Moj pcelinjak-Blasko-Apifarma Maja

medonosa
Aktivan
Kontakt:

Re: Moj pcelinjak-Blasko-Apifarma Maja

Post Postao/la medonosa »

schumy je napisao/la:Bravo, kada vidim ovako uredan rad, pomislim zašto smo mi tako gurnuti "na kraj svijeta"? Ovdje se vidi da kada malo upremo sve se može i dade riješiti, samo tako naprijed, a ako Bog da, biti će i kamion za voziti ove košnice pune pčela na razne paše... Ovi otvori za trutove služe samo da oni tuda izađu, ui na ovu tubicu više ne mogu. Nešto slično i ja upotrebljavam kao bježalicu iz medišnih nastavaka prije vrcanja. Naime svi moji nastavci imaju okrugla leta (rupe D.20), koje po potrebi otvaram ili zatvaram...Pred puno sam godina vidio to u nekoj publikaciji iz Australije, a tako je to unio i u standardnu upotrebu uvaženi pčelar Reljić, u svakoj njegovoj knjizi to se može naći.... Medonoša, koliko društava voziš na pašu repice i dali se nešto i izvrca, nemam iskustva sa njom jer je mi ovdje nemamo a često se u diskusijama pčelara govori da ona služi samo za ojačavanje drštava pred glavnu pašu (bagrem, recimo?)
Pozdrav..............schumy
Schumy,vozim sva drustva na uljanu repicu,koja ovdje slovi kao glavna pasa!Uvjek se ima na repici sta izvrcati,a da se drustva razviju to je nepobitno!A taj razvoj je toliko intezivan da nemozes nekada ga ni kontrolisati,rezultat je rojene!Jedna neugodna pojava na uljanoj repici je agresivnost pcela,naime usljed aprilskog promjenjivog vremena,kada duvaju jos jaki vjetrovi i zakisa se,pcele su neizmjerno agresivne,jer ih miris uljane repice razdrazi,a nemogu izaci vani,uljana repica medi na +13 C!pozz
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Posto vidim na Forumu da vecina pcelara se snalazi dodavanjem gotove pogace sa nekim preparatima protiv nozemoze,a u stvari vrlo rijetko ko zna kakvoga je kvaliteta dodana pogaca,odlucih da napisem kako ja pravim pogace koje dodajem svojim drustvima kao preventivu protiv Nozemoze!
Na slici je posuda u koju je stavljeno 5kg kristalnog secera,1l vode i 5ml 85% mlijecne kiseline(1ml na kg secera)!Na laganoj vatri se mjesa,povremo mjeri temp.sa termometrom koji se koristi u prehranbenoj industriji!Posuda u kojoj se priprema pogaca treba da je uvjek duplo vece zapremine od pocetne smjese vode i secera!
slika
slikaKada temperatura se digne na 100C
slikadodajem 100gr meda(moj med)
slikaproces invertovanja,kada smjesa dostigne temperaturu +116C vrijeme je da se posuda skloni sa izvora toplote,poklopi i ostavi da se smjesa ohladi na cca +70C
slikaostavi da se smjesa ohladi na cca +70C
slikaMjesanjem mikserom,ovaj invertovani "sirup"
slika"Prelazi u tjesto"-pogacu
slikaKada je tjesto "ni tvrdo ni meko"pakuje se vruce(ca 50C)u plasticne vrecice
slikaRezultat je cca 6kg pogace uz jos neke dodatke kao preventiva protiv nozemoze sutra ce biti dodata drustvima!
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

KOja je sfrha dodavanje meda ?!
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
šarić slavko
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la šarić slavko »

Pozdrav , sve je odlično prikazano još samo da znamo šta još dodati u smjesu pa da bude potpuna a ako je tajna onda hvala i na ovome.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

senad je napisao/la:KOja je sfrha dodavanje meda ?!
Svrha meda je visestruka,med potpomaze proces invertaze,(razgradnje sloeznih tvari na proste)dodaje se kada masa je zagrijana na 100C,radi arome,jer je tada secerno -medna pogaca,a ne secerna,radi mekoce tjesta,nestvrdne se secer!Kada se doda med tada se masa vise ne mjesa,dolaz do vrenja mase i ona udupla svoj volumen,kod postignute temperature od 116C,pcoes je gotov i posuda skida i odnosi na hladjenje!
medonosa
Aktivan
Kontakt:

