Izrada četvorodjelnog oplodnjaka od LR nastavka

Pčelarski razgovori
Nenad-CG
Čita, piše dovoljno

Izrada četvorodjelnog oplodnjaka od LR nastavka

Post Postao/la Nenad-CG »

Iz tehničkih razloga nijesam skoro bio na forumu. Ovom prilikom vas sve pozdravljam. Molim sve one koji su bili u prilici da izrađuju ili koriste isključivo četvorodjelni oplodnjak ( po dva rama) od LR nastavka i da mi ako hoće prikažu nacrt istog sa posebnim akcentom na najbolja rješenja za izradu četvorodjelne hranilice i podnjače a nije zgore i plodišta. Ovo ispade sve. Od koristi bi mi bile i fotografije. Ako nijeste u mogućnosti a znate adresu na koju bi mogao to da nađem, takođe bi mi bilo značajno. Veliki pozdrav i naravno hvala.
senad
Site Admin
Kontakt:

Re: Izrada četvorodjelnog oplodnjaka od LR nastavka

Post Postao/la senad »

Evo neke od slika sa teme uzgoj matica ( odabrane teme)

slika

slika

slika

slika

JA još nisam vidio da imaju nacrti ovakvih oplodnjaka. Ako imaš volju da to radiš sam sebi onda i nije problem . To se može raditi i bez nacrta samo poštovati mjere koje odgovaraju pčelama . Konstrukcijsko riješenje za hranilicu i poklopnu dasku mogu biti proizvoljna samo da zadovoljavaju potrebe pčelara i pčelinje zajednice.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Ibrahim Malicbegovic
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la Ibrahim Malicbegovic »

U mene je ovakav oplodnjak sa malim izmjenama koje sam uočio prilikom proizvodnje matica.Hranilice su mi "milerove"i ima ih 4 za svaki oplodnjak."leta" izlaz za pčele na svakoj strani ima po jedan,a ne kao ovdje po dva na jednoj strani.Kada hočete da iskoristite pčele dva ili više puta(sa obnavljanjem pčela).Dođete u situaciju da ste izvadili oplođenu maticu ,ostala je još jedna,(izlaz na toj strani). Pčele če prelaziti polako u nukleus gdje je oplođena matica.Dodate matičnjak na mjesto gdje ste uzeli oplođenu maticu.Za par dana nukleus ostao sa malo pčele.Zato je bolje da je na svakoj strani po jedan izlaz i svaka strana druga boja.Pozdrav iz hladnog Žepča
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la inzenjer »

Superr!!! Kako pcele u njemu zimuju ? Jel se sastave u dva po 4 okvira,ili se totalno rasformira ???
I koliko je debela pregrada između,svakog ??
Ibrahim Malicbegovic
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la Ibrahim Malicbegovic »

Ja nisam ni pokušao da ih uzimim tako nejake.Ovo mi pomaže da ustanovim kako zaleže matica,i da sa što manje pčela proizvedem više matica.Ipak petoramni nukleus je zakon.On se može i uzimiti sam ,a i staviti na jedno jače društvo,gdje super prezimi.
Nenad-CG
Čita, piše dovoljno

Hvala Senade na lijepoj ilustraciji. Da li sam dobro primijetio da se kompletan zamreženi dio kod hranilica skida i da je hranilica u jednom komadu te da ne postoji posebno zamreženi dio za ventilaciju (mali zbjeg). Kod nekih pčelara vidio sam da su za svaki dio uradili mali zbjeg-hranilicu i da im je mreža u donjem dijelu kao kod standardnih košnica, što mislim da je komplikovanije za izradu.Meni lično ova tvoja hranilica se više sviđa: jednostavnija je a u potpunosti zadovoljava potrebe i prihrane i ventilacije. U dijelu hranilice da li je salonit ili nešto drugo jer me intersuje kako je obezbijeđeno da kojim slučajem sirup ne procuri. Čime si izvršio pregrađivanje ramova i da li na podnjači postoje zamreženi djelovi i koliki su.
Jedan učesnik je napisao da je bolje uraditi leta na sve četiri strane zbog ulaska pčela na leto pored kada se oduzme zrela matica , tj. da sve pređu kod susjedne matice.kKakvo je tvoje iskustvo sa izradom leta na način kako si mi prikazao na fotografiji.da li si imao takvih problema.Još jedno hvala.

