Bolesti odraslih pčela
Re: Bolesti odraslih pčela
Dakako da uvijek treba ići ka podizanju imuniteta kod pčela (radom ili nediranjem) ali kao što je poznato ni razvijene zemlje nisu bez gubitaka, odnosno približni su
našim (negdje i veći), pa se postavlja pitanje gdje oni griješe.
Ko je uopste rekao da druge zemlje nemaju gubitaka.Na osnovu cega si zakljucio da su priblizno isti,ako znamo i ti i ja da u BiH skoro niko ne vodi evidenciju o gubitcima..Vi ste pioniri na tom podrucju.Evo uzecemo primjer da su isti gubitci,onda ti postavljam logicno pitanje.Kakvu efikasnost imaju ovi ljekoviti cajevi...
Pozdrav.
Ko je uopste rekao da druge zemlje nemaju gubitaka.Na osnovu cega si zakljucio da su priblizno isti,ako znamo i ti i ja da u BiH skoro niko ne vodi evidenciju o gubitcima..Vi ste pioniri na tom podrucju.Evo uzecemo primjer da su isti gubitci,onda ti postavljam logicno pitanje.Kakvu efikasnost imaju ovi ljekoviti cajevi...
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Dobro vam je ovo kolega, C vitamin I minerali, dzaba proradi onaj bosanski damar kad tad.sahista je napisao/la:pot je napisao/la:![]()
Kolega vama bi dobro došao čaj od kamilice ili kantarila zaslađen sa bosanskim medom..
Utpljenik sa za slamku hvata, tako kaže jedna stara....
Složio bi se sa vama u svemu od broja košnica, iscrpljenosti i td. sve je to tako, znam da vam je čudno ali pelin fakat djeluje kod čovjeka iz tih razloga kontam da bi moglo upalit i kod pčela, ja sam već rekao da ne bi svašt nešta dodavao i onaj kvasac bi izbacio.
Ovaj recept koliko sam skonto nisu bosanci izmislili (ko zna možda i jesu).
p.s Ako vas slučajno nekad stomak zaboli probajte poit malo čaja od pelina a ko hoće mož i jedan pelinkovac..
Pozdrav...,Mi Bijeljenci volim kupus,a posle dugih noci rasov.Pun vitamina.Posto je rasov zdrav,treba ga dodavati u secerni sirup,a eko preparati koji odgovaraju pcelama trebamo piti prije spavanja.
![]()
Pozdrav.
Ipak su rusi ispitvali kao sto rece kolega, koliko je tu bilo bosanaca neznam.
Izvinjavam se zbog neozbiljnosti ljudima koji imaju probleme sa ovoim uginucima ali neznam kako nasem dragom kolegi da objasnim da se ljudi trenutno pokusavaju "vaditi" a poslje ce mo ih.. nemaju svi cjeloljetnu pasu kolega vec samo jednu proljetnu .
Ma znam Pot.Sigurno ce dodji momenat kada ce i moj pcelinjak visiti o koncu.Sad me je vec strah.Ne bih volio da neko stekne los utisak o mom pisanju,ja samo govorim da ima i druga strana price,i da nije sve tako kao sto mnogi pcelari misle.
