Medvjed na pčelnjaku
Medvjed na pčelnjaku
Na području gde su mi trenutno košnice dva pčelnjaka "posjetio" medvjed, znam da je pravio štetu, kiliku neznam.
Interesuje me zna li neko postoji li dobar a jednostavan način da se pčelnj društva zaštite.
Pozdrav...
Interesuje me zna li neko postoji li dobar a jednostavan način da se pčelnj društva zaštite.
Pozdrav...
Re: Medvjed na pčelnjaku
Pot oko pčelinjaka postaviš električnog pastira ispod kojeg mora biti pokošena trava da ti ne prazni akumulator i nemaš problema.Koristim ga kada selim pčele u Gorski kotar. Medo dolazio do pastira ali nije ulazio vjerojatno ga pukla struja.
Pozdrav iz Istre
Pozdrav iz Istre
Puno hvala na savjetu, imam još neki pitanja, puno bi mi značilo ako mi odgovorite.
Koliko redova žice postavljate i na kojoj visini je prva žica, znam da mora biti izolacija na kolcu ispd žice ali neznam ostale detalje i je li ide neki manji akumulator ili je nešto veći (većeg auta) i mora li se punit akumulator ako je procedura ispoštovana.
Pozdrav...
Koliko redova žice postavljate i na kojoj visini je prva žica, znam da mora biti izolacija na kolcu ispd žice ali neznam ostale detalje i je li ide neki manji akumulator ili je nešto veći (većeg auta) i mora li se punit akumulator ako je procedura ispoštovana.
Pozdrav...
Stavljam 4 žice prva 20 cm od zemlje sljedeće 30 cm udaljena od prve itd. Akumulator 50 Ah mjenjao sam ga svakih 20 dana i nosio na punjenje.
Izvinte možda sam dosadan aili još me samo interesuje koju žicu koristite..
Vidio sam na ebayu da ima oprema za zastitu od medvjeda mada ces se ti snaci na jednostavniji nacin al nije zgoreg pogledati kako izgleda: http://www.ebay.com/itm/UDAP-Ultra-Ligh ... 2369wt_905
Pogledat ću kolega, kod nas je uzeo maha, u mom bližem okruženju bio je na tri pčelnjaka, ja zadnja dva dana nisam bio pa i neznam nadam sa da nije dolazio, sutra ću pokušat pripremit materijal i idem.
To je namjenska žica ili traka za el. pastire .Kupio sam je u poljoopremi ima kolutovi od 100-500 m.Inače ja stavljam tri žice,a četvrtu stavljam traku jer je lakše uočljiva .Obavezno stavi tablu sa upozorenjem(el. ograda) radi šetača koji bi mogli prolaziti da se nebi netko upecao.
Možda ću imat problem da nabavim žicu u kratkom periodu jer kod nas nije prije bilo problema ove vrste, pripremit ću sutra sve do žice pa ću valjda nešto skontat.
I u Kaknju je na izletištu Ponijeri medvjed prije nekoliko dana uništio nekoliko košnica to ko izgleda neka medvjeđa sezona.
Čuo sam priču da je razlog kasni i jaki proljetni mrazevi....
Rekoh ja da ću imat problema da nabavim pastira, žicu sam stavio od CO2 aparata za zavarivanje i po njoj na određenim razmacima štamparkih limića da je uočljiva, uzemljenje je rješeno, akumulator je 62 Ah. Ja sm to postavio direktno na akumulator nemam ovu neku sprvicu što bi trebala da proizvodi ako sam dobro razumio neke impulse, nism baš sa strujom pa neznam ali kažu da mi i to trba. Neznam može li ga samo 12 V imalo pecnut da odustane ali u svakom slučaju sam sve uradio i pripremio a za koji dan ću valjda i ostatak opreme nabavit a ugradnja je koji minut posla. Morat ću do šeher rajvosa valda rego ima.
