Stipo radovi u pčelinjaku

Odgovorite
Zvoneto
Čita i piše, vrlodobar
Kontakt:

Re: Stipo radovi u pčelinjaku

Post Postao/la Zvoneto »

Vi gore u Kladuši imate idealne uvjete za pčelarenje uvijek nešto izvuče, treba biti maher na ovom kršu preživit sa pčelama, pogotovo što stručnjaci javljaju sve više ekstremne suše općenito nisu dobre prognoze. Naravno, Stipo da se isplati prebaciti pčele ali pametno sa što manje seljenja, dosta tu sredstava ode u "ćoravo" a dobit nikakva. Također, ostalo mi je pola društava ove godine u bazi, nema ni od toga ništa u 7 mjesecu su bile totalno suve, ove košnice će zimovati na čistom šećeru pa šta bude... Znači, nema šanse da u Hercegovini pčele ostaju preko ljeta, mada mnogi i tako rade. Kod tebe je još nezahvalnije, kasno počinje razvoj a livade i vrijesak su ovih godina nepouzdani, bez točkova se ne treba nadati medu, ali pametno procijeniti gdje i kada.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Zvoneto je napisao/la:Vi gore u Kladuši imate idealne uvjete za pčelarenje uvijek nešto izvuče, treba biti maher na ovom kršu preživit sa pčelama, pogotovo što stručnjaci javljaju sve više ekstremne suše općenito nisu dobre prognoze. Naravno, Stipo da se isplati prebaciti pčele ali pametno sa što manje seljenja, dosta tu sredstava ode u "ćoravo" a dobit nikakva. Također, ostalo mi je pola društava ove godine u bazi, nema ni od toga ništa u 7 mjesecu su bile totalno suve, ove košnice će zimovati na čistom šećeru pa šta bude... Znači, nema šanse da u Hercegovini pčele ostaju preko ljeta, mada mnogi i tako rade. Kod tebe je još nezahvalnije, kasno počinje razvoj a livade i vrijesak su ovih godina nepouzdani, bez točkova se ne treba nadati medu, ali pametno procijeniti gdje i kada.
Potpuno si u pravu.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

