molim pomoc
molim pomoc
pocetnik sam u pcelarenju, imam 9 kosnica tipa lr , od toga 4 od ovogodisnjih rojeva. ovdje redovno citam ali do sada nisam pisao jer sam sve nedoumice rjesavao sam i u konsultacije sa lokalnim pcelarima. danas sam odradio tretiranje oksalnom kiselinom. uočio sam da mi dva društva imaju klube u donjem tijelu iako i gore ima meda. ne znam sta je u pitanju i nisam smio nista da diram jer ne znam je li kasno da sad rotiram tijela. hrane imaju dovoljno ali ne znam hoce li uspjeti prezivjeti zimu ako ostanu dole. nisam dirao nista dok se ne konsultujem sa nekim iskusnijim. na svim ostalim kosnicama pcele su u gornjem tijelu. sta mi je ciniti?
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Re: molim pomoc
Bilo bi dobro da su na gornjoj poziciji , U donjem nastavku to je rizik veliki još ako potegne u januaru leglo a ne bude dovoljno hrane neminovno je da će uginuti od gladi
AKo imaju dole dovoljno hrane nije neki problem , a možeš i zarotirat nastavke ,
U koliko nisu dovoljne količine ja bi to presložio ručno da budem sigurna tako što bi sa strana do klubeta postavio po tri okvria sa hranom a one okvire koje bi prevješavao nakojim imaju pčele spustio bih dole u sredino i one će se ponovo vratiti ka poziciji klubeta , MOžeš provjerit kako stoje sredna 4 okvira sa hranom , ako su mali vjenci meda primakni zajoš jedna okvir hranu ka sredini .
Bolje je ručno presložit hranu nego da uginu od gladi. Moraš sam to procijenit oko zahvata, trbao bi bi ti siguran ukoličine hrane na svakom od okvira na kojem je formirano klube.
Danas sa jednom pčelari izvadio maticu iz rezervi ( banka matica) , iz nekog razloga mu je nestala , Dok sam tražio maticu iznenadio sam se koliko su do sada pojele hrane . Bile su krcate sa hranom , ovo što sam vidio već me brine .
Preporučujem ti da to ručno saniraš dok nije kasno vjerovanto će biti još topli dana.
AKo imaju dole dovoljno hrane nije neki problem , a možeš i zarotirat nastavke ,
U koliko nisu dovoljne količine ja bi to presložio ručno da budem sigurna tako što bi sa strana do klubeta postavio po tri okvria sa hranom a one okvire koje bi prevješavao nakojim imaju pčele spustio bih dole u sredino i one će se ponovo vratiti ka poziciji klubeta , MOžeš provjerit kako stoje sredna 4 okvira sa hranom , ako su mali vjenci meda primakni zajoš jedna okvir hranu ka sredini .
Bolje je ručno presložit hranu nego da uginu od gladi. Moraš sam to procijenit oko zahvata, trbao bi bi ti siguran ukoličine hrane na svakom od okvira na kojem je formirano klube.
Danas sa jednom pčelari izvadio maticu iz rezervi ( banka matica) , iz nekog razloga mu je nestala , Dok sam tražio maticu iznenadio sam se koliko su do sada pojele hrane . Bile su krcate sa hranom , ovo što sam vidio već me brine .
Preporučujem ti da to ručno saniraš dok nije kasno vjerovanto će biti još topli dana.
-
balasevic
- Čita i piše, vrlodobar
senadu sad ti zabrinu i mene s tom hranom
Najsretniji je onaj čovjek koji je učinio sretnima najviše drugih ljudi.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
I ja sam iznenađen , Nedavno smo razgovarali oko potrošnje hrane i bio sam uvjeren da pčele imaju dovoljne količine. Ovo mi je na granici obzirom da ne dajem pogače. Inače ovo što sam vidio je kod pčela koje čuvaju rezervne matice i one se nalaze na 4 lr okvira . NA svakom od okvira imaju medni vjenci po 1/3 lr a još je ostalo mnogo vremena do proljeća.balasevic je napisao/la:senadu sad ti zabrinu i mene s tom hranom
-
balasevic
- Čita i piše, vrlodobar
nesto razmisljam znam da nije pametno isao bih pregledati sta velis da pregledam ili da nediram
Najsretniji je onaj čovjek koji je učinio sretnima najviše drugih ljudi.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Sada bi trebalo ostaviti pčele da miruju , Svako otvaranje košnice sigurno će povećat potrošnju hrane.
Ja verujem da je kod tebe to sve ok , ako si planiro davat pogaču u januaru ne bi trebalo biti problema.
Ja verujem da je kod tebe to sve ok , ako si planiro davat pogaču u januaru ne bi trebalo biti problema.
Početnik sam i svi to znaju pitam i za najbanalniju stvar no što se tiče hrane prije dvije godine sam imao smrzavanje društva koje sam morao da unosim u sobu i da oživljavam od tada uvijek kontrolišem gdje mije klube i koliko ima oko sebe hrane ako imaju samo vijenci onda lagano i to napominjem za topla vremena znam polako da oko klubeta uklonim poluprazne okvire da nebi što ugnječio krajnji okvir na kojem ima ponajmanje pčela a često puta i susjedni lagano odmaknem nešto pčela padne na podnjaču ali one kasnije uđu u klube ubacim okvir sa hranom vratim okvire sa pčelama do i na kraj klubeta ubacim punokvir meda tako i sa druge strane što znači da im zasigurno osiguram hranu blizu , obično nema potrebe za intervencijom ali se zna nači jedno ili dva društva koja naprave poziciju na okvirima sa malo hrane . Odkako sam počeo da ovako intervenišem nema da ostanu bez hrane , a utopljavanje eeee to jeposebna priča i moj debeo deverat a otom potom pozdrav za sve pčelare Asim
hvala za odgovor... zanima me smijem li skloniti gornje nastavke, sa strana ubaciti 1-2 rama sa medom da ih ne uznemiravam previse a odozgo preko satonosa staviti polegnut ram kao pogacu pa tako mijenjati kako vrijeme bude prolazilo? kasnije kad bude doslo vrijeme dodati i pogacu. ako ostanu dole necu im moci davati hranu bez veceg uznemiravanja