PS. I dalje imam tehničkih razloga za brzi odgovor pa ako prikasnim nemojte mi zamjeriti.
mido
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la mido »

Pozdrav
Ja koristim slične oplodnjake samo je kod mene podjela 3 oplodnjaka po 3 okvira.Isti nastavak mogu prepraviti i na podjelu dva nukleusa po 5 okvira tako što podnicu preokrenem a pregradu postavim na pola.
Već dvije zime jedan dio rezevnih matica čuvam u njima uzimljenim na proizvodnom društvu veoma uspješno.
Za pregradu zalijepin dva lesonita debljine 3,2mm.
Sve dosadašnje hranilice koje nisu imale limenu posudu od štanparskog lima su mi vremenom curile.Volio bih čuti kako to rješavaju drugi.U zadnje vrijeme neko koristi plastični karton ili kako se već zove jer je lesonit danas veoma lošeg kvaliteta pa se od sirupa vremenom krivi i smanjuje prostor između hranilice i okvira. Zbog toga ga pčele grizu i eto ti belaja.
mido
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la mido »

Pozdrav
Ja koristim slične oplodnjake samo je kod mene podjela 3 oplodnjaka po 3 okvira.Isti nastavak mogu prepraviti i na podjelu dva nukleusa po 5 okvira tako što podnicu preokrenem a pregradu postavim na pola.
Već dvije zime jedan dio rezevnih matica čuvam u njima uzimljenim na proizvodnom društvu veoma uspješno.
Za pregradu zalijepin dva lesonita debljine 3,2mm.
Sve dosadašnje hranilice koje nisu imale limenu posudu od štanparskog lima su mi vremenom curile.Volio bih čuti kako to rješavaju drugi.U zadnje vrijeme neko koristi plastični karton ili kako se već zove jer je lesonit danas veoma lošeg kvaliteta pa se od sirupa vremenom krivi i smanjuje prostor između hranilice i okvira. Zbog toga ga pčele grizu i eto ti belaja.
mirsad
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la mirsad »

POZ
Kolega za hranilicu na nukleusima ja koristim obicnu teglu za med.
Poklopac izbusim sa borerom od 2mm dvije rupe.
Teglu prevrnes na zamrezenu poklopnu dasku.
Kod mene funkcionise bez problema.

MK
Nenad-CG
Čita, piše dovoljno

Dosadešnja rješenja su vrlo značajna , možda još neko ima drugačija rješenje u izradi ili korišćenju četvorodjelnih oplodnjaka u dinenzijama LR košnice bilo bi mi od pomoći. Posebno konstrukcijska rješenja hranilice i podnjače.Čime se hranilica oblaže kako nebi procurila, da li je zamreženi dio za ventilaciju odvojen od hranilice, da li je potrebno na podnjači svakog dijela raditi zamreženi otvor i sl. Ako neko zna adresu gdje bi to mogao pogledati bilo bi mi korisno.Još jednom hvala svima.
cerex
Čita i piše, odličan

Post Postao/la cerex »

U planu mi je da ove zime napravim 2 trodjelna oplodnjaka od standardnog lr nastavaka pa me interesuje koji je procenat oplodnje kod ovakvih oplodnjaka, posto sam čuo da se često desava da kompletan sanduk prihvati samo jednu maticu jer navodno pčele osjete maticu kroz pregrade i ne prihvataju druge matice?
mugdo
Čita i piše, odličan

