Moj pcelinjak-Blasko-Apifarma Maja

medonosa
Aktivan
Kontakt:

Re: Moj pcelinjak-Blasko-Apifarma Maja

Post Postao/la medonosa »

zvones je napisao/la:
medonosa je napisao/la:
medonosa je napisao/la:Danas dnevna temperaura +12C,sutra najavljeno +15 C,nepada kisa ali je oblacno,pcele izlaze,ciste podnice,procisni izlet obavljaju(morao sam poslije posjete pcelinjaku auto oprati :D )
slika
Danas sam otvorio jednu kosnicu(pokusna)i nakon toga jos 3,u svim kosnicama ima legla u svim stadijima,(od na 1 do na 4 rama)napolju je toplo-pretoplo za ovo doba godine+10C,mozda ce za 7-10 dana zahladniti,ali ne toliko dugo!Potrosnja hrane je enormna,vidi se i osjeti se u kosnici i po kosnici(tezini)koliko je dobro vidjet cemo do marta!Sva drustva su do danas ziva kao sto rece leglo je krenulo pcele donose vodu,priroda se budi

Inace jos sam zaokupljen svim i svacim,dobio sam jos jedno mjesto za pcelinjak od mene udaljeno 2,5km velicine 22000m2!
slika
Da nije ovdje jedna nula viška, a ako nije onda , oho ho !
Nije Zvones,dobro sam napisao,22000m2,mjesto se nalazi u zasticenoj prirodnoj zoni,gdje nije gradnja dozvoljena,privatni posjed,kada sam sa vlasnikom razgovarao oko iznajmljivanja i pitanja u koju svrhu zelim posjed ili dio posjeda,rekao sam mu za pcele!On je i sam pcelar koji je se odselio iz ovog grada,nisam to ni ja znao,e onda je rekao da moze cijeli posjed uz napomenu da se odrzi ekoloski i pazi,kao i zasada medonosnog bilja i drveca,moje udruzenje je isto zainteresirano oko uspostave skolskog pcelinjaka!
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Kreso je napisao/la:Znaci legla u svim stadijima. Toga sam se i bojao nakon ovako toplog vremena. Bolje bi bilo da je drugacije, ali sta je tu je.
Lijeska otvorena, samo malo suvljeg vremena, i polena ko u prici.
Danas sam cistio zicom mrtve pcele s podnice, i vidim da u jednoj kosnici kapljice vode kako se slijevaju s unutarnje strane prenje stijenke.
Leglo. Moze se vidjeti i pokapljicama vode na podnjaci. Sad sve zavisi od nastavka zime, te kolicine i rasporeda hrane.
Ukoliko ostane ovako toplo, sezona pocinje vrlo rano, kao 2006. Tada je bilo jako toplo proljece i rano vrcanje i rojevi.
Da Kreso ima legla u svim stadijima,i mene je malo strah,ali nas ne pita! :D Nastavak zime je nepredvidiv,za sljedeci vikend ce zahladiti,koliko dugo neznam,priroda se budi,ako zajednice odu sa leglom a hladni talas potraje biti ce gubitaka unatoc rezervi hrane!Ako hladni val brzo prodje krajem januara-pocetkom februara,onda ce biti rano proljece,bas kako si napisao!
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

medonosa je napisao/la:
zvones je napisao/la:
medonosa je napisao/la: Da nije ovdje jedna nula viška, a ako nije onda , oho ho !
Nije Zvones,dobro sam napisao,22000m2,mjesto se nalazi u zasticenoj prirodnoj zoni,gdje nije gradnja dozvoljena,privatni posjed,kada sam sa vlasnikom razgovarao oko iznajmljivanja i pitanja u koju svrhu zelim posjed ili dio posjeda,rekao sam mu za pcele!On je i sam pcelar koji je se odselio iz ovog grada,nisam to ni ja znao,e onda je rekao da moze cijeli posjed uz napomenu da se odrzi ekoloski i pazi,kao i zasada medonosnog bilja i drveca,moje udruzenje je isto zainteresirano oko uspostave skolskog pcelinjaka!
Činjenica je da 2,2 hektara izgleda manje nego 22.000 m. kv. ali to je lijep komad i kako si napisao netaknut, pa ti čestitam na tome.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
balasevic
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la balasevic »

blasko izvrsna lokacija i ja imam u planu povecanje i selidbu pcelinjaka nasao sam isto netaknutu divljinju sa dosta bagrema na tom podruclju ima oko 8 kosnica pcela svega i u radiusu od 5 kilometara nema nikog tako da imam u planu seliti pcele jer bi im obezbjedio sigzrnu pasu a istovremeno napravijo svojevremeni karanten jer nema puno drugih kosnica svega 8 tako da se nebi morao bojati bolesti od drugih pcelinjaka
Najsretniji je onaj čovjek koji je učinio sretnima najviše drugih ljudi.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

