EUPATORIUM CANNABINUM
Re: EUPATORIUM CANNABINUM
Tvoje slike ili video prikazi medonosnog bilja , a i drugi su sigurno dosta pregledani ali najčešće nema odgovora i moj je odgovor najviše iz tog razloga . Uvijek sve
pogledam i zaista je za pohvalu .
Što se tiče konkretnog prikaza , neznam koliko je konopljuša u srodstvu sa industrijskom konopljom, a za informaciju mlađim kolegama , nekad se konoplja dosta
gajila, osobito na selu i tada je svako domačinstvo imalo tkalački stan, gdje se ponajviše tkalo platno od konopljine pređe . Zato je svako domačinstvo koje je imalo
zemlju imalo i parcelu pod konopljom (konoplja dosta podsjeća na koprivu-žaru, samo što je visoka i po 2,5 m do 3 m ). Pošto je vrlo žilava i tvrda , poslje skidanja
i vezivanja u snopove , morala je dosta dugo da leži u vodi (potoku, rijeci) da bi omekšala, poslje čega je išla dalja obrada. Dejstvo konoplje moglo se vidjeti i po
plutajućoj ribi . Ćini mi se da se riba mogla upotrijebiti u ishrani ali nisam siguran .
pogledam i zaista je za pohvalu .
Što se tiče konkretnog prikaza , neznam koliko je konopljuša u srodstvu sa industrijskom konopljom, a za informaciju mlađim kolegama , nekad se konoplja dosta
gajila, osobito na selu i tada je svako domačinstvo imalo tkalački stan, gdje se ponajviše tkalo platno od konopljine pređe . Zato je svako domačinstvo koje je imalo
zemlju imalo i parcelu pod konopljom (konoplja dosta podsjeća na koprivu-žaru, samo što je visoka i po 2,5 m do 3 m ). Pošto je vrlo žilava i tvrda , poslje skidanja
i vezivanja u snopove , morala je dosta dugo da leži u vodi (potoku, rijeci) da bi omekšala, poslje čega je išla dalja obrada. Dejstvo konoplje moglo se vidjeti i po
plutajućoj ribi . Ćini mi se da se riba mogla upotrijebiti u ishrani ali nisam siguran .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
Zvone hvala na tekstu i informacijama. Kako izgleda ta industrijska konoplja - znas li latinsko ime. Ne znam za dejstvo konoplje u vodi na ribe, ali su nas ucili da takvo dejstvo u vodi ima istucana divizma - malo pregradis rijecicu i istucas divizmu i promijesas je u vodi. pozdrav
Neznam latinski naziv , možda bih ga našao ali ne bi bilo moje znanje . Vjerujem da mnogo liči na indijsku konoplju, a ja je se sjećam kao dijete, jer sam je viđaodalibor je napisao/la:Zvone hvala na tekstu i informacijama. Kako izgleda ta industrijska konoplja - znas li latinsko ime. Ne znam za dejstvo konoplje u vodi na ribe, ali su nas ucili da takvo dejstvo u vodi ima istucana divizma - malo pregradis rijecicu i istucas divizmu i promijesas je u vodi. pozdrav
kod rodbine u planini iznad Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Osim što se kiselila u potoku, trebalo je i tući pa iz izdvojenih vlakana presti pređu koja se kasnije tkala na tk.
stanu . Neodoljivo podsjeća na koprivu ,samo što je viša i deblja, a i cvijet u obliku klasa je jako sličan. Inače sva bijela narodna nošnja je tkana od konoplje i
radna i paradna odnosno misna kako se govorilo u tim krajevima . Idući preko Lepenice prema Kreševu prije nekoliko godina vidio sam konoplju u blizini farme
jelena .Siguran sam da bolje informacije možeš dobiti od starijih ljudi/žena u Kreševu , a vjerujem da neko ima i nošnju iz tog vremena . Također se kimono za
judo (đudo) pravi od konopljinog platna i može izdržati svašta i najjače osobe (više puta provjereno).
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
-
franevrs
- Čita i piše, vrlodobar
Nisam neki stručnjak ali koliko se sjećam indijska konoplja ili canabis sativa je veoma popularna biljka kodzvones je napisao/la:Neznam latinski naziv , možda bih ga našao ali ne bi bilo moje znanje . Vjerujem da mnogo liči na indijsku konoplju, a ja je se sjećam kao dijete, jer sam je viđao
nekih ljudi. Ali ne kao biljka za izradu odjeće,
posjetili organi gonjenja.
Ta biljka je naime popularna marihuana
pozz...........
Frane Vrsalović
Ova biljka koju sam snimio je iz porodice Asteraceae, a konoplja je iz Cannabaceae, ne znam koliko i imaju li uopće sličnosti.
Da, nemožeš na svoju ruku gajiti ni " industrijsku konoplju " , treba dozvola . Koliko znam radi se o istoj biljci samo što indijska ili marihuana ima veći sadržaj droge .franevrs je napisao/la:Nisam neki stručnjak ali koliko se sjećam indijska konoplja ili canabis sativa je veoma popularna biljka kodzvones je napisao/la:Neznam latinski naziv , možda bih ga našao ali ne bi bilo moje znanje . Vjerujem da mnogo liči na indijsku konoplju, a ja je se sjećam kao dijete, jer sam je viđao
nekih ljudi. Ali ne kao biljka za izradu odjeće,![]()
kad bi je uzgajao kod nas u Hrvatskoj vrlo brzo bi te
posjetili organi gonjenja.
Ta biljka je naime popularna marihuana![]()
.
pozz...........
Po selima je nekad bilo jako siromašno i nije se imalo novca, tako da tko nije sebi uzgojio, nije imao niti što jesti, niti što obući .
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !