Sahista-pcelar

Registrovani članovi , radi bolje komunikacije
sahista
Aktivan

Re: Sahista-pcelar

Post Postao/la sahista »

Da li mis mozu uci u kosnicu kroz standardno leto LR-podnjace.
Kakva su vasa iskustva.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Ne bi trebao veći miš ali kad je med i vosak sa pčelama u pitanju mali se ugoji da ne može izići vani. To sam imao jednom na zimovanju u Pijavičnom na Pelješcu i napravili dosta štete- imaju vremena.
Uglavnom što god da je bilo u dohvatu miša pčele to ne vole jer je obilježeno mirisima i bolje je skloniti . Pozz
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Marin je napisao/la:Ne bi trebao veći miš ali kad je med i vosak sa pčelama u pitanju mali se ugoji da ne može izići vani. To sam imao jednom na zimovanju u Pijavičnom na Pelješcu i napravili dosta štete- imaju vremena.
Uglavnom što god da je bilo u dohvatu miša pčele to ne vole jer je obilježeno mirisima i bolje je skloniti . Pozz
Meni su unistili skoro dva nastavka.Jedan nastavak sam skroz izbacio dok sam iz drugog natavka ostavio nekoliko ramova sa mnogo perge.Bilo mi zao da bacim.Ovi moji su se pravo udomacili.Donijeli sakama lisca.Te dvije podnjace sam promjenio.Inace bile su domace izrade.Ako izvadis letvicu(leto),onda je po meni ulaz dovoljno sirok da moze uci mis.Mislim,nisam siguran da je mis usao jos na zadnjoj pasi,posto su kosnice bile poprilicno nisko.Lezale su na paletama.Kada sam mjenjao nastavke,nisam primjetio miseve.Ako su opet na stacionaru bojim se da znaju put,pa ce mi unistiti i ove nove nastavke.Imam viska dijelova jedne maticne resetke pa sam mislio staviti na leto.Isjekao sam na dimenzije i danas poostavio.Nije mi se svidio nacin.Danas je 8-9 stepeni,pcele stidljivo izlijecu na procisni let..pa pri samom polijetanju i dolijetanju previse se dugo zadrzavaju na letu.Traze ulaz.Na ovim tem.mislim da to nije dobro za pcele.Cesljeve nemam,nemam one koje odgovaraju LR-u.Privremeno sam stavio dascice ostavio sam prostora jedno dva centimetra.Najradije bih ostavio leto sirom otvorana.Ne znam.
Pozdrav.
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Zaboravih,pcele nisu mogle izbacivati mrtve pcele kroz maticnu.
Pozdrav.
balasevic
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la balasevic »

sahista sto nevidis skim iz bosne da ti kupi cesljeve ovog bih proizvodjaca cesljevi su super stvarno prva liga jednostavni i ucinkoviti postavis i nema brige
Najsretniji je onaj čovjek koji je učinio sretnima najviše drugih ljudi.
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

http://i1097.photobucket.com/albums/g35 ... 5bcf2f.jpg
http://i1097.photobucket.com/albums/g35 ... 33aab1.jpg
http://i1097.photobucket.com/albums/g35 ... 952ecb.jpg
http://i1097.photobucket.com/albums/g35 ... 14a812.jpg
http://i1097.photobucket.com/albums/g35 ... fb0690.jpg
Evo nesto slika u vezi mog nacina borbe protiv kondeza u pcelinjim zajednicama.Postoji jos jedan nacin,koji cu kasnije prezentovati.Pored toga,uslikao sam jedno drvo koje behara tokom citave godine.Ne znam sta je,lici na tresnju.
Pozdrav.
mirsad
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la mirsad »

POZ
Kolega kod mene se najbolje pokazalo u borbi sa kondezom,
kad izvadim zadnji i prvi ram.
Na taj naci se omoguci normalno strujanje zraka a samim
tim je nemoguce formiranje kondeza.
Probaj na manjem broju kosnica pa poslije odluci kako dalje.
MEDNO

MK
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

mirsad je napisao/la:POZ
Kolega kod mene se najbolje pokazalo u borbi sa kondezom,
kad izvadim zadnji i prvi ram.
Na taj naci se omoguci normalno strujanje zraka a samim
tim je nemoguce formiranje kondeza.
Probaj na manjem broju kosnica pa poslije odluci kako dalje.
MEDNO

