Pasna katastrofa
Re: Pasna katastrofa
Pa drage kolege,pcela je divlja zivotinja.Takva treba i da ostane.
Da nije takva,ne bi ni uspjela preziviti desetine milona godina.
Pozdrav.
Da nije takva,ne bi ni uspjela preziviti desetine milona godina.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
vrcam dracu..
Kolko god bila plemenita,pcela je ipak zivotinja,a nagon za prezivljavanjem vrste je jaci od svega,tako da nezz zasto je to tesko prihvatit.Ovo za trutove ja stalno gledam kad sijecem građevnjake.
Inzinjeru, i u rejonu Srednje Spionice na cca 200 mnm do 15.06.2012 je bila prava katastrofa, od tog dana je pocela lipa i na kontrolnoj vazi ima unosa po 1 kg dnevno.
Juce 19.06.2012 godine vaga je pokazala unos od 5 kg. i nadati se bar par dana znacajniji unos kako bi pcele barem nesto hrane obezebjedile za sebe.Čudo jedno rojevi se vracaju u košnice iz kojih se puštaju, iskusniji kazu nema unosa iz prirode i gladan roj se vraca u društvo iz kojeg se pušta.Ponovno imam rojenje iz tog društva za nekih 3 dana i taj roj sam smjestio, matica iz 2010 godine.
Lipa i livada ce potrajati , samo neka vrijeme bude povoljno za lucenje nektara i mozda nam bude potrebno manje šecera za prihranu.
Pčelari hobisti , a pogotovo penzioneri će kakao stoji situacija veoma teško moći obezebjdeiti dovoljnu količinu šećera za prihranu društava.
Juce 19.06.2012 godine vaga je pokazala unos od 5 kg. i nadati se bar par dana znacajniji unos kako bi pcele barem nesto hrane obezebjedile za sebe.Čudo jedno rojevi se vracaju u košnice iz kojih se puštaju, iskusniji kazu nema unosa iz prirode i gladan roj se vraca u društvo iz kojeg se pušta.Ponovno imam rojenje iz tog društva za nekih 3 dana i taj roj sam smjestio, matica iz 2010 godine.
Lipa i livada ce potrajati , samo neka vrijeme bude povoljno za lucenje nektara i mozda nam bude potrebno manje šecera za prihranu.
Pčelari hobisti , a pogotovo penzioneri će kakao stoji situacija veoma teško moći obezebjdeiti dovoljnu količinu šećera za prihranu društava.
Opa 5 kg unos
, fino me obradova.Ja nemam vagu a nisam gledo drustva mada se primijeti da unosa ima pocele su ponovo mirisati
.Kod nas ( Zahirovici) lipa tek pocela cvat,nije jos sva a imamo je dosta,a za vikend javljaju rashlađenje godice i lipi,a i svemu posle nje.Sve u svemu ako skupe solidne zalihe za zimu ja zadovoljan.
Inzinjeru, juce 20.06.2012 dnevni unos 2 kg, sve u svemu od kada je vrijeme bolje ukupan unos od kg. 10 . Vagu je jednostavno napraviti , dodji pogledaj ,neka ima na pcelinjaku, pa ti si inzinjer i mozda je malo modifikujes i dotjeras.
Svakako vagu na pcelinjaku treba imati ako nista drugo radi mira na pcelinjaku i bez pretjeranog zavirivanje u kosnice.
Moj telefon je 061 486 851 pa nazovi.
Pozdrav.
Svakako vagu na pcelinjaku treba imati ako nista drugo radi mira na pcelinjaku i bez pretjeranog zavirivanje u kosnice.
Pozdrav.
Imam ja jos 2 predmeta polozit do te titule,a i sam sam namjeravo isceprkat nesto sa vagom,nek ima onako radi reda.Jer ipak ja bar svakih 10 dana onako informativno pregledam bar 2 bolje 2 slabije(iako ove godine nemam bas te razlike).Muftija je napisao/la:Inzinjeru, juce 20.06.2012 dnevni unos 2 kg, sve u svemu od kada je vrijeme bolje ukupan unos od kg. 10 . Vagu je jednostavno napraviti , dodji pogledaj ,neka ima na pcelinjaku, pa ti si inzinjer i mozda je malo modifikujes i dotjeras.
Pozdrav.
