Pasna katastrofa

Pčelarski razgovori
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Pasna katastrofa

Post Postao/la inzenjer »

Ovih dana u mom kraju vlada pasna katastrofa.Kupina je iscvala vrvi od pcela,razne trave su u cvatu,ali nista nema efekta.Kod mene okviri potpuno suhi.Cak se mogu izbrojati celije u kojima ima nektara,sto je najgore tako je u svakom drustvu.Legla novog skoro da i nema.A i ostali se zale na isto,osim onih koji su zadnjih mjesec dana redovno sipali sirup,mada i kod njih nije bas bajno.Ovakvo lose stanje ja nisam dosad imo.Sta sad raditi??
senad
Site Admin
Kontakt:

Re: Pasna katastrofa

Post Postao/la senad »

inzenjer je napisao/la:Ovih dana u mom kraju vlada pasna katastrofa.Kupina je iscvala vrvi od pcela,razne trave su u cvatu,ali nista nema efekta.Kod mene okviri potpuno suhi.Cak se mogu izbrojati celije u kojima ima nektara,sto je najgore tako je u svakom drustvu.Legla novog skoro da i nema.A i ostali se zale na isto,osim onih koji su zadnjih mjesec dana redovno sipali sirup,mada i kod njih nije bas bajno.Ovakvo lose stanje ja nisam dosad imo.Sta sad raditi??
Šta sada raditi?!

Prihrana sirup 1:1 i opleti ujutro i naveče dok ne dođu do sebe. Bilo bi dobro ubacivati i limuna raznih čajeva .

Pčelema kada nestane hrane jedu polen, kada nestane polena onda jedu leglo ,, kad ai to nestane onda čekaju da im se pčelar smiluje .

U okolici Gračanice kod pčelara su uginala dva društva od gladi !!!!
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la medonosa »

Prije je bila kletva za seleceg pcelara:"Dabogda se vadio na vrijesku"!
pot
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la pot »

:) :) :) dobra ova kletva, i mene bi mogla stići, pčele koje su mi u planini imaju sve osim meda, imaju kvalitetne vjence i po okvir ne zatvorenog meda ali su u super stanju ostatatak nisam još dovezo a trebo sam, one nisu sjajne. Medo je rzlog zasto nisu sve na planinskoj livadi ali ide sad kesten pa će valjda biti nešto.
Da hoće barem vrijesak pa se taman i vadili......
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

senad je napisao/la:
inzenjer je napisao/la:Ovih dana u mom kraju vlada pasna katastrofa.Kupina je iscvala vrvi od pcela,razne trave su u cvatu,ali nista nema efekta.Kod mene okviri potpuno suhi.Cak se mogu izbrojati celije u kojima ima nektara,sto je najgore tako je u svakom drustvu.Legla novog skoro da i nema.A i ostali se zale na isto,osim onih koji su zadnjih mjesec dana redovno sipali sirup,mada i kod njih nije bas bajno.Ovakvo lose stanje ja nisam dosad imo.Sta sad raditi??
Šta sada raditi?!

Prihrana sirup 1:1 i opleti ujutro i naveče dok ne dođu do sebe. Bilo bi dobro ubacivati i limuna raznih čajeva .

Pčelema kada nestane hrane jedu polen, kada nestane polena onda jedu leglo ,, kad ai to nestane onda čekaju da im se pčelar smiluje .