balasevic je napisao/la:blasko izvrsna lokacija i ja imam u planu povecanje i selidbu pcelinjaka nasao sam isto netaknutu divljinju sa dosta bagrema na tom podruclju ima oko 8 kosnica pcela svega i u radiusu od 5 kilometara nema nikog tako da imam u planu seliti pcele jer bi im obezbjedio sigzrnu pasu a istovremeno napravijo svojevremeni karanten jer nema puno drugih kosnica svega 8 tako da se nebi morao bojati bolesti od drugih pcelinjaka
Baš me interesuje kakvi će biti prinosi na takvoj lokaciji gdje ima dosta bagrema a samo 8 košnica . O ovome čujemo se nakon bagrema :)
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
balasevic
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la balasevic »

senade imat ces povratne informacije ako budem selio pcelinjak jer to je jos fazi kupnje zemljista
Najsretniji je onaj čovjek koji je učinio sretnima najviše drugih ljudi.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Pozdrav da se nadovezem na iznosenje vremenskih prilika, kolege Krese!Sve je dobro napisao,minus temperature-suha zima,i sjeverni vjetar,prosli vikend sam napisao da je enormna potrosnja hrane a sada je i jos 3 puta veca!Buckfast matice bez razlike na temperaturu legu kao u aprilu,dok je kod Carnice umjerenije to leglo!Dali ce se neko klube odstraniti od hrane i tako pored meda u kosnici umrijeti moze se lako desiti ali u zadnje 2-3 sedmice svaki pcelar je mogao to sprijeciti ili sanirati manjak hrane-vremenske prilike su to dozvoljavale!Unatoc hladnim temperaturama ovi cvjetovi cekaju malo toplije vrijeme i posjete nasih pcela da sakupe prvi i najdragocjeniji polen!
slika
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

medonosa je napisao/la:Pozdrav da se nadovezem na iznosenje vremenskih prilika, kolege Krese!Sve je dobro napisao,minus temperature-suha zima,i sjeverni vjetar,prosli vikend sam napisao da je enormna potrosnja hrane a sada je i jos 3 puta veca!Buckfast matice bez razlike na temperaturu legu kao u aprilu,dok je kod Carnice umjerenije to leglo!Dali ce se neko klube odstraniti od hrane i tako pored meda u kosnici umrijeti moze se lako desiti ali u zadnje 2-3 sedmice svaki pcelar je mogao to sprijeciti ili sanirati manjak hrane-vremenske prilike su to dozvoljavale!Unatoc hladnim temperaturama ovi cvjetovi cekaju malo toplije vrijeme i posjete nasih pcela da sakupe prvi i najdragocjeniji polen!
slika
Zar ima i kod Carnice legla i jeli to svo ovo vrijeme ?
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
medonosa
Aktivan
Kontakt:

zvones je napisao/la:
medonosa je napisao/la:Pozdrav da se nadovezem na iznosenje vremenskih prilika, kolege Krese!Sve je dobro napisao,minus temperature-suha zima,i sjeverni vjetar,prosli vikend sam napisao da je enormna potrosnja hrane a sada je i jos 3 puta veca!Buckfast matice bez razlike na temperaturu legu kao u aprilu,dok je kod Carnice umjerenije to leglo!Dali ce se neko klube odstraniti od hrane i tako pored meda u kosnici umrijeti moze se lako desiti ali u zadnje 2-3 sedmice svaki pcelar je mogao to sprijeciti ili sanirati manjak hrane-vremenske prilike su to dozvoljavale!Unatoc hladnim temperaturama ovi cvjetovi cekaju malo toplije vrijeme i posjete nasih pcela da sakupe prvi i najdragocjeniji polen!
slika
Zar ima i kod Carnice legla i jeli to svo ovo vrijeme ?
Pozdrav Zvones,ima i kod Carnice legla,razlog su ove prijasnje temperature unazad 2-3 sedmice kod mene je bilo +13C!Neke su zalegle i na 3-4 rama,a sada sve ovisi o jacini drustva i kolicini i rasporedu hrane(prijasnji post od mene od prosle sedmice)koliko sam vidjeo vremesku prognozu ovaj hladni val ce potrajati 10-ak dana!
saperica
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la saperica »