Per aspera ad astra(od trnja do zvijezda),prije sedmicu sam bio u ocaju kad sam vidio stanje u kosnicama,a danas ne mogu da vjerujem.Lipa kod nas jos nije na maksimumu,a kosnice mi krcate nektarom.Drustvo u LR-u prije sedmicu imalo 3 osnove i građevnjaka netaknute,danas sve cetvero izrađeno i nastavak prepun nektara.Ostale moje obicne doslovno blokirane od unosa,moro sam malo raspoređivat prebacivat okvire u roj i drustvo koje se izrojilo.Kod mene izgleda vise od Muftijinih 5 kg .
kod mene na lokaciji Basigovci,Zivinice lipa medi i to dobro.Danas sam gledo pojedina drustva ona jaca imaju po pun nastavak ali ga nezatvaraju jos.Bijela lipa je tek pocela da cvjeta tako da se nadam da ce ga uskoro poceti i zatvarati.
BEZ DOBRE MATICE NEMA NI DOBROG DRUSTVA
kakva je situacija na terenu kolege:)
-
Zvoneto
- Čita i piše, vrlodobar
- Kontakt:
Kod mene je gore na kupreškom terenu jako loše iznenadio sam se neki dan. Bilo je dobro počelo ali brzo je stalo, meda ima biće vrcanje, ali nema više unosa suša je učinila svoje. Dobra kiša bi mogla spasiti ali strah me da i od vrijeska nema ništa. Treba obići terene gdje je bilo kiše i vidjeti ima mikrolokacija koje se dobro zelene. Vrijesak je proteklih godina počinjao 25.07 treba se spremati taj datum se bliži, moramo se spašavati vrijeskom kao i svake godine 
Ja prekino vrcanje radi grabezi,ne razumijem ja sam vise nego zadovoljan kolko meda vadim kolko ostane,a kod ostalih tolko gladne.
-
lukaletunic
- Čita i piše, dobar
Ne znam kako je kod vas ali meni se teško spašavati vrijeskom,ne znam kako je gore medio zadnjih godina jer u mom kraju protekle tri godine ništa vrcanja osim nadopune zimnice,možda je ovo ta godina,tko će ga znati,ali ako ne bude kiše na vrijeme ništa od toga.inzenjer je napisao/la: Vrijesak je proteklih godina počinjao 25.07 treba se spremati taj datum se bliži, moramo se spašavati vrijeskom kao i svake godine
pozzz....
U Kupresu i Glamoču je prije 2 dana pala dobra kiša. Bio sam danas U Kupresu još ima lokava po makadamu prema Ravnom.Zvoneto je napisao/la:Kod mene je gore na kupreškom terenu jako loše iznenadio sam se neki dan. Bilo je dobro počelo ali brzo je stalo, meda ima biće vrcanje, ali nema više unosa suša je učinila svoje. Dobra kiša bi mogla spasiti ali strah me da i od vrijeska nema ništa. Treba obići terene gdje je bilo kiše i vidjeti ima mikrolokacija koje se dobro zelene. Vrijesak je proteklih godina počinjao 25.07 treba se spremati taj datum se bliži, moramo se spašavati vrijeskom kao i svake godine
U Kupresu je danas doista bilo vruće i nije ni čudo da je medenje prestalo. Ali eto ako još koji put navrati kiša može se na tom području očekivati nešto vrijeska. Kod mene vrućina sve sprži, a kiše nit oblačka da se barem tako nadam kiši. Vaga od jučer do danas 250 g u minusu. Gledam vrijesak se još dobro drži prilično je visok, zelen. Dali će izdržati ove vrućine upitno je. Kod mene je livada umjela 8 kg a budući da su košnice bile potpuno bez meda to je ništa.
U slabijim društvima vide se samo nešto vijenaca meda. Mednih okvira nema gotovo ni jednog osim kod onih dvomatičnih gdje bi se za muku nešto meda dalo i izvaditi. Ja čekam vrijesak, a ako ga ne bude ne smijem ni pomisliti što bi me snašlo.