U okolici Gračanice kod pčelara su uginala dva društva od gladi !!!!
I polena ponestaje,a prije 10 dana sve je bilo tako super,vidjecu ih malo cime trznut dok se lipa ne otvori,al s obzirom na temperature tesko i od nje nesto da bude.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Doista ova godina je katastrofa. Krajem Maja da pčele umiru od gladi ne čuveno. Na žalost to je bilo tako.
Kod mene dvomatična društva koja sam mislio goniti na bagrem sam tada bio pojačao sa leglom.
Mislio sam jaka su i dodao sam im prikupljače polena kada gle čuda nema polena u ladicama ma nakon 3 dana ni kašika jedna.
Idem pogledati što je i prvo pogledam gornje društvo inače po običaju gornja dvomatična društva držim pod pogačom i ponekad dodam malo sirupa ma hajde ona imaju malo rezerve hrane i krcata su sa leglom. Sklonim gornje društvo da pogledam medište kad vraga pčele nekako napola mrtve ne reagiraju čak ni na dodir nemaju nikakve živosti tu u medištu ni kapi meda ni polena ni u jednoj ćeliji. Sklonim medište sklonim matičnu rešetku. U plodištu isto stanje nigdje meda, nigdje polena, nigdje ni legla. Sve prazno saće . Pomislih majko mila što je ovo kako je do ovoga došlo, zašto ih ne pogleda ranije.
Sav u panici pregledah još nekoliko društava. Sve slučaj isti nema hrane nema meda digdi samo pleska legla.
Nema mi druge nego odmah djelovati. Razmutih 100 l sirupa i dadoh pčelama. Za par dana novih 100 l i tako ih spasih od umiranja. Sledećih par dana poče i vaga pokazivati plus. I evo nakon 20 dana nisu pčele ono što bi u ovo vrijeme trebale biti ali bar su podigle leglo na 7 okvira. Neka su dvomatična društva unjela ajmo reći 6 do 8 kg meda. Na žalost ova normala jednomatična nemaju okvire meda nego samo vijence. Začudo ti vijenci ne bijele jer još se pčele nisu povratile od šoka, a bila su većinom na rubu gladi. Ovome se ni u najgorem snu pčelar ne bi nadao kraj Maja a da pčele umiru od gladi. Kažu ne otvaraj košnicu ako nemaš potrebe ma otvaraj je svakih 7 dana i neš pogriješiti. Što bi se desilo da ja nisam sumnjao da nešto nije u redu. Za par dana sva donja dvomatična društva bi pomrla od gladi.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Stipo i ja sam slucajno otkrio.Ove godine sam imo samo jedan roj,i odlucim da mu dam okvir dva legla,nek imaju,i krenem od najboljih drustava,i prepanem se kad sam vidio sve prazno.Nes malo sam im pogace dao,al idalje ne razumijem,divlju kupinu sam nekad znao vrcat,sad ona vrvi od pcela a nista od nje nemaju.
Marko
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Marko »

Stipo je napisao/la:Kažu ne otvaraj košnicu ako nemaš potrebe ma otvaraj je svakih 7 dana i neš pogriješiti. Što bi se desilo da ja nisam sumnjao da nešto nije u redu. Za par dana sva donja dvomatična društva bi pomrla od gladi.
Stipo, gornju rečenicu osobno često upućujem , pogotovo mlađim (po iskustvu) kolegama, samo malo drugačije formuliranu. Na stranu , ne treba suvišno "đagati" po zajednicama, ali ako pčelarevo oko ne pogleda u zajednice više od 10tak dana, može očekivati iznenađenja, dobrih rijeđe, a manje dobrih češće :) , pogotovo u "ovakvoj"godini.
Kod mene bi vjerovatno bila slična situacija, međutim je repica"debelo"popravila stanje(obilje peluda), na bagrem ove godine nisam selio (izmrzao), te sam mogao više vremena posvetiti zajednicama (demariranje i sl.).
Ps Kolege spominju čak izbacivanje trutova od strane pčela, nisam to primjetio , jer je poslje repice, amorfa popunila vijence, a jakima i medišta. Sad je nada kesten paša i ove godine se primjećuje veliki(veći) priliv pčelara na kesten područjima.
M.B. Mirza=mir-zakon
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Ja nemam problema sa zalihama hrane.Uglavnom krajnji ramovi imaju dovoljno meda.Mene muce drugi problemi. :D
Mene su iznenadili nukleusi,koji su ostali gotovo bez zaliha.Svaki je dobio po ram meda.Jedno vrijeme, svako drugo vece hranio sa sirupom(2dl),i onda prestao sa misljenjem da je dovoljno i da imaju dovoljno zaliha.Juce pri pregledu vidio sam da su bez zaliha,a drustvo je na pet ramova legla.Danas sam dodao po jednu satnu osnovu,i prihranio pcele sa sirupom.
Ja nisam otvarao kosnice preko dvije sedmice i dozivio katastrofu.
Kod mene ima lipe na izvoz.Pored lipe,mnoge kolege prihranjuju pcele.Mozda cu morati i ja.Dovoljno govori o ovoj godini.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Lipa zamirisala,samo da ne pregori na ovoj vrucini.
samir007
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la samir007 »

inzenjer je napisao/la:Lipa zamirisala,samo da ne pregori na ovoj vrucini.
Komšija i kod mene ali sitnolisnata tj crna lipa, a bijela još nije uskoro će i ona.
Nadati se je da do tada malo ove vrućine popuste tj. da malo kiša osvježi :D :wink:
"Strpljen -spašen"
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Mislim,da u mom kraju mozemo zaboraviti lipu.Ovih dana toliko je padala kisa,da covjek jednostavno nepovjeruje.Pored toga jos je i hladno.Vjetar. :roll:
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
samir007
Čita i piše, vrlodobar

senad je napisao/la:
Ovdje bi se nadovezao na Senada, pčele ne jedu leglo, nego jedu hranu koju su dale leglu tj. koju su dale larvama (MM) a larve izbacuju van. Ovo se odnosi samo na otvoreno leglo. Nedo Bog nikome da se ovo desi!!!
Znači ne jedu leglo bukvalno!
Je li tako Senade? :wink: :wink:
"Strpljen -spašen"
Marko
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Marko »

