Tiha smjena

Komentari i kritike, prijava grešaka, ideje, pitanja itd.
Odgovorite
Sabit
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la Sabit »

juce sam primjetio u jednoj zajednici da mi je matica fizicki ostečena, a našo sma je s kraja sanduka.
vjerujem da je ona pred tihu smjenu pa me interesuje dok njene mlade matice dodju hoce li biti dovoljno trutova u prirodi za parene, jer sam planiro bar jos jednu maticu od nje da uzgojim. Radi se o dobroj matici

Selam
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Sabit je napisao/la:juce sam primjetio u jednoj zajednici da mi je matica fizicki ostečena, a našo sma je s kraja sanduka.
vjerujem da je ona pred tihu smjenu pa me interesuje dok njene mlade matice dodju hoce li biti dovoljno trutova u prirodi za parene, jer sam planiro bar jos jednu maticu od nje da uzgojim. Radi se o dobroj matici

Selam
Alejkumu selam!

ZA trutove nesikiraj se .

Ako je krenula tiha smjena onda u toj zajednici nebi trbelo da ima više od 2 ili 4 matičnjaka koji sukarakteristični za tihu smjenu, NAjčešće su dva, smještena na sredini okvira u prednjem djelu . Ako imaš višeod 2-4 matičnjaka onda to nije tiha smjena već rojevni matičnjaci . Rojevni matičnjaci obično se nalaze po dnu okvira . Ako je dobra matica ti možeš sebi od tih matičnjaka razrojiti onoliko koliko imaš raspoloživog legla za formiranje novih društava.
JA lično na pčelinjak držim maksimalno 3 rojevne matice .
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Odgovorite