-
Zvoneto
- Čita i piše, vrlodobar
- Kontakt:
Ma Stipo, ja sam kupreška općina pčele su mi jugoistočno tamo selo Ravno ako znaš, tako da malo koristi od kiše u Kupresu. Neki dan kad sam bio 3 kilometra dalje pade kiša prava nebo se sastavilo sa zemljom, a kod mene ništa. Vidićemo šta će biti dalje 
Kod mene je livada u desetak kosnica donjela skoro pa puna medista ali zadnjih dana je katastrofa ide minus
U nove rojeve svaka dva dana dodajem sirup i jucer im dodam po pogacu i veceras gledam i ne mogu da vjerujem vecina je smazala pogacu do najlona 
koege neznam kako kod vas, ali ja u pčelarstvu ne vidim neku budućnost, poslije ovih mrazeva,kiše kad ne treba, pa suše sve kontra, imam ambicije da idem do 100 društava a ja ne vidim ni svrhu sa 30, radim kao budala, ulažem novac, a sad moram još i za zimnicu kupovati šećer. Moram smisliti samo kako da pobijedim ljubav prema pčelama i rasteretiti se, kad svi kukaju ne vrijedi boriti se Bog je dao svoje bolje nismo ni zaslužili....
Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti,
budala progovori, a fukara se obogati. ... IVO ANDRIC
budala progovori, a fukara se obogati. ... IVO ANDRIC
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Ova godina je posebna,ovo sam rekao vec vise puta,kolega,netreba se po njoj ravnati!Med je jedan od vise proizvoda pcela,koristimo li sve mogucnosti koje nam pcele prizvode?U slabim godinama seleci pcelari imaju uvjek nekako makar jedno vrcanje!?Zasto?Zato sto na svaku pasu idu sa jakim drustvima,pasa se prije seobe analizira,vremenski uvjeti itd.simke je napisao/la:koege neznam kako kod vas, ali ja u pčelarstvu ne vidim neku budućnost, poslije ovih mrazeva,kiše kad ne treba, pa suše sve kontra, imam ambicije da idem do 100 društava a ja ne vidim ni svrhu sa 30, radim kao budala, ulažem novac, a sad moram još i za zimnicu kupovati šećer. Moram smisliti samo kako da pobijedim ljubav prema pčelama i rasteretiti se, kad svi kukaju ne vrijedi boriti se Bog je dao svoje bolje nismo ni zaslužili....
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Ova godina je još dobra kako je bilo 2010.Ova godina je posebna
Ja ne mogu čudu načudit kako neki ekstra profitiraju sa pčelama a jedan sam od rijetki koji uzme sve od pčela i teško da mogu doć i blizu iz njihovih priča.
Tri godine zaredom loše što nikako nije ohrabrujuće !!!
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Naravno ja govorim za ovo podrucje(njemacke)prosla godina je bila samo takva i inace unazad 3-4 god!Ova godina je bila teska i posebna,jer u aprilu po statistici kako sam prikazao je mjesecni unos u prosjeku +29,5kg,ove godine je bio -4,9kg,mada sam ja zadovoljan obzirom da sam na uljanoj repici prosao dobro kakvi su vremenski uvjeti bili,i kako su drugi pcelari prosli.bagrem je izdao,lipa je bila dobra nekoliko dana tako da sam i tu nesto vadio,kesten i livada ostalo je i posluzilo pcelama,ovih dana radim na sjedinjavanju pcelinjaka,dovozim ih blize kuci i oko 20.07 mravlja kiselina prvo tretiranje!Uz to sam jos i drustva razroji,pomocna drustva isto formirao,sada slijedi borba sa varoom!senad je napisao/la:Ova godina je još dobra kako je bilo 2010.Ova godina je posebna
Ja ne mogu čudu načudit kako neki ekstra profitiraju sa pčelama a jedan sam od rijetki koji uzme sve od pčela i teško da mogu doć i blizu iz njihovih priča.
Tri godine zaredom loše što nikako nije ohrabrujuće !!!
Simke u globalu si u pravu. Ja sam nagurao na 100 košnica i što sada da radim. Ako me vrijesak ne izvuče trebat će mi tona šećera. Zar da uzimim pčele većinom na šećeru. Doista sam mnogo uložio u pčelarstvo da sada odustanem nema ni govora. Od iduće sezone pčele će morati vraćati uloženo. Ja više u njih ulagati niti mogu niti hoću. Medonoša tvrdi med je kod selećih pčelara bar jedno vrcanje. Kod selenja ulog je veći i ako društva ne skupe bar 8 kg meda po košnici niš koristi ni od toga. Kada bi sve bilo idealno i da pčelar zna gdje medi doista bi se isplatilo seliti pčele. Seliti pčele to je muka živa.simke je napisao/la:koege neznam kako kod vas, ali ja u pčelarstvu ne vidim neku budućnost, poslije ovih mrazeva,kiše kad ne treba, pa suše sve kontra, imam ambicije da idem do 100 društava a ja ne vidim ni svrhu sa 30, radim kao budala, ulažem novac, a sad moram još i za zimnicu kupovati šećer. Moram smisliti samo kako da pobijedim ljubav prema pčelama i rasteretiti se, kad svi kukaju ne vrijedi boriti se Bog je dao svoje bolje nismo ni zaslužili....
