Nenad-CG je napisao/la:Pozdrav svim učesnicima. Prvi put sam na forumu. Veliki sam zaljubljenik u pčelarstvo. Od skora sam postao "mladi" penzioner pa mi se pružila prilika da se više posvetim ovom plemenitom biću. U maju mjesecu sam nabavio dva pčelinja društva na 5 ramova. Jedno sa ovogodišnjom maticom a drugo sa prošlogodišnjom. Uz neophodnu prihranu i nešto pčelinje paše koju pruža okolina Podgorice cijenim da su se dobro razvila ( makar je tako mislim).Društvo sa prošlogodišnjom maticom je bilo razvijenije od prvog.
Juče poslije podne primijetio sam na poletaljci društva sa prošlogodišnjom maticom veliki broj pčela koje se gibaju naprijed-nazad i kao da ližu nešto sa nje, tako si i zanoćile.Nijesu formirale bradu. Kod ovog društva za razliku od prvog prilikom pregleda prije 4 dana nijesam primijetio otvoreno leglo u ranom stadijumu, pčele su skladištile nektar i polan na skoro svim ramovima u plodištu ( razbacano). Tada nijesam primijetio izrazito lepezanje krilima niti neprestano zujanje. Ovih dana su temperature izrazito visoke pa me interesuje da li je uzrok takvom ponašanju vrućina ili nešto drugo. Šta raditi.
Hvala na odgovorima
Pozdravljam sve. Opisaću zapažanja u ponašanju društva čije su se pčele juče ponašale čudno na poletaljci ( prekrivena poletalja pčelama koje se gibaju naprijed-nazad i kao da nešto ližu-čiste poletaljku). Jutros kada sam obišao pčele vidio sam da se ne ponašao kao juče. Nime, normalno se kreću, bez zadržavanja odlaze i vraćaju se.Izvršio sam pregled i u nastavku pronašao maticu koja je zalegla sva slobodna mjesta na izgrađenim satovima. U plodištu nema matičnjaka, tako da smatram da je sve u redu. Vani je velika vrućina ( u 14č izmjerno je 37stepeni.)i već sada zapažam slično ponašanje ali je mnogo manji broj pčela na poletaljci.Ovom društu ( prošlogodišnja matica) ranije sam uklonio letvicu sa otvorom za prolaz tako da ima otvor za cijelu širinu tijela ( LR) , u podnjači je zamrežen otvor 15x15, na poklopnoj dasci-zbegu postoji takođe zamrežen otvor i na krovu između daske i lima postavljen je stiropol 2 cm.Košnice su smještene ispod kreveta za lozu tako da imaju šarene hladovine stim što ih više grije sunce u popodnevnim časovima.
Drugo društvo ( ovogodišnja matica) ima sve gore navedeno kao i prvo stim što njoj nijesam uklonio letvicu sa podnjače i ne ponaša se kao ovo " problematično" društvo.
Molio bih iskusne pčelare da mi objasne ovu pojavu i ako je alarmantna, šta treba uraditi. Hvala.