Ništa ti tih 12 V neće pomoći.pot je napisao/la:Rekoh ja da ću imat problema da nabavim pastira, žicu sam stavio od CO2 aparata za zavarivanje i po njoj na određenim razmacima štamparkih limića da je uočljiva, uzemljenje je rješeno, akumulator je 62 Ah. Ja sm to postavio direktno na akumulator nemam ovu neku sprvicu što bi trebala da proizvodi ako sam dobro razumio neke impulse, nism baš sa strujom pa neznam ali kažu da mi i to trba. Neznam može li ga samo 12 V imalo pecnut da odustane ali u svakom slučaju sam sve uradio i pripremio a za koji dan ću valjda i ostatak opreme nabavit a ugradnja je koji minut posla. Morat ću do šeher rajvosa valda rego ima.
Pastir ima nekoliko hiljada volti ali jako malu struju.
Ta jaka voltaža baca varnicu koja jako opeče ali zbog male struje strujni udar nije opasan ali je neugodan.
Ne eksperimentiraj ako nisi stručan sa strujom jer ubiti može i strujni udar od 70 mA ( mili ampera)
Nabavi orginal uređaj (pastir). Ako spasiš jednu košnicu isplati se.
trebo bi stići do utorka naveče (tad trgovac ide po robu) a ja nikako da nađem slobodnog vreemena, igram se a upravu ste kolega jedna košnica sve pokriva, kontam možda neće, ovo sa akumulatorom pecne ali vidi se da je to nedovoljno ali eto neka nešto pecka dok ne nabavim orginal.
Iz akomulatora te može samo pecnuti kiselina , ako umočiš prst . Stipo ti je najkraće objasnio i bilo bi dugo pričati o razlikama u vezi struja .pot je napisao/la:trebo bi stići do utorka naveče (tad trgovac ide po robu) a ja nikako da nađem slobodnog vreemena, igram se a upravu ste kolega jedna košnica sve pokriva, kontam možda neće, ovo sa akumulatorom pecne ali vidi se da je to nedovoljno ali eto neka nešto pecka dok ne nabavim orginal.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
minus sam uzemljio po propisu i plus izolovo i sad kad se mjeri (neznam kako se onaj instrumentić zove) pokazuje 12 V to je kao urađeno, kad jednom rukom diram zemlju a drugom plus i onda pomalo pecka, ali u međuvremenu sam odlučio da to ipak uradim kako treba samo neznam jesu li ovi el. pastiri opasni za djecu jer je blizu puta a djeci upozorenja neznače puno i ovo me sve viš brine pa neznam hoću li pastira upšt smjet postavit ako "prodrma" djete eto ti belaja.
Orginal tvornički el. pastiri nisu opasni za djecu, ali svakako moraš postaviti vidljivo upozorenje. Dobro bi bilo da upozoriš djecu da se ne približavaju ogradi. Pogotovo oni koji imaju regulator impulsa kod kojih se snaga udara može smanjiti. Na tržištu se nudi dosta el. pastira iz kućne radinosti e ti pastiri mogu biti opasni jer većina ih kao generator visokog napona koristi bobinu iz auta sa naponom udara od 15 000 volti. Bobine su snage oko 80 wati a ta snaga može biti opasna.pot je napisao/la:minus sam uzemljio po propisu i plus izolovo i sad kad se mjeri (neznam kako se onaj instrumentić zove) pokazuje 12 V to je kao urađeno, kad jednom rukom diram zemlju a drugom plus i onda pomalo pecka, ali u međuvremenu sam odlučio da to ipak uradim kako treba samo neznam jesu li ovi el. pastiri opasni za djecu jer je blizu puta a djeci upozorenja neznače puno i ovo me sve viš brine pa neznam hoću li pastira upšt smjet postavit ako "prodrma" djete eto ti belaja.
Zapravo strujni udar ne smi osloboditi struju udara veću od 16 J (džula).
To što si ti uradio sa spajanjem akumulatora direkt na žice to ti ništa ne vrijedi.