Nije problem utovar i istovar nego pravo mjesto gdje medi. Kako doći do tih mjesta to je veliki problem i nerješivo pitanje. Ove godine je dobro medio kesten ali se sazna kada paša završi. Dobro je medila i lipa ali i to se sazna kada paša završi. E sada zamislite koji bi ja trebao biti genijalan pčelar da sve to na vrijeme doznam i da na ta područja bez prolema mogu dobiti plac, povaditi svu potrebnu dokumentaciju i papirologiju i dovesti pčele.
San svakog selećeg pčelara je da na vrijeme ima informaciju i da bez problema doveze pčele na željeno mjesto. Međutim kada je dobra godina onda nema problema jer manje više medi na sve strane. Kod nas ovu problematiku oko selenja pčela pčelari ne mogu riješiti. Te stvari mora urediti država onako kako su to uredile sve normalne države. Pčelaru je onda lako samo se najavi nekom pčelarskom društvu da će dovesti pčele na tu i tu pašu. Na brzinu dobija plac i potrebnu dokumentaciju. Pčelarski savez treba da ima motrenja i da obavještava pčelare o prinosima pojedine paše.
Pčelarevo je da se samo odluči kada ide i na koju pašu. Mislim da bi se tek tada uz određeni broj društava od pčela doista moglo živjeti. Medje glavni proizvod, a ostali pčelinji proizvodi kao što su matična mliječ, propolis polen i pčelinji otrov te rojevi jedino dobro dođu kao dodatak da se pokrije dio troškova za potrebe pčelinjaka. Kod mene zarade na rojevima nema jer prodati ih za 60 do 70 KM je potpuni gubitak. Zarada na propolisu je isto mizerna. Polen isto tako dok matičnu mliječ nisam prodavao, a mislim da ni to ne bi baš išlo osim nekoliko bočica.
Sve u svemu tko misli da od pčelarstva sa malo znanja i malo truda i 100 košnica može živjeti i uzdržavati porodicu grdno se vara.
Za vrijeme dobrih godina moglo bi se nekako proći ali ovu katastrofalnu godinu svaka mu čast tko se izvuče sa bilo kakvom dobiti.
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Medonoša tvrdi med je kod selećih pčelara bar jedno vrcanje. Kod selenja ulog je veći i ako društva ne skupe bar 8 kg meda po košnici niš koristi ni od toga. Kada bi sve bilo idealno i da pčelar zna gdje medi doista bi se isplatilo seliti pčele. Seliti pčele to je muka živa.Stipo je napisao/la:Simke u globalu si u pravu. Ja sam nagurao na 100 košnica i što sada da radim. Ako me vrijesak ne izvuče trebat će mi tona šećera. Zar da uzimim pčele većinom na šećeru. Doista sam mnogo uložio u pčelarstvo da sada odustanem nema ni govora. Od iduće sezone pčele će morati vraćati uloženo. Ja više u njih ulagati niti mogu niti hoću. Medonoša tvrdi med je kod selećih pčelara bar jedno vrcanje. Kod selenja ulog je veći i ako društva ne skupe bar 8 kg meda po košnici niš koristi ni od toga. Kada bi sve bilo idealno i da pčelar zna gdje medi doista bi se isplatilo seliti pčele. Seliti pčele to je muka živa.simke je napisao/la:koege neznam kako kod vas, ali ja u pčelarstvu ne vidim neku budućnost, poslije ovih mrazeva,kiše kad ne treba, pa suše sve kontra, imam ambicije da idem do 100 društava a ja ne vidim ni svrhu sa 30, radim kao budala, ulažem novac, a sad moram još i za zimnicu kupovati šećer. Moram smisliti samo kako da pobijedim ljubav prema pčelama i rasteretiti se, kad svi kukaju ne vrijedi boriti se Bog je dao svoje bolje nismo ni zaslužili....
