LR rotacija plodišta za 180 stupnjeva

Pčelarski razgovori
Odgovorite
pero perić
Čita i piše, nedovoljno

LR rotacija plodišta za 180 stupnjeva

Post Postao/la pero perić »

Kod mene prekjučer procvjetala kajsija,vrba za koji dan.Vrijeme je dosta promjenjivo,nestabilno. Košnice su mi zimovale na 2 nastavka a plodiše i pčele su u gornjem...bagrem se očekuje za 40-ak dana..imam prosječno 4 okvira legla al prvi proljetni pregled zbog lošeg vremena još nisam napravio..je li vrijeme za zaokretanje plodišta za 180 stupnjeva??..ili da s tim pričekam slijedeči vikend kada najavljuju 15-ak stupnjeva??
senad
Site Admin
Kontakt:

Re: LR rotacija plodišta za 180 stupnjeva

Post Postao/la senad »

Pčele ti govore kada treba koju radnju obaviti.

ZA svaku radnju unutar košnice diktira i brojno stanje pčela i leglo . Ako imaš jedan nastavak pčele onda je lahko raditi sa takvim pčelama i nema bojazni da bi se moglo desiti nešto ne predviđeno,

Da li imaš na 4 okvira ili 4 okvira legla .

Ako je na 4 okvira lega onda mogao bi im pomoći rotacijom, ali ako je 4 okvira legla onda tu treba proširiti leglo dodavanje pravilno izgađeno saće sa strane legla, ili ako je dobro brojčano stanje dodati 1 satnu osnovu.

Još je vrijeme nestabilno i sigurno utiče na razvoj ali treba biti oprezan da se nekom radnjom napravi problem.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
pero perić
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la pero perić »

Senade imam NA 4-5 okvira,bar na onih 3-4 koje sam brzinski pregledao. Ma ovo mi je prva sezona pa me strah neke početničke greške koja bi mi zeznila cijelu sezonu, a prerana rotacija uz nestabilne vremenske prilike i slabašne zalihe meda bi moglo stvoriti probleme...a opet kad rotirat ako ne u idučih 7-10 dana jer poslje toga slijedi zamjena mjesta nastavcima.. a ako sve to trebaš napraviti prvi puta i to bez ičije pomoći,dvojbama nikada kraja..!??
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Snaga pčelinje zajednice diktira određene zahvate. Mislim da trenutno ne možeš ništa učiniti zbog vremena . Sinoć me jaran zove u Grac na grudvanje :) , znači snijeg nam opet dolazi ili hladnoća.

MOraš imati tačan uvid u stanje pčelinje zajendice da bi mogao odraditi određeni zahvat . Prvi lijep dana poslije ovog zahlađenja iskoristi za pregled .

Matici uvjek treba dati dovoljno prostora za zalijeganje

Ako ti je lego na 4-5, ako imaš 8- 9 ulica pčele mogla bi se odraditi horizontalna rotacija.

Za vertikalnu rotaciju trebati dupke pun nastavak pčele i bar 6-8 okvira legla . Mislim da je bolje raditi sa okvirovima prevješavanje nego cijeli nastavak i to da se dole za početak spuštaju ramovi sa medom a dodaju se satne osnove.

Mnogi su i napustili metodu vertikalne rotacije na LR okvirima . Idealno bi bilo da se ništa nedira a da se pčele same spuštaju prema dole , Ja sam imao par takvih zajednica gdje je matica i pčele do bagrema se spustla na prvi nastavka bez vertikalne rotacije
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Odgovorite