Pozdrav.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Kolega sahista,neznam jesam li dobro shvatio,da li je ovaj tvoj post odnosio na moj predlog za recept Voje Brstine?ako jeste,nisi u pravu.to za BIH si sve u pravu.ali ovaj recept jednostavno ne podpada pod tu pricu.radi se o preparatu koji je porjeklom iz Srbije ne iz BIH.U Srbiji se koristi vec godinama uspjesno,nisam nasao ni jedan negativan komentar o njemu.Vojo Brstina je covjek pcelar od kojeg ja i ti mozemo samo da ucimo.ako je covjek napravio prirodni ekoloski lijek za nozemu,zasto je to tebi cudno?pa pola Srbije koristi taj preparat umjesto neefektivnog nozecida.tebe cudi da u prirodi postoji lijek za neku bolest?e sad imam i svakojakih gluposti i recepata tipa svako selo svoj lijek,u tome i jeste kvaka-razabrati da li odnosno sta djeluje a sta ne.ako te zanimaju detalji o ovome,samo ukucaj na guglu,ili procitaj na bilo kom srbijanskom forumu.a za sve ostalo tipa nepotrebno maltretiranje pcela,stres i ostalo,to si upravu-al to je vec druga tema:sta je dovelo do ovoga.misljenja sam da je sad vaznije lijeciti odmah,a posle raspravljati sta je dovelo do toga.i ja sam jako skeptican prema ovakvim stvarima tj.preparatima,ali kad ovaj jbg.djeluje(pomaze-lijeci).bar tako kazu mnogi,al stvarno mnogi.nemojte sta zamjeriti!sahista je napisao/la:Ne postoji na zemaljskoj kugli zemlja koja ima vise apoteka nego BiH.Ne postoji narod koji vise prica i zna o ljudskim bolestima nego gradjni BiH.Ne postoji nigdje vise vracara,popova,hodja i drugih internet lijecnika koji lijece gradjanena,i vise gradjana koji vjeruju u te gluposti nego u BiH.Postovane kolege,sve je to preneseno i na pcelarstvo.Pa svi ovi recepti,pa ljudi ovo je ziva komedija.Najsavreminiji insttuti pcelarstva sa najmodernijom tehnologijom,sa strucnjacima koji imaju vise zaqvrsenih fakulteta, nisu do kraja rijesili ovaj problem.Onda se neko sjeti caja,sa sto vise sastojaka,onako da izgleda napucana,i tu nadje resenje svjetskog problema.Pored toga,sto je jos tuznije,da nije Medonosa postavio video,skoro da niko nije ni znao kako izgleda Nozemoze.Zalosno.
Kao sto sam pisao,mi nista ne dajemo protiv Nozemoze.Nozemoza(Ekrem je bio u pravu),uvjek je prisutna u pcelinjoj zajednici.Zdrva pcelinja zajednica moze se sama boriti protiv Nozemoze(slucaj milione kosnica),ali po mom misljenju ako su ispunjeni neki uslovi.
Prije svega broj kosnica na jednom mjestu.Stotine kosnica na jednom mjestu raj je za viruse i bakterije.Znaci,manji pcelinjacui koji su ravnomjerno raspodeljeni.Oduzimanje polena,forsiranje pcelinjih zajednica na proizvodnju MM, utice da se pcelinja zajednica izmori u toku godine,imunitet tih drustava opada.Stres pcela,raznorazne bespotrebne radnje u toku godine uticu da se pcele umaraju bez razloga.Mi pcele matletiramo u mnogim slucajevima.
Pozdrav.
Ja sam danas radio OK,nisam zadovoljan kako klupka izgledaju,meda ima,satonose su ciste,pcele su bile ljute-primio sam i koji ugriz.ali klupka su malena po 4 ulice pcela prosjek i to pomaknuta prema letu,na podnici vidim ima dosta uginulih pcela,medjutim nema ih vani na poletaljci-moza ih nisu izbacivale zbog niske temp.pa nisam mogao testirati ima li proljeva stiskajuci zadak.brine me i boja saca sa medom-plavkasta???jest da sam imao malo facelije jesenas pa da nisu to unijele -citao sam da daje plavkast med i polen.al ako nije to onda neznam sta je jer takve su boje i plijesni,neznam jel to moguce???inace,bocni ramovi su izvadjeni,i novine odozgo su suve-nebi trebalo biti vlage.nadam je da ta boja ipak potice od facelije.
