Stanje u aprilu

Komentari i kritike, prijava grešaka, ideje, pitanja itd.
Odgovorite
Sabit
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la Sabit »

Selam

Danas sam dodo jedan novi nastavak ali nisam zadovoljan ima tek 6 ramova legla ali zbog polena i meda matica nebi mogla ic dalje kroz nekoliko dana pa jesam li dobro postupio.
Druga kosnica ima 5 rama sa leglom i ima jos 1 ram potpuno prazan bez legla i hrane pa jeli ti slaba zajednica za ovo doba godine.

Selam
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Sabit je napisao/la:Selam

Danas sam dodo jedan novi nastavak ali nisam zadovoljan ima tek 6 ramova legla ali zbog polena i meda matica nebi mogla ic dalje kroz nekoliko dana pa jesam li dobro postupio.
Druga kosnica ima 5 rama sa leglom i ima jos 1 ram potpuno prazan bez legla i hrane pa jeli ti slaba zajednica za ovo doba godine.

Selam
Bitno je kako si dodo nastavak ,
-da li sa izgrađenim saćem
-jesuli ubacivao satne osnove
-jesili rasterećavo plodište

6 okvira legla je OK ako je bar malo više od 2/3 leglo na jednom ramu sa obje strane uz to imaš pun nastavak pčele i logično je da trebaš da rasteretiš plodište, da zaposliš pčele na izgradnji saća i samim tim stvara se prostor za zalijeganje matice.

KOd mene zajednice koje imaju 5 ramova legla na cijelom okviru i pun nastavak pčele dobijaju ocjenu vrlodobre, 6 ramova odlične, 7 i više označene su kao extra

Ovo leglo za ovakvu ocjenu treba da se izvali za par dana u biti otvoreno leglo i neračunam jer ovo otvoreno leglo u bagremu mi neće pomoći tako da na njega i ne računam.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Sabit
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la Sabit »

Sace nije svo izgradjeno.
A kod nas tek oslama behara i tek se maslacak pojavio.
A bagrema skoro i nema.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Sabit je napisao/la:Sace nije svo izgradjeno.
A kod nas tek oslama behara i tek se maslacak pojavio.
A bagrema skoro i nema.
J a nastojim uvjek da mi je otvoreno leglo u gornjemnastavku zbog bolje mikro klime i nastojim da mi je matica uvjek gore sve do postavljanja hanemanove rešetke.

Kada rasterećavam u donji nastavak spustim , zavisno koliko ima legla obično 3 okvira i centriram u sredinu, sa strane tog legla u donjem nastavku postavim ako je izgrađeno saće ako nema izgrađenog onda satne osnove . U gornji nastavak isto tako svo leglo postavim u centar da je u vertikali i onda dodajem satnu osnovu sa strana lijevo i desno po jedna do legla , 1 i 2 okvir sa strana uvjek ostavljam med i polen, zavisno ako imam izgrađenog saća onda ovaj treći okvir namirujem s izgrađenim , ako ne onda stavljam satnu osnovu.

Ako si dodao cijeli nastavak sa satnim osnovama i posložio ovako kao što sma rekao nema bojazni da dođe do velike oscilacije mikroklime.
Do bagrema one bi trebale da izgrade sve satne osnove i u bagremu dodaš opet treći nastavak sa satnim osnovama stim što bi onda maticu spustio u prvi nastavak sa dva tri okvira otvorenog legla i taj nastavak pčele bitrebale da izgrade u bagremu.

KOd tebe vjerovatno nema toliko bagrema da bi nazvo bagrem glavnom pašom.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Odgovorite