Soja, šećer, pivski kvasac i voštani poklopčići od vrcanja.
Pčele su to brzo otkrile i masovno prah nose u košnicu.
Za pola sata pčelinjak je živnuo i mnoštvo pčele na letu.
Izgleda da im se ovo jako sviđa.

Tako je kolega mnogo je sigurnije to staviti u košnice nego ovako na otvorenom.mirsad je napisao/la:POZ
Kolega dali ovo nije malo rizicno za izazivanje grabezi.
Postoji mogucnost da jaca drustva nastave da ciste slabija drustva.
Monogo je sigurnije napraviti pogacu od istog materijala i dati
drustvima pojedinacno.
Medno u 2017 god
MK

Voćna paša kod mene je slaba i rijetko koje godine bude unosa da okviri zabjele.mugdo je napisao/la:dobre ti pčele, ima ko donijeti u košnicu ako bude u prirodi a nadam se da će biti .
Stipo je napisao/la:Voćna paša kod mene je slaba i rijetko koje godine bude unosa da okviri zabjele.mugdo je napisao/la:dobre ti pčele, ima ko donijeti u košnicu ako bude u prirodi a nadam se da će biti .
Prvi unos ja očekujem tek početkom 6. mjeseca, a dotle ima još 70 dana.
Mnogo je to vremena za razvoj društava. Koliko mi je drago da su pčele jake toliko i nije jer kada se okiši vrijeme, a okiši se gotovo svake godine zalihe hrane tada brzo nestaju unosa nema i eto mi problema. Sirup pogača sirup pogača u nedogled. Brr... ne valja tako... .
Naravno da ne valja dok tvoje uživaju na bagremu moje troše šećer jer kod mene je u Maju tako.cerex je napisao/la:Stipo je napisao/la:Voćna paša kod mene je slaba i rijetko koje godine bude unosa da okviri zabjele.mugdo je napisao/la:dobre ti pčele, ima ko donijeti u košnicu ako bude u prirodi a nadam se da će biti .
Prvi unos ja očekujem tek početkom 6. mjeseca, a dotle ima još 70 dana.
Mnogo je to vremena za razvoj društava. Koliko mi je drago da su pčele jake toliko i nije jer kada se okiši vrijeme, a okiši se gotovo svake godine zalihe hrane tada brzo nestaju unosa nema i eto mi problema. Sirup pogača sirup pogača u nedogled. Brr... ne valja tako... .
Kako god nama ne valja![]()

Kod mene je tek završila džanarika i bilo je lijepo vrijeme ali vjetrovito. Pčele su donosile mnogo polena ali nektara slabo. Trenutno je otvorila šljiva i trešnja. Vrijeme je loše vjetar i hoće kiša neće kiša. Društva se lijepo razvijaju i nema tragova izgradnje voska i zaperaka. Pčele su iznimno ljute jer osjećaju nektar ali ga ne nalaze zbog vjetra.cerex je napisao/la:Stipo da li si ti odradio tretman? Samo jedno polijevanje ili? I naravno ako jesi kakav je rezultat.Sta u stvari znaci ako sada oborimo 4-6 varoa, jer sam ja toliko oborio timolom za vikend, koliko je to u stvari manje varoe u ljetno jesenskom tretmanu i da li je imalo smisla odraditi tretman iskljucivo protiv varoe ?
Kako protice voćna paša kod tebe, bacim malo pogled na vremensku prognozu i Livna, vidim lijepo vrijeme mozda Stipe po prvi put omasti brke na voću
Varoa tretman još nisam radio ali ću ga odraditi do kraja voćne paše. Ja kada pravim bio vit za tržište uvijek odvojim jednu bocu kao uzorak i kao probu sa kojom polijem bar 2 društva i pratim reakciju pčela i pad varoe. Tako da ima društava koja sam polivao tijekom zime u januaru i februaru. Varoe većinom je nešto palo mada ima slučajeva da nije pala niti jedna varoa. Društva koja sam tako polivao su sada među boljim društvima i imaju jači razvoj. Samo jedano polivanje je pored varoe očistilo još neke patogene tvari i to društvo sa manjim patogenim opterećenjem ima jači i burniji razvoj. Polivao sam samo probno jednom. Takvu praksu radim godinama. Idući tjedan ću politi obadva pčelinjaka i odraditi cijeli tretman sa 3 polivanja. Polivam ih ne samo zbog varoe nego i zbog čišćenja drugih patogenih tvari na koje Bio Vit djeluje. Opis djelovanja ima u upustvu.cerex je napisao/la:Kolega mugdo slazem se da ni u cemu ne treba pretjerivati pa ni sa organskim preparatima.Upravo iz ovog razloga sam i pitao kolegu Stipu da li se isplati raditi tretman protiv varoe jer znam da ce on spomenuti pored varoe i higijenski nagon, krecno leglo itd. Ja sam top morao oprobati radi znatizelje ali me interesuje njegova efikasnost i zato bih volio znati da li je Stipe radio tretman cisto da uporedim efikasnost preparata.