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Kolega,Vojo Brstina nije napravio lijek koji je uspjesan protiv nozemoze(koje?) vec je to prevetivno djelovanje u pcelinjoj zajednici,koje ne pokazuju znakove oboljenja!Najbolji "lijek" ili prevencija su higjena u kosnici-sacu,jake zajednice,dovoljno hrane i pcele da su ociscene od varoe!Netreba ti ni KAS ni Vojo Brstina ni ja!j.nezic84 je napisao/la:Kolega sahista,neznam jesam li dobro shvatio,da li je ovaj tvoj post odnosio na moj predlog za recept Voje Brstine?ako jeste,nisi u pravu.to za BIH si sve u pravu.ali ovaj recept jednostavno ne podpada pod tu pricu.radi se o preparatu koji je porjeklom iz Srbije ne iz BIH.U Srbiji se koristi vec godinama uspjesno,nisam nasao ni jedan negativan komentar o njemu.Vojo Brstina je covjek pcelar od kojeg ja i ti mozemo samo da ucimo.ako je covjek napravio prirodni ekoloski lijek za nozemu,zasto je to tebi cudno?pa pola Srbije koristi taj preparat umjesto neefektivnog nozecida.tebe cudi da u prirodi postoji lijek za neku bolest?e sad imam i svakojakih gluposti i recepata tipa svako selo svoj lijek,u tome i jeste kvaka-razabrati da li odnosno sta djeluje a sta ne.ako te zanimaju detalji o ovome,samo ukucaj na guglu,ili procitaj na bilo kom srbijanskom forumu.a za sve ostalo tipa nepotrebno maltretiranje pcela,stres i ostalo,to si upravu-al to je vec druga tema:sta je dovelo do ovoga.misljenja sam da je sad vaznije lijeciti odmah,a posle raspravljati sta je dovelo do toga.i ja sam jako skeptican prema ovakvim stvarima tj.preparatima,ali kad ovaj jbg.djeluje(pomaze-lijeci).bar tako kazu mnogi,al stvarno mnogi.nemojte sta zamjeriti!sahista je napisao/la:Ne postoji na zemaljskoj kugli zemlja koja ima vise apoteka nego BiH.Ne postoji narod koji vise prica i zna o ljudskim bolestima nego gradjni BiH.Ne postoji nigdje vise vracara,popova,hodja i drugih internet lijecnika koji lijece gradjanena,i vise gradjana koji vjeruju u te gluposti nego u BiH.Postovane kolege,sve je to preneseno i na pcelarstvo.Pa svi ovi recepti,pa ljudi ovo je ziva komedija.Najsavreminiji insttuti pcelarstva sa najmodernijom tehnologijom,sa strucnjacima koji imaju vise zaqvrsenih fakulteta, nisu do kraja rijesili ovaj problem.Onda se neko sjeti caja,sa sto vise sastojaka,onako da izgleda napucana,i tu nadje resenje svjetskog problema.Pored toga,sto je jos tuznije,da nije Medonosa postavio video,skoro da niko nije ni znao kako izgleda Nozemoze.Zalosno.
Kao sto sam pisao,mi nista ne dajemo protiv Nozemoze.Nozemoza(Ekrem je bio u pravu),uvjek je prisutna u pcelinjoj zajednici.Zdrva pcelinja zajednica moze se sama boriti protiv Nozemoze(slucaj milione kosnica),ali po mom misljenju ako su ispunjeni neki uslovi.
Prije svega broj kosnica na jednom mjestu.Stotine kosnica na jednom mjestu raj je za viruse i bakterije.Znaci,manji pcelinjacui koji su ravnomjerno raspodeljeni.Oduzimanje polena,forsiranje pcelinjih zajednica na proizvodnju MM, utice da se pcelinja zajednica izmori u toku godine,imunitet tih drustava opada.Stres pcela,raznorazne bespotrebne radnje u toku godine uticu da se pcele umaraju bez razloga.Mi pcele matletiramo u mnogim slucajevima.
Pozdrav.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Ako ovo djeluje onda je ispravno da umjesto antibiotika ( fumalgilin i dr.) idemo sa prirdnim antisepticima.j.nezic84 je napisao/la:Za proizvodnju lijeka potrebno je pripremiti:
1. Želfiju-salviju officinalis (suva, usitnjeni list) 1 kg.
2. Vrjesak-rtanjski čaj- satureja montana (suva) 0.3 kg.
4. Alkohol 96% 5 litara
5. Destilovana voda 5 litara
Žalfija i vrijesak imaju jako antiseptičko djelovanje .
Pretražujuću internet izdvojio sam nekoliko prirodnih ANTISEPTIK koji bi se mogli dodati u pogače u vidu čaja.
*Origano, * žalfija, *limun,*majčina dušica, *dragoljub ili potočarka, *paprika, *ružmarin ,*lavanda, *kadulja, *pelin , *crvena ljuta paprika. *čajevac
Ja sam ljetos kroz dopune zimnica dodava i čaj od pelina,majčine dušice,žalfije,nane, , Pčele su dobile i mliječnu kiselinu . Posebno sam radi preventivno polijevanje pčela protiv nozemoze pripravkom . Jest mukotrpno bilo ali sam ipak odradio a sve u cilju preventivnog djelovanja. Sada kada se pojavi problem pitate se šta je to što je uzrok povećanom mortalitetu. Sve je moguće , Ove pojave kao što reče zvone imaju i razvijenije zemlje .