šarić slavko je napisao/la:Pozdrav , sve je odlično prikazano još samo da znamo šta još dodati u smjesu pa da bude potpuna a ako je tajna onda hvala i na ovome.
Nema tajni napisao sam secer,voda,mlijecna kiselina 85%,moze mravlja ili sircetna kiselina,1ml na 1kg secera,mora se drzati do doze jer je 3% kiseline otrovno za pcele,ali nebrini se,daleko smo od te doze!Inace NE stavljam,sirutku,mlijeko,kvasac,kukuruzno brasno,bjeli luk,crveni luk itd!pozz
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

medonosa je napisao/la:
Svrha meda je visestruka,med potpomaze proces invertaze,(razgradnje sloeznih tvari na proste)dodaje se kada masa je zagrijana na 100C,radi arome,jer je tada secerno -medna pogaca,a ne secerna,radi mekoce tjesta,nestvrdne se secer!Kada se doda med tada se masa vise ne mjesa,dolaz do vrenja mase i ona udupla svoj volumen,kod postignute temperature od 116C,pcoes je gotov i posuda skida i odnosi na hladjenje!
**šećerno -medna pogača je samo u nazivu i ništa drugo med je izgubio sve svoje vrijedne sastojke zagrijavanjem.

** vrenjem povećava svoj volumen , Logično je da će zagrijavanje povećati volumen sa ili bez meda.

Med na 100 °C = NIŠTA bar iz dosadašnjih saznanja . To sada nešto novo ili nisam bio na času kada je se to obrađivalo?!.

Nisam nikada med zagrijavo, dodavao sam u pogače i kasnije sam imao problem razdvajanja jednog djela možda što sam previše stavljao, pa sam kasnije odusto od toga .
medonosa
Aktivan
Kontakt:

senad je napisao/la:
medonosa je napisao/la:
**šećerno -medna pogača je samo u nazivu i ništa drugo med je izgubio sve svoje vrijedne sastojke zagrijavanjem.

** vrenjem povećava svoj volumen , Logično je da će zagrijavanje povećati volumen sa ili bez meda.

Med na 100 °C = NIŠTA bar iz dosadašnjih saznanja . To sada nešto novo ili nisam bio na času kada je se to obrađivalo?!.

Nisam nikada med zagrijavo, dodavao sam u pogače i kasnije sam imao problem razdvajanja jednog djela možda što sam previše stavljao, pa sam kasnije odusto od toga .
Iako je med izgubio svoje prirodne sastavke,pogaca je meksa,nedodaje se med radi svoga preventivnog djelovanja u pogaci da pcele ozdrave,vec kao omkesivac,i kao aroma!Kada masa kuha na 100C dodavanjem meda pospjesuje se razgradnja saharoze,i povecanje mase,to je stari recept,nisi propustio cas ali mozda i vise od pola gradiva iz prehrane pcela,a ovako se pravi i lazni med,kojeg ima kupiti,na svakome koraku,samo sto recept kriju nece da kazu,ode biznis!Ali nije nikada kasno,kako kaze nas jedan kolega:Pcelar ima uvjek nesto da nauci!
šarić slavko
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la šarić slavko »

Hvala na odgovoru i samo nastavi pisati .
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

medonosa je napisao/la: Iako je med izgubio svoje prirodne sastavke,pogaca je meksa,nedodaje se med radi svoga preventivnog djelovanja u pogaci da pcele ozdrave,vec kao omkesivac,i kao aroma!Kada masa kuha na 100C dodavanjem meda pospjesuje se razgradnja saharoze,i povecanje mase,to je stari recept,nisi propustio cas ali mozda i vise od pola gradiva iz prehrane pcela,a ovako se pravi i lazni med,kojeg ima kupiti,na svakome koraku,samo sto recept kriju nece da kazu,ode biznis!Ali nije nikada kasno,kako kaze nas jedan kolega:Pcelar ima uvjek nesto da nauci!
Omekšavanje, aroma, radi se na isti način ali bez meda ( koja ti je vrsta meda pa se može tako značajno promjeniti aroma na tako visokoj temperaturi). Dok čitam tvoje razloge stavljanju meda sjetih se vremena kada se od sitnog šećera pravila kocka ukuhavanje . Dobijala se aroma i viskoznost jednostavnim postupkom zagrijevanja i hlađenja. To je bio specijalitet još kada se dodaju orasi pa onda uz kahvu ,,,,, :mrgreen:

U toj polovici gradiva koju sam propustio neko reče da je med najbolja hrana za pčele. I tek sada vidim da se uvjek ima šta naučiti!. Nisam znao da se pomoću meda može raditi invertaza, iskreno to je za mene ***NOVO. Kod invertovanja šećere vazda se koristila neka od kiselina ( vinska, mliječna ,sirćetna ) Tako sam razumjevo da kiseline odrađuju invertovanje a da je med tu da popravi prosjek jer će pčele boolje uzimati pogaču

Mi smo na časovima učili da se med dodaje kad se temperatura spusti ispod 40°C. Vidim da je veliki dio gradiva propustio i sam Lebedev :wink:
POGAČE ZA PRIHRANU PČELA je napisao/la:V.I. Lebedev preporucuje dobijanje visokokvalitetnog inverta na slijedeci nacin:
Spravlja se sirup koji sadrzi 74% secera / po masi/, 7,5% svezeg meda( ne kristalisanog), 18,5% vode i 0,03% sircetne kiseline ( 3 gr. na 10 kg.secera ) Proces invertovanja obavlja se na temp.34-36 stepeni tokom 7-8 dana.
ekomedo je napisao/la:Postoje brojne, često i oprečne metode invertovanja šećera (sirupa), jednako kao što postoje i oprečna mišljenja o potrebi i svrsishodnosti/štetnosti invertiranja.