bit će posla u ožujku
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Mjerenje temperature klubeta(kao dokaz postojanja legla)moze se izvrsiti pomocu ultra crvenih zraka(infrarot) uredjajem POWETEC ENERGY,Leak Detector kosta 30 eur
slikanema legla
slikanema legla
slikaima legla
slikaima legla
saperica
Čita i piše, vrlodobar

lijepo nema šta
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

medonosa je napisao/la:Mjerenje temperature klubeta(kao dokaz postojanja legla)moze se izvrsiti pomocu ultra crvenih zraka(infrarot) uredjajem POWETEC ENERGY,Leak Detector kosta 30 eur
slikanema legla
slikanema legla
slikaima legla
slikaima legla
Dobar instrument, bit će red nabavljati ! Što se tiče zime, ovo je neko zimsko ljeto- ništa nevalja , jer što će pčele izlijetati danima , kad nemaju što unijeti i
samo ih zove na leglo.
koristi u vojne svrhe !
markol
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la markol »

Mene zanima ima li ovakvih uređaja koji mjere temperaturu uz pomoć IC zraka na tržištu u BiH?
medonosa
Aktivan
Kontakt:

markol je napisao/la:Mene zanima ima li ovakvih uređaja koji mjere temperaturu uz pomoć IC zraka na tržištu u BiH?
To ti neznam reci!
Ermin.ef.
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Ermin.ef. »

Ja sam vidio ovaj uređaj prije nekoliko dana kod ovih iz grijanja kad su obilazili sistem pa provjeravali temperaturu.
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

markol je napisao/la:Mene zanima ima li ovakvih uređaja koji mjere temperaturu uz pomoć IC zraka na tržištu u BiH?
Ima , više vrsta i dosta druge opreme koja može poslužiti u pčelarstvu
http://www.conrad.ba/artikel.php?ks=100980

Pozz marin
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

Marin je napisao/la:
Ima , više vrsta i dosta druge opreme koja može poslužiti u pčelarstvu
http://www.conrad.ba/artikel.php?ks=100980

Pozz marin
Marine hvala na informaciji ! Eto nisam znao za taj Konrad, premda sam jednom dobio neki reklamni materijal (novine ) . Inače ulica (Kolodvorska) se nalazi u dijelu
grada Novo Sarajevo, na potezu od Pofalića prema zgradi Hitne pomoći i u blizini trg.centra Intereks .
koristi u vojne svrhe !
markol
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la markol »

Hvala Marine na informaciji, u Conradu ima svega, ponekad navratim i kupim neku sitnicu kod njih.Koliko ja znam u Sarajevu imaju dva prodajna mjesta, slijedeći put kad odem potražit ću i taj uređaj.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Pripreme za sezonu su u toku
slikaPodnica sa skidacem polena
slika slikaLeto-ulaz u kosnicu direktno i u skidac polena,kako koja pcela izabere
slikaSkidac polena izvadjen
slikaPodnica je sa donje strane okovana hrastovinom
saperica
Čita i piše, vrlodobar

lijepo.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

saperica je napisao/la:lijepo.
Hvala Sasa i Zvones!
Razboj za armiranje SO,koji koristim vec 25 god. Ovdje u Njemackoj sam ja mislim jedini koji tako radi,ali nebih nikada odustao od ovog nacina!
slika
slika
slika
ROSULJAC
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la ROSULJAC »

[quote="medonosa"]
Razboj za armiranje SO,koji koristim vec 25 god. Ovdje u Njemackoj sam ja mislim jedini koji tako radi,ali nebih nikada odustao od ovog nacina!
slika

Blaško, i ja koristim sličan razboj za medišne ramove Farar (i LR. dok sam ih koristio). Rađen je svojeručno po sećanju jer je viđen prilikom posete pčelerskj farmi "Vener" 30. marta "9o-te godine. Za kratko vreme i uz mali napor očas je ram gotov i funkcionalan za postavljanje u košnicu .
medonosa
Aktivan
Kontakt:

ROSULJAC je napisao/la:
medonosa je napisao/la: Razboj za armiranje SO,koji koristim vec 25 god. Ovdje u Njemackoj sam ja mislim jedini koji tako radi,ali nebih nikada odustao od ovog nacina!
slika

Blaško, i ja koristim sličan razboj za medišne ramove Farar (i LR. dok sam ih koristio). Rađen je svojeručno po sećanju jer je viđen prilikom posete pčelerskj farmi "Vener" 30. marta "9o-te godine. Za kratko vreme i uz mali napor očas je ram gotov i funkcionalan za postavljanje u košnicu .
Znaci ista skola pcelarstva Rosuljac 8)
Kreso
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Kreso »

Ne kontam narode. Sta je ovo i cemu sluzi?
Odgovorite