Zvone sve one pčele koje se vide na fotkama su uginule pčele i mi smo to ručno istiskali izmet,kako i od Halily , pčelinje zajednice nisu uginule ali je veliki mortalite a tek je bio novembar , Sa ovakvim mortalitetom teško da će pčele dočekati proljeće.zvones je napisao/la:Analiza kod konkretnog slučaja po opisu i slikama koje je postavio Senad, mogu se vidjeti pčele i dosta žutog (ćini se rijeđeg) sadržaja iza zadka. Nije jasno(možda je pisano) jeli ovaj sadržaj istisnut ili su pčele tako nađene (po slikama na rukama, kao da je istisnut). Dalje, nisam pročitao da su stradale kompletne zajednice ili je nađeno samo nešto pčela na podnici ili ispred košnice.
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Dakako da uvijek treba ići ka podizanju imuniteta kod pčela (radom ili nediranjem) ali kao što je poznato ni razvijene zemlje nisu bez gubitaka, odnosno približni suzvones je napisao/la:Koliko god ovo bio tužan i neprijatan slučaj , spominjanje i mojih gubitaka mi je pomoglo da napravim još jednu analizu, pa ću prvo kratko o mom slučaju:
Kako sam više puta spomenuo, kod mene baleganja nije bilo! Samim tim pogrešno sam ocijenio šljivu. Ili ona kod pčela ne djeluje isto kao kod ljudi (možda
kod njih izaziva zatvor) ili je pčele slabo ili nikako ne uzimaju (da podsjetim, Brndušić Ivan je pisao o tome da pčele med od jesenjeg voća nerado ili nikako
ne troše, nije naveo koje voće).
Analiza kod konkretnog slučaja po opisu i slikama koje je postavio Senad, mogu se vidjeti pčele i dosta žutog (ćini se rijeđeg) sadržaja iza zadka. Nije jasno
(možda je pisano) jeli ovaj sadržaj istisnut ili su pčele tako nađene (po slikama na rukama, kao da je istisnut). Dalje, nisam pročitao da su stradale kompletne
zajednice ili je nađeno samo nešto pčela na podnici ili ispred košnice. Ako se radi o djelomičnom stradanju, tada se može raditi o kasnije izašlim pčelama, koje
su uzimale neprilagođenu hranu njima (možda se počela i kvariti ili zatrovanom polenu, svježem polenu). Ukoliko se radi o kompletnom stradanju društava, tada
imaju nekoliko stvari. Izostavio bih nepripremljenost pčela za zimu , jer vjerujem da se o tome neradi. Još uvijek mislim da bi hrana (kvalitet hrane) mogao uticati
na obilno baleganje, što bi i po boji moglo odgovarati. Iako svako baleganje ne znači konkretnu bolest odnosno nozemozu nemože se ni to izostaviti. Kao što znamo
(iz raznih pisanja) postoje starija nosema apis i novija nosema ceranae. Dio naučnika tvrdi da je n.cerana protjerala n.apis (i kod nas), dok drugi dio
kaže da je n.cerana zastupljenija u toplijim krajevima, a da n.apis još uvijek ima u hladnijim krajevima. Kod n. apis postoji obilno baleganje i po košnici, a po opisu
bolest se širi uzimanjem slatkog sadržaja i na pčele koje nisu obolile. Za n.cerana kažu da ne postoji baleganje (tkzv. suha nozemoza), a bolesne pčele kao da
gube pamet i orijentaciju, napuštaju košnicu u koju se više nevraćaju. Pčelari primjete nekad slabljenje društava bez jasnih znakova bolesti. Dobar članak o ovome
je napisala dr.Ivana Tlak Gajger (diplomirala na temi američka gnjiloća legla) http://www.apivita.hr/wp-content/upload ... a_2011.pdf.
Po ovome se može vidjeti da stradanje nije izazvano nosema ceranae, a dali je nosema apis ili nešto drugo nadam se utvrđivanju .