Invertovanje sa medom

Bez obzira na metod uvek postoji opasnost za prenošenje AG

Invertovanje kiselinama

Postoje Studije koje pokušavaju da dokažu da se pčelama skračuje životni vek ako prerađuju/zimuju na tom sirupu.

Invertovanje enzimima

Svakako najprihvatljiviji metod - ali i najkomplikovaniji.

Na ovaj post odlučio sam se prvenstveno zato jer postoji mogučnost (ma koliko mala) da se kiselinom invertovanim sirupom u pogaći uspešno suzbija krečno leglo.
Pošto je izrada pogača sa kiselinom inveriranim sirupom također apsolutno bezbedna u odnosu na AG (američka gnjiloča) vredi pokušati.

Osnovni razlog zašto je kiselinom inverovani sirup štetan za pčele je pojava, u istom, izvesne količine HMF-a (hidroksimetilfurfurol) a koji je smrtonosan za pčele i štetan za čoveka. HMF se u sirupu prvenstveno iskazuje bojom i što je sirup tamniji HMF-a je više.
zato ako prilikom kiselog invertovanja vaš sirup poprimi boju livadnog meda - upropašten je i iskoristite ga za fermentaciju - kao dodatak voću ili grožđu za kuhanje rakije.

Kako pravilno kiselinom invertovati sirup:

20 litara vrele vode
50 kilograma šečera
- uz neprestano mešanje u što kračem roku zakipiti na tačno 110 stepeni celzija
- maknuti sa vatre (vatra nam više uopšte ne treba) i usipati tačno 250 grama limunske kiseline (ima je po samoposlugama, u kristalima je i jako je jeftina).
-mešati bez vatre pola časa , za koje vreme će limunska kiselina invertovati saharozu u glukozu i fruktozu
- pažljivo (paziti jer jako kipi i može da vam se pola sirupa prelije preko kazana) dodavati u sirup tačno 90 grama sode bikarbone (one za žgaravicu)
- mešati dok se sirup ne izbistri i dok ne nestane pena

Ovako invertovani sirup ima boju bagremovog meda a kada se ohladi na 15 stepeni ima i gustoću meda - pa je to razlog više zašto je ovaj invertni sirup "poročan" za neke nazovi "pčelare".

Izrada pogaća sa ovim sirupom je najlakša a pogaće su savršene teksture i kozinstencije!
Jedan pčelar se kune da od kako on i njegove kolege koriste ovakve pogaće nisu videli na svojim pčelinjacima krečnog legla!

Bilo kako bilo, ako se upustite u kiseloinvetovanje - prije nabavite toplomer (do 110 C), jaki izvor vatre i doobar kazan - kako ne biste umesto moguće korisnog sirupa pčelama napravili otrovni napitak!!!
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Nikoga ja ne tjeram da radi kako sam ja opisao,i nemora niko da radi,ja sam samo prezentovao kako pravim pogacu,koja je kao prevencija u borbi protiv nozemoze,ja svoje pcele trujem visokim postotkom HFM,a one sve jace i zdravije, 8) !Kada covjek ima problema sa probavom,svaki doktor ce mu reci da uzme caj i dvopek,naravno da u caj moze dodati i med,ali taj med nece preventivno djelovati na probavni trakt oboljeloga,vec ce zasladiti caj,mozda ce oboljeli staviti med u caj kada je caj prevruc,pa ce unistiti u medu blagotvorna dejstva,ali ce caj biti sladak!Med je glavna hrana,a pogaca sluzi kao stabilizacija probavnoga trakta pcele, smiruje ga i na njega blagotvorno djeluje mlijecna kiselina,ovo je Lebedev i potvrdio 8) !Kada se saharoza razgradi invertovanjem, kiselinom i uz pomoc meda koji ima svojstvo fermentacije(opisano na temi MM,zasto se MM ne treba mjesati sa medom,jer je razgradjuje!)onda pcela ne treba veliku kolicinu vode koja je potrebnija u ovo vrijeme za razvoj legla,vec je vrlo rado uzima u slast,nema otpada na podnjaci kao kod pogace sa neinvertovanim secerom!Vidim da asociras na moje pisanje o prihrani medom pa sada odjednom dodajem pogace,ako se vratis na unazad na moje pisanje,procita ces a i vecina kolega ce potvrditi,da sam ovo uvjek govorio i preporucivao,pa stoga neznam sto te iznenadjuje,znam da ce moja svaka rijec biti odvagana ili preispitana,iz razloga sto uvjek kazem istinu,a vecini istina smeta i uvrijedi ih,pa se naljute ili vrijedjaju,ili ne komuniciraju!Jedan kolega koji nije na ovom Forumu vise ,imao je u svojim postovima potpis:Jedini lijek protiv istine je ,pomiriti se sa njom!!Koliko me pamcenje sluzi(a sluzi me izuzetno dobro)taj isti kolega u svome iznosenju o Nozemozi,te upita dali si dodao(prosle godine)pogace rekao si da nisi i nedodajes ih ,ako ti jedna-dvije zajednice imaju Nozemozu nije toliko ni strasno!Prije dan-dva pises da ces na jesen upotrijebiti Schumiyev caj,pogotovu ove slabije zajednice spominjes,nekako mi zvuci na zablude u pcelarstvu,ali pcelar ima uvjek nesto da nauci,kaze drugi kolega na forumu!
pot
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la pot »