Post Postao/la mugdo »

cerex je napisao/la:U planu mi je da ove zime napravim 2 trodjelna oplodnjaka od standardnog lr nastavaka pa me interesuje koji je procenat oplodnje kod ovakvih oplodnjaka, posto sam čuo da se često desava da kompletan sanduk prihvati samo jednu maticu jer navodno pčele osjete maticu kroz pregrade i ne prihvataju druge matice?
ja koristim dvadjelne,trodjelne i četverodjelne oplodnjake i zadovoljan sam s tim da imam i drugu vrstu manjih oplodnjaka,procenat sparivanja zavisi od više faktora međutim nije tačno da pčele ostave samo jednu u čitavom nastavku bez obzira na broj odjeljaka, kod dvodjelnih je nešto veći procenat sparivanja nego kod 4-djelnih,kod ovog zadnjeg najčešće se spare 2-3 matice a ne mogu se sjetiti da sam vidio sve četiri sparene iako i to nije isključivo, koristim ih na samostalnoj podnici ili preko modifikovane snelgrove daske i nisam primjetio neku razliku u procentu sparivanja matica
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

zamolio bih te, mugdo, da nam uslikaš te tvoje oplodnjake ili barem da opišeš malo detaljnije njihov izgled, konstrukciju. hvala.
Dobru srcu sreća dođe.
mugdo
Čita i piše, odličan

Post Postao/la mugdo »

Ismet je napisao/la:zamolio bih te, mugdo, da nam uslikaš te tvoje oplodnjake ili barem da opišeš malo detaljnije njihov izgled, konstrukciju. hvala.
pokušat ću objasniti a kad budem išao u obilazak pčelinjaka za vikend nadam se da ću napraviti koju fotografiju. standardni nastavak LR pregrađen je daskom debljine 10 mm koja je ufalcana u tijelo nastavka od podnice do vrha nastavka i svaki odjeljak ima zasebnu hranilicu i leta na različite strana, dvodjelni jedno leto naprijed drugo nazad, trodjelni dva bočna leta naprijed srednje nazad,četvorodjelni bočni na stranu lijevo i desno a dva srednja jedan naprijed drugi nazad,podnica puna sa 4 mala leta i poletaljkom. prošle godine sam napravio 5 novih nešto drugačijih koji idu preko modifikovane snelgrove daske tako da se mini društva ili banka matica mogu lakše zazimiti preko proizvodni društava koristeći njihovu toplotu preko otvora koji su dvostruko zamreženi i svaki odjeljak ima svoj otvor.kod ovih zadnjih koristim standardni LR nastavak ili polunastavak visine 145mm koji je pregrađen plastičnom tablom 3mm bez falca i bez zamreženog otvora između odjeljaka koji neki koriste radi lakšeg spajanja tih mini društava ili oplodnjaka u slučaju kada jedan od njih ostane bez matice ili više njih spojim u jedno oduzimajući prije toga matice osim jedne koja ostaje u tom nastavku i biva zazimljena kao osrednji roj,nadam se da sam bar djelimično uspio dočarati izgled oplodnjaka koji koristim, ako sam šta izostavio dopuniću kasnije nakon sugestija
mugdo
Čita i piše, odličan

Post Postao/la mugdo »