Zabilježena je i u praksi potvrđena pojava kanibalizma, kod pčela. Ovo se dešava kada pčele hraniteljice nemaju dovoljno vode ,(u 3 ili 4tom mjesecu )najčešće zbog hladnih i kišnih dana, vodarice ne lete. Hraniteljice trebaju uz pergu i med i vodu, i tada "žrtvuju"rubno leglo. Na svu sreću, ovo je rijetko, jer i sama matica prestaje širiti, zanositi leglo, čim prestane unos peluda, nektara ili vode.
Za izbacivanje ličinki je kriv pčelar(rano proširi zajednicu,bilo kojim načinom), zahladi , pogotovo u proljeće velike oscilacije dnevnih , noćnih temperatura, pčele se skupe u klupko, dio ličinki ostane nepokriven, prehlade se i umru. Te ličinke pčele iznose (i to je dobro)jer , neiznešene mogu biti izvor mnogih zala :? . Zato svaki pčelar dobre prakse, neće vrcati vijence meda iz plodišta, pa tamo je gro perge ispod tankog sloja meda. Dio zajednica mi je na kesten paši. Prvih 3 do 4 dana izletnice, doslovce zatrpaju peludom plodište, kasnije kad krene nektar, kućne ga pčele rasporede, a rezultat je da mi se na suncokretu izlegu pčele sjajna poput bisera :!: . Ukoliko je vrijeme zaustavilo pašu tu treba intervenirati pčelar, poput svakog roditelja koji djetetu mora kruh osigurati, taman i da mu ovrha sjedne za vrat :
M.B. Mirza=mir-zakon
samir007
Čita i piše, vrlodobar

Marko je napisao/la:Zabilježena je i u praksi potvrđena pojava kanibalizma, kod pčela. :
Pčele i kanibalizam???hmmmmm :?: Zanimljivo :!:
Od pčela sam svašta očekivao al' kanibalizam-jok! pa makar to bilo i u ekstremnim slučajevima!
Da pčele žrtvuju jedan dio legla za dobrobit cijelog društva tako što će ga napustiti OK, ali da jedu jaja, ličinke i larve....hmmm.....
Ma ko ovo tvrdio i dokazivao ja ću sa rezervom prihvatiti ovu tvrdnju.
:?
"Strpljen -spašen"
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Ludo vrijeme,bagrem ispred kapije ponovo procvao.Ima nekih 5-6 resa,al su visoko pa nmg slikat mobitelom ne bi se vidjelo.
Marko
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Marko »

samir007 je napisao/la:
Marko je napisao/la:Zabilježena je i u praksi potvrđena pojava kanibalizma, kod pčela. :
Pčele i kanibalizam???hmmmmm :?: Zanimljivo :!:
Od pčela sam svašta očekivao al' kanibalizam-jok! pa makar to bilo i u ekstremnim slučajevima!
Da pčele žrtvuju jedan dio legla za dobrobit cijelog društva tako što će ga napustiti OK, ali da jedu jaja, ličinke i larve....hmmm.....
Ma ko ovo tvrdio i dokazivao ja ću sa rezervom prihvatiti ovu tvrdnju.
:?
Možda je malo odbojan naziv kanibalizam(korišten kod ljudi), ali zar je teško prihvatiti činjenicu(ili pretpostavku), da je pčela hraniteljica , vođena instiktom, u bezizlaznoj situaciji, spremna isisati tekućinu iz jednog dijela legla, da bi spasila drugi dio, svoje sestre! Zar nisu pčele spremne izbaciti svoju "braću "trutove (u sigurnu smrt), čak ubiti, zbog sličnih razloga. Zar nisu spremne uklupčati(ubiti)i vlastitu majku ili sestru- maticu. Zar nam nije poznata do kraja definicija grabeži i koja pogubnost se zbiva pri tome. Kod uzgajanja matica, je čest slučaj da već iz zaleženih stanica izbace jaja, pokupe mliječ itd itd.
Ps Ovo tvrde i napisaše brojni istraživači svijeta pčela, nakon višegodišnjih proučavanja :!: Samir007 ima potpuno pravo ne vjerovati, to je čest slučaj kod pčelara s manje staža :) . Tona prakse a gram teorije se stiče višegodišnjim radom.
M.B. Mirza=mir-zakon
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Znači ne jedu leglo bukvalno!
Je li tako Senade? :wink: :wink:
Uzmi nekada trutovsku larvu izvuci je iz ćelije i stavi na satonošu i prati šta se dešava sve će ti biti jasno!
samir007
Čita i piše, vrlodobar