Ko li će napustit forum od ove dvojice :) :) .
Medonoša još samo da si dodao bijeli luk sve bi bilo potaman.
Ja invertujem na način koji je Senad naveo mada nemam ništa ni protiv ovog načina, neznm šta im je (pčelama) ali ih jedu, otpada nema a danas sam dodao nekim društvima 6-tu pogaču prva je dodana 20.01. Ove su me godine "zeznule" a do godine ako dodavo to će biti oko 20.02. jednu i to je to..
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

medonosa je napisao/la:
Nikoga ja ne tjeram da radi kako sam ja opisao,i nemora niko da radi,ja sam samo prezentovao kako pravim pogacu,koja je kao prevencija u borbi protiv nozemoze,ja svoje pcele trujem visokim postotkom HFM,a one sve jace i zdravije, 8)

.....................................
.............................
Med je glavna hrana,a pogaca sluzi kao stabilizacija probavnoga trakta pcele, smiruje ga i na njega blagotvorno djeluje mlijecna kiselina,ovo je Lebedev i potvrdio 8) !Kada se saharoza razgradi invertovanjem, kiselinom i uz pomoc meda koji ima svojstvo fermentacije(opisano na temi MM,zasto se MM ne treba mjesati sa medom,jer je razgradjuje!)onda pcela ne treba veliku kolicinu vode koja je potrebnija u ovo vrijeme za razvoj legla,vec je vrlo rado uzima u slast,nema otpada na podnjaci kao kod pogace sa neinvertovanim secerom!
.............
...........

Vidim da asociras na moje pisanje o prihrani medom pa sada odjednom dodajem pogace,ako se vratis na unazad na moje pisanje,procita ces a i vecina kolega ce potvrditi,da sam ovo uvjek govorio i preporucivao,pa stoga neznam sto te iznenadjuje,znam da ce moja svaka rijec biti odvagana ili preispitana,iz razloga sto uvjek kazem istinu,a vecini istina smeta i uvrijedi ih,pa se naljute ili vrijedjaju,ili ne komuniciraju!

Jedan kolega koji nije na ovom Forumu vise ,imao je u svojim postovima potpis:Jedini lijek protiv istine je ,pomiriti se sa njom!!

Koliko me pamcenje sluzi(a sluzi me izuzetno dobro)taj isti kolega u svome iznosenju o Nozemozi,te upita dali si dodao(prosle godine)pogace rekao si da nisi i nedodajes ih ,ako ti jedna-dvije zajednice imaju Nozemozu nije toliko ni strasno!

Prije dan-dva pises da ces na jesen upotrijebiti Schumiyev caj,pogotovu ove slabije zajednice spominjes,nekako mi zvuci na zablude u pcelarstvu,ali pcelar ima uvjek nesto da nauci,kaze drugi kolega na forumu!
Evo vidiš koji su tu sada problemi. JA te pitam za MED i T od 100 °C ti odmah ode na stotinu drugi tema koje nisu važne za invertovanju tj više se tiče MEDA i gubljenje svih vrijednih sastojaka na visokim temperaturama .

KAda govorim kako ja to radim ne odgovaravam jer vi imate standarde i uvažavate riječ stručnjaka , a kada vam ponudim odgovore od stručnjaka i standarde onda opet nevaljam ja , Navodiš kako istina boli a i sam se plašiš istine. 8)

Umjesto da se osvrneš na ponuđene komentare koje sam podastro ti napadaš mene . Nema logike.