Nije problem utovar i istovar nego pravo mjesto gdje medi. Kako doći do tih mjesta to je veliki problem i nerješivo pitanje. Ove godine je dobro medio kesten ali se sazna kada paša završi. Dobro je medila i lipa ali i to se sazna kada paša završi. E sada zamislite koji bi ja trebao biti genijalan pčelar da sve to na vrijeme doznam i da na ta područja bez prolema mogu dobiti plac, povaditi svu potrebnu dokumentaciju i papirologiju i dovesti pčele.
San svakog selećeg pčelara je da na vrijeme ima informaciju i da bez problema doveze pčele na željeno mjesto. Međutim kada je dobra godina onda nema problema jer manje više medi na sve strane. Kod nas ovu problematiku oko selenja pčela pčelari ne mogu riješiti. Te stvari mora urediti država onako kako su to uredile sve normalne države. Pčelaru je onda lako samo se najavi nekom pčelarskom društvu da će dovesti pčele na tu i tu pašu. Na brzinu dobija plac i potrebnu dokumentaciju. Pčelarski savez treba da ima motrenja i da obavještava pčelare o prinosima pojedine paše.
Pčelarevo je da se samo odluči kada ide i na koju pašu. Mislim da bi se tek tada uz određeni broj društava od pčela doista moglo živjeti. Medje glavni proizvod, a ostali pčelinji proizvodi kao što su matična mliječ, propolis polen i pčelinji otrov te rojevi jedino dobro dođu kao dodatak da se pokrije dio troškova za potrebe pčelinjaka. Kod mene zarade na rojevima nema jer prodati ih za 60 do 70 KM je potpuni gubitak. Zarada na propolisu je isto mizerna. Polen isto tako dok matičnu mliječ nisam prodavao, a mislim da ni to ne bi baš išlo osim nekoliko bočica.
Sve u svemu tko misli da od pčelarstva sa malo znanja i malo truda i 100 košnica može živjeti i uzdržavati porodicu grdno se vara.
Za vrijeme dobrih godina moglo bi se nekako proći ali ovu katastrofalnu godinu svaka mu čast tko se izvuče sa bilo kakvom dobiti.
Stipo,evo bas si napisao ,da si selio imao bi dva vrcanja!Pod uvjetom jaka drustva,a sada sto se tice administracije i papirologojie to se rjesava u stvarnosto na drugi nacin,ni ovdje ne vadim sve potrebne papire,a pronaci pasu je veca tehnologija pcelarenja,nego razviti jaka drustva!
-
Zvoneto
- Čita i piše, vrlodobar
- Kontakt:
Rješenje je naći dobar stacionar sa bar nekakvim prosjekom na godinu, recimo 15 kg meda. Takav stacionarni pčelinjak može biti rentabilan uz proizvodnju matične mliječi i peluda ili propolisa, ako ga ima na tom terenu, te matica bar za svoje potrebe. Moj teren gdje je stacionar je idealan za m.mliječ imam podražajnu pašu 3 mjeseca sa solidnim unosom peludi. Većina pčelara iz moga okruženja ne radi ovo nego idu na med sele pate se kao i ja uostalom ali teško je da ljudi otvore oči i progledaju ovih zadnjih 8 godina je generalno katastrofa za ovaj vid pčelarenja. Nešto se promijenilo ili u klimi ne znam šta ali nisu to više one godine o kojima se priča. Činjenica je druga da je med najprodavaniji i najpoznatiji pčelinji proizvod i to je razlog što se ljudi ne bakću ovim ostalim a i prosjek godina pčelara nije baš za presađivanje larvica i taj tempo života.
Senade, jesi ikad pregovarao sa nekim može li se mliječ gurnut na veliko i po kojoj cijeni kako bi to išlo, mislim da je to rješenje. Ja sad imam 100 komada dogodine angažirati za mliječ 30-tak društava to bi bio pogodak.
Senade, jesi ikad pregovarao sa nekim može li se mliječ gurnut na veliko i po kojoj cijeni kako bi to išlo, mislim da je to rješenje. Ja sad imam 100 komada dogodine angažirati za mliječ 30-tak društava to bi bio pogodak.
simke je napisao/la:koege neznam kako kod vas, ali ja u pčelarstvu ne vidim neku budućnost, poslije ovih mrazeva,kiše kad ne treba, pa suše sve kontra, imam ambicije da idem do 100 društava a ja ne vidim ni svrhu sa 30, radim kao budala, ulažem novac, a sad moram još i za zimnicu kupovati šećer. Moram smisliti samo kako da pobijedim ljubav prema pčelama i rasteretiti se, kad svi kukaju ne vrijedi boriti se Bog je dao svoje bolje nismo ni zaslužili....
