Higijenske pojilice za vodu

Pčelarski razgovori
Odgovorite
elvedin
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la elvedin »

Pokrecem ovu temu zbog velikog znacaja vode u stvaranju mikro klime u kosnici.
pcela je spas,pcelarstvo je lijek
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

elvedin je napisao/la:Pokrecem ovu temu zbog velikog znacaja vode u stvaranju mikro klime u kosnici.
JA koristim galone i jako ssama zadovoljan, jednostavno, praktično i da tako kažem dugotrajno.
Svoje vremeno koristio sam bure od 50 litara sa daskom i zaista mnogo je bilo muke, kap po kap i brzo nestane tako da se pčele zbune .

Vidim, u mnogim raspravama imamo stavove za i protiv soli u vodi, kakva su tvoja iskustva elvedine.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
postar
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la postar »

slika

slika

slika

Ja sam napravio ovako i prezadovoljan i ja a i pčele. Što se tiče soli nisam nikad stavljao jer nisam ni znao da treba, a vjerujte da sam malo i nesiguran sa tim. Zašto SO ?
Kisik je pronađen tek 1874. Nije utvrđeno kako su ljudi disali prije toga...
rajko
Registrovan

Post Postao/la rajko »

Pcelarim dve godine i problem s vodom resavam na nacin sistema za infuziju dosta uspjesno .
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

rajko je napisao/la:Pcelarim dve godine i problem s vodom resavam na nacin sistema za infuziju dosta uspjesno .
KOlega rajko možeš li malo opširnije objasniti taj sistem ako ima te eventulano neku sličicu bilo bi korisno.

JA planiram da postavim slike i način formiranja higijenski pojilica sa galonima.

Ovo možda nekome izgleda jednostavno. Mnogi pčelari koji dođu kod mene na pčelinjak nemogu da skontajukako to funkcioniše i kako da to izvedu
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

postar je napisao/la:http://i464.photobucket.com/albums/rr4/ ... 009678.jpg

http://i464.photobucket.com/albums/rr4/ ... 009672.jpg

http://i464.photobucket.com/albums/rr4/ ... 009671.jpg

Ja sam napravio ovako i prezadovoljan i ja a i pčele. Što se tiče soli nisam nikad stavljao jer nisam ni znao da treba, a vjerujte da sam malo i nesiguran sa tim.

Zašto SO ?
Što se tiče soli nema ništa bolje za privlačenje pčele na pojilicu.
Ako staviš med dok traje to je za njih interesantno čim nestane gotovo. Isto tako i šećer.

Sol pčela koristi i iz prirode /imaju neki minerali koje su potrebni/ tako da možemo pčelu da vidmo na onim mjestima za koje bi sa sigurnošću rekli da neide i ne posjećuje to mjesto.
Mungos1212
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la Mungos1212 »

Senad je upravu što se tiče soli i one posjećuju i urin radi soli. Nerjetko se pčele vide na gnojištima kako piju vodu upravo rati soli nitrata iz urina. Ipak, po mom mišljenju ne bih stavljao sol u pojilice. One će naći u prirodi dovoljno soli za sebe a ako pretjerate sa solju pobit će te pčele. Rosa na nekim biljkama je slana i pčele to koriste u jutarnjim satima što je sasvim dovoljno.
Pozdrav
http://medino.com.ba/

I ljude poslušaj i svoje pameti imaj
elvedin
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la elvedin »

Senade u mom pcelinjaku koristim staklene tekle od 3 i 5 litara i uvijek imam vise tegli iz razloga sto u neke tegle stavljam cistu vodu a u druge dodajem sol(obavezno morska) i nozecid.Moje iskustvo govori da pcele u nekom vremenskom periodu vise posjecuju pojilicu sa cistom vodom a da jedan period posjecuju pojilicu sa soli(morska) i nozecidom.Mojim posmatranjem sam primjetio da kada se razvija intezvivno leglo
mart-juni vise posjecuju pojilice sa soli i nozecidom.Tegle po nasipanju vode zatvaram obicnom gazom koja je predvostrucena i ucvrscujem gumicom uz stijenku tegle.Zatim teglu preokrecem tako da gaza bude prema dole i postavljam na nosac.Prednost ovakvog nacina pojilice je taj da pcele dok piju vodu ako izbace izmet on nedolazi u dodir sa povrsinom gaze gdje piju vodu a time se mogucnost prenosenja zaraze izbjegava.Od kada ovo primjenjujem nemam problema sa nozemozom a imam potpunu kontrolu u higijensku ispravnost vode.Probaj!Ispalati se.
Mungos1212
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la Mungos1212 »

Nemaš problema sa nozemozom ali ipak daješ nozecid? Mislim da je to jedna od najčešćih greški u pčelarstvu. Zašto ti ne bi uzeo svaki dan analgin jer možda te sutra glava zaboli a možda i ne. To se zove trovanje pčela. Ne shvati ovo kao kritiku nego temu za razmišljanje. Lijek postaje otrov kada se uzima bez veze i počinje da se nakuplja u svakom organiznu. Na kraju oboljeva od blokade drugih puteva koji nemaju veze sa nozemozom.
Pozdrav
http://medino.com.ba/