Mene što se tiče radi kao hoćeš i daji pčelama šta hoćeš . Valjda smo toliko civilizovani da možemo da razgovaramo . Ako bi i ja sada počeo navoditi šta kaže treći i četvrti član foruma bili bi onda puno ironije i nevodi ničemu.

ZAmolio bih te da mi pojasniš ovaj dole citat jer ti si rekao da moje pčelinje zajednice koje su imale preko 1000 varroa neće preživjeti . 8)
Prije dan-dva pises da ces na jesen upotrijebiti Schumiyev caj,pogotovu ove slabije zajednice spominjes,nekako mi zvuci na zablude u pcelarstvu,ali pcelar ima uvjek nesto da nauci,kaze drugi kolega na forumu!
Čekam odgovor pa da i to razajsnimo .
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Evo vidiš koji su tu sada problemi. JA te pitam za MED i T od 100 °C ti odmah ode na stotinu drugi tema koje nisu važne za invertovanju tj više se tiče MEDA i gubljenje svih vrijednih sastojaka na visokim temperaturama .
Ako budes pazljivo citao moj post sve se svodi na med i 100C ili tacnije 116C!Samo sto nisi cuo to neznaci da nevalja!
KAda govorim kako ja to radim ne odgovaravam jer vi imate standarde i uvažavate riječ stručnjaka , a kada vam ponudim odgovore od stručnjaka i standarde onda opet nevaljam ja , Navodiš kako istina boli a i sam se plašiš istine.Ja se plasim samo onog Svemoguceg,a koga i sta ja uvazavam,je moja stvar,osobni izbor!
jer vi imate standarde i uvažavate riječ stručnjakaNeznam na koga mislis "Vi"?
Mene što se tiče radi kao hoćeš i daji pčelama šta hoćeš . Valjda smo toliko civilizovani da možemo da razgovaramo . Ako bi i ja sada počeo navoditi šta kaže treći i četvrti član foruma bili bi onda puno ironije i nevodi ničemu.Normalno da cu raditi kako hocu,i znam,jer sam uvjeren da sam stekao toliko iskustva i znanja,na kraju krajeva ja snosim i kozenkvence za greske!
Umjesto da se osvrneš na ponuđene komentare koje sam podastro ti napadaš mene . Nema logike. Nikoga ne napadam,a ponudjene kometare ne zelim komentarisati!
ZAmolio bih te da mi pojasniš ovaj dole citat jer ti si rekao da moje pčelinje zajednice koje su imale preko 1000 varroa neće preživjetiNeznam gdje sam i kako sam to rekao,ali nebitno,posto su su zajednice ostale zive,to je bit tretiranja,ispunio si svoju obavezu prema pcelama,kao i ja svoju!
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

medonosa je napisao/la:Prije dan-dva pises da ces na jesen upotrijebiti Schumiyev caj,pogotovu ove slabije zajednice spominjes,nekako mi zvuci na zablude u pcelarstvu,ali pcelar ima uvjek nesto da nauci,kaze drugi kolega na forumu!

Kada sam brojo varroe i prezentovo u konačnici tvoj odgovor je glasio da te pčele neće preživjeti , neće dočekat proljeće , Kada sam rekao da ću isprobati schumyev čaj protiv nozemoze da vidimo koliko ima istine o nozemozi . Pčele koje su imale manje varroe slabije u odnosu na ove za koje si rekao da neće dočekat proljeće. Da li je kriva nozemoza za tu razliku u odnosu na zajednice koje su imale mnoštvo varroe !
medonosa je napisao/la:nekako mi zvuci na zablude u pcelarstvu
Slobodno reci o kakvim zabludama je riječ?! . Da se ispravim dok nije kasno!
Kreso
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Kreso »

