novi clan

Registrovani članovi , radi bolje komunikacije
Odgovorite
sergio
Registrovan

novi clan

Post Postao/la sergio »

Poštovanje,

oduvijek su me fascinirale pcele, njihov nacin života i ljudi koji se bave pcelarenjem. na zalost nisam imao prilike to nauciti niti izbliza vidjeti. s obzirom da imam kuću na mjestu koje je pogodno za pcelarenje odlucio sam da se malo posvetim tome. za pocetak bih htio nabaviti 4 društva i s tim poceti. na internetu sam nasao dosta strucne literature, malo mi se to cini komplikovanim za pocetnika. moze li mi ko od iskusnih clanova skrenuti paznju na sta da obratim paznju i od cega da krenem. zanima me sta je od opreme potrebno za pocetnika i opcenito kako poceti sa pcelarenjem?
franevrs
Čita i piše, vrlodobar

Re: novi clan

Post Postao/la franevrs »

Dobro došao Sergio, napiši barem lokaciju :shock:
Frane Vrsalović
schumy
Aktivan

Post Postao/la schumy »

Dobor došao Sergio, pozdrav iz Istre!
Za početak moraš se educirati preko stručne literature, makar kako ti se to činilo komplicirano, a prije nedo što nabaviš pčele moraš ipak naći nekog starijeg pčelara u svome okruženju da anučiš osnovne postavke iz prakse rada sa (i oko) pčela.
Najprije vidi koje su košnice u tvome kraju uobičajene (DB, LR, FR, AŽ itd.) pa se odluči za neki od njih. Moja preporuka maldim kolegama početnicima da nabave odmah 4÷5 društava, najviše stoga da ne "prčkaju" stalno po pčelama jer zapamti zlatno pravilo rada sa pčelama - svako otvaranje košnice za pčele je - veliki stres. Zato prije svakog otvaranja strogo moraš znati što želiš postići otvaranjem: dali tražiš maticu, dali pregledavaš zalihe hrane, zaposjednutost ulica pčelama, itd......
Što tebaš nabaviti - imaš u svakoj literaturi, a kada nabavljaš košnice moja je preporuka da nabaviš - nove (neupotrebljavane). Njih moraš zaštititi (preporučam boje na bazi vode, neki pčelari tope košnice u parafin). O bojama ćemo dugom prilikom...
Navedi lokaciju gdje se nalaziš, to je bitno radi nabavke pčela koje moraju biti "iz tvoga kraja" jer se i pasmina razlikuje u nijansama koje joj je donijela hiljdugodišnja evolucija u prilagodbi izvornom staništu na kojemu boravi dotična vrsta pčela...
Pozdrav...............schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

Dobro došao Sergio.
Dobru srcu sreća dođe.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Dobro došao.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
senad grudic
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la senad grudic »

Dobrodoslica i knjigu u ruke - znanj nikad dosta
Pozdrav Senad G.
Senad Grudic
sergio
Registrovan

Post Postao/la sergio »

hvala lijepa na dobrodoslici,

literature ima dosta na internetu, poceo sam da citam a ovih dana treba da stupim u kontakt sa iskusijim pcelarom iz mog kraja koji ce mi nadam se razjasniti neke stvari. ovako mi sve dodje nekako komplikovano i zbrkano. sto se lokacije tice, nalazim se u kaknju s tim da pcelinjak planiram postaviti nekih 15 km sjeveroistocno prema bobovcu. mozete li mi reci sta ja to trebam nabaviti od opreme ako mislim poceti sa 3-4 kosnice
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

Pozdrav i dobro došao sergio !
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
markol
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la markol »

Pozdrav Sergio, dobro došao, i ja sam početnik pčelar i početnik forumaš. Naučit ćemo mi taj zanat, na ovome forumu ima dosta dobrih i iskusnih pčelara koji nesebično dijele svoja iskustva. Pozdrav iz Bučića kod Novoga Travnika.
Odgovorite