Stipo ja sam već rekao da više neću pisati o oksalnoj kiselini u temi o BeeVitalu i pitao sam se koji su tvoji razlozi . Sada zbog toga pišem u tvom dnevniku i pitam te
dali ti pišeš protiv oksalne kiseline ili BeeVitala . Oksalnoj kiselini nemožemo naštetiti ni ti ni ja . Ko je tretirao , tretiraće opet , a što se mene tiče već sam rekao,
meni ni u đep ni iz đepa . Da te podsjetim: Više puta si rekao da ćeš tretirati samo BeeVitalom i zimsko tretiranje . Umjesto toga poćeo si raditi neke eksperimente
oksalnom kiselinom (kako si naveo čistom 4 %) Da pojasnimo i ti i ja .Dihidrat oksalne kiseline u molekularnoj formuli ima i molekul vode , što čini blizu 30% od
ukupne količine i 4% čiste kiseline na 1 L sirupa umjesto 40gr ok. je 60gr. ok. što matematički nije ni blizu duplo ali je kiselost porasla toliko da postaje opasno.
Možeš ti sve negirati ali tretirati nekoliko puta BeeVitalom pa zatim još oksalnom kiselinom, neznam šta bi rekao . Da je tako pogledaj sam svoje tabele i tretiranje
za 2011. god. Piše tretirano BeeVitalom 11. 10 2011. , a zatim oksalnom 4% 29.10. , istina dole niže piše da je 2010., što je sigurno greška jer se radi o istim košnicama
jer sve lijepo i uredno piše. Još si samo trebao tretirati i svojim koktelom . To što ti radiiš neke eksperimente sa travama je ok. Mogao si lijepo otvoriti temu i reči
evo , napravio sam imali ko ko želi probati . Ja bi se prvi javio . Ovako ovo nema smisla .Ja nikad nisam ništa loše napisao o BeeVitalu, štoviše uvijek sam spominjao
da je dobro sredstvo, a i nadalje ću to tvrditi . Ostalo je tvoj problem i što se mene tiče ovo je za mene završena rasprava, jer ne želim štetiti ljudima koji nisu ni
krivi ni dužni a njihov sam dužnik .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Zvones!
Sačuvaj bože da sam ja protiv oksalne.
Oksalna je dobro sredstvo za tretman u vrijeme kada nema legla.
Jeftina je i dobro učinkovita. K tomu je još i ekološko sredstvo.
Ja samo pišem upozorenje kada osnovano sumnjam u štetne posljedice oksalne.
O kojim posljedicama se radi to sam i napisao.
Ja od kada sam 2009. dobio BeeVital svoje pčele tretiram isključivo tim sredstvom.
Kao što si i vidio iznio sam i neke tabele o rezultatima tih tretmana.
Pisao sam i o učincima, dobrim i lošim stranama BeeVitala.
U zadnje 2 godine prilikom završnog tretmana izdvojio sam jedan red košnica od 10 komada i umjesto BeeVitalom tretirao sam ih oksalnom.
Pratio sam razlike u padu varroe tretiranih košnica oksalnom i drugih tretiranih sa BeeVitalom i vjerovao ili ne razlike u broju opalih varroa su bile beznačajne jer ukupna razlika bila u 50 varroa. U nekim košnicama je padalo više u nekim manje ali za 20 dana to je bilo skoro isto.
O drugim razlikama koje sam uočio sam napisao u temi BeeVitala i digla se graja što sam to rekao za oksalnu.
Imam osjećaj da se misli da ja namjerno pišem protiv oksalne u Korist BeeVitala.
Ništa ne pišem namjerno nego samo po urađenim analizama i njenim rezultatima.
Žao mi je samo što se to tebi ne sviđa jer ti zagovaraš oksalnu, a ja pišem nešto protiv nje.
Ja samo pišem o nekim njenim negativnim učincima i ništa više.
Pisao sam i o negativnim učincima BeeVitala kada se tretira u ljetno vrijeme sa malim dozama po velikim vrućinama.
-
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Samo da dodam da poslje nebi bilo opet neke zablude.
Ja sam prošle jeseni isto izdvojio 10 društava i završno ih tretirao sa svojim koktelom.
Ove godine sve sam košnice u pčelinjaku tretirao do jula samo BeeVitalom.
U julu pošto su tek tada dospjele trave koje su potrebne za moj koktel pola sam pčelinjaka odnosno 50 košnica tretirao opet sa BeeVitalom , a pola odnosno drugih 50 košnica sa mojim koktelom. Prvo što sam primjetio je to da je koktel tada vidno više obarao varroe nego BeeVital.
Vidjeći to nakon prvog polivanja izdvoio sam po 10 društava iz obe opcije i križno ponovio drugi tretman. 10 košnica koje sam prvi put polio sa koktelom polio sam i h drugi put sa BeeVtalom i obrnuto. Poslje BeeVitala drugi put polio sam ih sa koktelom. Poslje sam brojao opalu varrou i rezultat je bio da je koktel tu došao do velikog izražaja jer je oborio dvostruko više varroe poslje BeeVitala nego BeeVital poslje koktela.
Tko je bio sretniji od mene jer mi se cilj ispunio da sam napravio sredstvo koje po vrućinama obara varrou jače nego BeeVital.
Koktel je isto kao i BeeVital imao produženo djelovanje jer je varroa padala više od 50 dana. Oko 20.8.2012. prestao sam brojati pad varroe jer je pad bio beznačajan od svega nekoliko varroa u 3 dana. 15 dana poslje trebao sam izvršiti pregled društava da vidim može li se izvaditi nešto meda. Usljed suše i vrućina pregled je bio nemoguć. Čim bi otvorio prvu košnicu uzbunilo bi se toliko pčela da sam se bojao grabeži. Morao sam prekinuti rađu jer cijeli pčelinjak je nesnosno brujao. Morao sam dodati malo pogače da se stvori prividan unos i pčelinjak malo smiri jer tako se to radi u bespašnom periodu. Pred mrak svaka je košnica dobila po četvrt kg pogače moje proizvodnje. Drugi i treći dan padala je kiša pa sam pregled nastavio peti dan.
Tada sam doživio ugodno iznenađenje. Prvo što sam uradio kada sam došao na pčelinjak povukao sam ladicu na podnici jednog inkubatora varroe i čudo se dogodilo. Na limu sam tada izbrojao 585 varroa. Ja onako zaprepašten šta obori tu varrou. Bio je to 10.9.2012. zadnji tretman protiv varroe uradio sam krajem jula. Malo sam se češkao po glavi. Nikako da dođem sebi. Gledam zabilješke pada varroe i jasno se vidida je varroa padala i padala sve slabije i slabije te oko 20.8.2012. skoro da je prestala padati. Po nekoj logici možda sam trebao nakon 20 dana zateći 10 možda 20 varroa kada ono 585 varroa. Nema logike te brže bolje provjerih druge ladice na podnicama i doista svugdje varroe kao u priči negdje manje negdje više ali je ima prilično. E sada kolege moje zaključite sami šta je to oborilo toliko varroe. Ja možda znam ali neću ništa reći dok ne ponovim postupak.
Ermin.ef.
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Ermin.ef. »

