Bolesti odraslih pčela

Odgovorite
pot
Čita i piše, vrlodobar

Re: Bolesti odraslih pčela

Post Postao/la pot »

Potržite pod naslovom tretiranje oksalnom kiselinom, postoji pravo praktičan način za brzo nakapavanje, postji i snimak gde pčelar na takav način korist čini mi se nozevit, može se ovaj nazvovimo uređaj napravit faktički i u kućnoj radinosti i itretiranje bi se brzo odradilo.. Moje mišljenje da je sa pogačama sigurnije.
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Posto jos uvjek traje utrka za novim cajevima,da se zakljuciti da dosadasnji cajevi i pogace i nisu imale neki efekat na pcelinje zajednice.
Bilo kako bilo,sinoc sam ima dvosatni razgovor sa kolegom biologam,sada vlasnik veterinarske firme koja zaposljava preko 20 radnika.Pricali smo svasta,a mene je najvise interesovao vas problem.Sto se tice Nozeme,ono sto sam ovdje napisao,covjek je u velikim crtama potvrdio.Pasa,pasa i pasa su najbolji lijek,a veliku ulogu igra Varroa i raznovrsni polen.Ko je svatio...dobro je..ko nije neka mu je sa srecom.
Po prici mog kolege,Zvones je totalno u pravu.Otpalo voce,velika je opasnost za pcelinje zajednice.Prije svega sljiva,pa kruska.Pcele taj sirup ne mogu preraditi,pa dolazi do umiranja pcela.Na moje pitanje..da je voce uvjek bilo prisutno,kolega je odgovorio ne u ovolikom broju,(parcele) a nestao je i vrliki broj drugih zivotinja koju su konzumirale to voce.Ima logike.Poret toga,pcele izbjegavaju otpalo voce,ali ako osjete da nemaju dovoljno hrane ipak ga posjecuju.Ako je ostalo mnogo voca,onda sepojavljuje osa,a to je dodatni problem pcelama...
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

Halily je napisao/la:"Sit se gladnom ne vjeruje". Hvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli da ako ništa, ono bar imamo sliku i predstavu šta se dešava sa pčelama. pošto sam ja novajlija i ne znam kopirati već rečeno a što mi se čini zanimljivo reći ću da je neko spomenuo da jedan od razloga može biti i to da su mlade pčele jele hranu koja je ne prilagođena za njih. Ima logike, jer pčele koje sam nalazio na poletaljkama su mlade pčele, bez ikakvih znakova istrošenosti i anomalija. Matice su zamijenjene oko 20 augusta tako da je legla bilo duže nego inače. Puno sam pčela uklonio što sa podnice, što sa poletaljki, nigdje nisam primijetio žute fleke koje se vide kad se istisnu iz pčela. I na kraju jedno pitanje: Da li je rtanjski čaj i vrijesak jedno te isto ili su to potpuno različite biljke?
Vrijesak koji se najčešće može naći kod nas u prodaju je erica. Kažu da je dosta sličan ali nije isti vrijesak Calluna vulgaris? Vrijesak koji treba za pripremu Vojinog
pripravka, kako i Žarko kaže je primorski vrijesak (vrisak) Satureja montana , koji se može malo teže naći kao rtanjski ćaj . Ja sam ga ovdje našao samo u Istočnom
Sarajevu i to ne uvijek .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

sahista je napisao/la:Posto jos uvjek traje utrka za novim cajevima,da se zakljuciti da dosadasnji cajevi i pogace i nisu imale neki efekat na pcelinje zajednice.
Bilo kako bilo,sinoc sam ima dvosatni razgovor sa kolegom biologam,sada vlasnik veterinarske firme koja zaposljava preko 20 radnika.Pricali smo svasta,a mene je najvise interesovao vas problem.Sto se tice Nozeme,ono sto sam ovdje napisao,covjek je u velikim crtama potvrdio.Pasa,pasa i pasa su najbolji lijek,a veliku ulogu igra Varroa i raznovrsni polen.Ko je svatio...dobro je..ko nije neka mu je sa srecom.
Po prici mog kolege,Zvones je totalno u pravu.Otpalo voce,velika je opasnost za pcelinje zajednice.Prije svega sljiva,pa kruska.Pcele taj sirup ne mogu preraditi,pa dolazi do umiranja pcela.Na moje pitanje..da je voce uvjek bilo prisutno,kolega je odgovorio ne u ovolikom broju,(parcele) a nestao je i vrliki broj drugih zivotinja koju su konzumirale to voce.Ima logike.Poret toga,pcele izbjegavaju otpalo voce,ali ako osjete da nemaju dovoljno hrane ipak ga posjecuju.Ako je ostalo mnogo voca,onda sepojavljuje osa,a to je dodatni problem pcelama...
Pozdrav.
Evo, drago mije da je to još neko potvrdio, pogotovo što titula stoji iza imena. Podsjetio bih da zbog suše šljive ima dosta upravo kad ima slabo bilo ćega drugog. Manje se
prerađuje nego ranije, a ima je dosta i oboljele. Dosta je leži i trune, a pčele nemaju drugog izbora i mogu dobro napuniti okvire. Upravo zbog toga bi bila najbolja šečerna
prihrana u to vrijeme.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
pot
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la pot »

