Pripreme za august

Pčelarski razgovori
Odgovorite
cerex
Čita i piše, odličan

Pripreme za august

Post Postao/la cerex »

Jucer sam poskidao medišta i mogu reci da sva priča oko toga sta znaci jako društvo i da mi početnici ne trebamo gledati kvantitet nego kvalitet meni je potpuno jasna za citav život. Jaka društva koja su mi na bagremu donijela oko 15 kg meda po košnici (4 društva od ukupno 7) na lipi i livadi su imali 10 kg meda (jedno društvo cak 20 kg) dok ostala tri društva samo su unijeli meda za svoje potrebe dok su medišta popunjena sa max 2 kg.Ono što mene interesuje je sljedeće:

1. Šta sa okvirima meda koji nisu zatvoreni a koji su se nalazili u medištu? (Ja sam mislio da ih postavim na podnicu kako bi pčele med iz takvih okvira pohranile za zimu,da necu izazvati grabež.)
2. Da li bi prije toga trebao okvire sa starim saćem povaditi iz plodišta i na njihovo mjesto staviti ovogodišnje saće kako bi se med a kasnije i šećerni sirup deponovali u okvire iz kojih su izašle 2-3 generacije pčela?
3. Šta biste mi preporučili od literature za početnika?
senad
Site Admin
Kontakt:

Re: Pripreme za august

Post Postao/la senad »

1. Možeš na podnicu kao auto prihrana ione će to deponovat gdje njima odgovara,nema tu grabežinkakve ako su društva sposobna da se brane , Ako nisu sposobna da se brane svejednoje nakojoj poziciji se nalazi.

2. Ako imaš saća koje je potrebno zamjeniti svakako ih zamjenim ali ako u tom saću se nalazi perga onda ne diraj sada ništa već u proljeće kada pčele to počiste.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
balasevic
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la balasevic »

Pozdrav posto nisam naisao na temu a nisam htio započinjati novu temu bespotrebno pisat cu ovdje.Posto vidim da je ovo tema pripreme pcelinjih zajednica za zimu htio bih pitati forumase za savjet.Radi se o sljedecem caj od pelina kao preventiva za nozemozu.Gledao sam predavanje uvazenog gospodina Vejzovica koji na kraju svog predavanja daje recept za čaj od pelina koji se daje pcelama on tvrdi da taj caj daje vec duzi period misli se u godinama a receptura je sljedeca:15 litara vode dodamo 1kg suhog pelina pustimo da ukuha na sadrzaj od 10-8 litara takodjer tu se dodaje i mladi plodovi od bora neznam pravi naziv toga kod nas se kaze šiške, kad to sve ukuga na 10-8 litara procjedimo i stavimo u flizider i kada dopunjujemo zalihe hrane u kosnicama onda dodajemo 40mil ovog caja na jednu litru sirupa. to je po recepturi gospodina Vejzovica bar sam ja to tako shvatio i planiram to ove godine koristiti pa bih molio forumase ako neko koristi nesto slicno ili zna mozda neki bolji recept da pise jer stvarno mislim da prirodni ljekovi nemogu biti odgoreg naravno akos se pravilno i u odredjenim granicama doziraju.Pozz
Najsretniji je onaj čovjek koji je učinio sretnima najviše drugih ljudi.
zarkodj
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la zarkodj »

plodovi od bora neznam pravi naziv toga kod nas se kaze šiške

Mislim da je ovo greška i da se ne radi o plodovima (šišarkama) već o pupoljcima. Znači sveži vrhovi bora koji se beru u proleće.
nerminko
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la nerminko »

veliki pozdrav svim pcelarima molio bi vas za savjet ja sam prije pola godine poceo sa pcelarstvom dobio sam na poklon jedan roj hranio sam ga sirupom u omjeri 1 x 1 vode i secera a i sad dam povremeno nekad pojedu sve a nekad ne ja sirup dajem navecer kakva je mogucnost da grabez mi napadne pcele
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

Mislio je na ruski preparat koji je poznat pod nazivom KAS 84 plodovi bora se odnose naovogodišnje vrške grana što mi zovemo ljetorast šišarke su pretvrde i neupotrebljive za nas pčelare . Naš sumi ima odličan čaj za pčele protiv nozeme ja ga koristim te malo pretraži na ovoj tmi ima tačanopis
cerex
Čita i piše, odličan

Post Postao/la cerex »