Dakako da uvijek treba ići ka podizanju imuniteta kod pčela (radom ili nediranjem) ali kao što je poznato ni razvijene zemlje nisu bez gubitaka, odnosno približni su
našim (negdje i veći), pa se postavlja pitanje gdje oni griješe.[/quote]
Zvones,"razvijene zemlje" imaju gubitke,i koliko god oni bili bolni bilo za koga,ja cu biti malo arogantan i napisati da mi je drago sto je tako!Zasto? Nema nozevita,amirtraza,argus rasa(kada bi neko ovdje onako zadimio pcelinjak,dosli bi vatrogasci
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Sve sto si napisao dodatke imas u TIMOLU,kojeg skandinavski pcelari daju u sirupu secernom za zazimljavanje pcelama,ovo bi mogli pcelari iz Svedske da potvrde!senad je napisao/la:Ako ovo djeluje onda je ispravno da umjesto antibiotika ( fumalgilin i dr.) idemo sa prirdnim antisepticima.j.nezic84 je napisao/la:Za proizvodnju lijeka potrebno je pripremiti:
1. Želfiju-salviju officinalis (suva, usitnjeni list) 1 kg.
2. Vrjesak-rtanjski čaj- satureja montana (suva) 0.3 kg.
4. Alkohol 96% 5 litara
5. Destilovana voda 5 litara
Žalfija i vrijesak imaju jako antiseptičko djelovanje .
Pretražujuću internet izdvojio sam nekoliko prirodnih ANTISEPTIK koji bi se mogli dodati u pogače u vidu čaja.
*Origano, * žalfija, *limun,*majčina dušica, *dragoljub ili potočarka, *paprika, *ružmarin ,*lavanda, *kadulja, *pelin , *crvena ljuta paprika. *čajevac
Ja sam ljetos kroz dopune zimnica dodava i čaj od pelina,majčine dušice,žalfije,nane, , Pčele su dobile i mliječnu kiselinu . Posebno sam radi preventivno polijevanje pčela protiv nozemoze pripravkom . Jest mukotrpno bilo ali sam ipak odradio a sve u cilju preventivnog djelovanja. Sada kada se pojavi problem pitate se šta je to što je uzrok povećanom mortalitetu. Sve je moguće , Ove pojave kao što reče zvone imaju i razvijenije zemlje .
Zvone sve one pčele koje se vide na fotkama su uginule pčele i mi smo to ručno istiskali izmet,kako i od Halily , pčelinje zajednice nisu uginule ali je veliki mortalite a tek je bio novembar , Sa ovakvim mortalitetom teško da će pčele dočekati proljeće.zvones je napisao/la:Analiza kod konkretnog slučaja po opisu i slikama koje je postavio Senad, mogu se vidjeti pčele i dosta žutog (ćini se rijeđeg) sadržaja iza zadka. Nije jasno(možda je pisano) jeli ovaj sadržaj istisnut ili su pčele tako nađene (po slikama na rukama, kao da je istisnut). Dalje, nisam pročitao da su stradale kompletne zajednice ili je nađeno samo nešto pčela na podnici ili ispred košnice.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
NA koji timol misliš? JA imam timola kojeg koristim za varrou jel to taj ili ?medonosa je napisao/la:senad je napisao/la:Pretražujuću internet izdvojio sam nekoliko prirodnih ANTISEPTIK koji bi se mogli dodati u pogače u vidu čaja.
*Origano, * žalfija, *limun,*majčina dušica, *dragoljub ili potočarka, *paprika, *ružmarin ,*lavanda, *kadulja, *pelin , *crvena ljuta paprika. *čajevacmedonosa je napisao/la:Sve sto si napisao dodatke imas u TIMOLU,kojeg skandinavski pcelari daju u sirupu secernom za zazimljavanje pcelama,ovo bi mogli pcelari iz Svedske da potvrde!
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Timol je ekoloski produkt kojem su pridodata etericna ulja,Timola ima i u medu,pogotovo od majcine dusice!senad je napisao/la:NA koji timol misliš? JA imam timola kojeg koristim za varrou jel to taj ili ?medonosa je napisao/la:senad je napisao/la:Pretražujuću internet izdvojio sam nekoliko prirodnih ANTISEPTIK koji bi se mogli dodati u pogače u vidu čaja.
*Origano, * žalfija, *limun,*majčina dušica, *dragoljub ili potočarka, *paprika, *ružmarin ,*lavanda, *kadulja, *pelin , *crvena ljuta paprika. *čajevacmedonosa je napisao/la:Sve sto si napisao dodatke imas u TIMOLU,kojeg skandinavski pcelari daju u sirupu secernom za zazimljavanje pcelama,ovo bi mogli pcelari iz Svedske da potvrde!
