Dodavanje nastavka kod LR kosnica

Pčelarski razgovori
Odgovorite
dzig21
Čita i piše, nedovoljno

Dodavanje nastavka kod LR kosnica

Post Postao/la dzig21 »

E ovako posto sam novajlija u pcelarenju pa nemam iskustva
interesuje me kod dodavanja nastavaka na plodiste lr kosnice da li trebam izmjesati ramove iz plodista sa satnim osnovama iz novog nastavka ili da ne mjesam vec samo dodam nastavak sa satnima, i kako...? hvala :)
sahista
Aktivan

Re: Dodavanje nastavka kod LR kosnica

Post Postao/la sahista »

dzig21 je napisao/la:E ovako posto sam novajlija u pcelarenju pa nemam iskustva
interesuje me kod dodavanja nastavaka na plodiste lr kosnice da li trebam izmjesati ramove iz plodista sa satnim osnovama iz novog nastavka ili da ne mjesam vec samo dodam nastavak sa satnima, i kako...? hvala :)
Kao pocetnik i sam sam ovo pitanje postavio prije dvije godine.Dobio sam razne savjete,od prebacivanje dva rama otvorenog legla u novi nastavak,te zatvorenog legla,te novi nastavak na podnicu i obrnuto...itd.Uglavnom sam sprovodio savjete,i stvarno pcele su gradile nove satne osnove.Posle sam razmisljao,zasto se mora razbijati pcelinje leglo(prevjesavanje ramova),sa ciljem da pcele predju ili pocnu graditi nove satne osnove.Odlucim da nista ne radim,nego nastavak sa satnim osnovama stavim na podnicu,pa na njega nastavak sa leglom,na drugu kosnicu obrnuto,novi nastavak na nastavak sa leglom.
Bez mog uplitanja, bez manipulacija u prosjeku najbrze su gradjene satne osnove koje su dodane kao drugi nastavak.Nastavak na podnici bude isto izgradjen,ali se zna destiti da neki dijelovi(pogotovo krajnji)ostanu neizgradjeni.
Preduslov je da imas razvijenu zajednicu na jednom nastavku(puna pcela) i unos iz prirode..ako nemas unosa sve to ide mnogo teze,onda ti ostaje opcija da prihranjujes pcele.Probaj,prati,zapisuj...izaberi sta ti najvise odgovara..ja znam kako cu ja dalje..
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
dzig21
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la dzig21 »

Hvala na savjetu.pozdrav :)
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

dzig21 je napisao/la:E ovako posto sam novajlija u pcelarenju pa nemam iskustva
Da bi dodao drugi nastavak pčele moraju dobro popunjavati sve ulice između okvira i mora biti toplije vrijeme kao ovih dana.
Pčelari početnici nemaju izgrađenih okvira. Pčele će najbrže graditi satne osnove u drugom sanduku ako u njega postavimo 2 do 3 okvira zrelog legla sa pripadajućim pčelama. Znači iz plodišta vadino bar 2 okvira sa zrelim zatvorenim legom. U plodište do legla lijevo i desno dodajemo 2 satne osnove jer će sada imati mjesta.
U drugi nastavak desno do boka stavimo 3 satne osnove pa jedan okvir toga legla pa satna osnova pa drugi okvir legla i 4 satne osnove.
Taj sanduk stavimo na plodište i dobro utoplimo košnicu.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
dzig21
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la dzig21 »

To sam neki dan sam uradio onako probno i pokazalo se kao dobro...
Hvala
Odgovorite