mugdo je napisao/la:
Ismet je napisao/la:zamolio bih te, mugdo, da nam uslikaš te tvoje oplodnjake ili barem da opišeš malo detaljnije njihov izgled, konstrukciju. hvala.
pokušat ću objasniti a kad budem išao u obilazak pčelinjaka za vikend nadam se da ću napraviti koju fotografiju. standardni nastavak LR pregrađen je daskom debljine 10 mm koja je ufalcana u tijelo nastavka od podnice do vrha nastavka i svaki odjeljak ima zasebnu hranilicu i leta na različite strana, dvodjelni jedno leto naprijed drugo nazad, trodjelni dva bočna leta naprijed srednje nazad,četvorodjelni bočni na stranu lijevo i desno a dva srednja jedan naprijed drugi nazad,podnica puna sa 4 mala leta i poletaljkom. prošle godine sam napravio 5 novih nešto drugačijih koji idu preko modifikovane snelgrove daske tako da se mini društva ili banka matica mogu lakše zazimiti preko proizvodni društava koristeći njihovu toplotu preko otvora koji su dvostruko zamreženi i svaki odjeljak ima svoj otvor.kod ovih zadnjih koristim standardni LR nastavak ili polunastavak visine 145mm koji je pregrađen plastičnom tablom 3mm bez falca i bez zamreženog otvora između odjeljaka koji neki koriste radi lakšeg spajanja tih mini društava ili oplodnjaka u slučaju kada jedan od njih ostane bez matice ili više njih spojim u jedno oduzimajući prije toga matice osim jedne koja ostaje u tom nastavku i biva zazimljena kao osrednji roj,nadam se da sam bar djelimično uspio dočarati izgled oplodnjaka koji koristim, ako sam šta izostavio dopuniću kasnije nakon sugestija
u garaži sam našao par dijelova za opisane oplodnjake
hranilica za 4-djelni i plastična pregrada
hranilica za 4-djelni i plastična pregrada
stariji model trodjelnog oplodnjka
stariji model trodjelnog oplodnjka
manj oplodnjak pola rama polunastavka 145mm
manj oplodnjak pola rama polunastavka 145mm
ostatak nakon povratka sa pčelinjaka
mugdo
Čita i piše, odličan

Post Postao/la mugdo »

prilikomo zadnjeg obilaska pčelinjaka napravio sam nekoliko fotografija oplodnjaka koje koristim i neki njihovih djelova
može se postaviti preko pč.zajednice ili koristiti kao samostalna podnica
može se postaviti preko pč.zajednice ili koristiti kao samostalna podnica
prazan odjeljak dvodjelnog oplodnjaka
prazan odjeljak dvodjelnog oplodnjaka
pun dvodjelni oplodnjak postavljen preko proizvodne pč. zajednice
pun dvodjelni oplodnjak postavljen preko proizvodne pč. zajednice
mugdo
Čita i piše, odličan

Post Postao/la mugdo »

da se vratim na ovu staru temu,pored dvodjelnih zazimljavao sam i trodjelne koji uspječno prezime, međutim neki dan kod bađe na pčelinjaku vidim četvorodjelini oplodnjak sa rezervnim maticama zazimljen na samostalnoj podnici i sve četiri mini zajednice uspječno zime da ne kažem prezimile jer ima još do proljeća.nevjerovatan potencijal imaju ove mini zajednice od par hiljada pčela i 2-3 kg hrane a u proljeće dobro dođu jer uvijek fali poneka matica.
balasevic
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la balasevic »

kako ostvariti to da takve zajednice se neizorje, ja sam prvi put ove ogodine imao trodjelni oplodnjak iskoristio sam rojeve maticnjake i desilo mi se da se matica oplodi zaljeze i onda se izroji pa me interesuje kako takve zajednice zadrzati da se uzime jer bih pokusao ako Bog da ove godine da zazimim trodjelni oplodnjak kao neku rezervu matica.moj oplodnjak je slican kao ovaj na slici stim da sam pregrade ufolcao tako da ih mogu izvaditi i mislim da je veoma prakticno jer ako izvadimo jednu maticu ostale dvije mozemo prosiriti pomjeranjem pregrada
Najsretniji je onaj čovjek koji je učinio sretnima najviše drugih ljudi.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

balasevic je napisao/la:kako ostvariti to da takve zajednice se neizorje, ja sam prvi put ove ogodine imao trodjelni oplodnjak iskoristio sam rojeve maticnjake i desilo mi se da se matica oplodi zaljeze i onda se izroji pa me interesuje kako takve zajednice zadrzati da se uzime jer bih pokusao ako Bog da ove godine da zazimim trodjelni oplodnjak kao neku rezervu matica.moj oplodnjak je slican kao ovaj na slici stim da sam pregrade ufolcao tako da ih mogu izvaditi i mislim da je veoma prakticno jer ako izvadimo jednu maticu ostale dvije mozemo prosiriti pomjeranjem pregrada
Vjerovatno je problem u rojevnim matičnjacima!