MK
Probao.U proljece sam u donjem nastavku,ipak morao izbaciti prve ramove.Ni oni do njih nisu bili u puno boljem stanju.U gornjem nastavku,situacija nije bila puno bolja.Pored toga skoro na svim ramovima,imao sam budji.Mislim da konstrukcija kosnice igra veliku ulogu.U principu mi imamo poklopnu dasku,tako da kondez nema gdje izaci.Oko pogledas slike,sav onaj kondez bi se zadrzao u kosnici,a sa sigurnoscu mogu tvrditi da izbacivanjem krajnjih ramova ne bih rijesio problem.Sta ce tek biti kada krene leglo.Primjetio sam da velika rupa na poklopnoj dasci ne daju dobre rezultate.Bolje manja.Mozda kolege koje se razumiu u ove prirodne zakone mogu objasniti zbog cega je tako.Kako stvari izgledaju jos bolje je sa strane na poklopnoj dasci sa strane izbusiti jos dvije manje rupice u visini krajnjih ramova,tako da i taj vruci zrak ima izlaz iz kosnice.Ja sam na dobrom putu da rijesim i taj problem,bez bilo kakvih dodatnih radnji oko pcelinje zajednice.
Pozdrav.
mirsad
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la mirsad »

POZ
Koliko ti je leto otvoreno jer mnogo znaci za kondez.
Nekakvo nepisano pravilo je za svaku ulicu pcela po jedan cm,
mada ja moram da imam i vise od toga bas zbog kondeza.
Ja nemam nikakvih otvora na poklopnoj dasci.
Preko satonosa stavljam jutu[vreca od konoplje ili lana]
preko dolaze poklopna daska.Zazimljavam obavezno
na dva nastavka sa po 8 ramova.
Kod mene ferca, ako se zna da je ovdije velika vlaznost inace.
MK
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Koliko ti je leto otvoreno jer mnogo znaci za kondez.
Nekakvo nepisano pravilo je za svaku ulicu pcela po jedan cm,
mada ja moram da imam i vise od toga bas zbog kondeza.
Ja nemam nikakvih otvora na poklopnoj dasci.
Preko satonosa stavljam jutu[vreca od konoplje ili lana]
preko dolaze poklopna daska.Zazimljavam obavezno
na dva nastavka sa po 8 ramova.
Kod mene ferca, ako se zna da je ovdije velika vlaznost inace.
MK
Mirsada možeš li malo pojasniti to uzimljavanje jutenim vrećama? . Imam uplanu na jesen da nešto poradim na tome. To se u Turskoj koristi dugi niz godina i imaju jako dobre rezultate tokom zimovanja. Činjenica je da su ono 4 pčelarska sila u svjetu.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
mirsad
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la mirsad »

POZ
Kolega to je obicna vreca za kafu ili slicno.
Stavlja se direktno perko satonosa a poslije poklopna daska.
Rusi to koriste skoro uvijik se moze vidijeti na njihovim filmovima.
Ja je koristim poslije OK-tretmana pa do prvog procisnog let pcela.
Poslije dolazi folija.

MK
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Kolega to je obicna vreca za kafu ili slicno.
Stavlja se direktno perko satonosa a poslije poklopna daska.
Rusi to koriste skoro uvijik se moze vidijeti na njihovim filmovima.
Ja je koristim poslije OK-tretmana pa do prvog procisnog let pcela.
Poslije dolazi folija.

MK
Senade,dio te vrece vidi se na cetvrtoj slici.Ja je koristim u nekoliko kosnica.Dobro se pokazala,u kombinaciji sa otvorom na poklopnoj dasci.Da bih rijesio kako da odstranim kondez ispod poklopca,poceo sam koristiti novine i one su do sada dale najbolje rezultate.Na jednu stvar treba pripaziti ako koristis otvor da novine na tom mjestu moraju biti podignute inace nece dati zadovoljavajuce rezultate.Ne treba poklopiti otvor sa novinama,otvor treba da 'dise'.Kao sto se vidi na slikama gornji nastavak sa medom suv,a nisam vadio krajnje ramove.Sve ovo radim iz jednog razloga,zato sto sve vise imam neki osjecaj da zelim pcelariti sa zatvorenim podnjacama,a kondez mi stvara problem.
Mirsade,koristim Lr-podnjace,leto mi je sirom otvoreno.
Jos bih dodao,od danas su podnjace zatvorene.
Pozdrav.
mirsad
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la mirsad »

POZ
Kolega nije ni cudo sto imas problema sa kondezom kad je podnjaca otvorena.
Podnjaca treba da je otvoraena samo u toku selidbe.