Još me niste uvjerili u kanibalizam :cry:
Ne tvrdim izričito da ne postoji, ali opet sa rezervom prihvatam ovu činjenicu.
Kanibal, kamikaza, grabež, uboica braća, sestara, majki i očeva,, itd... sve da bi se osiguralo opstanak........hmmm :oops:
Previše žrtve za opstanak, al' tako izgleda mora biti. :oops:
Jadna li je ona košnica ( i onaj pčelar) u kojoj su pčele u proljeće kanibali, u ljeto kamikaze, a u jesen grabež.
"Strpljen -spašen"
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

ja se pripremam za vadjenje meda, u mom kraju vrijeme lijepo, vrcat ce se kroz dan dva, zao mi je sto na drugim terenima nisu dobre vijsti!
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

keno83 je napisao/la:ja se pripremam za vadjenje meda, u mom kraju vrijeme lijepo, vrcat ce se kroz dan dva, zao mi je sto na drugim terenima nisu dobre vijsti!
Šta se vrca ?!
Marko
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Marko »

samir007 je napisao/la:Još me niste uvjerili u kanibalizam :cry:
Kanibal, kamikaza, grabež, uboica braća, sestara, majki i očeva,, itd... sve da bi se osiguralo opstanak........hmmm :oops:
Jadna li je ona košnica ( i onaj pčelar) u kojoj su pčele u proljeće kanibali, u ljeto kamikaze, a u jesen grabež.
Osobe koje su proučavale ovu pojavu, nisu imale namjeru uvjeravati, bilo koga , a Samire tebe pogotovo, jer si tada u kolijevci bio, a med jedino s dudicom okusio. Zahvaljujući znanju tih osoba, mnogi su pčelari izbjegli probleme , iskoristivši ga.
Nemam namjeru više polemizirati u ovoj temi, pogotovo s autorom gornjeg posta, gdje mu je gotovo svaka rečenica kontradiktorna !
M.B. Mirza=mir-zakon
samir007
Čita i piše, vrlodobar

Marko je napisao/la:
samir007 je napisao/la:Još me niste uvjerili u kanibalizam :cry:
Osobe koje su proučavale ovu pojavu, nisu imale namjeru uvjeravati, bilo koga , a Samire tebe pogotovo, jer si tada u kolijevci bio, a med jedino s dudicom okusio. Zahvaljujući znanju tih osoba, mnogi su pčelari izbjegli probleme , iskoristivši ga.
Nemam namjeru više polemizirati u ovoj temi, pogotovo s autorom gornjeg posta, gdje mu je gotovo svaka rečenica kontradiktorna !
Niko te Marko ne tjera da polemiziraš, sve je na dobrovoljnoj osnovi!
Ovo (kanibalizam) je slično kao i sa fermonom matice da li ga matica u košnici luči ili ne?
Ljudi su svašta naučno dokazivali i ne/dokazali, al' jedni vjeruju, drugi ne, a treći prihvataju sa rezervom šta istraživači kažu i pišu.
Da li Vi Marko ili bilo ko vjerujete u sve ono što je nauka dokazala i što su ispisali naučnici ?
"Strpljen -spašen"
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Još me niste uvjerili u kanibalizam :cry:
Ne treba te niko uvjeravat ,uradi kao što sam ti rekao i posmatraj bi će ti jasno, Drugi eksperiment napravi tako d a ti pčele budu gladne i prati šta se dešava:

dok ima meda troše med, kada nestane meda troše zalihe polena, kada nema meda-polena onda ide leglo i na kraju ugiba ako nebude intervencije.

Nije sve tako bajno u pečarstvu kako neki šapuću i sve u superlativu zbore ,, to je mnogo okrutan svjet , nepoznaje ni ekostandarde ni humanost kada je u pitanju opstanak i preživljavanje.

Ako pitate eko pčelare da li njihove pčele posjećuju životinjski urin rećiće da ne posjećuju, a činjenica je suprotna . ONda se postavlja pitanje da li je to eko pčelarstvo. Ako pčela ide na životinjski urin onda sadržaj iz larve je delikates !
samir007
Čita i piše, vrlodobar

Prvi način bi se mogao isprobati a drugi jok! :wink:
"Strpljen -spašen"
Odgovorite