Ja sam vidio masu pčele na opaloj šljivi, kolega kaže odustajem pčele nerado posjećuju voće... Možd moje nisu jer je većina tad imala zimnicu pa nisu bile prinuđene da idu na voće ali pčela je bilo, tada sam svom drugu pričao o tome i on je koristio neko sr. neznam koje na bazi joda, prevntivno je dodavao u sirup (ima li to efekta neznam).
Ali evo ljudi su koristili i taj famozni KAS i sl. i vidimo rezultate (da i ja nekad budem na strani sahiste), neko je već rekao "oni naj bolje znaju šta su dodavali u sirup" možda ste pretjerali sa nekim dodacima(mlijeko, soja i sl)...
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Ovom covjeku treba zabraniti da odrzava pcelarska predavanja.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

...i nije baš neki čovjek...
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

sahista je napisao/la:Ovom covjeku treba zabraniti da odrzava pcelarska predavanja.
Pozdrav.
Azem je napisao/la:...i nije baš neki čovjek...
Već smo imali osvrt na ovaj video gdje se spominje upotreba FUMALGILINA,

U prethodnom video stalno se vrti uzrečica ENERGETSKI STRES, Imamo informaciju da u Švedskoj pčele nisu izlazile 5 mjeseci i 20 dana na pročisni let , zimuju na čistom šećeru i nemaju ENERGETSKI STRES.
Ima još neki detalja koje si spominju a u praksi to nije tako.

U čemu se neslažete glede dotičnog?
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

Glede dotičnog ne sviđa mi se prostituisanje sa proizvođačima hrane I lijekova za pčele.Na skoro svakom predavanju dotični reklamira preparate određenih proizvođača, a na jednom čak daje I broj telefona, čime svoju stručnost I znanje bespotrebno spušta na k…. a to mi se nikako ne sviđa.
Da paradoks bude još veći predavanju nazoči predsjednik pčelarske asocijacije države u kojoj je snimak napravljen, gdje je upotreba fumagilina zabranjena.
A što se Švedske tiče ona je daleko I ako bismo vršili poređenje onda matematički rečeno moramo sve svesti na zajednički imenitelj pa onda sabirati i oduzimati….porediti
mirsad
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la mirsad »

POZ
Prosle godine moj a i ostale pcele nisu imale procisnog leta
cijelih 5,5 mijeseci uz samo jedan bezmatak sto je za
pravo cudo ako znamo da pcele zimuju na seceru.

MK
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

mirsad je napisao/la:POZ

MK
Znači paše uopšte nema pčele se samo šećerom hrane, ako je tako kako spravljaš sirup?
pot
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la pot »

Neznam kad je snimak nastao ali vidim da su tu medišta i vidim da je ovo jako društvo ustvari slabo društvo, u kakvom stanju su slabija društva mogu samo predpostavljat. Šta je dovelo do ovakvog stanja?? Predavač nam izlaže svoje viđenje problema i nudi rješenje.. Naravno da mi znamo bolje...
mirsad
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la mirsad »

Azem je napisao/la:
mirsad je napisao/la:POZ

MK
Znači paše uopšte nema pčele se samo šećerom hrane, ako je tako kako spravljaš sirup?
POZ
Kolega nije problem pasa vec med.
Med je takvog kvaliteta da pcela nema sanse da
doceka proljece.Zbog toga konpletna Skandinavija
pcele uzimljava na seceru.
Sirup normalno 2-1 ili 3-1 kao i svi sto pravimo.

MK
zarkodj
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la zarkodj »

POZ
Kolega nije problem pasa vec med.
Med je takvog kvaliteta da pcela nema sanse da
doceka proljece.Zbog toga konpletna Skandinavija
pcele uzimljava na seceru.
Sirup normalno 2-1 ili 3-1 kao i svi sto pravimo.