MK
saperica
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la saperica »

ili ima legla ili je na lošem mjestu.
Što stavljate jutenu vreću?
Kreso
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Kreso »

I sam imam problema s kondensom. Nedavno sam stavio novine na nekoliko kosnica na kojima je ovaj problem bio jace izrazen.
Na jednoj kosnici je i vlaga od kise imala pristup odozgo ( u medjuvremenu problem rijesen), sto je imalo za poslijedicu pojavu plijesni.
Drustvo inace na jednom nastavku, postavljeno na drugo drustvo. Nakapaos am propolisa direktno po satonosama gdje je budj bio izrazen,
da vidim kako se ponasa, posto bi propolis trebao biti antimikozan. Danas pogledao, i zaista, tamo gdje je pala kapljica propolisa, okolo nema plijesni.
Namjeravam , kad otopli razrijediti propolis vodom, te poprskati ovakve ramove da vidim jel fercera.
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

Gledao sam one slike koje je šahista postavio. Ako je folija preko nastavka , a čini mi se da jeste, kakve veze imaju otvori iznad ? Ako nešto staviš u najlon kesu,
što bi pomogao bilo kakav otvor iznad zatvorene kese ? Koliko znam Blaško je lijepo napisao, folija iznad nastavka ali otvorena podnica ...
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Kolega nije ni cudo sto imas problema sa kondezom kad je podnjaca otvorena.
Podnjaca treba da je otvoraena samo u toku selidbe.

MK
Mirsade,diskutabilno?.
Kolege pored mene koji pcelare sa zatvorenim podnjacama,imaju isti problem,ako ne i vise vlage u kosnicama nego ja.Vidio sam svojim ocima.Ipak cu u buducnosti pokusati pcelariti sa zatvorenim podnjacama.
Seperica,ja sam plasticnu foliju zamjenio jutom zato sto mi je folija pravila kondez,a jutu i neki drugi materijal koristim da kondez upija.Ima razlike.
Pozdrav.
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

zvones je napisao/la:Gledao sam one slike koje je šahista postavio. Ako je folija preko nastavka , a čini mi se da jeste, kakve veze imaju otvori iznad ? Ako nešto staviš u najlon kesu,
što bi pomogao bilo kakav otvor iznad zatvorene kese ? Koliko znam Blaško je lijepo napisao, folija iznad nastavka ali otvorena podnica ...
Zvones,na onim slikame nema folije?.Ja sam plasticnu foliju privremeno izbacio iz upotrebe.Folio sam zamjenio jutom i jos jednim materijalom o kojem sam ranio pisao.Taj materijal je sitno rupicast,tako da topao zrak moze prolaziti a jedan dio vlage ostaje zarobljen u samom materijalu.Ipak nisam bio zadovoljen.Onda sam na poklopnoj dasci izbusio rupicu da topao zrak odlazi ispod poklopca a tu sam stavio novine.Rezultat se vidi na slikama.Bez vadjenja krajnjih ramova,nastavak i svi ramovi su za sada suvi ko barut.
Pozdrav.
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