Tnx Blašku za "rafal"izvrsnih postova i molba ako je u mogućnosti provjeriti podatak o količini Hidroksimetilfurfurala u Apiinvert sirupu.
ps Obavezno cigle na krovove,drveće i brijeg iza košnica su pomogli jedanput.
Lp
Lp
M.B. Mirza=mir-zakon
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Marko sastav Apiinverta:Marko je napisao/la:Tnx Blašku za "rafal"izvrsnih postova i molba ako je u mogućnosti provjeriti podatak o količini Hidroksimetilfurfurala u Apiinvert sirupu.
Lp
ca 72,7 % Trockensubstanz, suve tvari
ca 39 % Fructose (Fruchtzucker)Fruktoza
ca 31 % Textrose (Traubenzucker) Glukoza
ca 30 % Saccharose (Haushaltszucker)Kucni/kristalni scer
HF max 25ppm
Moram na nekom gradilistu/bausteli nabaviti cigle
Hvala Blašku, a na baustelama bar ima domaćih ljudimedonosa je napisao/la:HF max 25ppm
Moram na nekom gradilistu/bausteli nabaviti cigle
Zvone ako si još tu , gukni (ne budi Ti zapoviđeno)štogod o HMFu.
Ps proljetos su Slovenci objavili listu pogača niz proizvođača , u čijim je pogačama hmf u trocifrenim brojkama.
M.B. Mirza=mir-zakon
Vi ste svakako vidjeli jeli bilo baleganja po košnici, jer ovaj sadržaj koji je istisnut (barem po boji) ne odudara od normalnog. Pčela u zadnjem crijevu može nositi dosenad je napisao/la:Zvone sve one pčele koje se vide na fotkama su uginule pčele i mi smo to ručno istiskali izmet,kako i od Halily , pčelinje zajednice nisu uginule ali je veliki mortalite a tek je bio novembar , Sa ovakvim mortalitetom teško da će pčele dočekati proljeće.zvones je napisao/la:Analiza kod konkretnog slučaja po opisu i slikama koje je postavio Senad, mogu se vidjeti pčele i dosta žutog (ćini se rijeđeg) sadržaja iza zadka. Nije jasno(možda je pisano) jeli ovaj sadržaj istisnut ili su pčele tako nađene (po slikama na rukama, kao da je istisnut). Dalje, nisam pročitao da su stradale kompletne zajednice ili je nađeno samo nešto pčela na podnici ili ispred košnice.
pročisnog leta gotovo polovicu svoje težine . Mislim da se ipak malo pretjeralo sa dodatcima, a sasvim je moguće zbog toplote da je bilo dosta produženog legla.
Vjerujem da su svi znatiželjni zbog daljeg ishoda.
Sahisata je u pravu kad kaže da se ovdje ne vodi evidencija o gubitcima, barem ne na nivou neke institucije. Prema tome moje pisanje o ovome je proizvoljno mišljenje. Kadmedonosa je napisao/la:Dakako da uvijek treba ići ka podizanju imuniteta kod pčela (radom ili nediranjem) ali kao što je poznato ni razvijene zemlje nisu bez gubitaka, odnosno približni suzvones je napisao/la:
našim (negdje i veći), pa se postavlja pitanje gdje oni griješe
Zvones,"razvijene zemlje" imaju gubitke,i koliko god oni bili bolni bilo za koga,ja cu biti malo arogantan i napisati da mi je drago sto je tako!Zasto? Nema nozevita,amirtraza,argus rasa(kada bi neko ovdje onako zadimio pcelinjak,dosli bi vatrogasci,nema KAS-a,nema Joda,pelina,metvice,bjelog luka,mlijeka u prahu,sirutke,ljute paprike,kvasca(veoma opasan za izazivanje pogorsanja probave kod pcela,ako nemogu da se izciste),itd!Sto zajednica nastrada,spale se okviri ili istopi sace,kosnica dezinficira i na proljece ponovo naseli pcelom!Prirodna selekcija!Ali zato svake godine posade svi pcelari medonosnog bilja i drveca koliko su imali gubitaka!
sam pisao"neke i više" prvenstveno sam mislio na prekomorsku zemlju, koja ima gubitaka ko zna sve iz kojih razloga.
