Nenad-CG je napisao/la:Pozdravljam Vas Senade. Imao sam toliko toga kroz ovu temu ( što mi se dešavalo kod moja tri društva koliko ih imama) i očekivao sam da će te se ranije uključiti, jer mi je kao početniku veoma značajno mišljenje iskusnih i nadasve uspješnih pčelara kao što ste vi, što ne znači da nijesam zadovoljan odgovorima koje sam dobio od učesnika na ovu temu i na tome im hvala. Posebno me interesovalo šta sa matičnjacima tihe smjene u ovom periodu. Proces se odigrao kako su pčele to htjele.Međutim, ne znam da li je stara matica zamijenjena jer ista nije bila obilježena.Kada sam uočio matičnjake bilo je i otvorenog i zatvorenog legla čak sam i maticu pronašao. Nedoumica je bila da li sam mogao iskoristiti dio matičnjaka na formiraju manjeg nukleusa na način što bi iz nekoliko zajednica oduzeo po jedan ram sa leglom i pčelama.Da li bi se taj nukleus uopšte održao u toku zime i bio dovoljno jak za proljećni razvoj i .....
Još jednom pozdrav.
Posebno me interesovalo šta sa matičnjacima tihe smjene u ovom periodu
Mora se znati stanje zajednice bar u zadnjh 3-4 mjeseca kako se ponašalo da bi se sada odredilo stanje sa matičnjacima. Zašto to pčele žele. Možda i nisu tiha smjena bez obzira na izgled i mjesto matičnjaka . Kod mene skoro svaki dan dođe rojčić na pčelinjak . Znači da je to pojava koja je skoro uobičajna svake godine ,vjerovatno dopuna hrane je urok . Postoji mogućnost i da je tiha smjena. da si mi bliže lahko bi to regulisali jer kod mene ima matica i mogao bi zamjeniti.
Ako bi se oslonio na matičnjake u ovo vrijeme to je kolaps zajednice i u proljeće dobijemo samo trutušu. Vjerovatnoća da se ta matica oplodi je mala . Čuda postoje!
Međutim, ne znam da li je stara matica zamijenjena jer ista nije bila obilježena
RAzlika između stare i mlade matice koja nije oplođena je vidljiva bez obzira što nisu obilježene,
Kada sam uočio matičnjake bilo je i otvorenog i zatvorenog legla čak sam i maticu pronašao.
Trebao si porušiti matičnjake a ako je matica loša naći kod nekog maticu mladu oplođenu i dodat. Ovo ti je škola da uvjek trebaš imati rezervnih matica na pčelinjaku , JA trenutno imam oko 30 rezervnih matica i skoro svaki dan neko dođe po maticu zbog tih problema.
Nedoumica je bila da li sam mogao iskoristiti dio matičnjaka na formiraju manjeg nukleusa na način što bi iz nekoliko zajednica oduzeo po jedan ram sa leglom i pčelama.Da li bi se taj nukleus uopšte održao u toku zime i bio dovoljno jak za proljećni razvoj i .....
Nikakvo formiranje novih zajednica sa matičnjacima u ovo vrijeme nije dobro , ČAk i da nađeš plodne matice da bi nešto formiro od jakih nije dobro to raditi . Zna se kada je vrijeme za formiranje novih zajednica !
To što imaš pčelinjih zajednica pregledaj , utvrdi stanje , ako u toj zajednici gdjke su matičnjaci bili stara matic aima onda je bolje da ostane ona nego da ostaviš mladu neoplođenu. U svaom slučaju napravi procjenu ako ta matica nevalja valjda u okruženju ima neko maticu za prodat pa je zamjeni.