Izgleda da nam dobre vijesti stižu iz Livna :)
pot
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la pot »

Ja nevjerujem da neko sredstvo može efikasno djelovat toliko dugo, moguće da je ta varoa uništena znatno ranije ali su je pčele počele izbacivat tek poslje dodavajna pogača (mjenja se atmosvera u košnici i td.).
balasevic
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la balasevic »

bravo stipo samo nastsvi nadam se da ces uspjeti postici ono sto zelis puno srece samo nastavi
Najsretniji je onaj čovjek koji je učinio sretnima najviše drugih ljudi.
pot
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la pot »

Kome još ne bi bilo drago da imamo dobro sredstvo, Stipo kad pođeš u Konjic ponesi koji litar...
Pozdrav..
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

Drago mi je da su nesporazumi iza nas . Naravno da ću se i ja sljedeće godine javiti za ispitivanje tvog sredstva na ograničenom broju košnica.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

pot je napisao/la:Ja nevjerujem da neko sredstvo može efikasno djelovat toliko dugo, moguće da je ta varoa uništena znatno ranije ali su je pčele počele izbacivat tek poslje dodavajna pogača (mjenja se atmosvera u košnici i td.).
Ne vjerujem ni ja i zato sam se prijatno češkao po glavi.
Zaboravio sam ranije napomenuti da je više od pola varroe vidno oštećeno što je znak da ju je pčela nagrizla.
Među tom varroom bilo je i dosta mlade bijele varroe.
Jedino moguće objašnjenje za to je ili je kiša i 2 dana vlažnog vremena ponovo aktiviraka koktel ili je na to utjecala pogača jer sam i u pogaču dodao malo sirovog koktela odnosno koktel bez oksalne i mravlje kiseline. Zato ne mogu ništa sa sigurnošću reći dok ne provjerim. Bilo jedno ili drugo ovo otkriće je svakako prava stvar. Interesantno bi bilo da je na toliki pad varoe utjecala pogača preko hemolinfe. Samo ne znam jer sam istu tu pogaču davao i 2 mjeseca ranije i šteta je da nisam tada detaljno gledao limove u podnicama.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

zvones je napisao/la:Drago mi je da su nesporazumi iza nas . Naravno da ću se i ja sljedeće godine javiti za ispitivanje tvog sredstva na ograničenom broju košnica.
Baš mi takva podrška treba. Besplatno ću ti poslati 1 litar za probu da čujem i tvoje mišljenje.
Pozitivno djelovaje protiv varroe je odlično i samo da ne bude štetnih posljedica, a tih štetnih posljedica se najviše bojim.
Na sreću za sada ništa loše ne primjećujem. Vidjet ću što će pokazati vrijeme.
Čuvaj propolis vjerujem da će mi trebati nekoliko kg dobrog ne zagađenog propolisa jer tu sam tanak.
Trenutno propolisa imam tek za 10 lit koktela.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Ovo je slikano kada sam primjetio da je opala varroa.
slika
Na snimku se jasno vide bijeli tragovi pogače i more varroe.
oma
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la oma »

