Jutros osvanuo prekrasan dan. Otisao na kavicu do kolege da podjelim dojmove od jucei jos nesto da planiramo za buducnost.
Onda na pcelinjak kod njega gdje imam tri drustva. Dva nukleusa, su dobila po jos jedno podiste, a drugi polumediste.
I onda brzo na bazni pcelinjak. Tamo prelijepo. Sve ozelenilo, drustva rade ko luda, temperatura iznad dvadeset ° C.
I tako, dok idem ka kosnicama, posmatram guzvvu ispred kosnica, i zvirljama po hrastovim oko pcelinjaka.
Kad ono roj. Vrlo visoko na grani hrasta. Nemozes ga dosegnuti, previsoko. Nije nesto bog zna sta ni jak. Kontam, mozda drugenac.
Onda nazad kuci, smisljajuci strategiju. Nakupim nekih stapova, montiram kuku na vrh, izbusim rupi na DB 10tki koju sam napravio i nazad s malcem na pcelinjak.
Tek sto smo mi pristigli, krene roj ponovno na put. I mi za njim. I nakon nekih petsto sesto metara, dodje do nekog imucnog kvarta.
Kod raje blaga panika. Djecu sklanjaju s ceste, drze sigurnu distancu.No videci mene kratkih rukava u sre roja, malo se i oni okuraze.
Zatrazim od neke zene ogledalo, de sjevam s nji po roju. Negdje nekad procitao, ko misle one da sijeva, priblizava se nevrijeme, pa ce kao stati negdje.
I stadose na neku ukrasnu bukvicu u necijem vrtu. Mi se vratimo po materijal i malo pomalo ubacimo ga u kosnicu. Matica oplodjena, neobiljezena.
Prosle godine nisam sve biljezio. Poslije nekih sat vremena se vrarimo natrag, pokupimo kosnicu i nazad na pcelinjak. Odakle li sad potice.
Za prvenac, dosta slab. Posmatram leta, nemogu skontat. Mozda ova moja legendarna lanjska, s duuubokim ramovima.Pored nje se samo mogu slikati. Nemogu ih izvaditi.
Ako neko zan pouzdan metod, rdao bih cuo. Pocnem pregledati sumnjiva drustva, nema maticnjaka. Moramo na festu, mlada vec nervozna,
ostavim sve i razguli kuci. Ako budem mogao sutra, sve pregledati i Renson metodu primjeniti. Medjutim sutra, opet samo nekih 11° i kisa.
Pa se ti druzi s kolegama. Em ne pregladah pcele, em me nagovorise pa izbusi novu kosnicu iz cista mira. Em me zaludise ovom njihovom repicom,
te umalo ne nagovorih kolegu da i mi skoknemo do obliznje parcele par kilometara tek preko granice. No onda otvorim svoja drustav, kadono med.
I onda kontam, ma sjedi dje ces, ni ovdje ti nista ne fali. Salu nastranu. Ipak sve dobro ispalo. Moram samo skontati odakle je izasao.