mirsad je napisao/la:POZ
Po meni bi najbolje bilo takva drustva izdviojiti iz pcelinjaka i pratiti.
Takvi inkubatori varoe ne mogu donijeti nista dobro.
Ako se pojavi grabez automatski nam zarazu sire na ostala drustva.
MK
Izdvajanje takvih društava je samo dodatni rad koji ne donosi rezultate.
Ja takvu pojavu pratim evo već 3 sezone i ne mogu da odgonetnem što je razlog tome.
Ako izdvojim zajednicu, a mogu je čak i ugušiti ništa ne dobivam.
Trutovi iz te košnice su posijali sjeme po okolnim pčelinjacima.
Šta znači kada primjetim tinkubator da ga saniram kada oko mene u dometu trutova ima hiljade košnica i tko zna koliko inkubatora.
Šta će se dobiti ako ja eliminiram nekoliko takvih društava.
Po okolnim pčelinjacima umjesto pčelara eliminaciju čini sama varroa koja uništi takva društva.
Zaključak je da bi nakon više desetaka godina te pojave same od sebe nestale i samim tim smanjila se ukupna populacija varroe i samim time postotak inkubatora.
Možda je se i smanjila ali ja to ne znam. Jer koliko znam nitko ranije nije o ovoj pojavi pisao.
No iskustvo pčelara ne primjećuje da je varroe sve manje i manje.
Inkubatori koje sam ranije uspio sanirati i očistiti od varroe iduće sezone nisu svi ponovo inkubatori nego normalna društva sa prosječnim brojem varroe, ali se pojave nova društva koja postaju inkubatori. Što su društva jača i više pojačavana iz pomoćnih društava to je veća vjerovatnoća da će se u njima pojaviti inkubatori. To nam govori da treba izbjegavati mamut jaka društva.
Sve sam ubjeđeniji da su Brndini nukleusi u velikoj prednosti kada je varroa u pitanju.
Manja košnica i plodište sa manje legla imaju u postotku manje varroe u odnosu na količinu pčela.
Ja sam tek sada shvatio zašto Brnda priča da u njegovim nukleusima nema puno varroe.
Mislim da će mi ovo saznanje donjeti još jedan zaokret u tehnici pčelarenja.
Doista imao sam ove godine 24 dvomatična društva a ništa nisam dobio osim društva krcata varrom koja nemaju ni pola zimnice.
Sa druge strane pomoćna društva koja su ostala na jednom LR standard tijelu i sa polu nastavkom nisu imala puno varroe ali su skoro sva imala zimnicu.
E pa pčelari moji tko sada ovdje može biti pametan. Ova godina sve kontra očekivanja. Ništa nije normalno ili ja ne znam pčelariti. Očigledno je da negdje griješim. Činjenice govore jedno , a ja se uhvatio standardne literature i ne vidim ni lijevo ni desno. Možda je ta literatura za neka davna prošla vremena bila dobra ali sada očito ne štima. Umjesto da držim pčele koje prikupljaju koliko toliko meda ja držim pčele koje prikupljaju varrou.