Stipo je napisao/la:Uzimljavanje dvomatično je zakon. Dolje se stavi jako društvo, a gore iznad sneglerove daske postaviti roj ili drugo slabije društvo.
u vezi ovakve vrste zazimljavanja interesujeme me kako na stacionarnom pčelinjaku prenijeti slabije društvo na jace a da se pčela ne vraća na staro mjesto odakle je prenijeta? Treba li je držati zatvorenu? je li bolje u početku da matice ne osjete jedna drugu a tek kasnije onda da osjete miris jedna druge?
uglavnom opis ovakvog postupka sada kada je tem. vani 20 i vise ima i donoska na vrijesku pčelinjak je kraj Mostara!
schumy
Aktivan

Post Postao/la schumy »

oma je napisao/la:
Stipo je napisao/la:Uzimljavanje dvomatično je zakon. Dolje se stavi jako društvo, a gore iznad sneglerove daske postaviti roj ili drugo slabije društvo.
u vezi ovakve vrste zazimljavanja interesujeme me kako na stacionarnom pčelinjaku prenijeti slabije društvo na jace a da se pčela ne vraća na staro mjesto odakle je prenijeta? Treba li je držati zatvorenu? je li bolje u početku da matice ne osjete jedna drugu a tek kasnije onda da osjete miris jedna druge?
uglavnom opis ovakvog postupka sada kada je tem. vani 20 i vise ima i donoska na vrijesku pčelinjak je kraj Mostara!
Oma, postupak je jednostavan:
Prenesi slabije društvo na jače, odmah iznad Snelgrove-ove daske neka matice osjete jedna drugu. Izlaz iz gornjeg društva na letu začepi svježom travom i dodaj navečer koju litru sirupa (omjer 2:1 ili 3:1) ili pogaču.
Nakon par dana (2 ÷ 3) pčele same (kada se trava malo posuši) nađu izlaz iz svog novog doma i zaborave na poziciju prije postavljenog starog mjesta svoje košnice.
Pozdrav............schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

Stipo je napisao/la:
zvones je napisao/la:Drago mi je da su nesporazumi iza nas . Naravno da ću se i ja sljedeće godine javiti za ispitivanje tvog sredstva na ograničenom broju košnica.
Baš mi takva podrška treba. Besplatno ću ti poslati 1 litar za probu da čujem i tvoje mišljenje.
Pozitivno djelovaje protiv varroe je odlično i samo da ne bude štetnih posljedica, a tih štetnih posljedica se najviše bojim.
Na sreću za sada ništa loše ne primjećujem. Vidjet ću što će pokazati vrijeme.
Čuvaj propolis vjerujem da će mi trebati nekoliko kg dobrog ne zagađenog propolisa jer tu sam tanak.
Trenutno propolisa imam tek za 10 lit koktela.
Stipo nemora biti besplatno, rado ću platit tvoje troškove. Što se tiče propolisa tu sam tanji od tebe. Dok se za med ne bojim, poznato je da pčele nose smolu sa svačega,
a ja sam ipak gotovo u gradu . Propolisa uzimam malo i koristim samo za vanjske potrebe ( koža i slično). Ne prodajem nikome.
koristi u vojne svrhe !
oma
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la oma »

U VEZI ZAZIMLJAVANJA IMA BI JOS JEDNO PITANJE KOJE GLASI AKO KOSNOCU ZATVORIM I UNESEM JE RECIMO U GARAŽU :idea: KOLIKO SE TAKO DRUŠTVO MOŽE DRŽATI ZATVORENO? MJESEC,DVA? TREBALI MU DODAVATI VODE? NEKI PRIJEDLOG? :?:
neven
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la neven »

oma je napisao/la:U VEZI ZAZIMLJAVANJA IMA BI JOS JEDNO PITANJE KOJE GLASI AKO KOSNOCU ZATVORIM I UNESEM JE RECIMO U GARAŽU :idea: KOLIKO SE TAKO DRUŠTVO MOŽE DRŽATI ZATVORENO? MJESEC,DVA? TREBALI MU DODAVATI VODE? NEKI PRIJEDLOG? :?:
oma, jel ti to ozbiljno? stvarno bi držao pčele zatvorene dva mjeseca?to je kao da ih držiš u zatvoru.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