Naravno slažem se i sa tvojim pomalo humorističkim stavom . Nisam nikad stavljao u pogače većinu tih stvari , bijeli luk zato što ga ne želim u saću, a neznam u ćemu bi
pčelama pomogao ; mlijeko je jako kvarljiva stvar ,a tako i mlijeko u prahu , nisam ni surutku iako o njoj imam drugačije mišljenje . Od ostalog ali samo u pogače dodavao
sam samo prokuhan kvasac (do 5% ako nebi dodavao polen ) i polen /pelud kojeg bih prije dodavanja doslovno samo prekrio jogurtom sa malo masnoće. Razlog ovome što
jogurt (mliječna kiselina) razbija molekulsku opnu p.zrncima, a kao što znamo perga nije samo fermentirana (ukvašena) pelud nego i konzervirana mliječnom kiselinom ,
koju joj dodaju pčele tokom prerade. Jogurt na taj način nije kvarljiv, a ovakve pogače sam dodavao i poslje godine stajanja (skladištene u mraku i relativnom hladu).
U šečerni sirup za prihranu ne dodajem ništa sem sirče ( obično jabukovo 4 % i upola manje nego je moguće, ima blagi ukus na kiselo ). Jednom sam dodavao jabuke ,
oguljene i blago prokuhane . Na proljeće je dio prihrane izvrcan (za kasnije dodavanje ) i med je imao blagi okus na jabuke. Uvijek sam bio protiv teških sirupa, a i kasnih
pogača, jer ni pčele nemogu previše nositi u crijevima. Drugo me nedira , osobito što se tiče tretiranja jer tu je jasan moj stav.
Evo prije nego sam poslao vidim da je i Marko poslao poruku.
Znam za te pogače Marko, ćak u dokumentima imam kopiju tog nalaza i ćak mislim da smo (i Blaško i ja, možda još neko , nešto i pisali o tome), a evo ja sam prije toga
napisao svoje mišljenje o dodatcima prehrani. Zaboravio sam napisati da sam nekad invertovao sirup ali sam odustao jer oduzima puno vremena , a ljetne pčele će i tako
nestati poslje obavljenog posla, pa je bolje da one to urade (i kvalitetnije )
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Tužno, do sada nestale su mnoge pčelinje zajednice na različitim lokacijam u BH. Dosadašnje informacije a radi se o cce 450 pčelinjih zajednic koje su stradale . Sigurno je da je brojka veća , Na većini pčelinjaka uočeno je oslabljenje pčelinjih zajednica 50-70 % u odnosu na prošlu godinu. Proljeće će sigurno donijeti mnogo tužnih vjesti. Neki profi pčelari već razmišljaju o alternativnom bavljenju nekim poslom.
Oni koji nemaju problema na pčelinjacima morat će poduzeti neke korake tokom cjele godine .
Jedna dragocijena interesantna informacija je ta, a to primjećujem na svom pčelinjak , o tome sam već pisao, Pčelari koji su imali nukleuse a kod mene je to banka matica na po 4 lr okvira drže se dobro i nema mortaliteta kao na proizvodnim zajednicama. Ove informacije vode me sve više u pravcu uzroka koje zvone, halily iznose kao i ostali koji su mi se javili putem e-maila i PP u 70 % slučajeva uzrok bi mogao biti hrana.
Oni koji nemaju problema na pčelinjacima morat će poduzeti neke korake tokom cjele godine .
Jedna dragocijena interesantna informacija je ta, a to primjećujem na svom pčelinjak , o tome sam već pisao, Pčelari koji su imali nukleuse a kod mene je to banka matica na po 4 lr okvira drže se dobro i nema mortaliteta kao na proizvodnim zajednicama. Ove informacije vode me sve više u pravcu uzroka koje zvone, halily iznose kao i ostali koji su mi se javili putem e-maila i PP u 70 % slučajeva uzrok bi mogao biti hrana.
Koje su to lokacije?po tvojim saznanjima.mislis globalno gledano u BIH,il su pojedine lokacije u pitanju?
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Ove info nisu samo sa moje lokacije obuhvataju cijelu BH , ako možemo tako da kažemo. Ono što je važno da ova pojava rasprostranjena i ne odnosi se na uže područjej.nezic84 je napisao/la:Koje su to lokacije?po tvojim saznanjima.mislis globalno gledano u BIH,il su pojedine lokacije u pitanju?
Možda se iz ovog predavanja izvuče neka pouka kako dalje, kad već nemamo rješenje da zaustavimo uginuća (koliko ja znam).