Intersentan nacin pravljenja pogaca. Iako sam ja protivnik toga ako su zalihe hrane dostatne, nije lose znati kako ih napraviti ako zafali.
Forum i jeste za razmjenu informacija. Moram uslikati kako izgledaju leta kod mog kolege na pcelinjaku, gdje je imao dosta medljike.
Dva drustva su mu stradala, no on ipak nedaje nista ni preventivno a ni kurativno. Sto ostane u zivotu je zilavo.
Sto se tice dodavanja meda, vjerujem da ima osobinu da napravi pogace mekanim zbog hidroskopnog dejstva.
Naravno, da se pri tako visokim temperaturama izgube mnogi korisni sastojci. Vjerujem da se i eventualno prisutni urocnici bolesti
uniste na takvim temeperaturama. I nravno da se uz pomoc meda moza napraviti razlaganje saharoze na glukozu i fruktozu po odredjenim uvjetima.
Da li bas natako visokim temperaturama i tako brzo, ne usudjum se kazati. Neznam.
U knjizi od pok. Relica se navodi nacin pravljenja invertovanog sirupa od secera meda i vode (neznam tacno omjere, nije mi knjiga pri ruci), pri temperaturi
od cinim mise 36°C. Sve to traje nekoliko dana. Ako treba, mogu i potraziti tacan nacin koji je opisan.
Uz pomoc dva enzima, amilaze i invertaze, koje luce pcele, se i slozeni seceri, iz kojih se dobrim dijelom ssatoji nektar, razlazu na proste, glukozu i fruktozu.
Ovo tek toliko da se podsjetimo gradiva. O ostalom se da diskutirati.
Pozdrav, Kreso.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Slobodno reci o kakvim zabludama je riječ?! . Da se ispravim dok nije kasno!
Slobodno uvjek govorim,radi toga se i ljute 8) zabluda je da se uposte misli o teoriji nozemoze,ili jednoj ili dvije kosnice,vise stradanja pcelinjih zajednica je od nozemoze nego od varoe,pa varou vidimo prostim okom,a nozemozu??Varoa se moze uporediti sa zlaticom na krompiru,ljudi su posipali i pravili razne preparate,ali uzalud!I dan danas ima zlatice a ima i kromprira,ljudi su posipali i pravili razne preparate,ali uzalud!
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

medonosa je napisao/la:Slobodno reci o kakvim zabludama je riječ?! . Da se ispravim dok nije kasno!
Slobodno uvjek govorim,radi toga se i ljute 8) zabluda je da se uposte misli o teoriji nozemoze,ili jednoj ili dvije kosnice,vise stradanja pcelinjih zajednica je od nozemoze nego od varoe,pa varou vidimo prostim okom,a nozemozu??Varoa se moze uporediti sa zlaticom na krompiru,ljudi su posipali i pravili razne preparate,ali uzalud!I dan danas ima zlatice a ima i kromprira,ljudi su posipali i pravili razne preparate,ali uzalud!
Ako sam rekao , da mi stradaju 2-3 zajednice od nozemoze ništa strašno, 8) NA svim pčelinjacima što se tiče jačine pčelinjih zajednica je različita . JA dosada nikada nisam imao problema tipa ova slaba , ŠTA SA njom?! jer svaka od njih ima svoj zadatak na pčelinjaku. U krajnjem slučaju mogu se i spojiti.
Jedan sam od rijetki koji formira nove zajednice prije glavne paše a koje učestvuju u medobranju tako da uvjek imam kompenzaciju i do 7 %.

Meni je veći problem nektar u prirodi i polen u 7 i 8 mjesecu nego nozemoza.

Probat ću sa schumyevim receptom pa d a vidimo rezultate ali tek u ovo vrijeme iduće godine! 8)
medonosa
Aktivan
Kontakt:

senad je napisao/la:
medonosa je napisao/la:Slobodno reci o kakvim zabludama je riječ?! . Da se ispravim dok nije kasno!
Ako sam rekao , da mi stradaju 2-3 zajednice od nozemoze ništa strašno, 8) NA svim pčelinjacima što se tiče jačine pčelinjih zajednica je različita . JA dosada nikada nisam imao problema tipa ova slaba , ŠTA SA njom?! jer svaka od njih ima svoj zadatak na pčelinjaku. U krajnjem slučaju mogu se i spojiti.
Jedan sam od rijetki koji formira nove zajednice prije glavne paše a koje učestvuju u medobranju tako da uvjek imam kompenzaciju i do 7 %.

Meni je veći problem nektar u prirodi i polen u 7 i 8 mjesecu nego nozemoza.

Probat ću sa schumyevim receptom pa d a vidimo rezultate ali tek u ovo vrijeme iduće godine! 8)
Normalno da je na svim pcelinjacima jacina drustava razlicita,ja sam uzimio 9 drustava,(jedno sam rasformirao jer sam maticu poklonio kolegi koji je imao bezmatak)na 5 do 7 ramova u 3 nastavku odjeljeni od donjih drustava pregradnom daskom u sredini sa mrezom 10x10cm!
slika
Prilikom prvog unosa polena,izvadio sam pregradnu dasku i postavio M.resetku,tako da oba drustva koriste donje leto koje je jedino ,donja drustva su dobila sve izletnice,gornja su dobila pcele njegovateljice iz donjeg drustva,u gornjem drustvu gdje matica vise leze jer je najtoplije,pcele iz donjeg drustva prenose med gore,cime otvaraju prostor donjoj matici za polaganje,a gornja matica ima osjecaj unosa nektara,donja matica postaknuta je skoro i duplim unosom polena nego inace,jer ima skoro i duplo sakupljacica!ovo stanje ce trajati do pocetka aprila!Mozda jedan nacin ranog razvoja za kritiku i komentare!danas slikano na +8 C
slika
Kreso
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Kreso »