I ljude poslušaj i svoje pameti imaj
elvedin
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la elvedin »

Senade hvala ti za savjet!
Pametnom je i mig dovoljan.
Pojasnjenje:
Nozecid sam davao u kasnu jesen cisto radi preventive.
Molim te ako mozes malo podrobnije da mi objasnis postupak ubacivanja matice u razrojenja drustva,kad?kako? i koliko je to vrijeme konsolidacije drustva,tj. koji su znaci te konsolidacije.
Mnogo pozdrava sa Drine.vrba je u centru paznje pcelica.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

elvedin je napisao/la:Senade hvala ti za savjet!
Pametnom je i mig dovoljan.
Pojasnjenje:
Nozecid sam davao u kasnu jesen cisto radi preventive.
Mnogo pozdrava sa Drine.vrba je u centru paznje pcelica.
Savjet oko nozecida i pojašnjenje dao ti je mungos 1212 .
Ja se slažem sa mungosom da preventivno davati nešto što će pčela da unese u svoj organizam napraviti više štete nego koristi.
NIje isto ako kažemo da preventivno opalimo plamenom košnicu zbog eventualni bolesti i ako silimo pčelu da uzme antibiotik radi sprečavanja američke truhleži...............

JA razmišljam da više nestavljam sol u vodu ili da maksimalno smanjim ali ću postupiti kao naš kolega sejo iz SArajeva na kestenu ,,, saspe kilogram soli uz neko stablo i tu pčele dolaze i uzimaju koliko im treba.

Dio ovog posta (pitanje u vezi dodavanja matica i konsolidacije ) je editovan od strane admina i prebačen u temu umnožavanje pčelinjih zajednica viewtopic.php?id=51
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Kako se ponašaju pčele na kamenu kojeg nije voda dotakla, Vidim d aje na suncu pa pretpostavljam da se jako ugrije. MOžda bi bilo dobro taj kamen smjestiti u nekakav hlad
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

evo kad vec ima ova tema imam jedno pitanje, ove godine sam instalirao ove pojilice, medjutim malo kasnije, kad su pcele vec pocele ici na vodu u jednoj kadi, nakon toga pokusao sam ih naviknuti na ove okrenute tegle, sipao secera meda, ali nema sanse, pa ako neko ima neki savjet, i ako ih je moguce sad navici na ove pojilice bio bih zahvalan...pozzz
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

stavi soli i pusti ih one će doći sigurno kad im bude trebalo ,,,,med, šećer ne pomaže ,,,,,,,
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

I ja sam imao nekada problem priviknuti pčele da dolaze na poilicu od tegli.
Tegle sam mazao medom stavljao šećerni sirup ništa nije pomagalo jer su se pčele već bile navikle na staru poilicu iz šire posude sa plutajućim štiropolom. Možda bi bilo dobro da napraviš nekoliko poilica od jupol kante i staviš ih na dasku preko kade.
Ja sam ove godine postavio 2 takve poilice i nevjerovatno je kakva je gužva na takvim poilicamada razmatram postaviti i treću poilicu. Slike takve poilice sam postavio na ovaj forum. imaš ih i na mojoj stranici.
http://www.limed.ba/ozujak.html
Izraditi takvu poilicu je vrlo lako pa ako si zainteresiran mogu ti objasniti kako ćeš je napraviti.
Zadnja izmjena: Stipo, dana/u 24 tra 2010, 00:44, ukupno mijenjano 1 put.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

da molim ako moze pojasnjenje, pa da i ja tako odradim..
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

keno83 je napisao/la:da molim ako moze pojasnjenje, pa da i ja tako odradim..
U redu postavit ću slike na njima će se najbolje vidjeti šta treba uraditi.
Potrbna ti je kanta od jupola sa poklopcom. Kanta na rubovima gdje nalježe poklopac nesmi biti oštećena, jedno svrdlo od 5mm i 4 m tvrđrg tanjeg crijeva za zaljevanje.
Malo silikona i malo volje za rad.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

ok cekam slike, pa da to odradim..
matica
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la matica »

I ja sam isto imao problema sa pojilicama za pčele. Pojilice sam napravio kao poštar sa teglama i gazom postavio ih polovicom marta ispred pčela da se odmah navikavaju ali prođe cijelo ljeto a ja vidim samo poneku pčelu na pojilici.Dali je razlog potočić što ima u blizini pčelinjaka.Ašto se tiće nozecida i mene je jedan pčelar koji prodaje pogače savjetovao da prvu pogaču krajem januara dam onu sa nozecidom radi preventive.I sreća što nije imao više tih pogača jer od 10 tih pogača sa nozecidom izgubio sam 7 zajednica ,a ostale su dobile PIP standard i sa njima sam prošao bez gubitaka pč.zajednica.Da napomenem pogače sa nozecidom NISU bile PIP-ove a bile su sa urednim rokom trajanja i pčele su ih uzimale duplo sporije nego ove druge.Kao što kolega Mungos 1212 kaže samo se bolestan lijeći.
Odgovorite