sahista je napisao/la:
zvones je napisao/la:Gledao sam one slike koje je šahista postavio. Ako je folija preko nastavka , a čini mi se da jeste, kakve veze imaju otvori iznad ? Ako nešto staviš u najlon kesu,
Zvones,na onim slikame nema folije?.Ja sam plasticnu foliju privremeno izbacio iz upotrebe.Folio sam zamjenio jutom i jos jednim materijalom o kojem sam ranio pisao.Taj materijal je sitno rupicast,tako da topao zrak moze prolaziti a jedan dio vlage ostaje zarobljen u samom materijalu.Ipak nisam bio zadovoljen.Onda sam na poklopnoj dasci izbusio rupicu da topao zrak odlazi ispod poklopca a tu sam stavio novine.Rezultat se vidi na slikama.Bez vadjenja krajnjih ramova,nastavak i svi ramovi su za sada suvi ko barut.
Pozdrav.
Šta reči , napreduješ . Nadam se da ćeš bit zadovoljan, odnosno da će to biti rješenje.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Danas sam iskoristio priliku da pregledam najslabiju zajednicu.Drustvo je na jednom nastavku.Jacina,pa dva i po rama pcala koje zaposjeduju trecinu ramova.Ako ne i manje.Ostalo je med.Znao sam da pcele nemaju dovoljno prostora za leglo.Ako mogu biti iskren,mislio sam da drustvo nece docekati januar.Licno sam ga otpisao.Vidim pcele izlijecu,zilavo drustvo.Nisam imao drugog izbora nego jos jednim pokusajem spasiti drustvo.Otvaram drustvo,vadim ram sa medom(100%) poklopljen,pored klubeta.Lagano podizem ram sa pcelama,prijatno iznanedjenje,sa jedne i druge strane zatvoreno leglo velicine pola sake.Vracam ram.Vadim drugi ram.Zatvoreno leglo velicine djecije sake :D.Treci ram nisam kontrolisao.Maticu nisam trazio.Umjesto rama sa medom,pcele iz rezerve dobivaju prelijep ram sa pergom i medom.Na tom ramu ima malo mjesta i za leglo.Sa druge stane klubeta vadim ram sa medom,umjesto njega stavljam novi ram sa lijepim mednim vijencom,..ostalo prostor za leglo.Pcele mirne.Zatvaram kosnicu.Ja sam uradio sto sam mogao,ostalo prepustam Bozijoj volji.
Pozdrav.
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Prosao je prvi hladni period.Skoro tri sedmice tem.je bila ispod nule.Nocne tem. i do -10.Zadnja tri dana izmedju 10-i 13 stepeni.Sva drustva su u zivotu.Vrse procisni let,izbacuju mrtve pcele.Zbog jake kise,pcele su vrsile procisni let u blizini kosnica.Zuti se. :? .U prosjeku i do 50 mrtvih pcela ispred kosnica.Unose pomalo i polena.Vjerovatno lijesak.Vlage nema.Ramovi suvi ko barut.Pcele zivahne,za sada izgleda sve u redu.
Ja,sto se tice priprema za sledecu godinu,ako mogu biti iskren ne radim nista.Nesto mi i ovako lijepo.
Pozdrav.
senad grudic
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la senad grudic »

Sahista citao sam da nesto kombinujes oko uzimljavanja ili ispitujes pa me interesuje kakvi su rezultati? Sta mislis o zatvorenoj podnici i okruglom
letu jer ja mislim (moje misljenje) da ima dosta prednosti u odnosu na klasicna leta. Ako si zainterosovan da malo o tome razmjenimo misljenja.
Pozdrav Senad G.
Senad Grudic
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

senad grudic je napisao/la:Sahista citao sam da nesto kombinujes oko uzimljavanja ili ispitujes pa me interesuje kakvi su rezultati? Sta mislis o zatvorenoj podnici i okruglom
letu jer ja mislim (moje misljenje) da ima dosta prednosti u odnosu na klasicna leta. Ako si zainterosovan da malo o tome razmjenimo misljenja.
Pozdrav Senad G.
Senade,ima jos posla.Neke stvari su jos uvjek u fazi ispitivanja.Za neke stvari sam vec siguran da cu uvesti na svoj pcelinjak.Ispitano.Nema vise prebacivanje legla u gornji nastavak prilikom uzimljavanja.Totalno bespotrebno trosenje vremena.Na pcelinjaku mog drustava(onoliko koliko sam ja ocevidac),zadnje tri godine nije bilo gubljenja zajednica zbog tkz.raspodjele zimske hrane.Ostaviti dovoljno meda i perge i nema zime.Renson metoda.Zakon.Od sledece godine neka drustva idu na jedan nastavak i polunastavak kao plodiste(medna kapa).Zajednice koje sam drzao sa zatvorenom podnjacom(tehnicki nije skroz zatvorena),dala su mnogo bolje rezultate.Podnjace otvaram pocetkom novembra(tretiranje bez legla),vracam oko nove godine.Plasticna folija izbacena iz upotrebe.Bespotrebni uzrok vlage.U zimskom periodu nema nikakvu funkciju.Nisam u planu vaditi krajnje ramove sa medom.Neka ostanu pcelama.Da bih rijesio problem vlage,na poklopnoj dasci imam tri rupe.Jedna veca u sredini,i dvije manje iznad prvog i desetog rama.Na satonose direkno stavljam jutu,onda ta poklkopna daska i dosta novine u poklopcu kosnice.Rupe moraju biti slobodne.Ramovi suvi ko barut.Nema tragova vlage.Napravicu jos slika.Sve kolege na nasem pcelinjaku,preuzeli su ovaj nacin.Svi su zadovoljni.U ljetnom periodu mozda cu vratiti foliju.Mijenjam poklopnu dasku.Dolazi zatvorena.Jedva cekam da u upotrebu ubacim okrugla leta.Danas nekih 8 stepeni,kod mene pcele stidljivo se pojavljuju,a kod mog kolege koji ima okruglo leto,ko da je nastalo proljece.Otvorena podnica,po meni totalno nelogicna stvar.Klasicna leta,isto.Ima toga dosta...ali imamo i vremena.
Pozdrav.
balasevic
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la balasevic »