Srecom meni je pcelarstvo samo hobi, kad sam pocinjao pcelariti razmisljao sam da bi sa 100-150 kosnica to moglo biti i glavni izvor prihoda ali koliko vidim da bi se zivilo od toga i vrijeme i uslovi za pasu moraju biti idealni a to je cista utopija. Kod pcelarstva ide jedna dobra godina pa 4 lose ili jedva zadovoljavajuce, jedino pcelari koji su podigli pcelarstvo na jedan veci nivo, oni koji izvlace maximum iz svojih pcela, oni koji dobro iskoriste i po tri selenja mogu biti zadovoljni ali to je vec ono sto ja ne zelim od svog pcelarenja jer to je ogroman trud, stres i mnogo odricanja a u danasnje vrijeme i rizik je ogroman ostaviti pcele bez nadzora i samo jedan dan.
Uglavnom moje misljenje je tu gdje prestaje ljubav za pcelama pocinje pravo profesionalno i isplativo pcelarstvo.
-
lukaletunic
- Čita i piše, dobar
Mislim da se Zvone dotakao problema u pčelarstvu općenito,slažem se da treba pokušati naći dobar stacionar i ako nađemo takvoga da imamo dvije paše na njemu takvo pčelarstvo može biti itekako rentabilno,međutim ima jedan drugi problem jer ima dosta stacioniranih pčelinjaka koji nisu niti malo produktivni tj.njihovi vlasnici slabo to rade,jer nebi se smjelo dogoditi da jedan pčelar vrca 20 kg a drugi udaljen od njega kilometar ništa jer nije tu pitanje pašnih uvijeta nego tehnologije ali zato su ovi drugi puno glasniji i uvijek okrivljuju prirodu,lošu sreću i što već ali teško priznaju svoje pogreške,takvi redovito imaju i velike gubitke tokom zime,pa na proljeće saniraju,razrojavaju i kad dođe glavna paša oni imaju nespremna društva za iskoristiti takvu pašu i onda se opet vrte u krug,uzimljujući slabiće,pa ti slabići ne dočekaju proljeće i tako iz godine u godinu.Ovakvo stanje je u mom kraju a mislim da ima toga svugdje (volio bi da se varam).
Kako napraviti svoje pčelarstvo rentabilnim;u svakom slučaju slažem se sa kolegama da se u današnje vrijeme teško bazirati samo na med,pogotovo na stacionaru,međutim da bi iskoristili i druge pčelinje proizvode moramo uložiti u sebe i naučiti kako to ostvariti,samo to mogu mlađi ljudi jer teško će netko stariji mijenjat svoje dugogodišnje navike i okretati se nečemu novom,također je i prisutan problem prodaje tih proizvoda jer ako će mo med prodavati samo na veliko tu je zarada mala,treba malo uložiti i u marketing,pa to sve lijepo zapakovati i onda taj proizvod može postići veću cijenu,dosta toga ovisi i o mjestu prebivališta i znam da nismo svi u istim pozicijama ali treba pokušati nešto pokrenuti jer nas vrijeme gazi i ostajemo začahureni na mjestu dok pčelarstvo u razvijenim zemljama ide uzlaznom putanjom naše stagnira.
Kako napraviti svoje pčelarstvo rentabilnim;u svakom slučaju slažem se sa kolegama da se u današnje vrijeme teško bazirati samo na med,pogotovo na stacionaru,međutim da bi iskoristili i druge pčelinje proizvode moramo uložiti u sebe i naučiti kako to ostvariti,samo to mogu mlađi ljudi jer teško će netko stariji mijenjat svoje dugogodišnje navike i okretati se nečemu novom,također je i prisutan problem prodaje tih proizvoda jer ako će mo med prodavati samo na veliko tu je zarada mala,treba malo uložiti i u marketing,pa to sve lijepo zapakovati i onda taj proizvod može postići veću cijenu,dosta toga ovisi i o mjestu prebivališta i znam da nismo svi u istim pozicijama ali treba pokušati nešto pokrenuti jer nas vrijeme gazi i ostajemo začahureni na mjestu dok pčelarstvo u razvijenim zemljama ide uzlaznom putanjom naše stagnira.