Žicu el. pastira treba postaviti 15 cm ispred leta tako kada se medo približi njuškom letu da ponjuši dodirnut će žicu i ona će ga pecnuti i svaki put kada se približi opet će ga pecnuti. Ubrzo će svatiti u čemu je štos i neće prilaziti žici pa će odustati od pohoda. Ako se pastir odmakne dalje nalet medvjeda će pokidati žicu. Struja će ga pecnuti ali će se on ponovo vratiti. Budući da su sada žice pokidane i da su pale na zemlju pastir više ne radi jer se struja prazni direkt u zemlju. Medo će poharati košnice. Pčelar žice treba popraviti tako da medo nakon 2 do 3 naleta shvati što ga tuče pa se neće približavati žicama. Vremenom će medo naučiti lekciju i neće više dodirivati nikakvu ogradu pa čak i onu običnu bez struje.
-
Zvoneto
- Čita i piše, vrlodobar
- Kontakt:
Iz moga osobnog iskustva nisam nikad tako postavljao a bilo je učinkovito. Lani mi je medvjed odradio jednu a znamo da uvijek se vraća ponovo. Nakon postavljanja el pastira a stavio sam široko oko pčelinjaka bio sam miran cijelo ljeto nije ga više bilo. Isto tako jedne godine na Kupresu, a to sa letima prema vani sam čuo da je dobro ali fercera i ovako, medo ne naleti kao divlje svinje one sve potrgaju. Kod mene je pastir 5000 Volti napon dobar udar ima isprobavamo ga rukom
mislim da nije opasan za civile ja ne stavljam upozorenje nikakvo.
kad dirneš rukom je li prejak udar, može li opeć ili sl. ja kontam da nestavljam upozorenje jer ću samim postavljanjem znakova za oprez izazvat interesovanje i možda strah prolaznika, onda je tu i roditeljiska briga itd. naravno ako će to izazvat ako ništa onda veliki šok kod ljudi onda moram stavit upozorenje.
-
Zvoneto
- Čita i piše, vrlodobar
- Kontakt:
Ne bih garantirao za djecu, ali ovaj što ja imam je tvornički, valjda ima i neki atest znači ne može doći do ozljeda od strujnog udara pa napravljen je da čuva krave i one su živa bića. Ne znam kakav imaš uređaj probaj malo rukom čisto da osjetiš, normalno nije uopće ugodno kad te drmne ali to su male struje tako da nemaš straha. Inače fascinantno mi je kod dosta kolega pčelara kako su ružno je reći škrti da ulože u nešto ovakvo što ih 100% štiti, pa izmišljaju neke željezne mate, stavljaju radio, svjetla a ovo neće da kupe a nije preskupo. Inače smo mi pčelari takvi i u ostalim stvarima teško se rastajemo od love to sam baš primjetio
Za ta upozorenja ne mogu te savjetovati pa zar tamo gdje dolazi medvjed bude i djece preko dana? Kod mene su to većinom ruralni krajevi gdje nema žive duše, tako da ne znam na tebi je odluka slažem se da takva upozorenja privlače pažnju i stvaraju negativno raspoloženje.
ovo što se pojavio medo je nešto što se do sad nije desilo, bio je na 3 pčelnjaka koliko ja znam, pčele jesu u planini ali ima djec imaju relativno dobru infrastrukturu i imaju dosta prirodnih resursa pa ljudi žive, kad sam saznao da se pojavio kreno sam u potragu za el. pastirom u međuvremenu sam nešto postavljo, od mostara do rajlovca(sarajevo) ga nema svugdje bio jedan ili dva i nema više trebo mi je juče doći ali kako kažu nema ga na stanju u veleprodaji, sad sam dao kaparu pa će valjd biti košta 350 km i ima navodno sve, sta je to sve neznam ali vidjeću, ima negdje mislim veleprodaja na širokom brijegu pa će mi tu navodno 100% nabavit. Pčelari kažu, ma netreba mi ništa to je on odnekud zalut ali nije važno ja ću to nabavit i ugradit.