Možda se kriju i neki odgovori???
Možda se kriju i neki odgovori???
Da li su nukleusi bili na istoj lokaciji sa proizvodnim društvima.senad je napisao/la:Jedna dragocijena interesantna informacija je ta, a to primjećujem na svom pčelinjak , o tome sam već pisao, Pčelari koji su imali nukleuse a kod mene je to banka matica na po 4 lr okvira drže se dobro i nema mortaliteta kao na proizvodnim zajednicama. Ove informacije vode me sve više u pravcu uzroka koje zvone, halily iznose kao i ostali koji su mi se javili putem e-maila i PP u 70 % slučajeva uzrok bi mogao biti hrana.
Da li je provereno kod uginulih ili bolesnih kakva je hrana u centru klubeta. Da li odgovara medu ili je nepoklopljeno i na šta liči
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Da, radi se o istoj lokaciji nakojoj su i proizvodna društva. Trenutno nije moguće provjeravati stanje meda .zarkodj je napisao/la:Da li su nukleusi bili na istoj lokaciji sa proizvodnim društvima.senad je napisao/la:Jedna dragocijena interesantna informacija je ta, a to primjećujem na svom pčelinjak , o tome sam već pisao, Pčelari koji su imali nukleuse a kod mene je to banka matica na po 4 lr okvira drže se dobro i nema mortaliteta kao na proizvodnim zajednicama. Ove informacije vode me sve više u pravcu uzroka koje zvone, halily iznose kao i ostali koji su mi se javili putem e-maila i PP u 70 % slučajeva uzrok bi mogao biti hrana.
Da li je provereno kod uginulih ili bolesnih kakva je hrana u centru klubeta. Da li odgovara medu ili je nepoklopljeno i na šta liči
"Sit se gladnom ne vjeruje". Hvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli da ako ništa, ono bar imamo sliku i predstavu šta se dešava sa pčelama. pošto sam ja novajlija i ne znam kopirati već rečeno a što mi se čini zanimljivo reći ću da je neko spomenuo da jedan od razloga može biti i to da su mlade pčele jele hranu koja je ne prilagođena za njih. Ima logike, jer pčele koje sam nalazio na poletaljkama su mlade pčele, bez ikakvih znakova istrošenosti i anomalija. Matice su zamijenjene oko 20 augusta tako da je legla bilo duže nego inače. Puno sam pčela uklonio što sa podnice, što sa poletaljki, nigdje nisam primijetio žute fleke koje se vide kad se istisnu iz pčela. I na kraju jedno pitanje: Da li je rtanjski čaj i vrijesak jedno te isto ili su to potpuno različite biljke?
Rtanjski čaj ili vresak su ista biljka
Sarurea montana, ista biljka sa ovim latinskim nazivom.
Sarurea montana, ista biljka sa ovim latinskim nazivom.
Kolega ja sam u ovoj priči "sit" ali ipak sam tu, čak sam juče u jednoj apoteci zamolio da vide ima li na našem tržištu ulje čajevca, kažu postoje tablete i maze a za ulje će mo vidjet...
Ja se jedino nemogu načudit ako do sad niste pokušali da zaustavite uginuća, vidim da se luta u traženju rješenja ali barem pokušat.
Pozdrav..
Ja se jedino nemogu načudit ako do sad niste pokušali da zaustavite uginuća, vidim da se luta u traženju rješenja ali barem pokušat.
Pozdrav..
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Ulje čajevca ima u drogerijama DM 30 mil. 5 km tako sam dobio informaciju. Kod ovog ulja problem je da se ne uzima oralno kod ljudi, Treba prvo izvršiti disperziju ulja i vode pa tek onda mješanje sa sirupom ili pogačom .
Nema lutanja, tako je kako je, sada se ništa ne može poduzeti ,
Ja treba d a idem u nabavku mljevenog šećera i objavit ću šta sm sve stavio u pogaču. Ono što bi možd a bilo najefikasnije je poljevane pčela ljekovitim sirupom, a kako sada to učiniti ?
Nema lutanja, tako je kako je, sada se ništa ne može poduzeti ,
Ja treba d a idem u nabavku mljevenog šećera i objavit ću šta sm sve stavio u pogaču. Ono što bi možd a bilo najefikasnije je poljevane pčela ljekovitim sirupom, a kako sada to učiniti ?