pčele bez hrane?

Pčelarski razgovori
Odgovorite
vido
Čita i piše, nedovoljno

pčele bez hrane?

Post Postao/la vido »

pozdrav početnik sam u pčelarenju imam 8 LR košnica sa napola dobrim društvima trenutno mislim da su ostale bez hrane pa mi treba savjet šta da uradim kod mene su temperature još ispod 0c hvala. trebam odgovore brzo.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Re: pčele bez hrane?

Post Postao/la medonosa »

vido je napisao/la:pozdrav početnik sam u pčelarenju imam 8 LR košnica sa napola dobrim društvima trenutno mislim da su ostale bez hrane pa mi treba savjet šta da uradim kod mene su temperature još ispod 0c hvala. trebam odgovore brzo.
Dodaj pogacu,ako imas ramova sa izgradjenim sacem nalij sirupa u sace i dodaj ramove drustvima!
teslinjo
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la teslinjo »

I kod mene je ipod 0 C , ja sam dodao pogače sa lijekom za nozemozu.
Postavio sam ih direktno na satonoše sa prednje strane tj. povrh leta, otvorene sa donje strane.
Med je med svima sladak samo je pčelarima gorak.
vido
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la vido »

hvala na savjetu danas sam stvio pogače .
zugor
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la zugor »

vido je napisao/la:pozdrav početnik sam u pčelarenju imam 8 LR košnica sa napola dobrim društvima trenutno mislim da su ostale bez hrane pa mi treba savjet šta da uradim kod mene su temperature još ispod 0c hvala. trebam odgovore brzo.
Ni u kom slučaju ne stavljaj sirup kako ti savjetuju.Ne moze sirup u kosnicu,a da je temperatura ispod nule. Samo pogača,a dogodine se u avgustu pobrini da ti pčele u sred zime ne ostaju bez hrane
Imala majka dva sina.Jedan bio normalan,a drugi- pčelar
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

medonosa je napisao/la: Dodaj pogacu,ako imas ramova sa izgradjenim sacem nalij sirupa u sace i dodaj ramove drustvima!
Medonosa, zamolio bih tvoj komentar u vezi tvog savjeta da vido doda sada sirup pčelama.
hvala.
Dobru srcu sreća dođe.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la medonosa »

Ismet je napisao/la:
medonosa je napisao/la: Dodaj pogacu,ako imas ramova sa izgradjenim sacem nalij sirupa u sace i dodaj ramove drustvima!
Medonosa, zamolio bih tvoj komentar u vezi tvog savjeta da vido doda sada sirup pčelama.
hvala.
Ovisno o vremenskim prilikama,neznam kolika je temperatura sada kod vas,!Inace kosnica se moze u sred zime unijeti u zagrijanu prostoriju zatvoriti leto pcele se priviknu na temperaturu dohrane,prostorija se polako izhladi,pcele se povuku u klubko i to je to!Vidjeo sam komentar od kolege iz Mostara,naravno da treba izbjeci ovakvu situaciju,ali ako se slucajno desi da je pcelinja zajednica ostala bez hrane,jedino sto se broji da se spasi pcelinja zajednica,ne vaze nikakva druga pravila!Ako se ugrije secerni sirup i napune okviri sa sacem i dodaju do klubka,pcele ce i taj sirup uzeti,za nuzdu se ovo moze i uraditi i po minus temperaturama!Najbolje je ako se ima koji okvir meda ili uzeti iz drustva koje ima zaliha i dodati do klubka drustvu koje nema hrane!Secerni sirup gusci treba biti 3-2 u korist secera!
Odgovorite