Jučer sam završio sa dopunom zimskih zaliha sa šećerom u omjeru 1,5:1 u korist šećera. Količina sirupa se je kretala od 5 - 15 l po društvu zavisno od zaliha meda.Društva su na dva nastavka (tako ih namjeravam i uzimiti).Danas kad sam pregledao društva zbunilo me je sljedeće kod svih društava matica se je spustila na prvi plodišni nastavak i tamo je 90% legla (otvorenog i zatvorenog) pošto u gornjem nastavku nema puno prostora za zalijeganje zbog meda i sirupa.Ono što me sad buni je to da koliko sam skontao matica bi sad trebala da bude gore ili ?
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

JA volim da mi pčele zimuju gore , i sve sam ih ručno posložio na najgornju poziciju, 4 okvira meda po dva sa strane i ostalo leglo i sad aide dopuna za mednu kapu. jedino u ovkvoj formaciji treba zaštitit košnice od toplote jer se zna desiti d matica se spusti opet dole i da se formira dole klupko.

Idealno bi bilo da da imamo plodište na dva nastavka sa snažnom zajednicom da se klube formira na sredini tj da zahvata i gornji i donji nastavak i tokom zimovanja da ide za mednom kapom . Ko ima ovkave pčele i ko je sigurran da će se situacija odvijati ovako onda ne treba ništa dirati.
cerex
Čita i piše, odličan

Post Postao/la cerex »

Da li će sad Senade zimske pčele koje se izlegu na donjem nastavku do zime potrošiti dio hrane između 3 i 7 rama kako bi se kube jednim dijelom formiralo i u gornjem nastavku,odnosno da li je u opšte potrebno uraditi nekakvu intervenciju?
cerex
Čita i piše, odličan

Post Postao/la cerex »

Pošto sam sa 01.09.2013. završio sa dopunom hrane šećernim sirupom interesuje me da li bih smio dodati pogaču pčelama onako čisto da pčele ne troše hranu u saću.
balasevic
Čita i piše, vrlodobar

u mene je zadnja pogaca ja mislim da 20 sklonjam ostatke pogace i t je to
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

cerex je napisao/la:Pošto sam sa 01.09.2013. završio sa dopunom hrane šećernim sirupom interesuje me da li bih smio dodati pogaču pčelama onako čisto da pčele ne troše hranu u saću.
Idi sa sirupom bolje je nego pogaču bar svako treći dan
balasevic
Čita i piše, vrlodobar

senade nece li to samo stimulisati maticu
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

balasevic je napisao/la:senade nece li to samo stimulisati maticu
Neće stimulisat , manji obroci tek toliko da ne troše uskladišten med .
balasevic
Čita i piše, vrlodobar

i dokad bi to moglo ici jer negdje sam citao da zimska pcela nemoze prerađivat sirup i to je naracno iscrpljuje pa koji bi bio krajnji period da se daje sirup u tako malim kolicinama
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

balasevic je napisao/la:i dokad bi to moglo ici jer negdje sam citao da zimska pcela nemoze prerađivat sirup i to je naracno iscrpljuje pa koji bi bio krajnji period da se daje sirup u tako malim kolicinama
Što se tiče tog iscrpljivanja niko ne govori da li pogača iscrpljuje pčele?! Kao da je pogača od čistog meda. Sve je više konkretni dokaza kako pčele deponuju pogaču u ćelije, Bilo koja hrana koja se deponuje u ćelije mora prvo proć pčelinju laboratoriju u usnom aparatu pa tek onda da se skladišti ili uzima za vlastite potrebe .
Pčelu više iscrpljuje odgajanje legla nego prerada sirupa. U ovom preriodu je manje legla za odgajat tako da se može konpenzirat "isrcpljivanje pčela"

Pčele treba prvo namiriti sa potrebnim zimskim zalihama hrane a onda ići sa održavanjem tih zimskih zaliha, sve dok je toplog vremena može se ići sa malim količinama, ko želi da sačuva zalihe.
Ako zanemarimo vodu koju pčele trebaju dok troše pogaču treba uzeti u obzir cijenu same pogače koja nema nikakvog kvaliteta osim ako je lično ne sprema pčelar . Za kilogram pogače bolje dati 2 kg šećera kroz sirup u malim dozama . Idelano bi bilo da su pčele podmirene sa medom i da se ne vrše nikakve dopune ,
balasevic
Čita i piše, vrlodobar

hvala kolega senade na odgovoru i ujedno da se zahvalim na preparatu vidi se da djeluje a pcele ga prihvcaju kao nista znaci da im nesmeta a da pcele deponuju pogacu to sa "bar mi se cini" vidio u proljece kod drustva koje je uginulo a koje je stalno imalo pogacu da sam pronasao pogace u celijama bar mi se cini moze viti da je i polen al sve mi se cinilo da je i pogaca al ko ce ga znati uglavno hvala jos jednom na odgovoru
Odgovorite