Hvala na dobodošlici, djeca me još uvijek podučavaju korištenju foruma.
Osim toga toško je od njih doći i na red da malo vježbam sam
A tu još i žena koja kaže nije to za tebe to je za omladinu
Moji radovi:
Radim bez nekog konkretnog plana, kada otvorim košnicu onda poduzimam određene radnje.
Da li je to dobro ili nije,sve mi je jedno ja drugačije ne znam, ali eto uspijevam nekako održati društva u životu.
Gledam slike po internetu nekih pčelara stavljaju po tri, četiri i više nastavaka a oni vjerovatno polupounjeni sa pčelama.
Koja je svrha toga?
Kod mene ako nije košnica puna pčela na svakom okviru onda ne vidim koja je svrha dodavanja nastavka.
Kada dodajem nastvak onih nekih 15 dana dok se mlade pčele ne izleglu, ne otvaram košnicu jer ako je otvorim ranije a ono polu-pun (polu-prazan) nastavak , mene toliko demorališe da bih ga odmah skinu.
Danas je sve skupo u ovoj državi a plate i penzije nikakve, pčelarske potrebe velike, pitam se kako vi uspijevate održati rentabilost u pčelarstvu. Ako uzmemo koliko je potrebno samo pogačica i šećera za jedno društvo u toku jedne godine koja je onda računica pčelariti.
Neko će možda reći, treba prodavati polen, propolis, matičnu mliječ, rojeve i sve što se od pčela može prodati ali vjerujem da je većina orjentisana samo na med. Ja ne mogu ništa prodati više od meda i slučajno kojeg roja.
Prodajem med onako po komšiliku i znancima ako zatraže, znači bez reklama i nekih sajamskih prezentacija.
Neki opet sele pčele, a ni to nije neko naročito rješene jer i to izuskuje dodatne troškove pa ako još i ne zamedi, uhhh.
Da sktarim, svake godine u kojoj održim pozitivnu nulu je za mene uspješna godina, a ako bude viška to je super-medna godina.
Nadam se da ću na ovome forumu unaprijediti svoje pčelarsko znanje i uspješnije pčelariti, a možda nekome nešta i pomognem pisajući o svome iskustvu.
P.S. Naravno kada stignem na red od djece