oma je napisao/la:U VEZI ZAZIMLJAVANJA IMA BI JOS JEDNO PITANJE KOJE GLASI AKO KOSNOCU ZATVORIM I UNESEM JE RECIMO U GARAŽU :idea: KOLIKO SE TAKO DRUŠTVO MOŽE DRŽATI ZATVORENO? MJESEC,DVA? TREBALI MU DODAVATI VODE? NEKI PRIJEDLOG? :?:
Pčele se mogu zatvoriti po potrebi na par dana (3 do 4 dana) ali ne smiju biti zatvorene duže vrijeme na suncu. U hranilicu im treba davati vode.
Pčele u hladu i tami mogu ostati vrlo dugo. Valjda ih ne planiraš negdje preseliti na tako dalek put da moraju ostati zatvorene više mjeseci. Mislim da tako dugo vrijeme ne bi preživile. Pčelama treba i pročisni let pa i na to treba paziti. Ja se pitam kako su u davna vremena u vrijeme jedrenjaka Italijani
prevezli pčele u Ameriku. Vjerujem da ih je na tako dalek put malo preživilo. Međutim danas se iz Australije brodom pčele prevoze u Ameriku.
Oma ne sklanjaj pčele u podrum na duže vrijeme vjerujem ljepše će im biti vani na zraku.
franevrs
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la franevrs »

Stipo je napisao/la:
Pčele se mogu zatvoriti po potrebi na par dana (3 do 4 dana) ali ne smiju biti zatvorene duže vrijeme na suncu. U hranilicu im treba davati vode.
Pčele u hladu i tami mogu ostati vrlo dugo. Valjda ih ne planiraš negdje preseliti na tako dalek put da moraju ostati zatvorene više mjeseci. Mislim da tako dugo vrijeme ne bi preživile. Pčelama treba i pročisni let pa i na to treba paziti. Ja se pitam kako su u davna vremena u vrijeme jedrenjaka Italijani
prevezli pčele u Ameriku. Vjerujem da ih je na tako dalek put malo preživilo. Međutim danas se iz Australije brodom pčele prevoze u Ameriku.
Oma ne sklanjaj pčele u podrum na duže vrijeme vjerujem ljepše će im biti vani na zraku.
He,he,he, Stipo kako si, dali ste šta uspili sakupit vriska ove sezone, kod mene mali bijeli još cvate i u
suradnji sa crvenkastim rođakom primorskim vriskom i ericom arboreom sakupila su društva odličnu
zimnicu, ojačala tako da su sada na 4 OL i po mom računu moći ćemo izvadit 10-15 kg, reklo bi se
dobra jesen.
Kolegi omi bi preporučio malo literature kroz ovu zimu, zar ne. :D

pozz.............
Frane Vrsalović
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Frane ovo OL je li otvoreno leglo? POzz Marin
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
schumy
Aktivan

Post Postao/la schumy »

franevrs je napisao/la:
Stipo je napisao/la:
Pčele u hladu i tami mogu ostati vrlo dugo. Valjda ih ne planiraš negdje preseliti na tako dalek put da moraju ostati zatvorene više mjeseci. Mislim da tako dugo vrijeme ne bi preživile. Pčelama treba i pročisni let pa i na to treba paziti. Ja se pitam kako su u davna vremena u vrijeme jedrenjaka Italijani prevezli pčele u Ameriku. Vjerujem da ih je na tako dalek put malo preživilo. Međutim danas se iz Australije brodom pčele prevoze u Ameriku.
He,he,he, Stipo kako si, dali ste šta uspili sakupit vriska ove sezone, kod mene mali bijeli još cvate i u suradnji sa crvenkastim rođakom primorskim vriskom i ericom arboreom sakupila su društva odličnu zimnicu, ojačala tako da su sada na 4 OL i po mom računu moći ćemo izvadit 10-15 kg, reklo bi se dobra jesen.