Kada je poslednji rok za davanje šećernog sirupa.
senad grudic
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la senad grudic »

Poslednji rok je 15 septembar ali je pozeljno to uciniti i prije . Sto se meda tice ima ga ali posto su zime duge puno lakse pcele podnose
tu duzinu na seceru u probavnom traktu. Poslednja pasa je jedna vrsta vrijeska a tu je i medljika tako da je secer najbolja varijanta.
Unaprijed znam da vecina vas se nece sloziti s tim (a nisam ni ja na pocetku pcelarenja u Svedskoj) ali sam uvidio da domaci pcelari su
bili u pravu (Svedjani) dok sam ja izmisljao toplu vodu :lol: . Pozdrav - Senad Grudic
Senad Grudic
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

senad grudic je napisao/la:Poslednji rok je 15 septembar ali je pozeljno to uciniti i prije . Sto se meda tice ima ga ali posto su zime duge puno lakse pcele podnose
tu duzinu na seceru u probavnom traktu. Poslednja pasa je jedna vrsta vrijeska a tu je i medljika tako da je secer najbolja varijanta.
Unaprijed znam da vecina vas se nece sloziti s tim (a nisam ni ja na pocetku pcelarenja u Svedskoj) ali sam uvidio da domaci pcelari su
bili u pravu (Svedjani) dok sam ja izmisljao toplu vodu :lol: . Pozdrav - Senad Grudic
Zamolio bih nekoga ko može da nam kaže o tom "energetsom stresu" pčela u švedskoj. Imali ta riječ ,rečenicu , uzrečica uopšte kod stručnjaka švedske.
Gdje god otvorim neku raspravu svi su zaraženi tom uskočicom. KAko što jedan član foruma reče ovo već počinje biti naučna fantastika , u nedostatku dokaza i razumjevanja problema.
senad grudic
Čita i piše, vrlodobar

Ja se u potpunosti slazem sa tim ko je napisao energetski stres-naucna fantastika. Tu rijec nikad ama bas nikad nisam cuo na bilo kakvom
Svedskom predavanju (a rijetko koje propustim) Moje misljenje da je rijec STRES toliko zloupotrebljena pa da bi bilo malo uvjerljivije onda
se doda jos i ono ;energetski; . Sta bi tek rekli Norvezani posto oni svoje pcele uzimljavaju samo na seceru i satnim osnovama bez izgradjenog
saca. Pozdrav -Senad Grudic
Senad Grudic
pot
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la pot »

Nadam se da vam nisam dosadan, cilj mi je da što više pričamo i razmišljamo o svemu u pčelarstvu iz tog razloga namjerno postavljam pitanja i sebi i vama, nisam isključiv i ne gledam strogo pravo, malo stanem i pogledam oko sebe.. Kolege kažu zimuju na šećeru i sve ok, možda imaju kvalitetniji šećer. Nisam siguran da bi npr. u Švedsku mogli uvest šećer zatrovan pesticidima i herbicidima i td. (u mjeri koja nije dozvoljena), nekažem da ga kod nas ima ali možda bi se moglo posomnjat, jest da smo uređena država ali možda nešto i promakne..
Fino bi bilo da se jave kolege iz BiH i da ovo demantuju ako su zazimili pčele na šećeru (kod mene je šećer u manjem procentu) i ako im je sa društvima sve uredu, možda i da se vidi od kojeg je proizvođača bio šećer ako se sjećate i da se i o tome malo popriča i još jedna važna stvar ako jest šta ste dodavali u sirup...
zarkodj
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la zarkodj »

Poslednji rok je 15 septembar ali je pozeljno to uciniti i prije . Sto se meda tice ima ga ali posto su zime duge puno lakse pcele podnose

Još je i stari Belčić zapisao.
" I kada imate velike zalihe meda odvadite nekoliko kilograma i dodajte šećernog sirupa jer je on svarljiviji za pčele"
senad grudic
Čita i piše, vrlodobar

