako bi mi se trebali ophodit prema tim pčelicama, sa koliko pažnje i nježnosti i poštovanja, ...
ali nema veze
"...a gdje može soha tu ne treba dova..."
- zvuk_tisine
- Čita i piše, vrlodobar
Pasha pobogu šta to napisa. Da nisam sjedio pao bi na leđa. Pa zar ima takvih ljudi i to pčelara. Kao prvo nije mi jasno da si pristala na toliku cjenu a vidla si kakve su košnice. Jeli taj hadžija stvarno išao na hadž ili ga samo tako zovu. Ako jeste džaba je trošio pare nema od njegovog hadža ništa. Stvarno mi te žao to je veliko razočarenje u ljude ali zapamti ,, škola se skupo plaća,,. Moraš ići dalje zaboravi to što je bilo ako ikako možeš ali teško......
Pa bas tako kao sto senad kaze ja se sam nadovezujem na to jer to nije trebalo da se desi niposto da te teko bas da ne kazem (namagarce) kolege pcelari taj takozvani hadzija jer ti se boris kao sto sam reko do Bola da ti sve bude kako treba i dolikuje Paso bice dobro idemo daje lose ostavjao iza sebe
Ma razumijo sam ja sve kolega sta ima tu lose ako se pcele razroje covjekovom rukom a ne prirodno a ti kolega kazes da se covjek nebi trebo mijesat u to sta bi nam Uzviseni reko na to . evo ti primjer u gore navedenom slucajuzvuk_tisine je napisao/la:Očito me nisi razumio, hehehVahid je napisao/la:Samo kolega naprijed pusti ti svoje drustvo da se roji a sta bi nam Uzviseni reko na to mozda si ti zaboravijo da je Uzviseni nama podarijo pamet svijest da se prema tome vladamo al nebi otome sad na ovom mjestu jer ako bi o tome piso mogo bi cijelu noc pisat i nebi zavrsijo nebi otome jer nebi nikad nasu diskusiju zavrsili nije mjesto za to nego ako se ikad sretnemo insala onda jer imam i ja konja za trku na ovu temu nisam ni ja nepotkovan ako me razumijes niasm ni ja neuk na tu temu.zvuk_tisine je napisao/la:Uzvišeni je tom biću posvetio suru u Objavi pa zamislite šta bi nam On na ovo sve rekao, zamislite onda kako bi mi se trebali ophodit prema tim pčelicama, sa koliko pažnje i nježnosti i poštovanja, ...
ali nema veze
Pasho poslušaj Senada kako je on rješio problem bliskog preselenja pčela Pa mu se neće vratiti tom nečovjeku od pčelara. Cilj je šokirati pčele kao što smo svi mi na forumu šokirani tvojim jadom kojeg si napisala. Večeri podmetni prepreku ispred leta kao što je lim ili staklo zatim otvori leta dobro bi bilo da ulaz u košnicu zatvoriš travom
neka se pčele ujutro probijaju kroz travu da bi izišale vani taj će ih mukotrpan izlazak iz košnice šokirati i primorat će ih da uzmu novi orjentir tako da se neće vraćati na staro mjesto u bivši pčelinjak kod tog zlotvora. Nakon tjedan dana uredi košnice po svom nahođenju.
neka se pčele ujutro probijaju kroz travu da bi izišale vani taj će ih mukotrpan izlazak iz košnice šokirati i primorat će ih da uzmu novi orjentir tako da se neće vraćati na staro mjesto u bivši pčelinjak kod tog zlotvora. Nakon tjedan dana uredi košnice po svom nahođenju.