pozz.............
Franevrs, ne budi prestrog prema početnicima, sjeti se naših prvih koraka u pčelarstvu.... Još uvijek vrijedi trampa med-vrijesak (ti) za med-bagrem (ja) ?
Pozdrav.............schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

franevrs je napisao/la: He,he,he, Stipo kako si, dali ste šta uspili sakupit vriska ove sezone, kod mene mali bijeli još cvate i u
suradnji sa crvenkastim rođakom primorskim vriskom i ericom arboreom sakupila su društva odličnu
zimnicu, ojačala tako da su sada na 4 OL i po mom računu moći ćemo izvadit 10-15 kg, reklo bi se
dobra jesen.

pozz.............
Ja sam onako osrednje nisam loše ali što se tiče pčela ne ponovilo se.
Tri košnice da spojim u jednu taman bi imale dovoljno sirupa i meda.
I kod mene se mjestimice vrijesak negdje pojavio ali samo u tragovima da smiri pčele.
Zbog vrlo hladnih noći i ono malo tu i tamo po koji cvjetić slabo je medilo na žalost došao je i prvi mraz, a zna se što mraz uradi cvijetu.
Interesantno je da evo primjećujem po koji maslačak.
franevrs
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la franevrs »

Marin je napisao/la:Frane ovo OL je li otvoreno leglo? POzz Marin
Marine imaju 4-5 okvira uglavnom poklopljenog, ali ondje gdje je ne blokiraju sa unosom
matica uredno polaže tako da ga ima u svim stadijima i to traje više od mjesec dana.
schumy je napisao/la:Franevrs, ne budi prestrog prema početnicima, sjeti se naših prvih koraka u pčelarstvu.... Još uvijek vrijedi trampa med-vrijesak (ti) za med-bagrem (ja) ?
Pozdrav.............schumy
Schumy, nije mi bila namjera nikoga, nedaj bože uvrijedit, možda samo potaknuti na dodatnu edukaciju
kao što i sebe potičem, a mislim da nikome nije na odmet pročitat ponešto od pčelarske literature, što se
dogovora oko trampe tiče, ova sezona je sigurna da će se izvadit nešto, i to ako ne bude većih vremenskih
poremećaja idući vikend, tako da ću moći realizirat naš dogovor tek nakon druge sezone.
Stipo je napisao/la:
franevrs je napisao/la: He,he,he, Stipo kako si, dali ste šta uspili sakupit vriska ove sezone, kod mene mali bijeli još cvate i u
dobra jesen.

pozz.............
Ja sam onako osrednje nisam loše ali što se tiče pčela ne ponovilo se.
Tri košnice da spojim u jednu taman bi imale dovoljno sirupa i meda.
I kod mene se mjestimice vrijesak negdje pojavio ali samo u tragovima da smiri pčele.
Zbog vrlo hladnih noći i ono malo tu i tamo po koji cvjetić slabo je medilo na žalost došao je i prvi mraz, a zna se što mraz uradi cvijetu.
Interesantno je da evo primjećujem po koji maslačak.
Žao mi je šta je to tako kako govoriš, sve se izokrenulo. Najprije suša iscrpi vegetaciju i kad napokon malo natopi
onda gdje je malo visočije dođu rani mrazevi i odnesu i ono malo, ma barem da skupe zimnicu. To smo imali i mi
u Dalmaciji lani. A ove godine dobra jesen, evo sada zovu nekakvo zahlađenje ali to će biti kratkog vijeka, po mom
mišljenju. Stoj mi dobro i zdravo i ne kloni duhom i čestitke na dobrom sredstvu na kojem radiš, valjda će biti
prilike da ga i ja isprovam.

pozz..............
Frane Vrsalović
oma
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la oma »

Stipo je napisao/la:
OVO SAM PITAO JER NAJAVLJUJU NEKAKVU SIBIRSKU ZIMU KOJA NIJE ZABILJEZENA ZADNJIH 1000 GODINA, IMAO SAM NEKE KASNE ROJEVE CAK MI SE JEDNA MATICA ROJILA PRIJE 15 DANA STA SA OVOM SIROTINJOM? PA SAM IH MISLIO MOZDA MALO U PODRUM STAVITI? OVO SE ODNOSI SAMO NA PERIOD SA VRLO HLADNIM VREMENOM, SNIJEZNI DANI KADA PCELA SVAKAKO NE IZLAZI? JELI JOJ SVEJEDNO BILA ZATVORENA U PODRUMU ILI U KOSNICI ?
Odgovorite