Ručno presadi larvu, uzgoji matičnjak i smanjio si mogućnost izrojavanja, Formiraj takvo drušvo za zimu u sedmom mjesecu .
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
cerex
Čita i piše, odličan

Post Postao/la cerex »

Zašto joj ne dati vise prostora za zalijeganje?Ja sam planirao da pravim trodjelne i četvorodjelne oplodnjake, ali sam odustao, pravicu dvodjelne oplodnjake samo iz razloga sto mislim da trodjelni i četvorodjelni oplodnjaci nemogu u pravoj mjeri pokazati kvalitet matice zbog skučenog prostora.
mugdo
Čita i piše, odličan

Post Postao/la mugdo »

cerex je napisao/la:Zašto joj ne dati vise prostora za zalijeganje?Ja sam planirao da pravim trodjelne i četvorodjelne oplodnjake, ali sam odustao, pravicu dvodjelne oplodnjake samo iz razloga sto mislim da trodjelni i četvorodjelni oplodnjaci nemogu u pravoj mjeri pokazati kvalitet matice zbog skučenog prostora.
zamisli kakav kvalitet matica može pokazati kod većine komercijalnih proizvođača matica čiji se mini oplodnjak sastoji od šake pčele dva dm2 saća, dok 2-3 standardna rama dobro zaležena mogu dati približno realnu sliku kvaliteta matice,naravno da je bolje veći broj ramova ali to zahtjeva veću količinu pčele,ako čovjek radi za sebe a ne komercijalno može kako hoće.
Vahid
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Vahid »

Kolege kakve cemo oplodnjake koristit to zavisi od nas sami sta smartamo laksim cime baratamo sta imamo na raspolaganju mini oplodnjake nukleuse lr.nastavak i.t.d. koliko pcela imamo na raspolaganju hocemoli da dijelimo(cijepamo) drustvo ili drustva sve je do nas sami? ??????????????
Matica svoje pravo lice pokazuje tek nakon tri sedmice poslije oplodnje a do tada nema veze koliki prostor ima to je moje iskustvo i moje misljenje. A i ja proizvodim matice za sebe a i komercionalno ako se ukaze prilika za to ako mogu nesto zaradit sto da ne moj hobi se mora nekad i isplatit ako mogu da ga tako nazovem koliki je prostor matici dat u pocetku ja mislim nema veze odma nakon oplodnje svi znamo kako matiza zalijeze tek nakon oplodnje kad tek zapocinje svoje leglo. A sad malo nesto drugo recimo da je matica uredno oplodena i da je sve uredu treba joj sve gore navedeno a ako nije uredno oplodena i dobijemo trutusu i ona ima prostora na pretek i zalijeze i sta dobijemo trutovsko leglo 3/4/5.ramova sta je boje skucen prostor ili 3/5.ramova prvr 3.sedmice dok ne dobijemo prvo zatvoreno leglo i prve mlade pcele. Toliko od mene i kolege medno.
Pcelar u bijelom svijetu.
cerex
Čita i piše, odličan

Post Postao/la cerex »

Cime napraviti utore za plasticne pregrade na sanduku koji je sastavljen?
senad grudic
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la senad grudic »

Najlakse ti je pomocu rucnog el. cirkulara. Ukoliko ti je deblja pregradna daska moraces napraviti vise
rezova jedan do drugog. Ne zaboravi da pilu spustis i isprobas dubinu na nekoj dasci. Sretno
Senad Grudic
mugdo
Čita i piše, odličan

Post Postao/la mugdo »

ako nemaš ovu mogućnost probaj prikucati dvije tanje letvice koje će napraviti neku vrstu falca za pregradu, bitno je onemogućiti pčelama kontakt sa drugim dijelom oplodnjaka, pošto nemam stolarskog iskustva ja naručim već profalcane zidove sanduka koji ću koristiti u ove svrhe a može služiti i kao obični nastavak.
Odgovorite