kolega mozete li malo pojasniti to sa okruglim letom a to sa poklopnom daskom mi se svidja ako vam nije tesko da malo pojasnite okrugla leta dali ih koristiti i sa klasicnim ili da klasicna skroz ukinem i samo ljeti da koristim kad je puna aktivnos pcela a cim se smanji aktivnost pcela da onda zatvorim klasicna a ostavim samo okrugla leta pozz
Najsretniji je onaj čovjek koji je učinio sretnima najviše drugih ljudi.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la medonosa »

sahista je napisao/la:
senad grudic je napisao/la:Sahista citao sam da nesto kombinujes oko uzimljavanja ili ispitujes pa me interesuje kakvi su rezultati? Sta mislis o zatvorenoj podnici i okruglom
Pozdrav Senad G.
Senade,ima jos posla.Neke stvari su jos uvjek u fazi ispitivanja.Za neke stvari sam vec siguran da cu uvesti na svoj pcelinjak.Ispitano.Nema vise prebacivanje legla u gornji nastavak prilikom uzimljavanja.Totalno bespotrebno trosenje vremena.Na pcelinjaku mog drustava(onoliko koliko sam ja ocevidac),zadnje tri godine nije bilo gubljenja zajednica zbog tkz.raspodjele zimske hrane.Ostaviti dovoljno meda i perge i nema zime.Renson metoda.Zakon.Od sledece godine neka drustva idu na jedan nastavak i polunastavak kao plodiste(medna kapa).Zajednice koje sam drzao sa zatvorenom podnjacom(tehnicki nije skroz zatvorena),dala su mnogo bolje rezultate.Podnjace otvaram pocetkom novembra(tretiranje bez legla),vracam oko nove godine.Plasticna folija izbacena iz upotrebe.Bespotrebni uzrok vlage.U zimskom periodu nema nikakvu funkciju.Nisam u planu vaditi krajnje ramove sa medom.Neka ostanu pcelama.Da bih rijesio problem vlage,na poklopnoj dasci imam tri rupe.Jedna veca u sredini,i dvije manje iznad prvog i desetog rama.Na satonose direkno stavljam jutu,onda ta poklkopna daska i dosta novine u poklopcu kosnice.Rupe moraju biti slobodne.Ramovi suvi ko barut.Nema tragova vlage.Napravicu jos slika.Sve kolege na nasem pcelinjaku,preuzeli su ovaj nacin.Svi su zadovoljni.U ljetnom periodu mozda cu vratiti foliju.Mijenjam poklopnu dasku.Dolazi zatvorena.Jedva cekam da u upotrebu ubacim okrugla leta.Danas nekih 8 stepeni,kod mene pcele stidljivo se pojavljuju,a kod mog kolege koji ima okruglo leto,ko da je nastalo proljece.Otvorena podnica,po meni totalno nelogicna stvar.Klasicna leta,isto.Ima toga dosta...ali imamo i vremena.
Pozdrav.
U ljetnom periodu mozda cu vratiti folijuFoliju mozes koristi i tokom zime ali mora biti otvorena podnica,i nema vlage(ako drustvo nije slabo)u ljeti nevidim razlog da vratis foliju i onda otvoris podnicu,ili si mislio sa zatvorenom podnicom,sto nebi bilo dobro po mome misljenju!
Zajednice koje sam drzao sa zatvorenom podnjacom(tehnicki nije skroz zatvorena),dala su mnogo bolje rezultate.U cemu bolje rezultate i koliko dugo si posmatrao to?
Podnjace otvaram pocetkom novembra(tretiranje bez legla),vracam oko nove godine.Zasto rasladjujes kosnicu u novembru,od septembra ako ostavis otvorenu podnicu,pcele bolje prilagode mikroklimu i osjecaju prve mrazeve koji daju znak i matici na manje zalijeganja!Ovako u novembru sok rashladjivanje,po meni!
Renson metoda.Zakon.Od sledece godine neka drustva idu na jedan nastavak i polunastavak kao plodiste(medna kapa).
Renson metoda znaci koliko ja znam uzimljavanje na dva nastavka,koliko imas celija u plodistu i polumedistu?
Odgovorite