Kad je rijec o nozemozi, rado bih mjenjao problem s varoom za problem s nozemozom. Odmah, bez razmisljanja s bilo kim.
Druga stvar na koju bih se osvrnuo je ton i nacin diskusije u zadnje vrijeme lijevo desno po forumu.
Ovdje smo se bili dogovorili bez predrasuda i bilo kakvih dogmi, vjecnih i apsolutnih istina.
Svako ima neki svoj nacin pcelarenja, uvjetovan pasom, klimom, iskustvom ,znanjem, poimanjem pcelarstva opcenito i ko zna cim jos.
Treba iznijeti iskustva, poduprijei argumentima, tako da svako odvaze sta je za njega najprihvatljivije a sta ne.
Svaka rasprava tipa ko je bolji pcelar, pomalo ide na onu stvar, i odvraca ljude od diskusije.
Razmislimo malo otome.
senad grudic
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la senad grudic »

Blasko-procitao sam ovaj tvoj post i pregledao slike pravljenja pogace protiv nazamoze pa bih te zamolio (ne samo tebe vec i ostale).Posto
ja pcelarim u Svedskoj i moje pcelice nisu izisle iz kosnice od 23 oktobra (a nevjerujem da ce to uraditi do 5 aprila) postoji li mogucnost
spravljanja sirupa sa dodatkom od nekih kiselina protiv nazanoze prilikom uzimljavanja ? Napominjem da moje pcele zimuju na secernom sirupu zbog medljike koja je poslednja pasa. Zahvaljujem na profesionalnom objasnjenju i slikovitom prikazu pravljenja pogce. Pozdrav Senad G.
Senad Grudic
Muftija
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la Muftija »

Pokusao sam raditi ove godine pogace u vlastitoj reziji. Trenutno imama izimljenih 50 drustava, i pogace sam radio od secera u prahu i invertnog secera kojeg sam sam pravio. Ivertni secer sam radio od 1 litra vode i 4 kg kristal secera uz dodatak limunske kiseline i neutralizaciju sodom bikarbono,nazalost svog meda nemam ,a rado bi u ovu tecnost koju zovem invert dodao 3-4 kg vlatitog meda i stim mijeso secer u prahu.Secer u prahu mi prodaju nasi proizvodjaci kocke po cijeni od KM 1.50 ( njihova nabavna cijena kristal seceta ). Secer u prahu zadovoljava sve higijensje aspekte. Uzimao sam i pekaraski kvasac kojeg sam prethodno prokuhao u 1 litri vode ( 5-10 minuta)
Jedan zamjes od kg 15 kg secera u prahu 2-3 litra inverta i 0,50 litara pretvodno pripremljenog kvasaca, jedna supena kasika joda, malo soli ( 1 mala kasikica), foraspin, i 0.20 kg peludala ( radi mirisa i arome ), i 0.3 litra domaceg jabukovog sirceta , malo crvene ljute paprike ( 1 supena kasika ) i to je to. Malo teze ide mijesanje, ali sam dobio na poklon jednu stariju pekarsku masinu za mijesanje i probati cu iduce sedmice. Malo je teze naci vrecice odgovatrajuce debljine , no iduci put uzimam obicni najlona i pakujem u njega , samo ga presmotam , bez rezanja. kvadratni oblik , untra pogaca .
Pcelama sam dodao vec trecu pogacicu koju sam sam napravio, polenske pase ima vise nego dovoljno, koliko vidim dzenarika vec napupula i mogla bi izbeharati za koji dan( 3-5 dana ).
Na kraju nisam racunao ali mene ove secerne pogace kostaju cca KM 1.50 , bez mog rada , a pcele je uzimaju tako da 1 KG moze potrajati 7-10 dana u ovom periodu. Legla otprilike ima na 3 rama , vaga stoji kako stoji, nema opadanja ,a bilo je malo i unosa svjezeg nektara ( izgleda mrtva kopriva).
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Kreso je napisao/la:Kad je rijec o nozemozi, rado bih mjenjao problem s varoom za problem s nozemozom. Odmah, bez razmisljanja s bilo kim.
Druga stvar na koju bih se osvrnuo je ton i nacin diskusije u zadnje vrijeme lijevo desno po forumu.
Ovdje smo se bili dogovorili bez predrasuda i bilo kakvih dogmi, vjecnih i apsolutnih istina.
Svako ima neki svoj nacin pcelarenja, uvjetovan pasom, klimom, iskustvom ,znanjem, poimanjem pcelarstva opcenito i ko zna cim jos.
Treba iznijeti iskustva, poduprijei argumentima, tako da svako odvaze sta je za njega najprihvatljivije a sta ne.
Svaka rasprava tipa ko je bolji pcelar, pomalo ide na onu stvar, i odvraca ljude od diskusije.
Razmislimo malo otome.
Kreso slazem se sa tobom i trudim se iznjeti, prikazati sa sto vise informacija i slika moj nacin,tehnologiju,i stavove pcelarstva,podredjene mojim uvjetima,znanju,i planovima!pozz
medonosa
Aktivan
Kontakt:

senad grudic je napisao/la:Blasko-procitao sam ovaj tvoj post i pregledao slike pravljenja pogace protiv nazamoze pa bih te zamolio (ne samo tebe vec i ostale).Posto
ja pcelarim u Svedskoj i moje pcelice nisu izisle iz kosnice od 23 oktobra (a nevjerujem da ce to uraditi do 5 aprila) postoji li mogucnost
spravljanja sirupa sa dodatkom od nekih kiselina protiv nazanoze prilikom uzimljavanja ? Napominjem da moje pcele zimuju na secernom sirupu zbog medljike koja je poslednja pasa. Zahvaljujem na profesionalnom objasnjenju i slikovitom prikazu pravljenja pogce. Pozdrav Senad G.
Senade postoji nekoliko nacina i preparata koji se upotrebljavaju preventivno u suzbijanju nozemoze,jedini preparat koji nije u EU dozvoljen je fumagilin!Jednan preparat koji bih ti preporucio trenutno je u fazi testiranja,na vise pcelinjaka,u Njemackoj,Hrvatskoj,BiH!Kada budu rezultati i pretrage zavrsene,onda cu ti moci jos vise reci!Mlijecnu kiselinu ili bakterije mlijecene kiseline mozes dodati u vodu na pojilici ili u sirupu,umjesto dimilice koristiti pri pregledu drustva,trenutno je najpoznatiji preparat sa 12 bakterija mlijecnih kiselina APIS BIOSA mozes naci u Danskoj,koji imaju slicne klimatske uslove kao i vi u Svedskoj!Pozz
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Muftija je napisao/la:Pokusao sam raditi ove godine pogace u vlastitoj reziji. Trenutno imama izimljenih 50 drustava, i pogace sam radio od secera u prahu i invertnog secera kojeg sam sam pravio. Ivertni secer sam radio od 1 litra vode i 4 kg kristal secera uz dodatak limunske kiseline i neutralizaciju sodom bikarbono,nazalost svog meda nemam ,a rado bi u ovu tecnost koju zovem invert dodao 3-4 kg vlatitog meda i stim mijeso secer u prahu.Secer u prahu mi prodaju nasi proizvodjaci kocke po cijeni od KM 1.50 ( njihova nabavna cijena kristal seceta ). Secer u prahu zadovoljava sve higijensje aspekte. Uzimao sam i pekaraski kvasac kojeg sam prethodno prokuhao u 1 litri vode ( 5-10 minuta)
Jedan zamjes od kg 15 kg secera u prahu 2-3 litra inverta i 0,50 litara pretvodno pripremljenog kvasaca, jedna supena kasika joda, malo soli ( 1 mala kasikica), foraspin, i 0.20 kg peludala ( radi mirisa i arome ), i 0.3 litra domaceg jabukovog sirceta , malo crvene ljute paprike ( 1 supena kasika ) i to je to. Malo teze ide mijesanje, ali sam dobio na poklon jednu stariju pekarsku masinu za mijesanje i probati cu iduce sedmice. Malo je teze naci vrecice odgovatrajuce debljine , no iduci put uzimam obicni najlona i pakujem u njega , samo ga presmotam , bez rezanja. kvadratni oblik , untra pogaca .
Pcelama sam dodao vec trecu pogacicu koju sam sam napravio, polenske pase ima vise nego dovoljno, koliko vidim dzenarika vec napupula i mogla bi izbeharati za koji dan( 3-5 dana ).
Na kraju nisam racunao ali mene ove secerne pogace kostaju cca KM 1.50 , bez mog rada , a pcele je uzimaju tako da 1 KG moze potrajati 7-10 dana u ovom periodu. Legla otprilike ima na 3 rama , vaga stoji kako stoji, nema opadanja ,a bilo je malo i unosa svjezeg nektara ( izgleda mrtva kopriva).
Muftija dobro si se potrudio dok si te pogace napravio,svaka cast,invertovanog sirupa gotovoga ima kupiti i u BiH,ovo je samo kao infrormacija,a svako neka radi kako je naucio!I ovdje se javljaju pupoljci,nekoga voca i drveca,temperature promjenjive i vrijeme,juce +8,oblacno i kisa pred mrak,pcele nosile polen ,danas +2-3C snijeg i kisa!pozz
Odgovorite