Kolega pot nemoras nista dodavati u secer ali primjetio sam da brze uzmu ukoliko 1litar vode prokuhas i stavis 3-4 kesice caja pa to pomjesas 10 kg secera Normalno da caj bude mlak ili ohladjen a ostatak dodas hladne vode i poslije kako ko mjesa. Ukoliko je veca kolicina u motornoj centrifugi (vrcaljka) a mnogi to rade i potopnom pumpom u buretu s tim da izlazni kabal ponovo saviju u bure i tako cirkulacijom mjesaju. Manje kolicine najlakse odraditi busilicom. Ja stavim metvicu caj u filterima.
Zato predlazem da odvojis jedan roj i uzimi na taj nacin (mislim da nije skupo) ali obavezno da zapises koja marka secera. Mozda gresim ali drugi nacin ne vidim da bi se doslo do rezultata. Ako nesto nisam dobro objasnio pitaj tu sam. Pozdrav Senad Grudic
Senad Grudic
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Ma šta davali u sirup sigurno da neće biti energetski stres . Pesticidi u suncokretu ,pesticidi u repici i svi govre o trovanju, nije niko rekao energetski stres. Eh sada će neko reć to je pčelinja hrana, OK, sve je pčelinja hrana što pčele uzimaju , Ako pčele bolje znaju onda ne bi trebale uzimati ni sirup niti sokove od voća.

OD kako sam sa pčelama već sam na pominjao da u našim uslovima na stacionaru nemoguće je uzimiti pčele bez 10 kg šećera po košnici nikada nije bilo enregetskog stresa niti ga sada ima, Već sam napominjao 2010 godinu kada su mi pčele bile konstantno na sirupu jer nisam vadio ni KAP med niti su pčele imale netkara i nije bilo energetskog stresa.

Da se kojim slučajem govori o stresu kojeg izaziva satna osnova sa promjerom 5.2. razumio bih ili kojekakva čaprkanja po košnici mogao bih svatiti taj STRES jer nije nikome jednostavno da ti čačka po tvome staništu, Unatoč uplitanju pčelara pčele opet to nekako izbalansiraju i sve fercera. NAjbolji primjeri su Švedska i Norveška,

Priča o energetskom stresu djeluje mi kao za malu djecu ili već neke početnike u pčelarstvo kojima je sve što se kaže o pčelama veliko kao GALAKSIJA i sve mu je pomućeno. RAzočaravajuće je da predavači dugogodišnjim pčelarim sa ogromnim praktičnim iskustvo sole pamet poput "energetskog stresa" ili ako kucnete u košnicu i pčele navale na lijeto to je" energetski stres".
Kako će mi navalit na lijeto kada su mi zajednice sve na 3 nastavak. ONa zajednica koja je na jednom nastavku i poznavajući poziciju klubeta ( naprijed cik do lijeta) još ako je jaka, logično je da će na kucanje pčele reagovati pogotvo na ovom vremenu kada pčele lete i na 5°C.

Sinoć razgovaram sa pčelarom okolica Cazina i kaže da su mu sve pčele oslabile za 40 % u odnosu na prošlu godinu osim onih koje su dobile ulje od bijelog luka u sirupu, već je izgubio 5 zajednica. Koristo je Tymovar, uglavnom pčele su mu na medu uz mali dodatak sirupa
Evo malo konverzije;
fb dijalog je napisao/la:kod mene na pcelinjaku na letima ima mrtvih pcela vise nego u istom periodu prosle godine,,,,,
ali kod njega nema ni jedne mrtve pcele na podnjaci ,,,,,,,,,,,,,,
nema mrtvi pcela uopste
ova drustva po jacini pcele treba da su uginula do sad jer jaca mi ugibaju

Ovo što se dešava na širem području Bosne ne može se podvest pod "energetski stres"
pot
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la pot »

I meni nema neke logike taj energetski stres, ne zimuju pčele od juče na šećeru ni kod mene nisu uvjek imale med dok nisam kreno sa selidbom ( i stresom) iz tog razloga se i pitam da nije možda šećer u pitanju ili pretjerani (nestručni) doaci šećeru. Ja lično uvjek gledam koji šećer kupujem ali nemam neke velike koristi jer svugdje je isi u mom okruženju ali svejedno ja ipak pratim i nešto gledam testiram i sl.
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

senad grudic je napisao/la:Ja se u potpunosti slazem sa tim ko je napisao energetski stres-naucna fantastika. Tu rijec nikad ama bas nikad nisam cuo na bilo kakvom
Svedskom predavanju (a rijetko koje propustim) Moje misljenje da je rijec STRES toliko zloupotrebljena pa da bi bilo malo uvjerljivije onda
se doda jos i ono ;energetski; . Sta bi tek rekli Norvezani posto oni svoje pcele uzimljavaju samo na seceru i satnim osnovama bez izgradjenog
saca. Pozdrav -Senad Grudic
I ja mislim da je tako nije energetski stres, nego šljivotres! :D
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

a ponekad i šećerStres :)
Dobru srcu sreća dođe.
Odgovorite